Wednesday, February 16, 2011

niat ihram

Assalamualaikum..

ok nk bg info details pasal rukun2 umrah..dlm n3 lps aku dh brief pasal rukun & wajib umrah..now aku huraikan in details.ok rukun pertama adlh niat ihram and wajib dibuat di miqat..before ths aku sgt blur n xpaham camne nk tentukan miqat utk kita niat..n mmg ade byk tpt utk miqat..cuma xsure sape yg akn tentukan miqat mana utk kita niat ihram..n after dh pegi kursus umrah then baru la aku tau rupanya tpt2 miqat tersebut adlh di kwasn sekitar tanah halal sekeliling tanah haram..maksudnya tgk dr mana kita datang utk masuk ke Mekah..so niat la di miqat yg terhampir..

mcm aku nnti..insyaAllah aku dr Madinah..so miqat yg terhampir adlh di Bir 'Ali..klau jemaah dr Malaysia transit kt Jeddah and terus masuk Mekah, normally akn niat dlm flight yg mana flight tu akn melalui kwsn miqat Qarnul Manazil...nnti pilot tu akn announce la yg flight menghampiri miqat Qarnul Manazil..then bole la berniat ihram..klu dari Yaman miqat dia di Yalamlam..and etc..so lps dh niat ihram tu..sunat utk kita sentiasa bertalbiah sepanjang perjalanan menuju ke Mekah..

Niat ihram: 

" Sahaja aku mengerjakan Umrah dan aku berihram dengannya kerana Allah Taala "

niat ihram bersyarat :

" Sahaja aku mengerjakan Umrah dan aku berihram dengannya, dan sekiranya aku datang haid atau lain-lain sebab maka halallah aku dengannya"

untuk wanita dinasihatkan utk membaca niat ihram bersyarat..dikhuatiri belum sempurna kita melakukan tawaf tapi didatangi haid..since umrah waktunya pendek shja n takut xsempat utk kita sempurnakan rukun umrah.. so dgn niat ihram bersyarat, seseorang wanita itu akn gugur ihramnya dan bebas dr larangan ihram sekiranya didatangai haid...tawaf wajib dlm keadaan suci, berwudhuk dan menutup aurat..sama seperti di dalam solat...saie dan tahalul xkisah..tanpa wudhuk/tanpa suci pn still boleh buat...

Maksud Talbiah: 

"HambaMu datang menyahut panggilanMu, ya Allah hambaMu datang menyahut panggilanMu, hambaMu datang menyahut panggilanMu, Tuhan yang tidak ada sekutu bagiMu, hambaMu datang menyahut panggilanMu, sesungguhnya segala pujian, nikmat dan pemerintahan adalah milikMu, tidak ada yang sekutu bagiMu"

AMALAN YANG SALAH:

speaking of niat umrah ni kan..kita slalu dgr org cite bila pegi Mekah buat umrah berkali2..means lps dh buat umrah yg pertama kali (yg wajib) tu..esoknya or bila2 kelapangan dorang akn keluar ke Tanaim di Tanah Halal semata2 utk niat ihram n buat umrah lagi..kononnya utk mendptkan pahala yg lebih..actually itu bukan yang disyariatkan utk melakukan umrah berkali2 dalam masa yg sama..maksud aku bila dh masuk ke Mekah dan berniat ihram and then sempurnakan rukun umrah..then esoknya keluar ke Tanaim utk buat umrah lagi...Rasulullah s.a.w tidak pernah berbuat demikian..Nabi junjungan kita hnya buat umrah 4 kali tetapi bkn dalam 1 kali..kita bole pegi ke Mekah berkali2 utk buat Umrah..tp bukan maksudnya kita yg dh berada di Mekah keluar dr Mekah utk niat umrah dan buat rukun2 umrah..in fact bg penduduk Mekah, tdk diwajibkan umrah ke atas mereka krna Tawaf di Baitullah adlh lebih afdhal. dan itu merupakan umrah bg mereka.(dan kita bila berada di Mekah)...so bila kita dh ade dlm Mekah, seelok2nya kita buat Tawaf sunat di Baitullah rather than kita gagah pegi keluar ke Tanah Halal utk niat umrah dan buat umrah...Tawaf di Baitullah adlh lebih afdhal dari bersaie..so elokla kita mengerjakan sesuatu perkara yg lebih pahalanya.....ok boleh baca kat sini utk lebih jelas lagi..beserta dgn dalil2 dari hadith yg sahih..

setiap apa yg kita lakukan haruslah berpandukan Al-Quran dan Sunnah..hope pahamlah Sunnah yg kita seringkali ungkapkan itu adlh setiap apa yg dilakukan oleh Rasulullah S.A.W...Rasulullah S.A.W dh ckp sempurna utk jadi panduan utk kita ..jgn la kita buat benda2 yg tidak dibuat oleh Baginda..selalunya amalan2 bida'ah ni dilakukan tnpa sedar..they are tend to think its ok to do more than what our Prophet done before..but their thought is totally WRONG..kt diminta dan diwajibkan utk mengikuti Baginda bukan buat bende2 yg berlebih2 semata2 utk dpt lebih pahala dan keredhaan..wallahua'lam..


5 comments:

mummy_ayu said...

tak lama lagi tu ko nak gie kan...
semoga semuanya berjalan dgn lancar..jumaat nie on tak?

Faryza said...

wooow.. alhamdulilah nk gie umrah ye...

atty's said...

terimakasih suziey..banyak membantu,..mana tau kan ada rezeki oneday dpt pergi ..leh refer entry suziey nie

mama rifQy said...

Thanx kak atas sharing iimuu nih!

MamaYatie said...

oohh..ada 2 niat baru hari ni tau..kalo umrah ada tak melawat ke tmpt hajar aswad? apa apa2 hukum pasal ni tak? saja nak tau..kalo ada masa boleh kongsikan..takder masa lepas balik dr sana suziey cerita la ek..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio