Wednesday, March 30, 2011

umrah bersama kanak2 belum mumaiyiz...

Assalamualaikum..

ramai yg bertanya pasal ni..minta aku share info2 n tips klu nk buat Umrah bawa ank2 yg masih kecil dan blm mumaiyiz..cuma aku terlupe je nk selit2 dlm n3..hehe..sori yek..ok ni aku buat n3 khas utk kupas isu ni..ecewah..

actually plan asal aku mmg nk bawa aQeel skali tp masa tu nk pegi ziarah Mesir..tp mmg xde rezeki nk pegi Mesir disebabkan rusuhan tu..so kami cancel ziarah Mesir n just pegi Umrah shja..then last minute mcm tergerak hati nk tinggalkan aQeel..after discuss ngn hubby decided xyah bw aQeel..the reason being, kami just pegi Umrah..so mmg just utk beribadat..mmg xde ape aktiviti yg menyeronokkan utk budak2..so tkt nnti aQeel boring plak..bila dia boring trpksa la kami bw dia g jln n beli toys je kt dia..makanya sudah lari la tujuan asal kami pegi umrah..at first mmg sgt berbelah bahagi nk bawa atau x..for me nk bawa sbb nk bg pendedahan awal pd aQeel..tp bila difikir dan dikaji pro n con..lg byk con klau bawa aQeel skali...nk pk time tido dia, time minum susu..n dibuatnya tgh solat dia nk berak plak..adeii...so dgn berat hati trpksa la tinggalkan aQeel dgn my mom..n since dia dh bese dok ngn mak aku..sket pn dia xheran ibu ayah dia xde 2 minggu..n for me syukur alhamdulillah..at least lega 1 masalah..i know tht aQeel is fine n he has no problem kt malaysia..so dpt la beribadat dgn lebih tenang...aku call aQeel every 2 days once..jadila utk lepas rindu :) bila realize semua hikmah disebalik semua yg berlaku ni aku bersyukur pd Allah s.w.t sbb dia tujukkan jln yg mudah utk kami..asalkan niat kita ikhlas utk buat sesuatu especially utk beribadat kpdNya..insyaAllah Dia sentiasa permudahkan segala urusan..alhamdulillah..

ok berbalik tentang tajuk tu..kt sana mmg mostly org arab bw ank kecik..masa aku pegi sana mmg agk kurang la aku tgk jemaah malaysia bw ank kecik which aku kategori kan as baby/toddler besar aQeel..yg masih blm mumaiyiz lagi..n dr observation aku mostly ank2 dornag agk mengganggu la dorang nk solat..mmg sentiasa dgr budak menangis, menjerit and so on..besela ragam budak kan..mana nk dok diam utk jangka masa yg lama..so bila cenggitu keadaannya..agk sukar utk beribadat..bkn shja bg kita..bg org lain jgk..bg aku..aku tkt sgt klu ank aku buat hal hingga buatkan org lain terganggu nk solat..dibuatnya org tu jenis kurang sabar maunya dimaki hamun kita dan anak kita sbb ganggu dia nk solat dgn khusyuk..hati kita pn xtenang..tp apepn terpulang pd individu tu sdiri la..mcm org arab tu dorang xkisah..xpeduli org lain dh..tp kita jgn la mcm tu..kena bertimbang rasa jgk la..fikirkan org lain sama..jgn penting kan diri sdiri.. :)

klau bawa ank kecik ni..nk iktikaf dlm masjid pn agk sukar...n bila ade kt sana mestila kita nk penuhkan masa kita dgn beribadat dan iktikaf di masjid..klu bawa ank kena pk gk time tido dia., time mkn dia, time minum susu dia, time dia nk berak n so on..tp klu rasa confident  bole handle sume tu and ank korang bole dok diam je xmerayau2 dlm masjid time korang solat sunat / mengaji Quran..bawa je la..aku teringat doctor tpt kami amik injection dulu dia ada ckp..bawa budak kecik ni bkn ade kesan ape pun pd dorang..sbb dorang xkan ingt pn segala pengalaman dorang kt sana..tp tu kata dia la..wallahualam..apepn terpulang pd diri sdiri..kaji dan fikir pro n con utk bawa anak kecik pegi Umrah..
my suggestion klu nk bw ank yg less than 5 years better not to utk Umrah pertama ..klu umrah kedua ketiga n so on ok la..tu pendapat aku je la..tapi klu korang pegi in group which is ade adik badek or saudara mara yg bole tlg take turn jg ank korang xde mslh aku rasa..

usually as early as 3am kami dh prepare utk pegi masjid..Subuh @5.20am..so lps solat Subuh dlm kol 7am balik hotel for breakfast..n leisure time la..nk shopping ke rehat ke..then kol 10am g masjid utk iktikaf smpai Zuhur @ 12.30pm..after Zuhur dlm kol 1.30pm balik hotel utk lunch n rest..kol 3.00pm dh ready pegi masjid balik smpai Asar @ 3.55pm..lps Asar kadng2 balik bilik utk rest..kadang2 stay smpai Isyak @7.30pm..then lps Isyak dlm kol 9pm balik hotel utk dinner n tido..so basically tu la rutin harian kt Mekah..kt Madinah agk byk leisure time..maybe sbb xperlu nk tawaf....tpt solat perempuan pn mmg dikhaskan..so xworry xdpt tpt nk solat..

so aku rasa tu je la yg aku nk share..klu nk tnya ape2 silakan..insyaAllah yg mana blh dijawab aku jwb..wallahualam.. :)

26 comments:

MrS. F!zA said...

gud info kak!

thanks for sharing..

*rasanya kalo kita nk lebihkan ibadat tak salah kita tgglkan anak kita pd sedara atau ibu bapa kita kalo anak kita tk kisah..kita pergi pon utk sementara kan..moga Allah permudahkan urusan hamba-nya yang ingin beribadat kpd-Nya

::Mamalyna:: said...

alhamdulillah suzi, tq for ilmu yang dikongsi...

CiK Jue aka ibu FarisYah said...

betul gak kata suzie...thank u sebab sharing pendapatan nie...

mamalieyna said...

good info..bila suziey wat n3 ni, baru kita terfikir byk kali tuk bwk anak kecik bersama..kita sndiri fikir pun leh tau kan..camna keadaannya..anak kecik byk ragam dn kdg2 ragam tak terduga..tmbh2 g tmpt ramai orang kan..apapun tujuan asal tuk beribadah kan..baik pergi dengan rasa ketenangan ..tenang tuk tingglkan anak dan dpt beribadah juga dgn tenang.. ^_^

aQeel dpt join nanti..Insyaallah..tak lama lagi besarla dia..hehe..

Nana said...

hehehe aritu aku da wat moderate komen
pastu mcm malas plak nk approve tiap2 kali hhahahha
aku wat kt blog contest je sebab tkt ada penyertaan tak lengkap ke apa..

idayualwi said...

ye la..tul gak kata dok tu..kalu bawak kecik sgt, diaorg tak kan ingat bila dah besar nanti..sgt good info..

nieda said...

tq sharing pendapat. ramai yang berbelah bahagi nak bawa anak kecil ke tanah suci. Banyak benda kena fikir

✿ etiey erywan ✿©™ said...

tringin sgt suzi utk sampai ke sana jugak. itulah nak bertanya juga ok ke aqeelm ditinggalkan. nasib baik ok. tuhan tahu niat ikhlas kan

♥siEha♥ said...

intresting baca suzie punye post nie..
btl tu..klau kite rs agak xyakin nak bwk diorng better xyah bwk kan..
bdk2 nie kadang klau mak bapak diorng xde depan mata..diorng ok je kan..

Mama Zharfan said...

thanks for sharing...tp me mcm tak de option utk tinggalkan anak2 me..both PIL dh tak ada, me dh tak de ayah, me nak pegi umarh dgn my mom..tp tak tau saper nak kaga my kids--s0 mcm byk sgt halangan ni...

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

good info la suzie, banyak ilmu yang kita dapat dari entry Umrah suzie ni. TQ for sharing k...

ieda said...

ermm setuju semua kata2 suziey tuu tempat2 ibadah nie kalau bawak budak susah lah sikit .. banyak nak kena jaga .. takut dia bising + mcm2 lagilah .. kita x khusyuk kan .. :)

mana2 amalan dan ketika beribadah pun dituntut utk ada ketenangan di sekeliling nya kan :)

CuTeMiUt78 said...

eemmmmm setuju ngan pendapat ko... n thanks for a good info

ibuayahdamia said...

memang kalau pikir pasal nak tinggal anak2 ni..bukan satu keputusan yg senang sebenarnya...dah habis kaji barulah kita betul2 leh tinggal kan..btw ayu pun sama macam suzi...tak der option nak tinggal anak2 sebab family semua jauh nun di kelantan...nak hantar balik kg, confirm melaung habis2 sebab anak2 ayu setahun sekali jer balik kg...unless kalau family members tu dtg kat johor...baru ok kot...tu pun dgn syarat bibik kena ader..sebab anak2 ayu takut skit dgn org tak kenal..take time nak jaga...

apa2 pun..semua keputusan kita dah pk masak2 kan....kalau bab gi umrah ni...rasanya better tinggal...nak2 pulak umrah pertama kan...

Fieza79 said...

betul la lg baik tinggal kan anak2 kita kalau tak mau ada gangguan kan..byk cabaran nya kalau bwk anak kecik ni kann..nak itu la nak ini laa...

alfa juliet said...

akhirnya terjawab gak persoalan aku..hehe...aku pun ingat kalau bawa budak kena bawa sedara mara kan...senang gilir2 jaga

mummysyafie said...

thanks sebab share info sis, kali pertama saya jejak kaki ke sana waktu umur 12 tahun. dah 20 tahun berlalu. info macam ni boleh membantu kalau ada rezeki tuk jejak kaki kesana lagi..

Ummi Salsabila said...

thanks kak..saya setuju,kalau nak bawak anak boleh.tapi kena ada org tolong jaga.maybe emak,saudara,adik beradik yg ikut sekali.so,bila nak beribadah.kita boleh bergilir2..( my mom advice) :p

mirah said...

oh mcm tu ya. Kami decided bawa anak ni pun sebab kami ramai, adik ipar, mertua semua. Takleh tinggal anak kat sini, takde sape available nak jaga..huhu

Apapun, insyaAllah jika niat kita baik, Allah pasti permudahkan kan. Kena buat preparation lebih lah camne nak entertain anak, nak bawa mereka, dll. Thanx for sharing suzie.

MamaYatie said...

setuju dengan suziey..better ditinggalkan kalo takde org boleh take turn jaga..imagine skrg sudah la, kalo pegi nak kemana2 bwk anak2 mmg byk yg perlu disedia/difikirkan..sket sebanyak fokus pada ibadat pun terjejas..lagipun bukan la lama..2 weeks aje

Ummi Eisya&Amani said...

sgt stuju ngan pendapat ko tu..bawah 5 tahun ni dorg lum faham sgt lagi..kena ikut je style dorang..mmg akan terganggu ibadah kita..klu ada org jaga baru sesuai kot..

Alhamdulillah,Allah dah berikan jalan yang terbaik utk ko beribadah..

M@Ri@M said...

salam kak...just browse around...jumpa entry akak psl umrah with toodler ni.just nk share my experience :-) last july kami sekeluarga menunaikn umrah bersama 3org anak kecil(anak sy Aqil 3yr,Niece 5yr & Nephew 1yr)
since kami pergi seluruh keluarga...mmg xde option utk tinggalkn.ms nk pergi tu..mcm2 kami risaukan.ganggu ibadah & etc since this is our 1st umrah. Alhamdulillah...ALLAH maha kuasa kn.Ibadah kami dipermudahkan.Stp kali before ke masjidilharam..hati selalu berdoa moga dipermudakan urusan kami.Ms di Madinah,stp pagi sy angkut aqil wpn dia tgh tdo.sy sentiasa dpt tmpt di tepi dinding.baringkn dia dgn beralaskan kain & bantal kecik yg sy bawak.dia tdo nyenyak.lepas solat sempat bca quran & yassin sume.Before ke mekah....risau gk mcmana nk bwk dia ketika wt umrah.kami pakat nk bergilir2 jaga.betul la bak yg selalu org ckp..niat kte penting...sy uzur & terus la amik tender jg aqil & ank sdara 2org.tp alhamdulillah x lama. lepas sy...adik ipar pulak uzur..so mmg take turn utk jg esp time subuh & terawih.waktu2 lain mmg sy bwk aqil.so far dia x la seligat di msia.boleh behave and ikut instruction which is kalo kt sini mmg sgt la payah.hehhe.mmg ada pro & cons.tp pape pn doa & niat kte sgt penting kn.tp mcm kta akak la..kalo g ramai2 insyallah bole tlg menolong.yg penting dugaan tetap ada :-) tp mmg seronok kan kak. mudah2an ada rezeki untuk wt haji dlm usia muda.amin!

M@Ri@M said...
This comment has been removed by the author.
M@Ri@M said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Nak tanya mariam, anak yang setahun tu cucuk vaksin umrah x?

Mama Aisyah said...

Nice entry..tengah baca baca blog pengalaman orang bawa bayi ke mekah. Planning nak bawa juga anak setaun lebih mengetjakan umrah .semoga dipermudahkan olehNya.amin.

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio