Wednesday, May 4, 2011

hakcipta terpelihara..

Assalamualaikum..

hmm..nmpknya hangat jgk isu copycat ni kan..ok aku xnk menjadi penyumbang dosa dgn memberi ruang kpd korang utk hentam hamba Allah yg copy n3 aku tu..sorry aku trpksa delete sume komen2 korang berkenaan n3 tu..n aku pn dh remove n3 copycat tu..since hamba Allah tu pn dh minta maaf..so pd aku hati aku dh sejuk sket..cuma aku just nk bg sedikit reminder to all readers..
ok 1stly..tujuan n3 aku tu dibuat adlh as an alarm to all suziey.com readers..jgn copy n3 or gbr aku tnpa izin...bkn utk menjatuhkan maruah sesiapa or mengaibkan sesiapa..coz mmg sgt tdk kusangka ada jgk yg tergamak nk buat bende2 copycat ni..especially hal2 melibatkan pengalaman diri..korang rasa aku ni kedekut ilmu ke? aku kedekut ke nk share sume info2 berguna dgn all readers? pls don't do the speculation over me if you are not really know who i am..it hurts ok! aku xkisah langsung nk share sume info2 yg berguna dgn readers aku..in fact dh ramai pn yg dh copy n3 n3 dan info2 yg berguna utk dimasukkan ke dalam blog dorang..BUT they are permitted to do that..dorang minta izin dr aku dulu..yg nk copy gbr pn byk..aku xkisah sbb dorang minta izin..if xminta izin pn i can see they give some credit to me..sejuk jgk la hati..

put it this way ok..semua org dlm dunia ni xsuka hasil ciptaan/idea mrka dicopy kan..klau nk panjangkan lagi penyebaran info berguna tu, buat la dgn cara yg betul..minta izin dr empunya bahan dulu..ok xperlu aku jwb pertanyaan yg sgt byk dlm komen2 n3 panas tu..aku nk stopkan pasal isu ni..aku xnk cemarkan keamanan dan keindahan blog aku ni dgn bende2 mcm ni..n3 ni dibuat pn just utk clear kan perception hamba Allah tu pd aku..apepn thanks to hamba Allah tu coz menjadi reader suziey.com..aku pn secara terbuka nk minta maaf jgk pada beliau dan sesiapa yg terasa hati dan sakit hati pd aku berkenaan isu copycat ni..wallahualam..

36 comments:

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

yup sokong2 betul tu suziey, harap jadik iktibar untuk semua orang, takat ni kita punyer entry tak pernah di copy cat pun, sebab selalu citer yang merapu2 je

MRS. K said...

perjanjian damai.. hehe..

0-0

MamaRifqy said...

sifat pemaaf adalah sifat yang sgt terpuji..and im proud of u dear!!

MrS. F!zA said...

alhamdulillah..yg baik kita jdkan tauladan yg buruk jdkan sempadan..hikhik betul ke?mcm pelik je..

ch@ said...

setuju dgn suziey, nak copy boleh tapiii minta kebenaran terlebih dahulu. kita letih-letih perah idea, perah pendapat, datang si dia ewah-ewah-ewah senang hati men'copy yerk.

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

setuju....kalau nak copy mintaklah izin taklah rasa terkilan sangat...penat perah idea tau...

Farra Dhelina said...

oh tak sempat nak baca entry tu..aduiii..

pape pun pengajaran utk semua kan..hargai lah usaha org..

Umi Izz said...

alhamdulillah, dipermudahkan hati untuk memaafkan.. kita ni manusia biasa,kadang2 terlupa bila tersasul.. dan dengan ingatan ini buat kita semua lebih menjaga adab berblogging.. =)

AyuArjuna BiGoshh said...

alhamdulillah semuanya sudah diselesaikan dengan jalan terbaik`memaafkan dan dimaafkan'...bermuhasabah dan bermuafakat..kemaafan itu dendam yang terindah :)

CikLilyPutih said...

agree with u.. cuba mintak elok, kite rasa semua bloggers tak kedekut ilmu kan..

Fieza79 said...

fieza setakat ni tkde lg yg entry di copy org laen...lgpun tkde citer menarik mcm suziey...mintak la dijauh kan..tk suka kalau jd cmtu...

mummy_ayu said...

wah..terlepas la pulak isu panas nanti..nanti story2 ek..

Gieyana said...

This is the right way yg ko buat..if not, byk owg akan menokok tambah kearah perkataan yg bkn2..nk tulis cam ko ckp dlm entry ko nie dlm entry lepas but tkut nnt ada yg salah tafsirkan..

overall, kalau aku nyer hasil seni pon ku sakit hati if copycat without permission..but ada hikmah tue kan..dpt buka mata dr kedua2 belah pihak..:)

ibu MZW @ farah idayu said...

saya setia baca n3 di sini..tp xpenah copycat naaa..ekekeke~ gurau2 jek ngn kak suzie kita pagi2 nih ;)

MamaYatie said...

tak tau apa dah jadik..tp since dah settle pun tak perlu le pjg cerita kan..setuju ngan cara suziey..

Ummi Danish said...

tindakan yang bagus suziey... tabik spring. elok la kite buangkan semua yang keroh kan. amik yang jernih sebagai tauladan.

Ieda Al-Habsyi said...

alhamdulillah bila semua dah berdamai, semua kene ambil iktibar jugak, menjadi panduan kita bersama, bagus suziey..pemaaf, i likeee :)

Kisah Cirit Birit

Adyshariz said...

alhamdulillah

SyaNa said...

bagus la memaafkan
yg nk copy, lain kali mintak izin or bg la credit kt empunya n3

etiey.com© said...

untuk peringatan kepada semua. kita terlepas cerita la nih... sebba tak terbaca pula kiosah yg sebelumnya .. heheh 3 hari cuti blogging.

memanglah kita hangin kan bila ada yang amik tanpa pengetahuan

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

suziey, kita jawab kat sini la ek, kita dah beli dslr beli canon eos 60D je, pening nak pilih yang mana last2 hubby rembat tu je, tapi gambo tak secantik suziey punyer, harus banyak belajo lagik, kita spoild mood bercuti sebab ada masalah keje time tu...adei...dugaan kan..nanti wat la sesi ajar guna DSLR ni kita suka baca...hu..hu..

NM02 said...

kalu si dia dah mohon maaf, elok la suziey remove kan n3 tu. tak baik plak bermusuhan. tapi peringatan la utk si dia kan... lain kali jgn wat lagi. moga ini pengajaran yang sgt berkesan utk dia di masa akan dtg.

kan lagi bagus kalu idea tu kuar dari kepala otak kita sendiri. sebab tu ai lagi suker menulis nota penting kalu ke mana ai pegi. senang nak karang ayat bila nak wat n3

Miza Yusof said...

Alhamdulillah semua dah selesai. Miza sokong denga artikel ini. Tak salah nak copy yang penting Miza izin dulu :)

@e_da said...

jalan terbaik.. maaf memaafkan..

♥MiZz-siHa♥ said...

xsempat bace n3 tu..
yg elok jln pendamaian...bermaaf-maafan..

ALoNa CintamaniszLite said...

Eh...ada ke isu copycat panas kat sini? alamakkk...akak terlepas baca la..hehe..
Tak mengapalah..agaknya kalo akak dpt baca..mesti akak pun sebok nak sumpah2 org tu..hehe..

mm..mmg dlm blog suziey ni byk info..dan mgkn jd tempat menarik utk dorang pun share kat blog dorang. Tp..mmg betui ler..kena mintak izin sbb suziey yg karang sendiri dgn pengalaman sendiri.

fazilzura said...

sokong, but kalau org tu dh mintk maaf baguih le kalau dh maap kan .. hope org tu copy paste tuk bkn di salah gune kan , kalau salah gune , harus cik suziey rotan cukup2 key

maszmadi said...

huhu, x sempat baca n3 tu, tapi pape pon, memang lah kena minta izin pada tuan badan sebelum buat pape kan... memaafkan itu adalah yang terbaik..

Zue AnnaLeeya said...

tak smpat baca pon entry tuh.. huhu...

apepon, dah setel kan??? maaf memafkan jln terbaik... smoga jadik pengajaran...

lia said...

batol... nak copy, mintak izin lu...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

uik..den terlepas ke entry tu? ehehe

suami sy pon byk kali kene copy hasil penat lelah otak duk pikir nak wat posting apa..sampai satu tahap suami sy tak tahan n buat satu entry pasal mamat2 yg suka copy n tak kredit langsung mana sumber dia dapat..

but since dah tak berblog sgt..dia pon takde masa dah nak cek plagarism yg kdg2 buat sakit ati je baca..dia penat2 pikir org lain senang2 je copy ..huhuhuh


okla tu..dah sejuk..tamola panajng2 kan..:-)

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

x baca pun n3 tu...
takpe la suziey yg penting hamba copy tu dah minta maaf kan...jadikan ni iktibar tuk blogger2 lain..

mamalieyna said...

ketinggalan ketapi..hu~ tapi takpe lah..dh clear apa yg suziey nk sampaikan..so, bagus tuk semua ambil pengajaran, dont simply copy n3 orang...! ^_^

e.l.i.s.s.m.i.e said...

itulah kelemahan dunia siber ni. kalo copycat masuk penjara, takut jugak orang nak buat kan...

Nurhayati said...

ohh apekah semua ni
aku ketinggalan ketapi
tak tau pucuk pangkal huhuhu
tidakkkkkk

ibuayahdamia said...

alamak..terlepas keretapi lah pulak..apa2pun semuanya dah selesai..menjadi pengajaran utk kita semua..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio