Wednesday, March 23, 2011

ziarah manasik Haji

Assalamualaikum..

day 2 di Mekah kami dibawa utk ziarah ke manasik Haji..previous n3 aku ade inform pasal Rukun & Wajib Haji kan..so sepanjang perjalanan menuju ke tpt2 manasik haji, (tatacara ibadah haji) mutawir menceritakan serba sedikit sejarah2 pd zmn Rasulullah s.a.w..bila mengetahui sejarah2nya timbul rasa keinsafan dlm diri dan mengagumi kebesaran Allah s.w.t..Subhanallah..





~ tu adlh Masjid Namirah di Arafah..sgt besar..bole menampung lebih kurang 350 ribu jemaah..tapi masih blm masuk kwsn wukuf yek..~

 ~ha ni penanda sempadan kwsn wukuf..Dilaksanakan pada tanggal 9 Zulhijah, waktunya dimulai setelah matahari tergelincir sampai terbit fajar pada hari nahar (hari menyembelih kurban) tanggal 10 Zulhijah..kwsn wukuf di Arafah adlh slh 1 tpt yg mustajab doa..sesiapa yg berdoa di Arafah insyaAllah makbul doanya..aku diberitahu kwsn Arafah adlh tpt makbul doa hanya pada hari wukuf..wallahualam..~


 
 ~aisey..unta xmoh posing daa..ekekke:D ni dekat Jabal Rahmah..tpt bertemunya Adam & Hawa setlh sekian lama dikeluarkan ke Bumi dari Syurga..krna termakan godaan Syaitan..aku xnaik pn unta ni..~


 ~eskrem kt sini mahal sket dr kt luar Masjidil Haram..eskrem yg sama SR3..klu kt luar Masjidil Haram tu SR2 jek..rasa dia mcm eskrem McD jgk..cuma mahal sket jek..~

 ~aku just posing kt kaki Jabal Rahmah jek..tu pn gayat nk turun balik..tinggi2 anak tangga dia..nk naik ke puncak idok ler..hehe..~

 ~hubby je yg naik ke puncak..nk tgk ape ade kt ats tu..aku just tgk gbr je la..hehe..~

 ~view frm top of Jabal Rahmah..rmaai gk org naik..ade org dr negara Arab lain dorang siap solat kt atas tu n berdoa..xde dalil pn yg suruh doa/solat kt atas Jabal Rahmah..nabi pn xbuat camtu..so jgn terjebak dgn kepercayaan xbtl ok..tkt jadi Bida'ah..hukumnya berdosa besar..actually doa kt kaki bukit Jabal Rahmah pn bole sbb dia part of Arafah..yg makbul doa adlh berdoa di mana2 kwsn Arafah..~

 ~batu putih tu sbgai tanda di mana Adam  & Hawa bertemu semula stlh terpisah sekian lama..~

 ~view seluruh kwsn Arafah..saujana mata memandang :)~

 ~xsah kalu xde aktiviti jualan..hehe..~

 ~siap ade yg tulis nama atas batu utk kekalkan jodoh...haih..jgn ler buat cenggitu ek..~

 ~ni part of the group..alhamdulillah group kami mmg sgt happening..maybe sbb mostly org muda..sempoi jek..yg berihram sblh kiri tu la ketua rombongan aka owner travel agent Al-Mukminin :)..sempoi je dia..~

 ~kacau plak org blakang tu..hehe..~

~next..proceed to Mina..di sini tpt bermalam (mabit) pd hari2 Tasyriq, mengutip batu kerikil utk melontar 3 Jamrah di Muzdalifah pd siang hari..disini jgk peristiwa Nabi Ibrahim sembelih anknya anaknya Ismail ats perintah Allah s.w.t tapi dgn kuasa Allah s.w.t, Ismail ditukarganti dgn binatang sembelihan..ibadat korban kekal hingga ke hari ni..

~nasib kami xbaik hr tu sbb seluruh kwsn Mina ditutup utk semua kenderaan..so kami just dpt lalu tepi jln besar jek..xboleh nk masuk ke dlm kwsn 3 Jamrah di Muzdalifah dan khemah2 tpt jemaah mabit..~

 
 ~Masjid Masy'aril Haram di Muzdalifah~

 ~ni kwsn perkhemahan utk jemaah bermalam (mabit) di Mina..khemah2 ni adlh anti kebakaran tau..~

 ~menuju ke Al-Haram..~

 ~ni adlh Gua Tsur..ni bkn Manasik Haji ok..kira lps dh ziarah Manasik Haji, kami melawat tpt2 bersejarah yg lain plak on the way balik ke Al-Haram..Gua Tsur terletak di Jabal Tsur..4km dr selatan Masjidil Haram..nk mendaki ke Gua Tsur tu amik masa dlm 1.5 jam..sejarah gua ni adlh tpt persembunyian Nabi Muhammad s.a.w dan shbt Baginda, Abu Bakar dr org2 kafir Quraisy yg menghalau mereka dr Mekah~

 ~yg tinggi tu adlh Jabal Hira'..di atasnya trdpt Gua Hira' iaitu tpt di mana Nabi Muhammad s.a.w menerima wahyu pertama yg dibawa oleh Malaikat Jibril semasa Baginda sedang berkhalwat brsama Allah s.w.t..gua tu kecik je..bole muat 2 org jek..tp muat utk sorang je solat..dlm gua tu ade 1 lubang yg bila kita tgk melalui lubang tersebut, akn nmpk direct Baitullah di Masjidil Haram..Subhanallah..teringin nk naik tp tinggi sgt..ade org yg gigih naik atas tu..~


maka selesailah ziarah utk hari tu..trus balik ke Al-Haram utk solat zuhur berjemaah di Masjidil Haram...on d way balik tu trnmpk ade eksiden..mutawir tu kata kt sini eksiden perkara bese..mmg btl pn..kt sana asyik dgr org hon sana sini...mmg bw kete main redah jek..kete dorang pn mostly kemek sana kemek sini..dorang xkisah sgt pasal kete..xbyk kete yg btl2 cantik n mewah..minyak kt sana murah jek..SR0.60 = 10L...murah giler kan..hiks..

25 comments:

sW33tdARLiNG said...

seronoknya layan gambar2 kat sana.. nak pergi, belum mampu lagi..

mama tisya said...

cute la unta tu siap ada bumbung gtu ek..brp byran kalo naik unta...??

mummy_ayu said...

subhanallah...selama nie be;lajar n baca jer pasal tempat2 tu..ko dah gie & tgk live dah..
best nya....

CuTeMiUt78 said...

wah... rasa terharu tgk pemandangan2 kat sana

Fieza79 said...

best nya tgk pemandangan kat sana..lain sgt dari malaysia..rasa takjub je kann..suizey kat sana apatah lg kan..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Seronoknye Suziey..harap suatu hari pon kita blh jejakkan kaki ke sana..Insyaallah..AMIN..

Zue AnnaLeeya said...

best nengok gambo2 suziey kt sana... satu hari nanti, nak pegi jgk.. Insyaallah..

mamaacha said...

cantik2 gambo2 yg suziey ambik...kita yer biasa2 jer untuk kenangan ..wah masa saya beli eskrem kat al-Haram dah SR3....saya pergi ker gua thur dulu then baru gi tpt2 tu ...x naik pun Jabal Rahmah sampai atas...naik sikit jer kat budak2 yg minta sedekah tu...

maszmadi said...

suke tengok gambar cantik + cerita2 kat sini..... ada lagi kan lepas nie.. hehe

r|nA @ ja|j|na said...

makin terasa nak pegi ke sana juga..insyaallah, kalau berkesempatan, nak buat umrah dulu..

ieda said...

seronoknya bila dpt lalui pengalaman2 mcm nie dik .. terutama tempat adam dan hawa berteu kembali nie .. mak akak masa gi sana punn ada bergambar disini ...

Gieyana said...

seronoknya.smbil beribadah smpai jalan2 juga kan..hope one day dpt dtg sini gak..insyaallah..:D

firahadifa said...

sanggup ko naik ye jabbal rahmah tu.. kaki bukit pon tinggi tue..

Intan said...

Saujana mata memandang...insya'Allah ada rezeki dan kesempatan ingin ku jejak kan kaki di sana pula...amin :)

mama_umar_maryam said...

best btol klu dpt grup yg sekepale nikan..
cantek btol view dr jabal rahmah tu,klu aku pon gayat,hahaha

MrS. F!zA said...

gua tmpt persembunyian tu msti kecik sgt kan kalo 2 org je blh muat..tk dpt nk bygkan..

EIJAM'S FAMILY said...

alhamdulillah suuziey selamat spai ke tempat suci bumi mekah.. seronok xterhingga kan suziey..

cikpuanhady said...

bestnya dah sampai sana..semoga kita pon nanti dapat merasa jugak..hehe

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

mamalieyna said...

Indahnya....jauh perjalanan luas pandangan, indah kenangan... heee...

mesti teringat2 sampai skrg kan suziey, seb baik zaman skrg moden, bleh capture semua moment penuh makna di sana..

UmiDAnisH said...

huhu, abidanish pun kata org arab main redah je bawak kete.. kalau naik dgn diorg memang ngeri jek.. heheh

unta yg tanak posing tu, mb malu kot nnt glemer dalam blog suziey, hihih just kidding =D

ALoNa CintamaniszLite said...

uii..murah tui petrol dorang kat sana, ye..(highlight..jgn tak highlight..kahhh)

Erm..seronok tgk gambar2 dan info yg suziey kongsikan..
Tgk gambar punn..dh rasa semacam..kalo sendiri gi..hmm..mesti akan rasa bermacam2...
Hrp2 ada rezeki nk ke sana. InsyaAllah..

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

wah banyaknya pic...dah ketinggalan citer kita ni lately bz sikit...sonot nya...

wantie said...

hmm... puaih ku cuci mata ngan gambar gambar ko suziey. nampak mcm nengok kat majalah.

memang cantik...

mama rifQy said...

Banyak gambar yang kak suziey snap!! leh jadikan memori ni!

Nana said...

mmg puas aku membaca seme kisah2 umrah ni
bez sgt

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio