Friday, March 18, 2011

mlm Jumaat disunnahkan baca surah Al-Kahfi instead of Yassin..

Assalamualaikum..

just nk sharing info..aku rasa amalan masyarakat kita yg mmg dr dulu dh set mind..klu mlm Jumaat je baca Yassin kan..amalan yg disunnahkan adlh membaca Surah Al-Kahfi pd mlm Jumaat atau pd hari Jumaat..nk baca mlm Jumaat dan hari Jumaat pn digalakkan..ini lah yg dilakukan oleh Nabi junjungan kita Rasulullah s.a.w...setiap amalan Nabi kita mestilah diikuti..sbb dgn izin Allah, Nabi Muhammad s.a.w la yg akn memberi kita syafaat di akhirat nnti..satu2nya nabi yg diberi keistimewaan utk memberi syafaat kpd umatnya dgn izin Allah s.w.t....

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud, "Sesiapa yang membaca Surah al-Kahfi pada hari Jumaat, nescaya dia akan dikurniakan cahaya di antara kedua-dua Jumaat berkenaan." (Riwayat Al-Hakim dan Al-Baihaqi) 

Sabda Rasulullah s.a.w lain yang bermaksud, "Sesiapa yang membaca Surah al-Kahfi pada malam Jumaat, nescaya dia akan dikurniakan cahaya di antaranya dan Baitul `Atiq." (Riwayat Al-Baihaqi) 

Hadis riwayat Ibnu Kathir dari Umar r.a., siapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Untuknya cahaya di hari kiamat dan diampunkanNya antara dua Jumaat. 

Hadis riwayat Ibnu Kathir lagi daripada, Said Al-Khudri, Sesiapa membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, maka dihamparkan (disinarkan) untuknya daripada cahaya antara dia dan Bait A-Atiq.

**Baitul 'Atiq = Baitullah = Ka'abah **

kalau nk baca terjemahan surah Al-Kahfi bole tgk kt sini..after baca Quran dan tafsirnya..kita akn jadi lebih menghayati sbb kita paham maksud dia...smga kehidupan kita semua diberkati dan diredhai Allah s.a.w..

16 comments:

Huda said...

huda pernah dgr ni..tp jarang2 baca surah al kahfi ni..tq for sharing ye kak :)

Fieza79 said...

morning..!

tq suziey... utk info yg berguna nie....

wa khairul onggon said...

Terima aksih atas info yg sangat penting ni :)

bonda dadif aka akish said...

n3 menarik....

info dan ilmu..

=)

♥Ana el Zahra♥ said...

oo..ye ke..baru tahu..tq atas ilmu ini :)

hadina said...

TQ FOR SHARING !!! :)

wantie said...

memang baru tau. sejak dodulu memang ku amal baca yassin jer. Pas ni mungkin buat 2 sekali. rasa janggal pulak kalau tinggal yassin di hari jumaat . sebat dah terbiasa..

terima kasih yer suziey.

Dee said...

good info, thx suziey :)

Adyshariz said...

thanks for sharing..biasa baca tahlil jer lepas magrihb..

Sidratul Muntaha said...

lama dah tahu ni since tahfiz 10 thun dulu.
mmg takde praktikpun baca yassin mlm jumaat..

ALoNa CintamaniszLite said...

Tima kasih suziey kongsi pelbagai perkara yg byk akak tak tau.
Timakasih sbb kongsi gambar dan citer2 sepanjang suziey menunaikan ibadah umrah.
Seronok baca dari entry mula lagi...rasa tak puas. InsyaAllah, jika dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki...sampailah akak ke sana..

akiratoriza said...

ooo mcm tu ae.. thanks 4 sharing d info.. mmg kene ubah la kan cara hidup ni utk kearah yg lebih baik.. Insyaallah

Mama Zharfan said...

thanks for sharing :)

tq yer suziey for the prizes :) Fm tu sgt cantik--u nak exchange dgn FM London or Paris?

tp jubah tu, me pakai size M --and mcm tak de plak my family yg pakai size XL tu..sedih :( sbb jubah tu sgt cantik...thanks anyway :) silap me jugak sebab sellau ckp kat blog psl me bam2 kot..me dulu2 pakai saiz S, now pakai size M :)

AshAnas said...

ms shira sekolah dulu pun km bc al-kahfi instead of yaasin mlm jumaat...

AiN5zOL said...

informasi yg sngt bgune...thanks kak..:)

zetster said...

A sister following Al-Quran and sunnah. MashaAllah. May Allah reward you for your effort. I would like to copy your note on Al-Kahfi on my blog www.radyaa.blogspot.com. Love you for the sake of Allah

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio