Monday, March 21, 2011

Masjidil Haram, Mekah Al-Mukarramah

Assalamualaikum..

kalau nk story sejarah Mekah Al-Mukarramah sgt lah byk utk diceritakan..aku just sharing sdikit info pasal Masjidil Haram & Baitullah di Mekah Al-Mukarramah..as we know seperti sabda Rasulullah s.a.w..solat 1 fardhu di Masjidil Haram ganjarannya sama seperti kita solat 100,000 solat di masjid biasa..mengikut sejarah yg aku baca.Baitullah didirikan oleh Malaikat sama seperti yg terdapat di tgh2 Arasy di mana tpt tawaf oleh para malaikat..dan dikatakan kedudukannya di bumi selari dgn Arasy tpt Allah s.w.t bersemayam..wallahualam..Allah lah jua yg Maha Mengetahui..

asalnya kota Mekah adlh kawasan tandus yg tiada penguni..xde pohon2 dan tiada sumber air..demi melaksanakan perintah Allah s.w.t, Nabi Ibrahim meninggalkan Siti Hajar & anaknya Ismail yg masih kecil di sebelah Kaabah..atas ketaqwaan yg tinggi trhdp Allah s.w.t dia merelakan utk meninggalkan Siti Hajar dan anaknya di situ..sbb dia yakin Allah ada utk melindungi mereka..bila bekalan air dan makanan tlh habis..Siti Hajar berusaha mencari air utk anaknya Ismail yg kehausan..then turunlah malaikat dgn perintah Allah s.w.t..keluarnya air dr bwh tanah..mata air ni la dinamakan zam-zam..xkan kering hingga hari Kiamat..Subhanallah..kuasa Allah s.w.t..

pnjng sgt sejarah dia..aku dpt la beli buku Sejarah Mekah kt bookshop kt sana..SR15 jek..tp mmg padat dan berinformasi..complete dgn gbr before and after renovation..bila baca buku tu buatkan perasaan nk pegi sana lagi bertambah kuat..insyaAllah dlm usaha ke arah tu..

 ~Baitullah view @nite..dgn peredaran zaman..berlaku beberapa kali perluasan dan renovation ke atas Masjidil Haram..asalnya Masjidil Haram tiada dinding...dan kwsn tawaf pn xlapang mcm skang..kerajaan Saudi Arabia sentiasa melakukan pembaikan dan kenaikan taraf Masjidil Haram utk keselesaan jemaah yg dtg utk beribadat..~

 ~sgt byk burung merpati..dan mereka berterbangan mengelilingi Baitullah..seolah2 sprti manusia bertawaf..dan jgn heran coz xde 1 pn taik burung yg jatuh kt dataran tawaf dan di Kaabah tu sdiri..well..burung pn adlh makhluk Allah..telaga zam zam dh ditutup sbb nk luaskan kawasan tawaf..kedudukan dia berdekatan rukun Hajar Aswad..ditanda dgn lingkaran color emas...klu ikt dulu siap ade tiang2 lampu kt dataran tawaf..tapi dihilangkan utk kesenangan org tawaf..~

 ~garisan lingkaran colow coklat tu dibuat 440 tahun dulu mmg dh ada..sebagai panduan saf utk org bersolat..di seluruh kwsn Masjidil Haram ada lingkaran saf tu..batu marmar lantai tu mmg dibuat drpd jenis yg dingin (cooled marmer)..so walaupn matahari tgh terpacak atas kepala..lantai tawaf xkan rasa panas..utk org laki la..sbb dorang kan kaki ayam..klu org pompuan kena pakai stoking tutup aurat..so xrasa la sejuk ke panas..tp klu solat tu bila time sujud mmg rasa dingin jek..rasa tenang je jiwa...Subhanallah..~

 ~ni adlh Hijir Ismail..org berebut2 nk solat dlm kawasan Hijir Ismail ni..alhamdulillah aku dpt la solat sekali dlm ni..kena tgk time org xramai sgt..nk solat dlm ni jgn la smpai bertolak2..sbb sunnah je solat dlm ni..tp yg wajib nya jaga permaslahatan sesama mukmin...Rasulullah ada bersabda..solat di Hijir Ismail adlh sama dgn solat di dalam Kaabah..coz Hijir Ismail kan sebahagian dr Kaabah..sbb tu masa tawaf xbole masuk dlm kawsan Hijir Ismail..asalnya mmg terletak dlm Kaabah tp sbb pembiayaan xckp so Hijir Ismail hnya didirikan tembok jek..~

 ~ok tu pancur emas..terletak di atas bumbung Kaabah dlm kawsn Hijir Ismail..sesiapa yg bersolat dan berdoa dia dlm Hijir Ismail di bawah pancuran emas..nescaya makbul segala yg dihajati..atas pancur emas tu ade paku2 utk mengelakkan burung bertenggek di pancur tu..tujuan dia utk mengalirkan air hujan atau semasa pembersihan Kaabah..~
 ~kiswah/kelambu Kaabah..sgt2 wangi..diperbuat dr benang sutera..~

 ~dia mcm berkilat kan..so bila kena cahaya color dia jadi lain..wrna dia hitam ok..~


 ~ni rukun Yamani..Rasulullah hanya menyalami (dgn menyentuh) rukun(tiang) Yamani dan Hajar Aswad shja sms tawaf..tp klau xdpt nk sentuh rukun yamani xperlu lambai..lambaian cuma pada Hajar Aswad..~

 ~ni bhgn atas Masjidil Haram..kalau tawaf kt atas ni..sign ni sbgai tanda mula dan tamat tawaf..tp jauh giler la tawaf tu.letih jgk..aku try buat 1 pusingan tp bkn niat tawaf la..just nk rasa klu tawaf camne kan..mmg semput..huhu..~

 ~ni entrance bukit Safa kt level 1 Masjidil Haram..tpt saie kt tgkt atas lengang jek..xde org..n senang sket coz xperlu daki bukit..tp klu nk feel kesusahan Siti Hajar saie kt level bawah la..~

 ~ni la bukit Safa..sebahagian yg tinggal~

 ~ni plak bukit Marwa..sisa tinggalan bukit dia..sunnah bg lelaki utk berdoa atas batu ni..pompuan xyah pn xpe..kecik je kwsn dia..~

 ~ni mcm mendaki sket nk ke bukit Marwa..nmpk x org yg sebelah sana sblh kanan tu tgh menghadap Kaabah utk berdoa..tpt tamatnya Saie..~

 ~ni la kawsn saie bhgian atas Masjidil Haram..musim umrah lengang la..klu musim haji mmg penuh la..~

~ha ni tpt saie bhgn bawah..1way utk Saie dr Safa ke Marwa and another 1 way utk dr Marwa ke Safa..tgh2 ade lorong utk wheelchair..~

 ~ni team pembersihan tgh nk mencuci lantai Masjidil Haram..syiok je tgk dorang buat keje..dorang buat bhgn sket2..ramai..dlm 10 org kot..2-3 org akn block kwsn yg dorang nk cuci ngn tali merah..ade yg simbah sabun..ade yg wipe air sabun guna floor wiper then ade sorang yg drive mesin pengering n blakang dia ade sorang yg bw mop utk lap sisa2 yg basah..pantas sgt dorang buat keje..suka tgk..hiks..kt atas ni tpt aku slalu solat..bertentangan dgn Multazam..~

~ni TV dlm bilik hotel..LIVE dr Masjidil Haram..background dia imam2 Masjidil Haram recite Al-Quran..so klu nk tawaf bole la tgk time tu ramai org ke x..sonot je tgk org bertawaf..mmg xtgk channel lain la..1 thing sbb sume channel bhsa arab..byk jenis2 ceramah la..xmcm Madinah..ade channel mcm astro cite2 omputih tp alih bahasa ke Arabic..tp ok la..hikmah dia utk org tumpukan pd ibadah rather than tgk tv..~

24 comments:

mirah said...

sgt informative. Tak sabar nak pergi. Btw, suziey, boleh share tak jika ada pengalaman melihat mereka yg bawa ank kecil ke sana? Kami insyaAllah pergi nanti bawa anak2, 3thn dgn 5 thn. Maybe boleh comment sket.. tq

bonda dadif aka akish said...

konpem suzi rindukan suasane kat sanekan...

cam mak kite...dia asik kate..rindu kat suasane mekah sane..rindu segala2nye kat sane..

=)

maszmadi said...

wah.. syiok jerk baca n3 suziey lately..... sangat2 informatif

mesti seronok kan bila dah jejak ke sana..

Kancilbiru said...

ya Allah seronoknya sy...insya Allah one day harapnya smpi saya ke sana..amin..

Dee said...

indahnya Baitullah..thx suziey..buat entry yg sgt2 informative..

atty's said...

thanks suziey ..sudi mcm2 info pasal di mekah ..nie.

Ummi Salsabila said...

subhannallah..indah.tersentuh hati.speechless!
thanks kak for sharing.:)

alfa juliet said...

uish bestnya..siap leh tgk tv lengang ke tak...

Adyshariz said...

bila baca sejarah dan akhirnya dpt duduk kat sana ,kalau ikutkan hati mmg sedih kalau berpisah..maklumlah, bila kat sana mesti terasa dekat ajer jiwa kita kan..

bertuah dpt melawat rumah Allah, moga panjang umor tuk pegi ziarah lagi,insyaAllah

CiK Jue aka ibu FarisYah said...

indah sungguh ciptaan ilahi..10 Q sharing ...

mamalieyna said...

Indah sungguh..Alhamdulillah dah sampai kamo ke sana ye suziey, dan thanks for sharing, byk pic plak tu, dapat jugak kami merasai..walau hanya melalui gambar..^_^

Cik Wanie Ghani said...

tq for sharing akak,
mmg ada plan nak pegi ngn mama,
cuma x tau bila,
mudah2an impian wanie nak ke sana termakbul,
amin

mama tisya said...

syahdu tgk gmbr ko kt kaabah...hrp2 aku pn dpt jejak ke sana one day

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

banyak info kat sini untuk tatapan kengkawan yang berpeluang ke umrah cam suziey, moga satu hari kita pun dimurahkan rezeki untuk ke sana, pakcik kita baru je pegi ahad lepas...

mummy_ayu said...

subhanallah dear....bestnya..tgk pic2 kat sana..really wish satu hari nanti aku akan jejak kaki ke sana juga..insyallah..

nieda said...

harapan, suatu hari dapat menjejakkan kaki dekatsini. Baca entry ni pun dah happy apatah agi dpt pergi sana. Byk info

e.l.i.s.s.m.i.e said...

buat rasa nak sangat nak pergi bila baca entry ni..duit dlm tu memang cukup dah nak buat umrah, tapi nak kejar yang wajib dulu kan orang kata.Ya Allah, sampaikanlah aku kesini.Amin.

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

suzie..bestnya rezki dapat g umrah..syok je baca pengalaman suzi kat sana

mama_umar_maryam said...

kagum tgk kain kaabah tu..makcik pon baru blk gak dr umrah,dgr die citer je aku blh nangis,hahahaha,sungguh kristal

gee ryder said...

bestnyeeeee....suka dpt baca cite sejarah camni..
teingin sangat² nak pegi sana huhu

Farra Dhelina said...

ya allh kak..tak terucap..

cikpuanhady said...

tak dapat nak imagine..mesti perasaan bercampur baur kan..

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

Mimie Khazami said...

sangat teruja!... rindu sangat kembali ke sana...

mamaacha said...

Alhamdulillah saya pun sempat sekali jer sembahyang kat Hijir Ismail tu....tu pun agak sesak jugak....Sempat juga awak snap gambo kiswah tu yer.....

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio