Monday, February 21, 2011

Tawaf Wada' (selamat tinggal)

Assalamualaikum..

before meninggalkan Mekah utk berangkat pulang ke tanah air, WAJIB hukumnya utk jemaah mengerjakan tawaf Wada' iaitu tawaf selamat tinggal...cara mengerjakan tawaf wada' adlh sama mcm kita buat tawaf utk rukun umrah dan tawaf sunat mcm yg aku explain dlm n3 ni...yg membezakan hanyalah niat..

antara hadith sahih yang mewajibkan tawaf wada' adlh:

"Janganlah seseorang antara kamu pulang melainkan akhir yang dilakukannya adalah tawaf di Baitullah"

hadith lain:

" Telah diperintahkan (oleh Nabi s.a.w) agar manusia (yang menunaikan haji) supaya akhir yang dilakukannya adalah tawaf di Baitullah. Namun baginda memberi keringanan kepada wanita yang haid"

setelah melakukan tawaf wada', perlulah segera meninggalkan Mekah..tidak boleh berlengah2 dan membuat urusan2 lain sprti bershopping..kecuali urusan utk perjalanan pulang..means that lebih kurang 3 atau 4 jam before berangkat balik..n agak2 within that hour bole selesai urusan pengankutan/menunggu pengangkutan utk perjalanan pulang..

tawaf wada' DIKECUALIKAN bagi golongan2 di bwh:

* wanita yang dtg haid, nifas dan istihadah
* org yg bermasalah kencing xlawas -> tawaf kan wajib dlm keadaan suci dan berwudhuk.
* orang yang luka dan darah tidak berhenti keluar.
* dipaksa meninggalkan tawaf.
* takut kepada orang zalim.
* takut ditinggal teman sepemergian.
* takut kepada peminta hutang kerana tidak upaya.

p/s: auto-published..hr ni dh start cuti..

6 comments:

✿etiey erywan✿ said...

tq suziey for the note... insyallah akalu rezeki di jemput ke sana juga.. rasnaya di sini boleh dijadikan rujukan..

ummi Tia Zahraa said...

Salam Suzieyy..
best nyer babe ko nak g Mekah..huhu, nak ituttt!!! :P

Selamat Menunaikan Ibadah Umrah yerrr..Semoga semuanya berjalan lancar nanti. InsyaAllah..
Mintak tolong doakan aku & bakal si kembar aku sihat & selamat yerrr :D

take care...

ALoNa CintamaniszLite said...

assalammualaikum suziey..
semoga selamat semuanya..amin

fa10 said...

thanks sbb membenihkan rasa cinta yg membuak2 utk ke sana juga..
Selamat berangkat, moga beroleh kesihatan dan umrah.. insya Allah.

CiK JuE said...

as salam..suzie terima kasih sebab kongsi ibadah yang harus dilakukan sepanjang menjalankan ibadah umrah..jue doakan suzie sekeluarga selamat semuanye dan tenang semasa menjalankan ibadah....jaga diri baik2

mama_umar_maryam said...

dah cuti dah ye..slmt packing2 ye suziey..iringi aku dlm doamu..cewahhh

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio