Thursday, March 24, 2011

ziarah luar @Mekah

Assalamualaikum..

day 4 @Mekah, kami dibawa ziarah luar lagi...

 ~ouh tdk kelihatan plak tumfuk tumfuk taik unta..ekeke;D 1st place kami pegi minum susu unta..bkn minum free ok..beli susu yg dia jual tu minum la..hehe..kami beli je tp xminum..ntah ler..mcm xlalu..ekeke:D susu tu fresh..baru perah trus masuk botol n jual..SR5 je sebotol..~

 ~bergmbar kenangan di padang pasir..berlatarbelakangkan unta yg comel..ecewah..:p~


 ~kulit unta ni keras..eh bkn keras..mcm kesat..klu kuda lembut kan..ni kesat..mcm bulu2 tali yg org guna utk main tarik tali tu..ha cenggitu la lebih kurang rasa kulit dia..behave je..sporting plak tu..hiks..~

 ~wohooo..dia mkn sgt laju..bila kena tgn lidah dia tu rs geli..ekeke;D nk pose pnya pasal brani kan diri jgk la feeding dia..hehe~

 ~ha dlm plastik tu susu unta..lebih kurang besar botol mineral size kecik..dlm 500ml kot..pekat susu dia..sbb baru perah kan..lama2 dia cair kot..aku pn xpasan..hehe..bila tgk org2 yg jg unta2 ni kesian..rs insaf dan bersyukur pd nikmat yg kita ada..betapa dorang nk cari rezeki..berpanas2 jg unta..mmg padang pasir..dgn panas teriknya..~

 ~ok next pegi lawat muzium 2 MASJID SUCI  (2 HOLY MOSQUES)..semua brg2 sejarah tinggalan lama yg ada di Masjid Nabawi & Masjidil Haram ada kt sini..ade yg betul ade yg just replika..mostly brg2 asli dorang simpan kt Taif..wallahualam..~


 ~pintu Kaabah...~

 ~tangga Kaabah~

 ~mesin penenun kiswah (kelambu Kaabah)~

 ~telaga zam zam..tu je la part of the artifak..byk sgt..pintu asal masjid Nabawi pn ada..bongkah Hajarul Aswad..etc~

 ~ok ni Masjid Hudaibiyah...disinilah termeterainya Perjanjian Hudaibiyah..kisahnya..masa tu Rasullah dan para sahabat nk masuk ke Mekah utk membuat Umrah..tapi dihalang oleh kafir Quraisy..coz at that time kafir Quraisy menguasai Mekah sblm ditawan smula oleh org Islam..so Rasulullah mghntar wakil iaitu Uthmas ibn 'Affan utk berunding dgn kafir Quraisy..stlh lama menunggu Uthman xbalik2 dan tersebarlah kabar mengatakan Uthman mati terbunuh..ini menyebabkan para sahabat sgt marah dan membaiat (berjanji setia) dgn Rasulullah utk memerangi kafir Quraisy abis2an..then xlama lps tu Uthman kembali kpd Rasulullah dgn selamat dgn membawa proposal perjanjian genjatan senjata dr kafir Quraisy..perjanjian tu dinamakan Perjanjian Hudaibiyah..di sini jg la berlakunya mu'jizat Nabi s.a.w iaitu keluar air dari jari2 tgn Baginda bilamana semua yg berada di Hudaibiya sedang kehausan dan tiada lagsung bekalan air utk diminum melainkan sedikit air yg ada pada Nabi s.a.w...then Nabi s.a.w pn mencelupkan tgn Baginda ke dlm bekas kecil berisi air itu..maka keluar mengalir lah air dr tgn baginda sprti mata air dan ckp utk kegunaan wudhuk dan minum bg 100 ribu org..Subhanallah..~

 ~ni tapak asal masjid Hudaibiyah..~



 ~Masjid Hudaibiyah ni terletak di luar sempadan Batas Tanah Suci..juga dijadikan miqat utk niat umrah..since lawatan petang, so kami solat Asar di sini..syg jgk sbb trpksa missed solat jemaah di Masjidil Haram..tp disebabkan perlu menepati masa yg ditentukan oleh pihak Muzium 2 Holy Mosque, so trpksa akur..nk masuk muzium tu mmg pihak pengurusan Muzium yg tentukan masa lawatan..hanya 2 buah bas je bole masuk utk satu masa lawatan...~

dgn ini berakhirlah kisah ziarah luar kami di Kota Mekah Al-Mukarramah..so dlm 6 hari yg tinggal kami byk iktikaf dan beribadat di Masjidil Haram jek..selain shopping sket2 pd masa terluang..

20 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

alhamdulillah...
saya yg bace pun at least dpt la sedikit sebyak gambaran keadaan kat sana..

berkobar2 nk pi..

Nia said...

menariknya..bila tengok tinggalan mcm ni terasa insaf kan Suziey..

UmiDAnisH said...

alhamdulillah, seronoknya dapat tgk apakan lagi kalau pergi kan?? penah pesan kat hubby suh belikan daging unta bawak balik malaysia dulu.. sabau je la umidanish ni.. hehe

r|nA @ ja|j|na said...

subhanaullah, sungguh besar kuasa yg Allah berikan kepada Rasulullah..terasa kerdilnye diri ini..

~@mOi ~~ said...

besnya la... bila la za dpt pegi.. teringin sgt.. :(

Fieza79 said...

serasa mcm ikut siri jejak rasul pulak..best la suziey...tmbh tang unta tu best nya posing2...hehe

mamaacha said...

sungguh banyak ek tahi2 unta kat situ kan? bestlah dapat gi muzium tu...saya x pegi..coz suntuk masanyer.....

ibunurin said...

alhamdulillah...
suziey dapat menjejakkan kaki ke sana.
mudah-mudahan, rezeki kami pula selepas ni..

MrS. F!zA said...

aiyakk..kita yg rasa geli2 unta tu duk gigit rumput atas tapak tgn..ekekeke..geli sbb rsa mulut dia bukan geli sbb dia tu unta..huhu

*susu kambing adalah susu kedua terbaik slps susu ibu kan?betul tak?

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

sesungguhnya indah memori kat sana kan suziey, kita tengok unta kat Zoo je...

ieda said...

seronoknya dikkk huhhu makin kuat semangat nak kesana .. insyaallah ..
waaa jinak2 kan unta disana .. nak2 bile diberik makan daun2 tuu .. suke lah sgt tuu .. :) banyak tul unta haaa .. eii dah mcm lautan lembu di mesia jer tgk nie ....

mamalieyna said...

weeiii...susu unta?..ihiks...mmg tak lalu kan..ngee...fresh lak lagi..

indahnya pengalaman di sana...teruja..teruja..hee~

wantie said...

pertama kali tengok unta kat zoo taiping tu jer. tu pun unta dah tua bangka. best noh leh bagi makan unta bagainya.

Ha.. sekali imbas ko dah mcm rancangan jejak rasul pulak. Ala masa kat tapak masjid hudaibiyah tu.

mama rifQy said...

wahh..unta ituu..nampak sangat baik je!

ALhamdulillah..nampak gambar kat sini..pon ok..ade rzeeki,leh g sane

MiSsZ said...

tu la, selalu tengok kat zoo jee untanyer.. missz baru pas baca en3 MZ tadi.. nampak komen kak suziey comei.. hehe... keychain mekah and dubai takde ker? hehe.. miszz tak kumpul FM snagt.. tapi keychain byk la gak missz kumpul.. nak tengok? nanti klik http://missz84.blogspot.com/2011/03/keychain-yang-sangat-menarik-jom-tambah.html.. kalau de yg nak tukar2, bgtau yer..

mama_umar_maryam said...

hik3, tgk muke pon dah nmpk sgt geli kene lidah unta..tp nmpk macholah unta2 tuh..dah bese posing kot..

CuTeMiUt78 said...

sgt seronok tgk pemandangan kat sana...

e.l.i.z.@ said...

setelah sekian lama eli x singgah sini...subhanallahhh..sonot tgk unta! tak sangka lak unta tu ada susu..erkk mmg x lalu la kan sbb kita dh biasa ngan susu lembu heheh

mummy_ayu said...

bestnya suziey..ko dpt tgk live sejarah islam yg kta belajar time sekolah2 dulu..tak tahan tu..tgk pose ngan unta..kalu aku..tak tau la berani ke tak tu...

Nana said...

heheh
nmpk sgt muka ko geli ngan unta tu
klw aku pon geli
tp suke tgk bulu mata unta kan
kalah bulu mata palsu rozita che wan hahaha

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio