Friday, April 8, 2011

the red velvet durian

Assalamualaikum..


weeeee...both are my faveretooo..yummyy..hehe..alhamdulillah..syukur pd rezeki Allah :) actually smlm kesayanganku puasa...supposed aku pn puasa tp pg tu perut aku agk tdk berapa sihat..makanya aku xjadi puasa..so hubby request nk mkn bubur duyan aka serawa duyan...alhamdulillah rezeki hubby..ade lg org jual duyan kt area umah aku tu..


 ~since dh lama xbermain dgn lense 50mm tu..so smlm saje la warming up balik..ni with speedlite..agk silau..so decided xyah guna speedlite..aperture f/1.8..berbalik kisah duyan ni..aku main amik je..xpilih sgt sbb bkn utk mkn pun..nk buat serawa..tp alhamdulillah sume elok,kuning n manis isinya..so beberapa ketul jgk la menjadi mangsa perut aku dan aQeel....hehe:D~

 ~ni without speedlite, aperture f/1.8, shutter speed 1/15 ....for me aku suka terang cenggini..but not for hubby..dia agk xberkenan..hehe..lain org lain citarasa kan :)~
 ~taraaaaa...telah bertukar menjadi serawa duyan..before balik smlm sempat godek2 fdhelina.com tgk resipi dia..sbb ni 1st attempt aku ok..xpnh buat pun..selama ni mkn je reti..ekeke:D xsangka plak menjadi.. :) eh nk resipi ke..ala kacang goreng jek..korang just perlukan duyan xkisah manis ke masam ke tawar ke..pastu gula merah, gula pasir sket, santan+air sket dan daun pandan..korang masuk je sume dlm periuk n kacau sket2..tunggu smpai mendidih..siap :) kemanisan dia korang agk2 la..aku mmg letak sket je gula pasir..gula merah just nk jadikan color coklat..sbb aku n hubby xsuka manis2 sgt :) ~

 ~di mkn bersama roti gardenia..hehe..~

 ~ni rojak pasembor..hubby beli..aku pn tumpang mkn skali..hehe..paling aku suka bende alah kopok ni..rangup2 gitu..sedap..~

 ~hehe ni red velvet cuppies..fresh from oven..pg td aku beli dr staff kt opis ni..besarrrr...murah plk tu..RM1.50 jek..n paling penting..sedappp...gebussss je cuppies dia..cream cheese dia pn just nice...yummyy..puas hati dpt red velvet cuppies..dh lama teringin..hehe..klu nk beli kt kedai tkt xhalal la..sbb mostly yg jual ni kedai2 bakery yg xde logo halal Jakim..~


~hehe..puan tanah menyelit..THE BACHELORs jgn terliur ok..satgi aku bw ke party kita..jgn berebut ok..aku bawa sorang 1..~

p/s: alhamdulillah..sentiasa bersyukur dgn rezeki yg Allah bagi..xkira dlm bentuk ape pun..wajib utk kita mensyukuri rezeki dan nikmatNya :)

38 comments:

MRS. K said...

dah lama suziey tak tayang gambo makan.. heheh

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

wah sedapnya, kita tak pernah makan serawa doyan tu, selalu nampak orang jual je...

Dee said...

sedapnya serawa durian tu..terliur2 dah ni..

UmiDAnisH said...

waaaa... duyan jugakkk.. meleleh2 tgk.. velvet cuppies.. nak jugakkkk..

psss: sila komen, ku sudah kembalikan komen box ku keasal.. hehe

mama tisya said...

mkn ke aku, kalo ada durian ni..huhuhu

Farra Dhelina said...

weeee...arghhh serawaaaaaa....pekat..sedap!

*thks for the bcklink sis! :)

pewittt makin anggun uuu ;p

e.l.i.s.s.m.i.e said...

mak aihhh..menjejes air liur tengok entry ni..kijam..kijam..kijam..ehehehe

mama_umar_maryam said...

weh eryn, rvc tu manade doyan, hahaha, ko xmkn doyan eh?

slmt berparty korang!!

mummy_ayu said...

wah....suka2 nak dpt RV....

ummi sofiyyah said...

sedapnyer serawa durian tu..x merasa lagi tahun ni...sbb durian dah hbs masuk perut sebelum sempat jd serawa...haha

MrS. F!zA said...

terliur durian sajok! seb bek serawa tk bapa suka..kalo tk kompom telan air liur..giler pekat! teror ah buat..

nieda said...

red velvet mcm sedap je

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ape rasa kek red velvet tu ek? ramai duk perkata pasai kek tu..

rasa doyan ke..rasa vanila ke..ce cite ce cite

Nana said...

tu dia RVC ada perasa doyan
aku klw buah doyan makan
tp klw kwk ke aiskem doyan ke
xmakan hhe pape ntah

Gieyana said...

sedap..meleleh tgk..

weh..kalau ko guna speedlite would be nice...cuma ko jgn directkan speedlite tu kt object..mean tht ko alihkan kepala speedlite ko tue ke arah ko..sure cung..

NM02 said...

makin ayu lepas balik dari umrah..

Gieyana said...

hahaha..betui2..ko bounce kan speedlite tue menghadap ko..(dont worry, ms ko shoot tue,speedlite tue x direct muka ko ler..kahh kahh kahh) sure dia tggi kan!hihihi...ko alihkan ke kiri or ke kanan pon shd be no problem..just try n error jer..

mekchu said...

hadoi... durian tu menggoda betul.. semakin mantap lah gambar2 skang :)

etiey.com© said...

gambar memang nanges ar suziey..cantik bangat, doyan menusuk hati...

lia said...

kak, ramai ckp psl rv ni.... x penah rasa g sbb x xtau mana nak cari wooowooo tetiba teringin lak tgk akak posing dgn rvcc tu he3...

=sz= said...

nyummmy...
akak pun br buat kuah durian tu..
mkn cicah roti jugaa...
tapi tak makan ngan red velvet tu..mai secawan! ;p

~@mOi ~~ said...

meleleh air liur za kak!!! adoi....... balik ni kena pi singgah pasar mlm cari durian!!!

fazilzura said...

salam suziey , dh lama x jengah blog ni .. rs2 nye last time masa akil kite umur nk masuk 1 thn , now dh 4thn dh ..
awak pun makin lawo ..

aduyaiii .. sodap nye nmpak itu cupies... kt ner beli tu ?

doyan2 now daku x leh makan , huhuhuhu nasihat dr pakar

Mama Zharfan said...

cuppies tu nampak sgt sedap ;)

Fieza79 said...

firstly nak ckp...canteekkk template...bekenan sgt...design by WM ehh...

fieza mmg hantu duyan nak2 serawa duyan..pntang ada duyan sure buat serawa punya..boleh makan lg puas...tp fieza buat tu tak letak gula merah lg suka nmpk putih je serawa tuu...hehee terliurr..! baru jp td terpikir psl duyan....huhuu

~Siti Hajar~ said...

Terliur tgk duyan yg gebus tu, sy pn dok ulang mkn duyan je seminggu ni, musim kan..

sy ni xreti mkn duyan yg dimasak, sy mkn yg mentah tu je..hehe

BabyIntan said...

Hee hee...n3 kita sama ye hari nie doyan! Tapi intan takde serawa just sendawa je...ekeke :D

Tak pernah try lah serawa nie, nampak cam sedap je :D

*Suziey, nape blog kita lambat giler update kat bloglist suziey ye?

Intan perasan nie dah few days dah. Contohnya hari nie, pagiii tadi intan dah publish new n3 but ur list still shows semalam nya n3...huu huu.

Huda said...

moh la balik perak..tp kat kg gajah la bnyk..belah tepeng x sure lak..huda puas makan doyan time preggy ni..hope adik husna x besar sgt sbb mkn doyan sok lahir :)
Alhamdulillah rezeki Allah bagi kan sis :)

ieda said...

cantik dik .. pic2 nie terang sgt2 .. akak nie x pandai gune DSLR akak tuu .. ada x selalu xplore , x sempat satu layie .. biasa adik akak yg xplor .. dia pun sedang belajar .. kira akak nie kalau amik .. main tembak2 je laaa :)

MamaYatie said...

terliur aarr..kena buat jugak gayanya nih..huhuu..kalo tngk gambar doyan tur,saya suka hak w/out speedlite..cantek arr

akiratoriza said...

Wah duyan memang sodap... aku pun giler sawan lau nmpk duyan ni.. lau makan lak memang tak hinggat n aku syukur sesangat selama aku giler makan duyan ni tak penah demam2 atau rasa panas mcm yang selalu org len kene tu, Alhamdulillah..

Liza said...

Wah, Liza pun baru buat semalam. Pagi ni breakfast duyan dengan roti. Sedap!

ibuayahdamia said...

ayu tak penggil serawa, ayu pangil pengat...

kalau family ayu...suka makan pulut durian...just tambah gula + santan + dan sedikit garam atas pulut, kemudian masukkan durian...fuhhh...meleleh tgk diaorg makan...ayu cuma suka makan durian seulas-ulas jer..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ramainye org wat N3 pasal duyan..
Nampak sedap sgt..tp napa kita x leh mkn erk..tekak ni x sbrp nk terima..kekdng..jeles tgk org mkn..mcm sedap.. :)

mamalieyna said...

wooo...piccas sungguh jelas dan nyata..terliur la barang siapa yg addict sama ini duyan..hehe..eina?..tak addict sngt..tp terliur la tengk serawa..dapnye...^_^

ALoNa CintamaniszLite said...

ye..rezekinyer...hang beli duyan...duyan tu elok laa pulakkk..rezeki2...

rezeki kita laa ye reti makan duyan ni. Bkn pe..kkdg kesian pulak kat yg tak reti nak makan sbb tak tahan ngan bau dia..
Yg kita ni..sedap je makan.

zura@iwan said...

wahhh...tgk doyan tu kuning ye beb....hehe

betui tu...kita wajib bsyukur dgn rezki dr Allah wpon dgn apa cara sekali pon...

@e_da said...

terliur tgk durian tu.. gambo2 sgt menarik...

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio