Wednesday, March 16, 2011

dari Kota Madinah ke Kota Mekah

Assalamualaikum...

day 3 @Madinah xde ziarah mana2..just ronda2 sekitar Masjid Nabawi n shopping lagi dan lagi..haha:p aku xpegi pn perkuburan Baqi' kt sblh Masjid Nabawi..hubby je yg pegi..aku just tgk sambil lalu je masa nk g ziarah..makam Rasulullah s.a.w dan 2 org shbt pn aku xpegi..coz kt kwsn lelaki..

day 4 @Madinah which is last day..huhu..mlm day 3 tu hati dh rasa sebak n sedih..rasa mcm nk hentikan masa dari berlalu pergi..tp masa tu tetap berlari dgn pantas..huhu..xlama je lagi dh nk tinggalkan bumi Madinah dan yg paling sedih akn meninggalkan Rasulullah s.a.w...bila masuk je Masjid Nabawi..everytime berselawat akn terasa something..xleh nk describe la..coz aku tau dlm Masjid Nabawi tu bersemadinya Nabi junjungan kita..n kita akn rasa terrrrsgt dekat dgn Baginda..bila selawat je rasa mcm trus smpai kpd Baginda..mmg la selawat kt mana2 pn malaikat akn bawa kpd Baginda tp perasaan tu..rasa mcm sebab dekat so cpt sampai..hehe..tu perasaan aku je la..ditambah plak lps dh ziarah tpt2 sejarah di Madinah dgn sendirinya kita akn rasa kasih trhadap Baginda bertambah2 dan sedih bila mengenangkan perjuangan Baginda dulu demi menyebarkan Islam..

last day @Madinah adlh hari Jumaat..buat pertama kalinya seumur hidup aku merasa solat Jumaat secara berjemaah dan yg paling bestnya di Masjid Nabawi..masjid kekasih Allah s.w.t....Alhamdulillah..syukur..for info every Jumaat, solat Subuh imam akn baca surah Sajjadah pd rakaat pertama..so akn buat Sujud Sajjadah..ni mengikut sunnah Nabi s.a.w..kat masjid2 kt Malaysia pn ade gk yg buat ade yg x..kena dgr btl2 ayat yg imam baca..bila smpai part dia sebut Sajjadah tu then dia takbir..ha teruslah sujud ok..bacaan sama mcm dlm sujud biasa cuma dia sekali sujud je n then terus bangun balik n imam akn sambung baca surah tu..mostly jemaah luar xtau n bila imam takbir utk sujud Sajjadah, makmum akn rukuk instead of sujud..a few yg tau je akn terus sujud..so pls take note yek utk sape yg xtau pasal ni..klu solat kt umah pn kita bole praktikkan baca surah Sajjadah pd rakaat pertama solat Subuh setiap hari Jumaat seperti yg dilakukan Nabi s.a.w..tp aku xbuat sbb xhafal surah tu..panjang sgt..hehe :D harapkan hubby ler jadi imam sbb dia yg hafal..tp dia slalu g masjid utk jemaah..so klu ade peluang utk jemaah pegi la jemaah..besenya klu ade ank kecik susah sket la kan utk kaum ibu2 ni nk g masjid waktu Subuh...xpe pengorbanan tu pn pahala jgk..walaupn xdpt pahala jemaah di masjid tp dpt pahala menguruskan anak :)

~sebak nk meninggalkan Madinah sbb pasti aku akn merindui suasana di Masjid Nabawi..suasana solat fardhu, suasana malam yg tenang dan bercahaya, suasana riuh rendah dgn org yg ramai..skang ni pn still rasa sebak dan rindu pd Masjid Nabawi di mana bersemadinya kekasih Allah di dalamnya..

~ni mknan feveret org arab..kari bebola daging kambing..dan roti yg besar giler 3 keping..mmg pakej..klu beli kuah tu dia akn bagi dgn 3 keping roti..org arab mkn byk..maybe sbb dorang keje berat kan..kesian gk tgk..aku cuma bole mkn stgh keping je roti tu..besar sgt..murah jek..SR4~
~roti2 ni aku saje je beli dr kedai runcit sblh hotel tu..sbb bau dia wangi sgt..menyelerakan..ni pn saiz besar ok..besar giler..1 paket ade 2 ketul cuma SR1..so 2 bungkus ni SR2..murah kan..~
 ~duit riyal (SR)...agk pelik jgk la mula2 dpt SR500..bayangkan SR500 note sekeping..jenuh la nk pecahkan..everytime nk byr aku msti tgk btl2 nombor dia..hehe no arab la katakan..tp kt side blakang ade no rumi..hehe..convertion SR-RM duit kita mahal lagi..so klu RM100 dapat SR120..ikt current currency rate la.~
  
 
kami gerak meninggalkan Madinah lepas solat Jumaat utk menuju ke Mekah..perjalanan amik masa approx 6 1/2 jam...so lps solat Jumaat berjemaah kt Masjid Nabawi, bole trus buat jamak Asar di dalam waktu zohor klu perjalanan keluar dr Madinah adlh sebelum Asar..keluar dari Madinah kami singgah di Bir Ali iaitu miqat utk niat ihram Haji/Umrah bg mereka yg dtg dr Madinah..kt atas ni la Bir Ali..lebih kurang 20 minit dari Madinah..so after dh niat ihram Umrah, kami proceed to Mekah...


kat atas ni sume keadaan dan pemandangan kota Madinah nk menuju ke Mekah..kiranya mcm view dr highway la..mmg kosong jek..padang pasir..ade la kelompok kecik umah2 tp jarak jauh2 antara 1 kelompok ngn kelompok lain..klu musim panas mmg terik la..syukur perjalanan kami ptg so dh nk mlm..xde la panas sgt..bila tgk keadaan Madinah kt highway tu terbayang zaman Rasulullah dulu yg berhijrah dr Kota Mekah ke Kota Madinah..masa tu lagi la xde jalan raya yg selesa..padang pasir semata..Baginda amik masa 16 hari nk smpai Madinah..demi menyebarkan Islam..beruntungnya kita skang ni sumenye mudah.bila kita renungkan balik..mmg jadi iktibar buat kita rasa insaf sgt..rasa kasih sgt pada Rasulullah s.a.w..sedih pn ade bila mengenangkan kepayahan dan kesusahan Baginda..

sepanjang perjalanan lps dh niat ihram di miqat, disunnahkan sentiasa bertalbiah sehingga la smpai ke Mekah..tp aku hr tu stgh jalan dh lena..ekeke:D tp bila jaga je sentiasa la bertalbiah..bila dlm perjalanan bertalbiah..hati dgn sdiri rasa sebak..n bole bergenang air mata..mcm2 perasaan ada..klu td sebak sbb nk tinggalkan Madinah dan makam Rasulullah s.a.w..tp ni sebak sbb akn melihat dgn mata sdiri Baitullah dan akn masuk ke Masjidil Haram utk solat dalm tu..Subhanallah..indah btl perasaan tu..berdebar2 je especially bila dh masuk ke Mekah n on the way ke Masjidil Haram..Allahuakbar..xtergambar dgn kata2 perasaan tu..mcm nk jmpa kekasih pn ade..berdebar semacam..rs xsbr nk tgk Baitullah..



16 comments:

mama tisya said...

bebola kambing ek..nmpk sedapnye...tu la org arab mkn byk...

duit tu kena tgk btul2 la kn cz tulisan jawi tp ko ckp belah blkng ada rumi okla..

**bab botol avent pakaging gold & putih tu tkde wt research lg:-p tp yg pasti beza ketara harganye yg gold lg mhl dr yg putih...nanti kalo aku tau aku share

NM02 said...

bestnya baca citer sepanjang suziey kat sane. alhamdulillah, awak dah merasa semua ni. terima kasih la sebab sudi share info dan citer sepanjang kat sane. menarik sangat

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

dulu2 masa bujang adela jugak join solat jemaah kat surau waktu subuh sbb mak sy mmg ari2 g surau utk solat subuh..pernah gak la rasa if wat sujud sejadah tu..tapi mak sy dah pesan awal2..ari jumaat selalu ade sujud tu..so takdela g rukuk..ahaha..nak terbabas pon ade..
ingat masa belajar dulu..kene hafal bacaan dia..panjang giler n tak ingat sampai abis..sudahbye ustad cakap.."roslina ni byk sgt makan kepala ikan ni.."
ahahahhahah gelak guling2

terasa besss sgt2 bila suzie cakap terasa dekat ngan rasulullah..naks gt2 rasa..tapi ntah biler la tu ye..

suzie.pasal FM tu..mmg ade..ostolia..ade lagi yg movie world punyer..logo batman..aqeel sure suka tu..nnti kita tukor2 alamat yep

MrS. F!zA said...

rasa sayu dan tersentuh pulak baca pengalaman akak solat di masjid nabawi..syukur akak dah sampai sana..harap ada rezeki utk kami pulak nanti..

r|nA @ ja|j|na said...

ya Allah, bile awak tulis bab berselawat tu, terasa macam nak pg esok luse..nak rasai sendiri mcm mane nikmatnya bersolat kat masjid Nabawi..

mmg beruntung sape yg dapat pergi menjadi tetamu Allah..

mama tisya said...

**kalo ada bunga ros tu bkn p outstation tp honeymoon:-p

CuTeMiUt78 said...

baca n3 perjalanan ko kat sana... sangat2 rasa haru ok... ntah bila aku dpt menjejakkan kaki ke sana

mama_umar_maryam said...

bace ni pon aku dh sebak,agaknye klu g sane,mate ku lebam2.hehehe

Ummi Eisya said...

best tul baca cite ko ni..wat kan mcm tak sbr nak merasai juga pengalaman tu..

wantie said...

orang arab ni kebanyakkannya bersaiz besar.. so makanannya pun besar jugak le kot. hehehe. teori aku la ni.

Wah.. M'sia duit lebih mahal dari SR. baru aku tau.sebelum ni tak pernah wat research pun.

@e_da said...

seronok baca perjalanan suziey di sana.. insya allah 1 hari nanti pasti kami pula kesana

mama tisya said...

duta mak tiri:-p

yg voucher kena redem tu yg rebate...bkn yg lps ko shopping time jcard tu

♥♥ MoMmY MimiL ♥♥ said...

teruja btol tgk gambo2 ko nih babe...rase ati terpanggil2 je nk menjejak kaki ke sana...

bebola daging kambing tuh nmpk sgt mengujakan...tetiber rs nk mkn capati plak ptg nih...hehe...

^__^

maszmadi said...

seronoknye baca n3 suzie.. rasa macam sama2 dok kat sana.. subhanallah

Edy Zaidi said...

wah..bestnya...bila tah dapat g sana..nak cari contest hadiah mengerjakan umrah la..hehe

mamalieyna said...

terbawa2 masuk ke cerita suziey..harusla terasa sebak kan..Alhamdulillah suziey dh melaluinya..tinggal kami2 je nanti ni..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio