Thursday, February 10, 2011

rukun & wajib umrah

Assalamualaikum..

teringat dulu masa seklah menengah ade blajar bab wajib pasal haji..n bab tu la paling memboringkan masa tu sbb sgt panjang topiknya..sebabnya maklumla..time tu kecik lagikan..jiwa muda yg xpaham lagi pasal kebesaran menunaikan haji dan umrah..n now bila dh realize ha mula la terhegeh2 nk refresh balik blaja..ekek:D lumrah manusia..so by sharing those info wth all readers..selain sbgai revision utk aku..hope ilmu ni dpt dimanfaatkan jgk oleh semua suziey.com readers..insyaAllah :)

ok basically rukun umrah cuma ade 4 iaitu:
4. tahalul (bercukur/bergunting)
** tertib **

dgn melakukan 4 perkara di atas..lengkaplah 1 umrah seseorang tu..so kalu ade keizinan dan kesempatan bolehla diulangi perkara2 rukun umrah tu..rukun umrah sama je dgn rukun haji cuma bezanya rukun haji ade lebih lagi...sebab tu umrah kali pertama adlh wajib..even kalu org pegi haji..no matter haji tamatuk, ifrad (paling afdhal) atau kiran, semua jemaah pasti akn berpeluang membuat umrah..cuma kalu ade kelebihan rezeki yg Allah bagi..boleh la pegi buat umrah shja berasingan dgn haji..tapi kalu xde kemampuan, ckplah klu dpt pergi haji terus..then kt sana nnti still dpt gk buat umrah...

rukun haji:
2. wuquf
3. tawaf
4. saie
5. tahalul (bercukur/bergunting)
** tertib **

ok nmpk kan beza rukun umrah dan haji..rukun umrah dan haji wajib dilakukan dan dlm keadaan tertib..kalau salah 1 dr perkara rukun ini tdk dilakukan samada dgn sengaja atau tak sengaja, maka TIDAK SAH umrah/haji seseorang tu..so kena make sure btl2 complete rukun2 tersebut barulah dikira sah umrah/haji tersebut...let say kt buat tawaf 6 pusingan shja (sepatutnya 7) tapi kita xsengaja/lupe..then kita proceed dgn bersaie and finally tahalul..umrah/haji tersebut dikira TIDAK SAH dan kita masih belum lepas dr ihram..means that kita MASIH BERADA DALAM IHRAM...so kita kena completekan balik tawaf tu n buat saie semula n finally tahalul..then only kita lepas dr larangan ihram..hati2 n take serious pasal ni...xboleh amik mudah..klau kita masih dlm ihram n kita buat xtau / pandai2 buat xtau..segala larangan dlm ihram kita kena patuh..

ok wajib umrah plak cuma ade 2 iaitu:
1. niat ihram di miqat 
2. meninggalkan perkara larangan2 dlm ihram

klu slh 1 perkara wajib umrah/haji tdk dilakukan samada xsengaja/sengaja, umrah/haji tersebut masih SAH tetapi berdosa dan dikenakan dam sekiranya ditinggalkan dgn sengaja..cth niat ihram di miqat..rukun umrah/haji hanyala niat..once kita niat umrah/haji...lepas dh 1 rukun n sah umrah/haji tersebut..tapi sekirnya kt niat ihram bukan di miqat, umrah/haji tu masih sah tapi berdosa dan dikenakan dam sbb kita xpatuh pada wajib umrah/haji..

for info..wajib haji:
1. niat ihram di miqat
2. bermalam di Muzdalifah
3. melontar Jamrah al-Aqabah
4. bermalam di Mina
5. melontar ketiga-tiga Jamrah pada hari Tasyrik (11,12 & 13 zulhijjah)
6. meninggalkan perkara larangan dlm ihram


larangan dlm ihram:
1. memakai pakaian berjahit/bercantum (utk lelaki)
2. menutup kepala/sebahagian drnya..cth topi/kopiah (utk lelaki)
3. menutup muka..cth memakai hijab (utk wanita)
4. memakai sarung tgn (utk lelaki & wanita)
5. memakai bau2an cth perfume (utk lelaki & wanita)
6. memakai minyak di kepala/bulu2 selain muka dan dahi..cth minyak rambut/losyen (utk lelaki &wanita)
7. menanggalkan rambut/bulu dgn sengaja (utk lelaki & wanita)
8. memotong kuku (utk lelaki & wanita)
9. memotong/menebang/mencabut/memetik pokok2 di Tanah Haram
10. memburu binatang buruan yg halal dimakan di Tanah Haram/Halal
11. melakukan pendahulua  persetubuhan (foreplay:p cth meramas2 tgn pasangan sehingga naik syahwat)
12. berjimak/bersetubuh
13. berkahwin/mengahwinkan/menerima wakil kahwin

so bila kita berada dlm ihram..segala 13 larangan ni kena patuh..klu kita buat slh 1 drnya kita akn berdosa dan dikenakan dam...cth dam..menumbangkan seekor unta kalu berjimak/bersetubuh...adelah nilai2 dam dia mengikut kesalahan kita..paling mahal dan berat kesalahan adlh no 12 ok :)

nk bg info pasal memakai bau2an tu..mmg diharamkan utk pakai minyak wangi/deodoran klu dlm ihram..tapi kita bole pakai bende2 tu dgn syarat kt blm berniat ihram lagi..means lps mandi sunat ihram, kita pakai la minyak rambut, deodorant, bedak or ape2 shja bauan..then bila dh pakai ihram n pergi niat di miqat, barula kita terikat dgn semua larangan ihram tersebut..so lps dh niat ihram di miqat, terusla pegi buat rukun umrah and lps tahalul je kita dh lepas dr larangan ihram..cuma kalu haji rukun dia mengambil masa berhari2..so tu yg agk rumit nk jaga larangan ihram..apepun kita masih bole memohon dipermudahkan segalanya dr Allah..

okla kot takat ni..sambung di n3 lain ok :)

13 comments:

Sidratul Muntaha said...

owh
tak boleh pakai pewangi tiak yer
huh
nasiblah sape2 yg lalu dekat dgn aku esok (insyaa Allah klu ade rezeki pergi)
sbb aku mmg tak pakai dah yg kat tiak2 ni since operate aritu..

atty's said...

alhamdulillah..bila suziey buat entry ni.dpt serba sikit ilmu..yg dulu2 je kita belajar..lor ni bila suziey dah buat entry kty pun baca..dpt balik ilmu yg ilang tu.tq

ieda said...

thanx sharing semua nie dikk
semoga impian nak ke umrah terlaksana aminnnnnn :)

momguess said...

thnks for d info
insyallah my turn coming soon
doa kan yer

ibuayahdamia said...

bagus entry ni suziey, boleh refresh balik mana2 yang terlupa tu...

rina a.k.a jaijina said...

thanks sudi share info ni..
kite ade jugak plan nak pegi bulan 3 ni..tapi kite pulak dah ngandung..kene postpone lah nmpk gayanye..ralat jugak tak dapat pegi..

Ieda Al-Habsyi said...

ooo...thanxx ilmu ni suziey :)
CUKUR RAMBUT GUNA HELMET - SAYA NAK BUAT STYLO ABIS BOLEH?

✿etiey erywan✿ said...

boleh jadi pandauan ni. copy boleh cik suziey? ;)

wantie said...

ingat ler masa sekolah dodulu. dok hafal. kalau dekat nak exam, asyik mengafal jerk.

eee... kesalahan no 12 tue? kalo nak bayar dam pun malu gak la kan nak cakap kesalahannya. betul tak?

Gieyana said...

thanks for sharing bebs..

hhihihi..nk tgelak aku bila Wantie ckp psl kesalahan no 12 tue..:D

kayyana said...

thanks for the info kak.. mudah2an segala urusan akak dipermudahkan.. amin

MamaYatie said...

jujur ckp mmg almost lupa dah rukun haji & umrah..nampak sngt belajar tuk exam..huhu..tq suziey, n3 ni dah refresh balik memori tu..

mama_umar_maryam said...

=)..dulu bljr ttg haji & umrah ni mendalam mase skolah rendah lagi!kene hafal mcm2! tapi rase rugi sgt2 sbb x amalkan..ilang dr ingatan aku nih =(..alhamdulillah rmi yg sudi share2 citer umrah nih ;)

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio