Tuesday, March 15, 2011

ziarah luar @Madinah

Assalamualaikum..

1st day @Madinah is free activities..smpai Subuh..so just relax2 jek..2nd day kami g ziarah luar..before that nk menjawab persoalan dlm komen utk n3 lepas :) ok communication dgn org arab ni payah sket la..klu mmg pure arab mostly dorang xtau english..so mcm ayam ngn itik la berckp..ekekk:D especially klu dlm masjid..time solat mmg muhibbah la..bercampur sume bangsa..dorang ni ramah jgk..ade jgk la yg xbrapa nk ramah..tp klu kena yg ramah tu dorang blasah ckp arab ngn aku..aku plak ckp english..ha amik..2-2 xpaham..ekeke:D so penyelesaiannya guna bahasa isyarat tgn..selalunya aku jarang borak2..bila iktikaf dlm masjid kan elok kita bykkan zikir, solat sunat n baca Quran..so kira kurang sket la aku berborak2 ni..drpda borak tp xpaham so baik xyah kan..

kalau kt kedai2 plak mostly dorang paham basic english..maybe sbb dh lama meniaga kan..so dorang dh blajar la wording2 penting..n byk gk yg indon n bangla yg jadi salesman..rata2 kt sana org laki yg keja..besela org perempuan kan dilarang bekerja kt arab..nk drive pn xleh..rasanya sume dh tau kot pasal tu..ok back to the story..klu shopping tu ok la..xdela susah sgt sbb mostly dorang paham sket2 english..tp klu nk beramah mesra tu xdela..mmg susah..so advantage klu tau bahasa arab..

ok sambung kisah ziarah luar..
~ni kt depan hotel..ready utk ziarah tpt pertama which is Masjid Quba'~
~kt blakang tu la masjid Quba'..dpt la solat sunat kt masjid ni..dlm al-Quran masjid ni disebut sbgai masjid yg didirikan di atas Taqwa..merupakan masjid pertama yg dibina oleh org Islam yg diasaskan oleh Nabi Muhammad s.a.w..Masjid Quba' adlh antara masjid paling suci..klu ikt turutan masjid2 paling suci, Masjidil Haram (Mekah), Masjid Nabawi (Madinah), Masjid Al-Aqsa (Baitulmaqdis), Masjid Quba (Madinah)..Sabda Nabi s.a.w, "Sesiapa yg mengambil wudhuk dirumahnya kemudian pergi ke Masjid Quba dan mendirikan solat di dalamnya, ganjarannya samalah dengan pahala ibadah Umrah" (Tirmizi: Sembahyang: 298. Ibnu Majah: Iqamat dan Sunatnya: 1401. Ahmad: Musnad Makkiyyin: 15414.)...so tu la kelebihan n serba sedikit berkenaan Masjid Quba..~

~ok next kami ke Jabal Uhud (bukit Uhud) plak..ni bukit tpt pemanah2 handalan Rasulullah berjaga..dia terpisah sket ngn Jabal Uhud..rendah je .sejarah bukit Uhud ni sinonim dgn perang Uhud..haaa ingt x kita blaja agama Islam dulu ade kisah perang Uhud kan..kwsn Jabal Uhud ni mmg besar..bukit paling besar di Maadinah..peristiwa paling penting utk kita ingat..di mana berlaku perang antara kaum Muslim dan kafir Quraisy dimana gugurnya para Syuhada yg ramai..perang Uhud ni tercetus bila kafir Quraisy nk bls dendam ats kekalahan mereka dlm perang Badar..pada mulanya kaum Muslimin dah menang..tapi bila kafir Quraisy mengumpan pasukan pemanah kaum Muslimin dgn harta, mrka memilih utk mengambil harta tersebut yg terletak di bawah bukit Uhud tersebut dan ingkar pada arahan Rasulullah agar jgn meninggalkan lokasi..akhirnya ramaila para Syuhada terkorban terkorban termasuk bapa saudara Rasulullah s.a.w iaitu Saidina Hamzah Abdul Muttalib....dan mereka dimakamkan di sekitar kawsn Jabal Uhud..so pengajaran penting adlh sentiasa patuh pada arahan ketua..~

 ~kt blakang tu makam para Syuhada perang Uhud..tapi tiada sebarang tanda pun..cuma just kawasan tanah lapang yg dipagari..xde batu nisan mcm kubur2 biasa..~

~kt blakng tu Jabal Uhud..mmg besar..panjangggg sgt dan tinggi..~
~ni pintu masuk Universiti Madinah..xmasuk pn just lalu jek..sbb mutawir kami tu student Uni Madinah..br aku tau kt U ni sume lelaki..xde langsung perempuan..~

 ~sori aku terlupa ni masjid apa..coz just captured sambil lalu jek..xmasuk pn..bila pegi ziarah mesti tgk Masjid Qiblatain & Masjid Tujuh..xdisunatkan pun utk solat di situ..tiada ganjaran istimewa..since kesuntukan masa coz nk kejar solat Zuhur di Masjid Nabawi..so kami xmasuk pn both masjid..~

~just normal view @Madinah ;)~
~then proceed to Ladang Kurma..hehe..ni tpt shopping kurma..mmg fresh..ade yg dia baru petik dr pokok lagi..mmg sedap je mkn.."rasa 1 halal..tp klu 1kilo haram"..ni dialog biasa penjual tu..means kt bole rasa sume kurma n coklat2 kt situ..tp jgn la smpai sekilo merasa..ekeke:D~

~coklat adlh sgt murah..1kg SR30..since bole rasa so pilih yg sedap2 je la..hehe.klu rs nk beli Olive oil mmg murah giler n fresh sbb ade pokok zaitun gk kt sini..sebotol SR10 jek..kt tpt lain xjmpa dh Olive Oil dlm botol mcm yg jual kt ladang ni...~

~kt luar kedai tu ade free juice kurma..aku xrasa..hubby je rasa..ok katanya rasa dia.~

~finally kami ke Pasar Kurma..kt sini pn murah gk kurma..cuma dia bercampur la..ade yg fresh ade yg x..tp mmg byk giler pilihan..so borong la sebanyak mana pn kurma..tp aku xbeli byk pn..berat nk bw balik..just beli kurma Nabi (Ajwa) ngn kurma Maryami (Ambar) ..khasiat kurma nabi ramai yg tau kot kan..antaranya klu kita mkn 7 biji setiap pagi, nescaya kita akn selamat dari sihir jahat..insyaAllah~

ngam2 kol 12pm kami smpai hotel n get ready utk solat Zuhur..apepun aktiviti yg kita nk buat, jgn ditinggalkan solat fardhu berjemaah di Masjid Nabawi/Masjidil Haram..sgtlah rugi klu kita terlepas 1 waktu solat fardhu di masjid2 trsebut..sbb ganjaran bersolat di masjid2 tu xkan sama dgn masjid2 lain.. :)

31 comments:

SyaNa said...

seronok baca cerita ko :-)

mama tisya said...

tu pokok kurma ke yg mcm kelapa sawit??ada sofa cantik ek...

AshAnas said...

ape nama mutawir akak tu? kwn shira ade study kt sana, mmg dok jadi mutawir gak... ramai student sana yg jd mutawir kan...

I-sya said...

sker follow trip umrah ko.

seronokkan dpt mkn kurma fresh dr sana. pengalaman tu.

CiK Jue aka ibu FarisYah said...

seronoknye...bilalah cik jue nak jejak kaki kat sana..insayaallah sampai satu hari nanti...

"FM suzie jue tak pos lagi tau tunggu adik beli yang lain kat penang..jadi lambat sikit tau..."

e.l.i.s.s.m.i.e said...

terasa nak kesana jugak :)

UmiDAnisH said...

bestkan, memang pengalaman berharga dan rasa cam tak sabar nak g lagi erk? =)

wantie said...

suziey- my hubby ada skodeng blog ko semalam. dia pun teruja tengok korang dapat pergi kat sana.

Dia dapat tengok makam rasullalah tu, lama benor dia tenung. tak puas tengok katanya.

Mana tau ada rezeki kami, leh ler kami ke sana satu hari nanti.

MRS. K said...

suke bace entry umrah ni.. so, boleh la bayang ape yang mak aku buat kat sana skang ni.. hehehe

mummy_ayu said...

bestnya tgk pic2 ko kat sana...suka gak makan coklat dr sana...best..
yg pasal entry Ian tu..betul la dear, Ian rajin tolong aku vacuum, tapi tak bersih sgt pun, kena gak aku buat..bukan sbb nak pose tau..he he he..yg benar tu..

mama tisya said...

**jwb pertanyaan ko

1.yg mara hostel london tu saper2 leh stay tp depend pd kekosongan gk


2.insya allah bachelor party b4 aku p sabah

3.popkuiz nad tu byk soklan, kalodpt jwb smua soklan dpt la byk point..aku ada yg tk sempt jwb..soklan berkisah psl family die la..soklan teka teki

Gieyana said...

tersenyum2 aku bila ko kata ckp ngan pak arab nie mcm ayam n itik..kkekek..sabar jer kan!

Tp mmg best betul bc trip umrah ko..rs diri sgt kerdil..

syariza09 said...

wah, kat luar ladang kurma pon ada sofa cantekss, leh gak posing2 kt ctu

Tihara said...

Alhamdulillah, seronok nya dapat
rezki gi umrah

Nana said...

haih
seronok baca kisah ko g umrah
hrp2 aku dpt smpai sini juga
1 day
eh nk tanya
kat kaabah tu bole amek gmbr ke?
mak aku kata kena rampas kamera
klw amek gmbr

Tihara said...

Alhamdulillah, seronok nya dapat
rezki gi umrah

Tihara said...

Alhamdulillah, seronok nya dapat
rezki gi umrah

MamaYatie said...

n3 yg penuh ngan info & ilmu..tq suziey

mama tisya said...

**slh ayat td..'simbol diatas'...botol avent yg dlu2 mmg tkde BPA FREE sejak 2009 br ada..kalo ko bli yg b4 2009 maknanye botol avent tu tk BPA FREE so sila la cr botol br...

mummy_ayu said...

wah..kita main balas komen kat komen box masing2 plak..he he he..
esok nak follow dominos...kat MV..kuar dlm 12.30 kot..apa2 aku or Net msg2 ko ..set?

mummy_ayu said...

wah..kita main balas komen kat komen box masing2 plak..he he he..
esok nak follow dominos...kat MV..kuar dlm 12.30 kot..apa2 aku or Net msg2 ko ..set?

mama tisya said...

ada bls2 komen gk ye..hehehe..mcm tkleh nk cal je...hehehehe


maknanye ko tk pernh bli ke botol br utk aqeel...kalo mcm tu sama la ngan aku...bli sejak tisya lahir tp aritu dh bli time jcard then bli yg p UK so mmg ada BPA FREE la...

✿ etiey erywan ✿ said...

ehh jus kurma? mesti sedap sebab fresh dari ladang kan?

maszmadi said...

hm, best nyer..... bile la nak sampai sane yerk..

ieda said...

jus kurma .. ermm banyak tul pilihan kurma disana kan dik .. rambang mata .. suke tul .. kata org kurma disana murah2 .. cuma mcm kacang cerdik tuu mahal sikit kan ..

Mak Su said...

dengar crita dorang boleh gaks berbahasa malaysia ataupun indonesia skit skit.... ek?

Adyshariz said...

alhamdulillah..seronoknya tengok suziey n hubby kat sana, nice entri tuk sharing ngan member yg tak penah sampai lagi ke sana.

ni yg semangat nk kumpul duit ni..hehe

Ummi Salsabila said...

Seronok bc citer Kak suziey.masjid quba Msjd pertama dibina. Bestnya akk dah smpi sana.;)

atty's said...

seronok tgk semua gambar2.

MrS. F!zA said...

heran nape ada sofa kt ladang kurma..ke belakang tu gambar je bukan real..huhu

*tak rugi akk beli wide lens gi sana mmg view plg penting..boleh tatap puas2 tempat suci yg kita pernah sampai..

Ummi Eisya said...

mmg pun org ni kbanyakanye tak tahu english..bahsa arab pun dia tahu bahasa pasar je..tu yg jadi ayam ngan itik..

pernah merasa kurma rasulullah tu..mahalkan..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio