Friday, April 1, 2011

Kaabah..Baitullah..Bait Al-Atiq

Assalamualaikum..

honestly to say..till now aku masih merindui keindahan Kaabah..ketenangan yg terdapat di dlm Masjidil Haram yg xkan kita dpt di tpt lain..jiwa menjadi sayu..sgt kerdil dan hina diri ini pd Allah s.w.t.....everytime masuk Masjidil Haram..1st thing yg msti nk dilakukan adlh tgk Kaabah..then baru g cari tpt utk buat lain2 ibadat..Subhanallah..betapa indahnya Kaabah..betapa tenangnya hati melihat Kaabah....kadang2 lps solat isyak aku kan suka buat tour..then beridir dekat 1 tpt sambil melihat Kaabah smpai xsedar berapa lama dh kita berdiri kt situ..melihat sambil mengagung2 kan kebesaran Allah Taala..tiada tolok bandingnya..Allahuakbar..rindunya aku pada saat tu..rindunya dgn ketenangan dan kedamaian jiwa yg aku rasa..keinsafan dan ketaqwaan kpd Maha Pencipta dgn sdiri meresap masuk ke dlm jiwa dan sanubari..

Rasulullah s.a.w ada bersabda..maksudnya :

"Sesiapa yang memasuki Kaabah lalu mengerjakan sembahyang di dalamnya, bererti dia masuk ke dalam kebaikan dan keluar dari segala keburukan dalam keadaan dia diberikan keampunan"..

"Dia keluar dalam keadaan diampunkan dosanya"...

Ibnu Abbas r.a berkata: 
"Memerhatikan Kaabah akan mengukuhkan iman"


Said bin Musayyab berkata:
" Sesiapa yang memerhatikan Kaabah dengan penuh keimanan dan kepercayaan, akan gugurlah segala kesalahan dan dosanya sebagaimana ketika dia dilahirkan"...

Subhanallah..byk btl hikmah dan ganjaran yg bole kita dpt hanya dgn melihat Kaabah..


 ~mmg xkan jemu melihat Kaabah..~

 ~burung2 merpati juga tawaf mengelilingi Kaabah... tunduk pd Penciptanya..~

 ~last night @Mekah..decided nk buat tour ngn hubby..menikmati keindahan Kaabah dan Masjidil Haram..menghayati ketenangan yg ada di dalamnya..Subhanallah..Allahuakbar..2-3 mlm terakhir di Mekah hati dh rasa sayu..tp mlm terakhir ni lg bertambah2 sebak dan sedih sbb xlama je lagi akn meninggalkan tpt yg penuh ketenangan, kedamaian dan paling penting tpt utk kita merebut peluang penghapusan dosa2 yg lalu...~




Subhanallah...Allahuakbar...ya Allah aku memohon kpd-Mu agar Kau berilah peluang kpdku untuk menjadi tetamu-Mu lagi..sesungguhnya hati ini sgt merindui utk kembali ke rumah-Mu..amin...

19 comments:

Gieyana said...

Subhanaallah...

Ko beruntung Suziey psl di beri peluang utk menjejakkan kaki kt tanah Suci Allah nie..insyaallah kalau di beri peluang, nk juga berada di sini..tenang jer kan tgk Kaabah..

Cik Wanie Ghani said...

indahnya keadaan di sana kan akak,
wanie dan mama ada plan,
kalau rezeki menyebelahi kami,
insya-ALLAH kami akn ke sana menunaikan umrah,
akk doakan utk wanie & mama yer agar impian wanie ke sana menjadi kenyataan...

MamaYatie said...

sebak terasa..sekian lama hanya dengar & tngk dr tv/gambar,akhirnya dpt suziey jejak ke sana yer..mesti sngt2 susah nak didescribe mcm mana perasaan waktu berdiri depan kaabah tu

momguess said...

subhanallah
indah nye keindahan kaabah
insyallah aku pun nak jejak kan kaki kesana 1 ari nnt

momguess said...

walaupun aku blm penah kesana
tapi baca n3 ko rasa tenang sgt
aura kot
hehehhe

mama_umar_maryam said...

suziey, aku nk gelak dulu,hik3..mati2 aku igt yg kren-kren merah blkg tuh ialah firecrackers (merujuk kpd gambar mlm depan kaabah tu)
dlm hati aku, aik, ade bunge api ke ape nih?heheheh..see, kren pon nmpk cantik kt mekah ;)

MRS. K said...

InsyaAllah.. kalau ade rezeki, nanti leh pegi sana lagi

✿ etiey erywan ✿ ©™ said...

sayu hati tengok kaabah kan. suziey yg dah sampai sana lagilah sayu melihatnya... yg tengok gambar pun dah rasa semacam

syanasaid said...

sebak aku bile ko btau hikmah tgk kaabah
subhanallah
tq suziey buat entry journey ko buat umrah

Ummi Eisya&Amani said...

baru habis baca semua n3 kat sini..dah terbayang keindahan dan ketenangan kat sana..InsyaAllah,moga ada rezeki utk kita semua beribadah di sana..

sambil tu terfikir,bestnye kalau orang yang memang duduk kat sana..

kinna said...

i've go thru ur entries related to umrah sampai termimpi-mimpi dapat solat dekat raudhah!

good info 4 me..sgt tak sbr nak ke sana!

MrS. F!zA said...

betul la burung pon tahu tunduk pada pencipta..

MasyaAllah sungguh besar dan mulianya Kaabah shhga kita boleh kukuhkan iman hnya memerhatikan kaabah dgn penuh keimanan

alfa juliet said...

dlm banyak2 cerita di blog ko...ke tanah haram gak yg best

UmiDAnisH said...

subhanallah, memang sangat2 suka dan tak sabar2 nak kesana =)

Tupperware Lover said...

alhamdulillah.. seronoknya dengar citer u dah sampai sana :) hopefully dapat ke sana gak one fine day.. tengok gambar pun dah terasa syahdu..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Subhanallah..mmg sungguh indah ciptaanNYA..sayu baca N3 Suziey ni...

Liza said...

Bertuah Suzi dpt ke sana...Liza bila lagi yer?

AshAnas said...

sgt excited nak pegi... shira ajak hubby tp die keberatan sbb parents die lum pegi... die rasa cm bsalah nk pegi dulu tp klu nk gi sume skali, ongkos nya cukup utk kami je... bdoa kt Allah smoga dipermudahkan...

nUrCahaYa said...

sgt rindu untuk ke tanah haram semula... Bila baca n3 akak terasa sgt nk kmbali ke sana... Doakn yer smoga ada rezki lbih thun dpan dpat pegi lagi...amin...

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio