Wednesday, March 9, 2011

Imam Masjidil Haram

Assalamualaikum..

1st thing yg aku terfikir bila solat kt Masjidil Haram adlh kt mana imam berdiri utk mengimami solat fardhu..finally dpt tau utk Subuh, Asar, Maghrib & Isyak imam akn berdiri kt betul2 depan pintu Kaabah and Zuhur kt bwh tpt berbumbung..erk sori aku lupe plak ape nama tpt tu..klu imam solat kt situ depan dia mmg xkan ade makmum..mcm jadi lorong kosong terus smpai ke Kaabah..n everytime solat, 2-3 org polis akn jaga sekeliling imam..kt sana dorang jaga imam ni mcm jaga menteri2..dorang meletakkan darjat imam di satu tpt yg tinggi..itu yg terbaik kan..kalau la kat malaysia mcm kat sana..alhamdulillah..

and the most feveret imam adlh Sheikh Maher Mueaqly...imam2 lain pn sedap gk bacaannya..tp Sheikh Maher Mueaqly ni mmg sgt2 lunak n merdu...dia akn jadi imam utk solat Maghrib n Isyak..pnh 1 ketika solat Isyak tp at that time org ckp bukan Sheikh Maher yg imam..org lain..tgh baca surah tetiba dia xleh teruskan sbb dia nangis..Allahuakbar..sgt2 terharu..maklumlah dorang kan paham bahasa arab so bila baca surah btl2 menghayati n paham makna nya..klu kita maybe just baca n menghayati bahasa arab tu je la tp xbrapa nk paham maknanya..tp kejap je la..pastu dia maintain balik baca surah tnpa serak2 pn suara..

rahsianya tahfiz2 Masjidil Haram ni amalkan mkn lubana..something yg chewy..rupe dia mcm gula kabung wrna peach n bila kunyah dia chewy...lubana ni elok utk hilangkan kahak & kuatkan daya ingatan..so sgt sesuai utk tahfiz2..aku diberitahu lubana ni cuma ade jual kt Mekah jek..so aku pn beli la bekalan sket utk ank buah aku..insyaAllah bakal tahfiz..kagum dgn tahfiz yg bole hafaz Quran 30 juzu' skali dgn tajwid yg betul..

~ni la Sheikh Maher Al-Mueaqly..imam Masjidil Haram utk solat Maghrib & Isyak..~

click sini klu nk dgr surah bacaan dia..


17 comments:

nieda said...

baca entry ni terasa kerdil je...moga satu hari impian nak ke masjidil haram tercapai...AMin

atty's said...

memang sedap sore iman tuh..
semoga satu hari nanti kty akan sampai kat sini pulak..

AshAnas said...

selalu dgr bacaan2 solat imam2 kat sana, mesti dgr suara diorang sebak...

rindu nk komen kat sini, hehe...

mummy_ayu said...

dear, baca entry ko dah rasa sayu dia.kalu kat sana leh bayangkan betapa sayunya, kerdilnya kita kan..
tak sabar nak jumpa, nak dgr story ko lagi...

mummy_ayu said...

dear, baca entry ko dah rasa sayu dia.kalu kat sana leh bayangkan betapa sayunya, kerdilnya kita kan..
tak sabar nak jumpa, nak dgr story ko lagi...

Nana said...

mak aku selalu cite
suara imam kt sini sedappp
teringat2

far_east said...

ohh imam dia dah bertukar ekk??

sebab tahun lepas saya pergi Imam dia nama Sheikh Soleh al Talib..

ibuayahdamia said...

BETUL SUZIEY, org2 yang selalu balik dari mekah, mesti teringat2 akan kelunakan suara imam...sebab sangat merdu, khusyuk dan lunak.

MamaYatie said...

kat sana, depa jaga imam mcm menteri..kita sini jaga artis lagu tur..huhu

bagusnya kalo pandai bahasa arab..dpt lebih menghayati bacaan al Quran..selalunya bila dengar imam yg baca doa kut melayu barulah rasa sst sbb boleh faham, kalo fully arab amin ajer la..

ch@ said...

kita baca entry ni, bergenang air mata, terbayang di kepala suasanya. memang kalau kita jadi makmum, bila dengar imam baca surah fatihah mesti kita rasa nak menangis. kita taktau kenapa. puncanya masa kita form 1, kita duduk asrama, solat berjemaah, time solat mesti ingat mama ngan papa. huuu.

firahadifa said...

tu la... org arab nie x hairan kalau diorang hafiz quran , sebab mmg bahasa diorang kan.. yg salute kalau bangsa2 asing like malaysian nie hafaz quran .. i pon nk kalau boleh anak i hafaz quran gak .. boleh selamatkan kite di akhirat kelak :)

mamalieyna said...

As'salam Suziey...Alhamdulillah selamat sampai..lmbt loor tau..huu~ ketinggala sudah..

huu~ impian ku jua mau jejakkan kaki ke sana..Insyaallah...harap ada rezki..dan rasanya byk jugak ilmu perlu ditimba..

Mama Zharfan said...

thanks for sharing

teringinnya me nak ke sana...

ita cutevirus said...

suziey,
tetiba rasa teringin plak nak jejak sama...
teringat bulan puasa.. kat tempat ita, setiap kali bulan puasa, diorang akan invite salah sorang ustaz dari mekah utk imamkan solat terawikh...
memang merdu suara diorang..

gee ryder said...

sayu rasa baca ebtry ni...bertuah suziey dpt gi sana

mama_umar_maryam said...

aritu anta mil pegi pon rase dh xcited,apetahlg bile dpt jejakkan..insyaAllah..klu dgr sore imam2 kt mekah tu aku terbyg bln pose ;)

Ummi Eisya said...

sbb tu la rasanya kita ni klu boleh biarlah belajar bahasa arab tu..bile baca a-Quran kita lebih memahami..lebih mendalami dan lebih kusyuk dalam solat..ya Allah,indahnya dgr alunan suara tu..anak saudara ko bakal tahfiz ye..tahniah utk ibu dia..sejuk perut ibu mengandung..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio