Thursday, May 26, 2011

famous amous food @ sarawak

Assalamualaikum..

kalau g sarawak je mmg wajib try food ni..mana ceruk pn kita pegi kt kuching tu msti jmpa mee sapi / mee kolok, laksa sarawak n ayam penyet..byk lagi actually..mcm terubuk masin..hehe..so Day 2 kami dimulai dgn breakfast @ Kuching town..dekat area pasar satok..

 ~ni adlh laksa sarawak..emmm actually aku yg order..tp aku xbole nk mkn sgt..sbb dia pnya rempah tu sgt terasa..aku xbrapa nk tahan..so exchange ngn mee kolok ..tp at least aku dh rasa la laksa sarawak ori..hehe..dia guna bihun n kuah dia pekat..ala2 laksa johor..tp laksa johor guna mee spaghetti kan..kuah laksa sarawak ni plak kuat rasa rempah dia..xtau jenis rempah ape..ikut tekak masing2 la bole terima ke x..tp yg penting mesti rasa :)~

 ~ok ni ler mee kolok..bezanya dgn mee sapi adlh jenis mee tu jek..mee kolok ni guna mee jenis mcm mee sanggul..erkk korang tau x mee sanggul? jenis lebar2 cam dlm gbr tu..kalau mee sapi guna mee kuning yg bulat biasa tu..kuah n bahan2 lain sume sama..mee ni aku ok..bole makan..sedap jek..cuma xpedas..dia ade chinese style..chinese style kan jenis xpedas n berkuah2..ala2 lite gitu..xhot..tp mmg sedap la..kalau yg xleh mkn kalau xpedas..letak je cili kicap..dia ade bagi jgk..~

 ~ni supplement mee kolok / mee sapi tu..~

 ~ouh ni sambal utk mkn ngn laksa sarawak..~

 ~aQeel kat sarawak msti order 'tarik tea' (teh tarik) ni..everytime g dining tarik tea je la dia order..aku plak kena pksa dia minum air lain..xelok jgk kasi dia minum tarik tea all the time..manis tu..~

 ~ ok hari yg sama..lunch nya kami pekena nasi ayam penyet plak..ni hubby yg survey dlm forum ramai org ckp tpt ni best..especially sate dia..tp xde rezeki kami satay dh abis masa kami dtg tu..location dia btl2 blakang ambank dekat pasar satok tu...~

 ~ aku order 3 layers sarawak tea..haa mcm kt KL gk..bezanya kat sana ade yg guna gula pandan instead of gula merah..so color ijo tea tu..sedap..cuma agk manis..skali skala ok la :)~

 ~ha ni ler faveret food org sarawak..dorang mmg suka nasi ayam penyet..ni bak kata org sarawak sdiri tau..ala2 mcm mkn kt bali..xtau nape..hehe..sedap ayam tu..ayam goreng je actually..pastu dia penyek2kan n letak ulam2 dan sambal sampingan..tu yg sedap tu..hehe..mkn ngn nasi putih kosong..~

 ~abah n mak mentua aku..~

 ~sepanjang kami lunch budak kecik ni lena dlm stroller smpai la balik..xdpt la dia merasa nasi ayam penyet..hehe..~

 ~best jgk ade paper borneo..klu kt sini mcm sinar harian la kot kan..khas utk kwsn2 tertentu..kiranya borneo ni khas utk berita di sarawak n sabah je :)~

 ~hehe..baru 2nd day dh kena saman..tp xmahal pn..RM5 jek..sbb nya kami xtau plak kt sana parking kereta sistem dia berkupon..ala2 mcm kt Singapore..kena beli kupon yg biru tu n pamer kt cermin..kt Sabah pn camni gk style dia..so klau org luar xtau mmg xbeli kena la saman..seb bek murah..hehe..~

~just gores je date n time tu n display kt cermin depan kereta bhgian dlm..1 booklet ni RM4.50 jek..sejam 20 sen je (kalu xsilap aku la..ke stgh jam ek..) rate parking dia..murah jek..hehe..~

ok..sambung next n3 makanan traditional sarawak plak..haaa ade cabaran di situ.hehe..

p/s: agk bz lagi..later will do the bw ok :)

27 comments:

MrS. F!zA said...

jelas sekali penerangan mu kak! suka2..boleh bt rujukan nti..

aah kita thu mme sanggul tu..kt kedah sana femes..nenek kt kpg pon mmg gemar msak mee tu,,sekali dia msak 3 pinggan kita tibai kak..hikhik..

pelik lah ayam penyet kenapa sedap sgt ek..mkn kt sni pon sedap kt sarawak sna lg sedap la kan.

Zura said...

uih..pic yg no1 tu amat la menyelerakan...

mummy_ayu said...

wow..sedap tu tgk ayam penyet tu..
yum yum..
banyak jenis gak paper diaorg...

NM02 said...

tegedix2 nak minum air 3 layer baik nnt....

fikaryna said...

suziey..nanti ryna pun plan nk cuti ke swak bla affan dah beso sket.leh la refer kat suziey ek..

mmg nampak menyelerakan jer..huhu..

atty's said...

nampak cam sedap je laksa sawarak tu..betui kata suziey.aleast kita rasa.skitkan .sesuai ke idak.

mee kolok tu pun cam shedap je.

Sidratul Muntaha said...

memang pulun sungguh ko gi sarawak nih..
hihihih..
seronok baca..
keh keh keh..

MamaYatie said...

laksa s'wak & three layer tea saya biasa pekena, tp kuah laksa tu tak sepekat yg korang makan tu..restoran dkt ngan opis ni org sarawakian punya..tp mee kolok tu tak pernah pulak rasa..ni nak kena terai t/h ni nampaknya..sebab? nampak sedap jer gambar atas tu..hahhaa

mamalieyna said...

pagi2 dh terliur ni..tuluuunn...hehe~

syoknye pengalaman, ntah bila kita lak nk merasa ni..huuhee~

Agnes Kanyan @ Mummy Vish said...

Laksa, kolo mee dan nasi ayam penyet memang popular kat sini dear. kat samarahan area desa ilmu ada kedai jual nasi ayam bakar solo lagi sedap dari nasi ayam penyet.

ALoNa CintamaniszLite said...

dlm semua makanan kat dlm n3 ni..nasik ayam penyet je akak leh nk makan. Yg lain tu..adeii..tompang rasa aje ler kat ahli keluarga yg oder (hehe..kalo gi sana ler, ngee)
Sedangkan laksa johor pun akak tak reti nk abeskan..huhu..
Gambar berlatarbelakangkan pemandangan waterfront ke..atau tempat2 menarik takde ke suziey. Akak ni..yg tu ler teruja nk tgk dan nak tau citer ni..makan2 ni kurang, kahhh (tp badan dok naik gak ni, kehkeh)

♥MiZz-siHa♥ said...

leh terliur la tgk makanan tu semua..perut tgh lapo nie..

ibuayahdamia said...

walaupun pernah stay dan bersekolah di sarawak, mee kolok tak pernah lagi dicuba...ntahlah kenapa...may be sebab tak biasa tgk mee sanggul tu kot..

laksa sarawak memang best...sebab terasa dia punya bahan2 tu..

owhh dah try umai?? yg ikan dia tak masak tu..tapi just perap2 ngan limau dan aksesorinya jer...best tau...walaupun mula2 macam uekkk jer nak makan....tapi lama2 ok lak rasanya..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah bestnya banyak info leh dikongsi leh jadi sumber rujukan ni, nampak cam sedap je menu tu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

g jalan tempat org..surela makanan yg kita terjah kan..nak merasa kelainan..

uihh aqeel..muek lagi ye stroller tu
dahla stroler same ngan rafiq..ehehe

mama tisya said...

aku pn tk pernh try laksa swak padahal time openhouse bernas ada menu tu sebab aku takut tkleh nk mkn..hehehe

Mama Zharfan said...

me suka jer mkn laksa sarawak--me mkn masa me kat UK--kwn dari sarawak yg buat :)

Nana said...

tiga2 menu tu aku try masa g kuching heheh
suke laksa srawak sdappp
ayam penyet femes
raja ayam penyet

fiza said...

Pekat btul laksa sarawak tu yer. Ayam penyet, memang sedap...apalah rahsia yg buat dia rasa sedapkan.

Nasib kena saman 5 hinggit jer ☺☺

Blog Menghina ISLAM dan Nabi Muhammad S.A.W...Siapa Makcik Hajjah Sitt Al-Wazura?

Daripada Mohd Ashraf Hafiz Abd Aziz kepada Aleesha Farhana

Harga MINYAK RON 95 Kekal

KILAUAN EMAS untuk 45 Tahun Ke Atas...Sesuai ker?

ieda said...

ermm yg laksa sarawak tu akak pernah makan .. ada kawan pernah buat .. sedapp tapi agak pedas ! :))

loor kena saman ya dik .. ermmm lebih kurang mcm kat semenanjung le .. lebih 50 sen je :))

ch@ said...

wow, terus lapar bila tgk makanan. kejap lagi nak pergi makanla.

kita perasan, kat sana org yg memandu jarang bunyikan hon, kita nak tekan hon pun serba salah walaupun jln jammed teruk.

kupon tu, kalau masuk Bdr Kota Tinggi pun ada. hihiii.

Ummi Salsabila said...

oh sarawak pun ada ayam penyet eh.ingatkan indon je..:)

nnt ke sarawak le refer blog akak lagi.food best! teringin nak rasa lakwa sarawak tu.

Gieyana said...

nak tarik teh gak!kekeke..sm mcm Auntie yer Aqeel..I likeee Tarik Teh!kakaka...

Bagus2..nnt leh buat rujukan kalau nk terjah Sini..:P

jpaq said...

salam...
menarik jgk tgk mee sanggul tu tp kat Penang ade satu jenis lagi mee sanggul, nama dia Mee Sanggul Mutiara. Boleh buat mcm2 termasuklah
spaggeti Malaysia.. sedap tu..

JUTAWAN KAYA said...

Salaam CERIA!
Saudari guna kamera jenis apa ya?
Cantik sangat gambar yang dipaparkan
Mohon share jenama, jenis & harga kamera ya
Terima kasih!

JUTAWAN KAYA said...

Salaam CERIA!
Saudari ambil gambar guna kamera apa ya?
Cantik & terang gambar2 yang dipaparkan
Mohon share jenama, jenis & harga kamera ya
Terima kasih!

[-suziey-] said...

Encik juatawan kaya,

masa gbe ni diambil, sy guna DSLR canon EOS450.

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio