Tuesday, March 29, 2011

rutin harian di Masjidil Haram @ Mekah Al-Mukarramah

Assalamualaikum..

fuhh..lama xupdate umah pink ni..hehe..mekaseh byk2 ye pd readers yg sudi gk jenguk2 umahku ini even xde update :) rs nk tergelak plak bila ade yg kata aku mcm buat siri jejak rasul pasl n3-n3 Diari Umrah aku ni...for me..i just want to share the experience..sharing the info yg bole bg manfaat pd sume yg baca..n indirectly nk bg korang semangat utk berusaha jejakkan kaki ke sana..insyaAllah..klu niat korang ikhlas Allah pasti permudahkan..amin..

even now dh more than 3 weeks aku pulang meninggalkan kota paling suci di muka bumi Allah ni..segala kenangan dan ape aktiviti yg aku biasa lakukan kt sana still fresh lg..perasaan tu still sama lagi mcm masih berada di Mekah...Subhanallah..sgt sgt indah perasaan tu..to tell the truth..hanya org yg dh merasainya je yg paham n tau camne perasaan tu..perasaan sebenar bila menjadi tetamu Allah..Allahuakbar..ku bersyukur padamu...Alhamdulillah..

 ~bila tgk BR teringt plak geng bachelor amy.ekekek:D kt arab pn ade BR ok..price dia lebih kurang je kot..xpasan :D rasa sama je mcm kt mesia..hehe..time ni baru lps solat Zuhur..usually after solat Zuhur, kami balik hotel utk lunch..on d way ke hotel kami tu mmg kena lalu Hilton hotel dulu yg mana dlmnya ada Bin Dawood (supermarket) dan mcm2 kedai lain dlm tu..fast food mcm Burger King, KFC n pizza ade la kt dlm tu..for info..fast food kt sana sgt mahal..cth mcm KFC snack plate SR20++..klu kt mesia dlm RM12++ je kan..so since fast food ni berlambak kt mesia kami xmkn pn fast food kt sana..plus dgn hrga yg agk mahal..ekeke:D~

 ~ni kedai eskrem tepi2 jln bwh Hilton tower..klu nk pegi balik masjid mmg lalu ler..hehe..saje try eskrem arab ni plak.SR2..kt sana xde pn brg2 yg hrga SR1...mostly SR2 ke atas..mcm murtabak, kebab n food yg jual kt tepi2 jln tu mostly SR4..klu dlm pasaraya Bin Dawood tu plak..dorang xde coins tau..so klu total hrga brg yg kita beli cth SR15.30...dorang akn kira SR16 plus free tissue or sweet or something to replace the cents..hmm cam pelik jgk..but then baru realize xpnh ade pn coins riyal..ekeke:D agk jakun kan:p~

 ~ni adlh bhgian dlm level 1 Masjidil Haram..klu xfamiliar n xingt tangga yg kita naik..mmg sesat la dlm tu..aku pnh skali tersesat sbb xingt tangga mana aku naik..hikss..~

 ~ni time lps Subuh..usually lps solat Subuh..aku akn buat tour sket..tp xde la everyday..hehe..saje tour dlm Masjidil Haram..menikmati keindahan Masjidil Haram dan keindahan Baitullah..menghayati ketenangan yg ade di dalamnya...Subhanallah..aku sgt merindui suasana itu..ni aku minta jemaah indon tlg snap kan..klu nk tau..aku n hubby dok sebilik kt hotel.pegi n balik masjid bersama..tp dlm masjid kitorang mmg xjmpa each other..masing2 bw haluan masing2..kiranya bila berada dlm Masjidil Haram..kami jadi alone..which is sgtla bgs begitu..sume on our own..meet point kami adlh dkt rak kasut..lps dh letak kasut..kami pn berpecah..agk selesa camtu..kita akn rasa hnya kita dgn Allah Taala jek..sket pn xrasa keseorangan..bg aku digalakkan camtu..so kita bebas nk beribadat tnpa memikirkan bende2 lain..n kita pn xtertunggu2/tercarik2 pasangan kita..especially time iktikaf..kt xkan abis kan masa berbual2..bila sorang2 kita akn rasa nk berkomunikasi dgn Allah Taala je..hati jadi tenang..kiranya kita spend the quality time dlm masjid hanya utk memberi tumpuan kpd ibadat kita pd Allah Taala..lupakan semua hal dunia..Alhamdulillah even tho aku sornag2 bila dlm Masjidil Haram..Allah sentiasa permudahkan urusan aku..utk bertawaf, solat dan ape shja yg aku buat..sbb aku tau Allah sentiasa ada bersama utk membantu dan memakbulkan setiap ape yg dipohon..di Tanah Haram setiap ape yg kita minta Allah bg cash..tambah2 dlm Masjidil Haram~

~Zam zam drinking water..~

 ~cold & not cold zam zam..Alhamdulillah..sgt sedap..lega sgt bila minum air zam zam..~

~lps dh tour meet hubby kt meet point which is kt rak kasut..ekeke:D before balik hotel jln2 sambil menikmati pemandangan yg indah di sekitar Masjidil Haram..Subhanallah..indah sungguh ciptaan Allah..~


~cantik giler pemandangan sunrise..captured via iPhone jek..tp sbb mmg view dh cantik..capture guna phone je pn dh cantik..~



~ni actually suasana after solat Jumaat..sgt la ramai umat..tp now lagi la ramai..sbb ramai sgt org dh mula masuk ke Mekah utk umrah..~

sesungguhnya perasaan rindu pd Baitullah sgt menebal..insyaAllah akn ke sana lagi..smga Allah permudahkan segala urusanku..

26 comments:

Fieza79 said...

betul la mcm fieza ckp tu mcm siri jejak rasul dh ni..tp mmg best sebab jarang2 dpt ikut cerita mcm ni kan...sbb tu teruja nak tau.. fieza baca satu persatu ayat yg suzie karang tau...

bila nk dpt jejak kaki kat situu..kena aim dr skrg la...

mummy_ayu said...

subhanallah..memang cantik pic hubby ko ngan pemandangan tu...cantik sgt..lain cantik dia kat sana kan?
really wish satu hari leh ke sana..

CiK Jue aka ibu FarisYah said...

alangkah indah andai dapat jue jejak kaki kesana....

MrS. F!zA said...

astaghfirullah..smpai bergenang air mata menghayati setiap luahan akak bila berada kt sana..sungguh indah..masyaAllah..tk dpt nk bygkan..bila berada kat sana lagi terasa dekat kita mngadap allah..

yatie chomeyl said...

Masya Allah..sebak rasa baca ni. ras ateringin sgt2 nak pergi sn ajuga. semoga tercapai impian nak pergi sana..insya ALlah. amin.

thanks for sharing this. :)

syanasaid said...

baca kesah ko ni buat aku lagi2 nk pegi
insya Allah dlm misi kami gak tu
semoga Allah permudahkan rezeki kami

alfa juliet said...

suzi kalau tak salah aku, ko ada ckp nak bawa aqeel kan..aku mmemang nak tau sgt sbb mcm ne cara na bawa budak...tp tgk aqeel takde plak

Gieyana said...

subhanallah..mmg cantiknya scene kt sn kan...betullah ckp ko, bila msg2 buat haluan kt dlm tue, leh habiskan ms beribadah dr berbual2 kan..

Trademark uols: rak kasut..kekke..:D

Farra Dhelina said...

bertuahnya akk dh jejak kaki kan...sy ni ntah bila lah..doa2 kan ye kak!! :)

firahadifa said...

best la babe .. suke aku tengok gamba kat sana.. tapi byk la permbaharuan since last aku pi 5 years ago . da ade BR , dulu mana ada BR nie .. but aiskerim arab tu yg lagi sedap !

mama tisya said...

kt sana pn ada BR gk ek...hehehe..oo sana tkde coin ek...br tau...

bc citer ko pn bole terasa mcm berada kt sana..tq for sharing

momguess said...

blh jadi kan pedoman n3 umrah ko nie
mmg best sgt

lia said...

kak, mmg cantik sgt gmbr yg akak capture dgn i-phone tu....

Nana said...

mcm tu je dia ltk air zam2 yea..
penuh la satu kawasan masjid tu ek air zam2

Nia said...

sayu aje rasa, harap2 ada rezeki nak ke sana. seronok baca pengalaman Suziey.

AshAnas said...

tingat cite kawan, anak buah die de sebut teringin nak makan coklat kt dlm masjidil haram. bila die kluar je, ade org hulur coklat kat die...

♥siEha♥ said...

br berkesempatan baca siri jejak rasul suzie...
bertuahnya dpt jejak kaki ke sna..

Dee said...

suka je baca..sbb dlm hati terasa nak pergi tu makin membara..tau how u feel..sbb ramai yg dh pergi semua ckp mcm tu..rindu2..kalo dee pergi pun sama gak kot..mesti rindu gak..

mama tisya said...

tk sempt nk buat lg button search...hehehe

ni entry nandos..awat nk p mkn nandos ke??

http://mamatisya.blogspot.com/2010/07/lunch-nandos-jusco-wangsa-maju.html

mama tisya said...

nandos tu bab sos tu je kena ati2 kn ko slh tuang abis rosak smua menu...tp aku tk suka nandos...coffee bean menu die ada pasta..more mcm salad2...aku pernh mkn pasta chicken...

cikpuanhady said...

suka apa suziey berkongsi cerita ni, mana tau ada rezeki dapat pi sana nanti, akan digodek2 balik entri suziey ni..

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

ALoNa CintamaniszLite said...

Timakasih sudi kongsi info..info..cerita..gambar. Dari sini..akak boleh bayangkan tempat2 dan aktiviti2 yg mak akak lakukan semasa umrah..
Bkn pe suziey..mak akak tu mmg tak pandai bab kamera2 digital. Kot ada gambar pun..nompang kamera kawan2 ataupun paling tidak guna kamera hp nye yg biasa2 aje tu..
Sekurang2nya..bila mak akak citer dia kat sana..kat sini..wat pe..akak dh boleh bygkan suasana dan keadaannya..Tima kasihhhh sgt2 suziey..

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

batul2 cam edisi jejak rasul, tak pe share info untuk kengkawan yang ada rezeki bakal buat umrah...sonot je kita baca ilmu yang suziey share ni, dari A sampai z...

ibuayahdamia said...

memang sgt cantik gambar2 tu walaupun guna iphone jer..insyallah...kisah2 suzie ni dapat dijadikan pedoman utk semua..

mummysyafie said...

siap ada check point erkk sis..seronok tengok gmbr2 ni..mudah2an saya pun berpeluang ke sana satu hari nanti

mama_umar_maryam said...

tempat sucikan..amik gambar tang mane pon nmpk indah sgt ;)

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio