Friday, March 11, 2011

Masjid Nabawi, Madinah

Assalamualaikum..

dr dlm bas frm airport nk menuju ke Masjid Nabawi..bole nmpk 1 tpt yg sgt bercahaya dr 1 of the road yg menuju ke sana..siyes mmg bercahaya..terang giler...dlm hati aku terdetik..Subhanallah tu ke Masjid Nabawi..yes..rasanya btl tu Masjid Nabawi..bercahaya semacam..aku kira tiang2 masjid tu ckp 10..confirm tu Masjid Nabawi..serta merta aku rs sebak n bergenang air mata..sambil mulut xhenti2 selawat ke atas Rasulullah s.a.w...bila mata terpandang Masjid Nabawi yg sgt bercahaya tu mmg xleh tahan..xtau camne nk gbrkan perasaan..sebak terharu gembira bersyukur semua bersatu..Allahuakbar..mcm xpecaya aku bakal masuk ke dlm Masjid kekasih Allah yg sgt bercahaya dan indah tu..Subhanallah..

hilang rasa letih ngantuk sume lenyap..terlampau kagum dgn ciptaan yg indah itu...alhamdulillah hotel kami sgt dekat ngn masjid..dlm 50m jek..syukur..mudah utk kami ulang alik..bila ade kt Madinah ni rasa mcm xpecaya diri ni tersangat la dekat dgn Rasulullah s.a.w..that is why lidah kena sentiasa basah dgn zikir2 dan selawat2 utk Nabi junjungan kita..makamnya berada di dlm Masjid Nabawi..mmg terasa sgt2 hampir..Allahuakbar..indahnya perasaan tu..even aku tgh taip n3 ni pn dh rasa mcm ade kt sana..hati sgt sebak n air mata jadi bergenang..

~dataran luar Masjid Nabawi..1st day kami smpai lengang..sgt best..relax je bole pegi Raudhah..~

~kat Masjid Nabawi tpt solat perempuan asing dgn lelaki..xmcm Masjidil Haram..maksud aku klu kt Masjidil Haram perempuan bebas nk solat dkt mana dlm masjid tu tp xde la bercampur dgn lelaki..Masjid Nabawi mmg dia sekat terus in fact org lelaki pn xbole masuk langsung kawasan perempuan..ade org jaga kt pintu masuk tu mmg strict..ingatan ok..HP & CAMERA TIDAK DIBENARKAN bw masuk..tp kalau letak dlm poket seluar dorang xcheck so lepas la..before masuk masjid tu tgk la org yg jaga tu dia raba x body..klu raba pegi la pintu sblhnya klu org yg jaga pintu sblh xraba.,depends pd org yg jg tu..n kt dlm masjid tu plak jgn la obviously nmpk korang amik gbr..cover line la sket..n make sure xteramik gbr org yg terdedah aurat..maybe for that purpose yg dikuatkuasakan xleh bw masuk kamera..utk lelaki xde mslh..xcheck langsung..~

~every entrance ade org arab pakai jubah itam beserta niqab~

~last day @ Madinah org dh mula ramai masuk Madinah..so sgt la sesak..nk g Raudhah pn agk jenuh la beratur..sgt ramai org..hadapi sume tu dgn tabah n sabar..xguna kita berebut2 tolak org n gaduh2 ngn org semata2 nk beribadat di Raudhah sbb xde kasih syg antara silaturahim..tkt Allah xterima ibadah kita~

~ni mlm terakhir aku nk pegi Raudhah..sgt ramai org..sbr je menanti giliran ok..insyaAllah klu ade rezeki pasti tiba giliran kita plak solat di Raudhah..kelebihan solat di Raudhah adlh tpt mustajab doa sbb ia merupakan slh 1 dr taman2 syurga..sprti hadith Nabi.."satu tempat di antara mimbarku dan rumahku adlh merupakan slh 1 taman dari taman syurga"..since Raudhah terletak di kwsn lelaki..so ada waktu2 tertentu je yg dibuka utk org perempuan masuk ke situ.. which is lepas subuh dlm kol 8am hingga zohor, 2pm - 3pm, lepas isyak hingga 12pm. waktu2 lain dia tutup laluan nk ke Raudhah tu..utk org lelaki xde mslh anytime bole pegi..~

~tpt ramai2 org tu la Raudhah~

~ditandakan dgn perebzaan karpet..karpet kolor hijau tu la kawasan Raudhah..~

~ni la laluan ke Raudhah..eh tp ni nk keluar dr Raudhah..kiranya dia pagar mcmni la jadikan laluan utk org perempuan pergi ke Raudhah~

~ok ni mimbar Rasulullah s.a.w..ni hubby tlg captured kan..org perempuan mmg xde peluang la nk tgk sbb dlm kwsn lelaki..tp klu musim haji xpasti~

~ni plak makam Rasulullah s.a.w dan 2 org sahabat baginda iaitu Abu Bakar As-Siddiq dan Umar Al-Khattab..asalnya makam2 ni trletak dlm rumah Baginda tapi disebabkan beberapa kali perluasan masjid dilakukan sehingga termasuk la rumah Baginda dlm masjid tu..bkn asalnya Baginda dimakamkan di dalam masjid..Baginda melarang kuburan dijadikan masjid dan sebaliknya..kena baca btl2 sejarah Masjid Nabawi ni ok..~

~binaan dlm Masjid Nabawi yg tersangat indah dan cantikSubhanallah..~

~di sana sini ade Zam Zam drinking ni..bila haus je minum air zam zam..nikmatnya xterkata..air terbaik di dunia..mampu mengubati segala penyakit kecuali mati bergantung pada ape yg diniatkan..alhamdulillah..puas jgk aku minum air zam zam kt sana..balik malaysia je terasa lain btl air kt sini..hehe..haih rindunya suasana kt sana..~
~payung2 yg sedang ditutup..biasanya lps Asar payung3 kt dataran luar masjid ni menguncup..so bila malam sgt indah pemandangan langit..bercahaya jek..Subhanallah..~


~suasana yg sgt tenang di mlm hari..tenang dan dingin..Allahuakbar..bila berada kt Madinah dan Mekah..bykkan beriktikaf di dlm masjid dan isi masa terluang dgn berzikir, baca al-Quran dan lakukan sebanyak mungkin sola sunat..ganjarannya sgt la besar..Subhanallah..1 waktu solat fardhu di Masjid Nabawi adlh seribu kali ganda lebih besar pahala dari masjid2 lain kecuali Masjidil Haram..manakala 1 waktu solat fardhu di Masjidil Haram adlh seratus ribu kali ganda lebih besar pahala dari masjid2 lain..Allahuakbar..betapa besarnya ganjaran yg kita bole dpt..~
~dlm pagar tu adlh perkuburan Baqi' yg terletak btl2 bersebelahan Masjid Nabawi..nmpk kan Masjid Nabawi kt blakang tu..kt sini terletaknya 10 ribu makam2 para shuhada...isteri2 Rasulullah termasuk Aisyah r.a, keluarga Baginda dan para sahabat...org perempuan xdibenarkan masuk ke kwsn makam..lelaki je dibenarkan dan tu pn ade waktu dia..which is yg aku tau lepas solat asar..tp dlm 1 jam lebih je dia buka..~

for info..kat Masjid Nabawi n Masjidil Haram ni boleh dikatakan every after solat fardhu akan ada solat jenazah..n not to surprised more than 1 jenazah...so rebutlah peluang utk mendapat pahala lebih..solat la jenazah berjemaah..so after solat fardhu berjemaah ready la utk solat jenazah berjemaah plak..then baru la solat2 sunat lain.. ganjaran 1 kali solat jenazah di masjid di Malaysia = 1 kiran (seluas 1 bukit uhud ganjarannya..bukit (jabal) Uhud adlh bukit paling besar di Madinah)..1 kali solat jenazah di Masjid Nabawi = 1000 kiran (1000 bukit Uhud), 1 kali solat jenazah di Masjidil Haram = 100,000 kiran (100,000 bukit Uhud)...Subhanallah..betapa besarnya ganjaran solat jenazah berjemaah di Tanah Haram..

utk info lagi..di Tanah Haram (Madinah & Mekah) xde waktu Tahrim tau..waktu Tahrim adlh waktu yg diharamkan utk solat..which is antaranya after solat fardhu Subuh & Asar...aku pn baru tau ni..so bila kt Tanah Haram mmg anytime je kt bole buat solat sunat..that is why perbanyakkanlah solat sunat di Tanah Haram..ganjaran pahala yg sgt2 byk tanpa ade waktu Tahrim..Allahuakbar..beruntungnya jika kita merebut peluang tu

info solat jenazah..for those yg xtau..biasanya kt Tanah Haram buat 4 kali takbir..soalt jenazah xde rukuk n sujud ok..niat je solat jenazah secara makmum..then takbir pertama baca Al-Fatihah, takbir kedua selawat ke atas Nabi s.a.w, takbir ketiga doa sungguh2 utk si mati..after takbir keempat imam akn bagi salam..simple jek..tapi ganjaran pahala yg sgt besar..Allahuakbar..

17 people(s) was saying something:

Nana said...

yallah cantiknye..
bila la turn aku nak sampai sini plak..
hrp2 nati dpt jejak juga
kaki kt sini

MamaYatie said...

allahuakbar!! yg setakat tengok gambar ni pun terasa benar bestnya dpt kesana..cantek sunggh masjid tu yer..

makam Rasullullah..Ya Allah, speechless la..semoga suatu hari nnt ada rezeki kami nak jejak sana..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

subhanallah..tak tahula biler ade peluang nak ke sana..moga dipermudahkan..amin...

mama rifQy said...

Terasa diri macam bende yang tak tahu.Thanx 4 sharing kak !!

Gieyana said...

Subhanaallah mmg touching bc ur entry..sure ko betul2 prepare p sn kan..

mummy_ayu said...

subhanallah..cantiknya kat sana.....plus ganjarannya bila kita beribadah kat sana..
really wish leh jejak kaki ke sana nanti..insyallah..

wa khairul onggon said...

Alhamdulillah Pn Suziey dan famili sampai jugak di Tanah Suci ni.. Saya bilalah agaknya.. Gambar semua terang2 dan bercerita.. :)

Fieza79 said...

kagum la..tk terkata bila view gamba2 suziey ni...teruja sgt..terasa kerdil nya diri...subhnallah... moga di izin kan Nya satu hari nnti...

Farra Dhelina said...

akhuakbr..bestnya kak..sy yg bc pun rasa seronok..ini kan pulak akk..

sall said...

Takbir Allahuakbar3x....indah sungguh permandangan disana. Insyaallah kalau ada rezeki nak jugak jejak disana.

lily azliyana @ mama zara said...

Salam suziey..dh selamat kenbali ke tanah air ek..sejak bersalinkan Zareef tk smpat bace citer suziey psl umrah arituh

apepon, syukur sgt2 suziey dh selamat menunaikan ibadah kat sana..bace citer kat madinah ni pon kite dh ikut rase sebak apatah lagi klu sndiri yg jejak ke sana..insyaAllah, ade rezeki nk pijak jugak bumi mekah n madinah tuh..=)

Hezesuze said...

allahuakbar suziey...betapa indah nye suasana di sana...rasa sebak lak tgk all picta nie..xtau bila rezeki akak dpt jejak kan kaki di snaa

fa10 said...

masaya allah.. cantiknya, baru tgk gmbr, blum bc lg storynya..
nak kluar jap!

CNEN AFI (dream chaser) said...

subhanallah! sgt terpukau :)

mamalieyna said...

Subhanallah..harap2 ada peluang jejakkan kaki ke sana..Insyaallah...

wantie said...

begitu mewah dengan air zam zam.

Aku kat sini simpan air zam zam tu. Bila sakit jer minum. then ku simpan sedikit jugak untuk belah mulut anak kecil dalam perut ni..

mamaacha said...

Bestkan...memang terasa rindu kat dua2 Masjid di Tanah HAram ni...lengang jer masa suziey pergi ek...saya pergi 1.3 hari tu dah sesak dah kat Masjid Nabawi...Alhamdulillah dapat jugak sembahyang kar Raudhah 3 kali....

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy