Wednesday, April 6, 2011

masjid terapung @ Jeddah

Assalamualaikum..

akhirnya..tiba lah masa utk kami meninggalkan bumi Mekah yg penuh barakah..huhu walaupn berat hati dan sedih sgt2..tp apekan daya..kami harus pulang ke tpt asal..

balik via Emirates..frm Jeddah airport to Dubai..transit for 3hrs then proceed to KLIA..so before pegi airport Jeddah...kami jln2 dulu pusing2 tgk bndar Jeddah..since hati tgh sedih sbb dh kuar dr Tanah Haram..so mmg mood pn xde nk amik2 gbr sekitar bandar Jeddah..huhu..

 ~singgah kt Masjid Terapung @ Jeddah..nama dia Masjid Ar-Rahmah..diambil sempena nama org yg mewakafkan tanah dia utk dibina masjid ni..wallahualam...org panggil masjid terapung je..mcm kat terengganu tu..hehe..~

 ~tp beach ni mmg cantik..nama dia Laut Merah....tp xbewarna merah..hehe:D we are having our lunch here..~



 ~senyum dlm paksa :( ~

 ~pegi 2 besg beso..balik beg tu beranak plak..ekeke:D~
 ~coklat ni aku beli kt Mekah..ingtkan potato chip bersalut coklat..rupenye 100% coklat bentuk chips..sedap banget~

 eh tetiba hati jadi sebak n perasaan sedih bertandang time aku create n3 ni..dgn ini..berakhirlah sudah catatan kenangan terindah aku sepanjang di Tanah Suci..Allahuakbar..rindunya aku utk kembali ke sana semula..insyaAllah..smga segala pengalaman yg aku kongsikan disini dpt dimanfaatkan oleh semua pembaca setia aku..thanks for reading n thanks for your comments..aku paham perasaan korang bila korang bg komen..aku doakan agr korang akn berpeluang utk jejak kaki ke sana jugak..insyaAllah :)

p/s: terima kasih atas compliment korang utk wajah baru Anjung Suziey.Com ni..jgn terlalu memuji krna ianya akn memberi ruang kpd syaitan utk meresap masuk ke jiwa bg meniup perasaan riak agr menjadi api membara..sgt bahaya sbb ianya bisa menjadi tembok penghalang utk kita mendpt keredhaan dr-Nya..

32 comments:

far_east said...

pegi yang kali kedua nie tak sempat jejak masjid terapung tue..hukhuk sedihnya..:(

NM02 said...

iyelah, lebih ceria umh suziey skang ni.

berakhirlah pautan cerita utk rujukkan bersama. insyaAllah, ada rezeki suziey mesti sampai ke sana lagi kan.

kalu ada rezeki utk saya sampai ke sana, saya akan rujuk n3 kamu ni.

MRS. K said...

my mom balik dari mekah batuk² + demam sikit.. huhu

mummy_ayu said...

bestnya....suka2 baca cite ko kat san, ada yg aku tak komen, tapi aku baca tau...of coz sedih nak tinggalkan tanah suci...coklat tu nampal yum2..cun la umah baru...

MrS. F!zA said...

alhamdulillah pengalaman dan ilmu dapat dkongsi dgn kami semua..

*unik nya masjid tu..mcm tk de dinding just lekuk2 tu je

atty's said...

semoga satu hari nanti , kty akan dapat berkunjung ke rumah allah..amin

thanks to suziey..utk semua entry2 pasal umrah ..leh dijadikan pedoman

Lia said...

bilalah lia akan dapat pengalaman mcm akak di tanah suci ye. InsyaAllah suatu hari nanti.

AshAnas said...

nnti nak gi umrah, bleh bukak blk catatan akak ni...

pssstt... sedapnya coklat tu...

oh ya, shira dh dpt makan kurma nabi... alhamdulillah...

yangyuyu said...

woo template baru ni cun la

nak tag suzie join contest ni ye

http://bamyuyu.blogspot.com/2011/04/cute-sweet-pregnant-mummy-contest.html

contest letak gambar preggy dulu2:)

Ummi Eisya&Amani said...

nanti klu nak g umrah,leh la jadikan blog ni sebagai rujukan..bertambah pahalakan..

suka dgn kata2 yg last tu..takut gak kalau terleka dengan pujian ni..terima kasih ingatkan..

sheaza said...

assalamualaikum kak suzie, masjid terapung tu kalau tak silap nama dia Masjid Ar-Rahmah.. sempena nama seorang janda yang mewakafkan hartanya untuk buat masjid. kalau ada salah sila betulkan. sebab saya pun dah lupa.:)

LilyAzliyana@MamaZaraZareef said...

kite pon paham psaan suziey..sebab mak kat rumah ni pon sejak 2 menjak asyik cakap rindu sgt2 nak kembali ke Mekah..die ada ajak gi umrah jugak..tp tulah, anak die ni lom ade rezeki lebih lagi..huhuhuh..

mamaacha said...

ha'ah MAsjid Terapung tu namanya Masjid Ar-Rahmah...laut tu namanya Laut Merah....palingbest bila ditiup angin.....Saya Asar kat sini

Farra Dhelina said...

wah potato chips choc?? menarik lah..msti sdp kan

CuTeMiUt78 said...

eemmm gitu la kan..walaupun sedih.. tapi alhamdulilah... dah selamat jejak kaki ke sana...
wow tgk coklat tu.. sodap tu..

*baru berkesempatan masuk sini.. sunguh cantik.. umah baru

Dee said...

firstly..nak ckp..blog suziey yg wajah baru ni sgt cantik dan sesuai ngan suziey..next..syukur suziey selamat dan lancar je urusan umrah aritu ye..moga dpt berkunjung lagi..dee doakan..

Nia said...

uii,..ingatkan salah masuk blog tadi..cun woo..hihi..ala2 tukar perabot dlm umah jgk ni.

kat malaysia takde jual ke chocolate mcm chip tu..teringin ni..hehe

~Siti Hajar~ said...

Assalam suziey..

sy ikut citer suziey g umrah dr first sampai la last part ni, sy yg hya mbaca ni pn rasa sebak apatah lg suziey yg merasai pgalaman tu kan, pasni blh bt haji trs la...InsyaAllah dipermudahkan..

Hrp2 sy pn akan dijemput mjadi 'tetamu'NYA 1 hr nti...InsyaAllah..

SyaNa said...

aku suke wajah br blog ko ni
tp rindu gambar budak ensem tu
dulu bukak2 jek besar gambar dia kuar
hehee

seronok baca diari umrah ko :-)
tq sbb sudi share ngan kami2 ni

UmiDAnisH said...

memang menarik dapat baca pengalaman mu ditana suci.. rasa cam melompat2 nak ajak abi ke sana skrg..huhu

gee ryder said...

bestnye merata leh pegi...aah mcm kat trg hehe..

eh coklat tu cam penah mkn jer. mak beli langkawi aritu hehe..

btw, cik abe tu botak nampak hensem pulak ;)

MamaYatie said...

thanks suziey kongsi diari kat sini..mmg melompat2 dlm hati nak pergi..semoga satu hari nnt smp jugak kami ke sana..

~@mOi ~~ said...

tima kasig kak sudi doakan ktaorg.. bila la agaknya leh jejakkan kaki kat sana? hmm..
p/s- kak, laut mati tu kat maner? yg org ckp leh terapong tuh..

fauzuskamaruddin said...

ermm bestnye saya harap saya akan jejak kaki ke sana sevelum umur 30 samaada untuk umrah or haji....

cikpuanhady said...

semoga masinlah mulut suziey..hehe..

mmg cantik cat baru rumah ni..hehe..

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

mamalieyna said...

waaa coklat kepingan gitu...dapnyer...rangup masuk molot..hee~

mamalieyna said...

waaa coklat kepingan gitu...dapnyer...rangup masuk molot..hee~

mama tisya said...

kenangan terindah..sharing is caring

ALoNa CintamaniszLite said...

subur rupanya beg ni bila ke Mekah ye..kehkeh..

Hmm..mmg cantik blog suziey skang..cantik dari dulu. Lebih berseri2...mcm tuan empunya, hehe..
Dan..lebih penting..cepat kuar semua isi blog..sebelum ni..lambat sket..ngee

Nana said...

laut merah ni laut mati tu ke?

zura@iwan said...

dapnya ku tgk coklat tu bebs...ada lg tak? hahahaha..

Nabila said...

nampak sedap coklat tu..berapa harga coklat cmtu?

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio