Monday, March 14, 2011

1st day @Madinah

Assalamualaikum..

1st thing yg perlu dibeli bila smpai kt Tanah Haram ni mstilah sim card prepaid..senang nk contact if anything happen..sesat ke kan..hehe..kt sana kira network Zain ni la femes..ala2 maxis kat sini..mmg byk la org jual sim card ni..tepi2 jalan jek..service centre dia pn ade gk..dekat je ngn Masjid Nabawi..


 ~ negotiation in process..ekeke:D hubby beli 2 sim card SR40 tp prepaid ade SR20 jek..so SR20 hrga sim card..agk murah klu call malaysia..lebih kurang seminit SR1..sbb mcm xtentu jek..yg aku pasan klu lama mcm murah sket..ekeke:D~

 ~aktiviti melontar..tapi bukan di Jamrah:p depan masjid mmg byk org menjual....overall hrga brg SR5 - SR10..murah2 jek..mula2 smpai tu mcm culture shock kejap..ecewah..but then dh bole control..xdela all the time nk shopping jek..hehe..tp puas jgk la shoppiung kt Madinah ni..tp ok jgk..coz bila masuk Mekah jek xde keinginan nk shopping sgt..so bole pay attention utk g masjid je la kan :)~
 
 ~kedai2 kt sebelah hotel..best je bila jln2 kt Tanah Haram ni..coz sana sini tulis bahasa Arab..even xphm sgt bahasa arab tp rasa mcm bahasa arab tu pn part of us..bahasa al-Quran kan..n nk beli foods pn bebas sgt..no worries about the status of Halal...rasa mcm jiwa tu serasi je bila kt sana..kat Malaysia pn xrasa mcm tu..even nama negara Islam tp byk ikut budaya barat..haih..~


 ~awal2 lagi..so Madinah sgt lengang..kete pn xbyk..tenang jek..kt sana left handed drive..so agk kekok la dgn lalulintas dia..hiks..nk melintas tu aku slalu salah tgk arah..hahaha..~

 ~n since xramai lagi org masuk..so dpt la shooting2 sket..but then kena sound ngn polis arab..hehe..sbb guna DSLR..tu yg dia xbg kot..obviously mcm shooting for something..hehe..klu guna phone or compact camera ok..dia xkisah sgt..~

 ~dia tgk kami dh tau org malaysia..ala bole kenal..coz kt sana cuma org Malaysia ngn indon je yg pakai telekung putih..org arab dorang berjubah hitam jek..so bila masuk kedai ke g mana2 ke..msti dorang kata "malayzia?"..hehe..~

 ~after solat Isyak~

 ~see..keluar je pintu masjid penuh dgn jualan ..klu polis ronda mulala sume bertempiaran lari..hiks..klakar gk tgk senario tu :p dorang ni ala2 berniaga tnpa lesen la..~

~kacang2 mmg murah kt Madinah..kacang pistachio sekilo dlm range RM35-RM40..gajus pn sama..kena pandai cari la yg mana murah..kurma pn murah klu beli kt ladang kurma..kt pasar kurma pn murah jgk..cumanya klu beli kt ladang kurma fresh frm oven la....tapi jubah agk mahal sket..kt Mekah murah lagi n cantik2 lagi..kiranya klu nk shopping mmg best la kt Madinah..hikmahnya dh puas shopping kt Madinah..kt Mekah xyah shopping sgt dh..plus kt Mekah byk bende nk buat..such Umrah & Tawaf sunat..selain solat fardhu n sunat..~

29 comments:

atty's said...

Seronok tgk gambar2 masjid nabawi ..semua..thanks to suziey .

mama tisya said...

ko pakai purdah tu bli kt sana or mmg bli dr kl??

Sidratul Muntaha said...

blue velvet homdemade la syg weih..
aku buat sendiri..
klu nka..
kena la repeat gathering kot?!
huhuh
ekeke..
aku jakun tgk kacang tu..
huhu..
aku giler kacang...
murah2 la plak.
kacang cerdik tu klul kat bakery store sgt la mahal..

MrS. F!zA said...

walah!! cantik gmbr akak kt tgh jln tu..penangan ultra wide lens!!

*kak, sgtlah teruja tgk akak dh sampai tanah haram..

Fieza79 said...

tumpang seronok tgk gamba2 suziey kat sana...best kann...bila la dpt pegi ni kan..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bestnya..bila nak sampai sana ni :(

Nad @ MamaZakwan said...

syoknye...
lagi membuak2 rase nak pi sana, huhu!
insya-Allah satu hari nanti...

mummy_ayu said...

bestnya..suka tgk pic2 ko kat sana..tambah2 gambar kat masjid..subhanallah..
wei..ok pasal souvenir tu...

far_east said...

ala bestnyer tengok pic tue...bila lagi lah dapat ke sana

Cik Wanie Ghani said...

bila tgk gambar2 itew,
terasa nak ke sana juga ngn mama,
insya-ALLAH kalau ada rezeki,
tahun dpn akn ke sana jugak,
mudah2an impian menjadi kenyataan,
~Amin~

Iela Fazielah said...

bestnyer.. xsabar rasa nak gi umrah jugak

MamaYatie said...

kacang 'cerdik' murah ek kat sana..

tengok suziey pakai purdah,tiba2 rasa sayu semcm..teringin sungguh nak ke sana..

mama rifQy said...

oo..murah kacang ek.,.patut la bile ade org pegi mekah mst bawak balik banyak kacang

mamalieyna said...

seronok nye suziey..seb baik bleh jugak ber DSLR kt sana ye..ada kenangan tuk tatapan kami ni..^_^

communication camna suziey, kena pandai bhsa arab ke..or in english?..hu~ terbyg2 lak camna sesi jual beli..hehe..

wantie said...

Bila pergi kat suatu tempat yg makanannya semua sudah pasti HALAL mesti la seronok.

Ramah tamah tak org org kat sana? Mcm org malaysia tak yg ramah tamah?

Sejuk mata ku memandang gambar gambar ko suziey..

Dee said...

selalu kirim pistachio bila org ke mekah/madinah..mmg murahkan..

ieda said...

seronoknya dikkk bahgia rasa bila dpt pijak bumi allah ini kan .. :)
doa2 dptlahhh akak kesana .. ermm kalau sampai sana .. call org boleh sampai ker dik ?? jelas tak .. sbb waktu mak akak kesana dulu .. lain x clear sgt .. suara tenggelam timbul .. dan x jelas ..

=sz= said...

meriahhh! sentiasa penuh umat ye di sana suziey...

lia said...

dgr akak ckp kacang pistachio murah.... ala, meleleh air liur... kat cni, rajinbeli kalau p padang besar tp yg org Islam proses...

::Mamalyna:: said...

alhamdulillah, seronok baca coz sudi dah sampai kaki kat sane...

mirah said...

as salam
saya newbie here.
Tertarik baca pengalaman suziey semasa buat umrah sbb insyaAllah kami pun akan ke sana sedikit lagi. Banyak info yg saya dapat kutip dari sini. Thanx for sharing.

Mirah

Mama Zharfan said...

thanks for sharing :)

terasa teringin sgt nak ke sana...Amiin

tq yer suziey sbb sudi bagi hadiah ole2 --contest tu dh lama lps pun :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bestnye..suziey dh sampai sana..
Kita tumpang happy gak.. :)

Intan said...

Seronok nya tengok suziey dan hubby dah menjejak kan kaki di sana...kami berdua nie bila lah nak ke sana.

Suka tgk gambar2 nie semua tapi gambar suziey kat tgh2 jalan tu paling Intan suka tengok ;)

Nana said...

suka sgt gk view dlm masjid tu
cantik nye

Adyshariz said...

mungkin kat sana diorang pikir, bawak camera besar2 tuk apa..? takut mengintip kot..hehe

nice picture bila pakai hijab dan berpurdah..agaknya kalau dok sana lama2..melekat kot purdah tu..

mama_umar_maryam said...

cuci mateee dulu ye tak..baru blh fokus kt mekah nnt ;)

Ummi Eisya said...

suka tgk ko pakai jibab tu..mmg pun susah skit nak bergambar kat dlm masjid2 kat sana..dulu mak aku pernah kena rampas ngan polis kamera dia..nasib dapat balik..

Farra Dhelina said...

seronok tgok pic2 akk!

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio