Monday, May 23, 2011

holiday @ sarawak ...the journey is begin

Assalamualaikum..

ok now baru la bole nk start story journey holiday aku @ sarawak tu..dh free sket..kali ni kami g holiday bw skali parents in law aku..aku kan hantu menantu yg baik..bluekk:p pegi hr selasa balik sabtu..so 5D4N..perghh.mula2 tu aku blur..mane la aku nk pegi smpai 5 hari kt sarawak..ape ade kt sana..sbbnya aku booking 5D4N sbb pengalaman lalu g sabah 3D2N..xckp nk jalan2..rs xpuas..alhamdulillah dlm xtau nk g mana kt sarawak tu..puas jgk kami berjalan..abis pusing 1 kuching smpai g ke kota samarahan tu..hehe..mmg sgt best dan puas hati..enjoy sgt..:)

ok start dr KL ok..aku mcm besela..esok pagi nk naik flight, mlm tu baru terhegeh2 packing..hehe..aku masukkan beg kecik dlm beg besar..konon2 bw extra bag utk shopping nnti senang..skali masa nk check in luggage, front liner yg muka kelat 14 muharram tu xckp ape2 tetiba minta kami byr rm45..bila aku kata nk kuarkan beg kecik utk self carry, so tht xde la kena extra charges, dia xbg..reason being..dh check in..system xleh nk cancel..mmg kurang cerdik jgk system air asia ni yek..or maybe bkn system air asia yg kurang cerdik tp front line officer tu yg kurang cerdik..wallahualam....since nk cpt so byr je la..mmg hampeh jek..haih..xpe sabar..Allah bagi ujian sket..agar kami xterlalu excited dan terlupa padaNya....

sbb ape aku kata nk cpt..sbb kami dh trlmbt ok..plan dh cantik dh..nk gerak kol 7am..mmg aku dh budget smpai airport ade masa santai2 la smntara tunggu nk boarding..tp mmg dh ketentuan Tuhan, kelam kabut gk nk boarding..smpai ade announcement utk last call ok..xtau mana silapnya..aku rs maybe sbb perjalanan naik bas tu yg lmbt kot..usually dlm 45minit dh smpai..hr tu sejam jugk baru smpai..traffic bz kot..seb bek la xtertinggal flight..dh la dr boarding entrance nk ke flight tu bole thn jauhnya nk jln kaki..sume crew2 tgk je kami kelam kabut jln ke flight..kami naik je pintu pn tutup..syukur ya Allah..lmbt sket je mmg missed la jwbnya..ade 3 org xdpt naik sbb lmbt dr kami..haih..dugaan kedua..rs nk tercabut kepala lutut kejar masa nk naik flight..sian pak n mak mentua aku..kena jln laju2..

alhamdulillah smpai kuching airport dlm kol 11.30am..then g check in hotel..hmmm not recommended la hotel tu..agk teruk..so decided move to homestay..banglo semi-D..dekat dgn Boulevard..aku pn xsure Boulevard tu shopping complex ke office ye? sape org sarawak meh bagi tau....hehe..

ok la layan gbr homestay kami yg best tu..hehe..

Update contact as at july 2013
kak azah homestay @ jln keretapi,kuching sarawak
0178086673 @  0189806120


 ~ni airport Kuching :)~

 ~taraaaa..ni ler homestaynya..pakej yg sgt menarik..plan nk book 4D3N tp fully booked so dpt 3D2N jek..promotion utk May - 1st nite = RM180, then 2nd nite RM9.90....ye btl..sila percaya..RM9.90..so total 3D2N = RM189.90...sgt2 berbaloi :) alhamdulillah..rezeki kami..~

 ~living hall dan dining..fully equipped wth aircond..dr bwh smpai ke atas..sume bilik air-cond..living pn aircond :)~
 ~ni dry kitchen..wet kicthen pn ade..peti ais yg sgt besar..yg 2 pintu buka kiri kanan tu..hehe..~
sume lengkap..klu ade bahan bole masak2..~

 ~bilik bwh aka maid's room..hehe..sblh dry kitchen..~

 ~bedroom 2 kt atas..~

 ~bedroom 3 kt atas jgk ~

~budak kecik ni paling best..berlari melompat sakannnn! ~

ok ni contact number org tu..kalau ade yg berminat.. homestay at Sarawak..

Super Budget Islamic Homestay (for Muslim only)
Jalan Keretapi, Kuching, Sarawak
Azah (013-8021267)

Car Rental:  
Hanna- 0128952003 


mmg highly recommended especially those yg pegi ramai2 :) ok to be continued ye :)

45 comments:

Agnes Kanyan @ Mummy Vish said...

wah suziey gi swak...agnes tinggal kat kota samarahan...boulevard tu shopping complex..tak gi jalan kat sana ke?

suziey mesti pergi ke swak culture village kan? waterfront? tpt wajib tu bli kek lapis dan kat satok beli terubuk masin...

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

perh, bestnya rumah dia, ruang tamu yang menenangkan, murah plak tu...berbaloi2 lagik 2 hari tdok mana plak?

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

kita tak reti lagik pakai manual, tak pandai nak godek2 la, kalo suzie wat class kat blog ni leh gak kita belajar, la ni banyak pakai auto je

MrS. F!zA said...

mak aihh! mmg super budget ni! mmg murah gilerrr..kalo kita tkut plk besar2 gini..kalo reramai tktkut..hihi

* haitu awl2 dpt tau trus bg address kt fb..hahaha giler mls..ok jap fiza send lg kt emel akk k..

Sidratul Muntaha said...

wah..bestnya....
huhuh....
tpi rasanya klu aku pergi sana..
aku tinggal dgn sil aku la..
dia org sarawak.
hmm..tingin la plak nak try homestay.
huuhh...
5 hari..
mmg tak puas pergi...
aku last time pergi pun tak abis pusing.

~@mOi ~~ said...

kak! bes nya... suka tgok blog ni!! org nak gi holiday ujung taun ni.. akak rase mane tmt yg paling best nak pegi??

~Siti Hajar~ said...

wah! lamanye suzie g bcuti, mesti puas jalan2 sarawak...

Murah giler h/stay tu, cantik & selesa je nmpk..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

BESARNYE HOMESTAY TU..NAMPAK CANTIK & SELESA JER..HARGA MURAH GILER..

Gieyana said...

weh..mmg cantik siut homestay nie..aku nak..aku nak! insyaallah kalau Allah Taala izinkan..next year..:)

yangyuyu said...

umh kt swak mmg murah..adik aku duk sana sewa umh 500 je tp besar2tkt...tp aku xpenh sampai lg pun hehehe

I-sya said...

1st.. serius weh nmpk selesa, cantik n bersih hstay ko duduk tuh. gi reramai bestla kan.

2nd.. giler lama ko pergi. hihihihi... tp memandangkan ada bawa bersama orang tua elok juga pergi lama. at least ko rush dgn masakan.

♥Mrs.Eady♥ said...

waaaaaaaaaaahhh...bestn yer!!rumah tu pun best giler...:)

♥MiZz-siHa♥ said...

cantek la homestay tu..murah pon murah...mmg superbeb btl la..

ALoNa CintamaniszLite said...

huhu..murahnyer homestay diaaaa...baru bukak ke suziey??
takde blog ke dorang ni? leh akak taruk kat side bar blog akak tu...utk reference kot2 terpegi ke sana, ngee..
tp takpe ler..sat gi akak gugel kot2 ada, ngee..bkn pe..salin2 ni..sat gi lupa ler, al-maklum dh tua. Makan lubana pun tak brp lut, kehkeh..
Lgpun buat masa ni takde plan lg nk ke sinun..kan..huhu..

Tp baca kisah suziey dan family nk naik pesawat tu..ish..ish..akak pun rasa mcm tegang dan ketat je sbb takut kena tinggai dek kapal terobang. Kot kita aje takpe lagi..ni siap ada bwk mak pak..aduii..wlpn redho tapi mesti hampa, kan. Nasib baik ada rezeki nk terbang jugak hari tu. Alhamdulillah..dpt jgk akak terubuk ikan masin dll, kehkeh..TQ suziey..

ieda said...

wah2 dikk cantiknya homestay dia .. paling x hinggat sbb 2 tingkat , ada aircond semua bilik tuuu .. eiiii jeles2 .. nie ada no , insyaallah kalau ada plan nak kesana akak leh tanye suziey lagi kan :)

suziey ke sarawak amik promotion ticket by air asia ya ??
** nanti jawab kat entry akak ye :))

UmiDanisH said...

wahhh giler best murah dan berbaloi2.. selesa sangat nampaknya.. hermm nnt kalau ada masa dan rezeki bole booked jugak =)

wahh seronok le jalan sana, banyak soping?

ezan said...

bestnya. kalo g sarawak cinfirm nk kena refer balik entry suziey ni. tq for all the info. we want more. hehehe...

ps: hadith tu ezan dpt dr email kwn. tp lepas suzuey tny terus rasa was2.. dah delete entry tu takut tersilap maklumat. berdosa pulak kalo xbetulkan. tq so much for ur concern. :)

mama tisya said...

aku tk pernh lg p cuti2 dlm msia lebih dr 4h3m...ko p 5h4m kira lama la tu...lain la cuti2 overseas kena pjggg cz byk tmpt nk pegi..heheh

wah rezeki ko dpt homestay murah...cover yg kena byr extra charge luggage tu...

**citer sabah ada skit lg..aku cuba abiskn hehehehe

Sz said...

memanggg murahhhhh homestay tu ye suziey..
ok la tu cover xtra luggage nak g tu ;p

last year akak g ngan family besar,
booking banyak bilik..
klu tahu dok je homestay ni bagus :)

Ummi Eisya&Amani said...

wei,betul ke harga tu..serius best tu..leh amik la no ni,mana tahu nak g sini nanti..dah la cantik umah tu..pandai ko pilih n promote..hihi..

byk tul dugaan tu..tapi mesti masa dah sampai tu seronokkan..

fazilzura said...

wah sonok nye g jalan2.. zr ni xpenah tau naik flight, sian daku ..

momguess said...

perghhh!!!
xterkata homesty die
mmg bebaloi

qellissa said...

wah..serius mmg murah giler..Baru lepas pegi Sarawak hari tu tak jumpa pulak homestay yg murah mcm ni..haishhh..

etiey.com© said...

wah home stay cantik sanagt!!! suka gambar aqeel tuh... ultraman yer aqeel? hihi

lia said...

wahhhhh mmg super jimat homestay tu kak....

byk borong kek lapis?

Huda said...

murah tu..bile la nk g sarawak lg ek..insyaallah one day nnti :)

Fara_Adura said...

Beshnye homestay itu suziey.. sangat berbaloi2.. hehe
Selesa plak plus besar compared than hotel kan.. hee
i sangat jeles uols
Agaga
Plss apdet next pic ea hee

NM02 said...

cop2... giler besar punya homestay, suziey dok 3 branak je ker?

mak ai... syanteknye homestay nihhhhh

fiza said...

Cantiknya homestay ni suziey, beso & murah plak tu.

Lily@MamaZaraZareef said...

cantik gileeee banglo tuh..nmpak cozy sesangat..klu gi ramai2 mmg sesuailah kan sewa homestay mcm tuh..=)

Azhariah Zuber said...

aku suka baca pasal percutian ko..bleh buat rujukan

Cik Wanie Ghani said...

alhamdullilah dpt jugak akak pegi ke Kuching dan x ttinggal flight kan...

uish mcm x percaya plak homestay harga sebegitu murah,
kalau pi reramai nie mmg best,
:)

@>--ummi zahra--<@ said...

wah cantik nya..suziey, nanti bagi info byk2 skit..kite nak pi sarawak tahun depan..bulan 1..sewa kete kat mane..tempat menarik n lain2 lah..hehehe..

Ummi Salsabila said...

besarnya homestaynya.ni banglo namanya.bkn homestay!.boleh bwk rombongan terus! best2!!
tak sbr to next entry..:)

me pun br update citer sabah :)tq kak suziey.kami byk refer entry kak suziey di sabah.:)

atty's said...

rumah banglo homestaynya ..murah lak tuh..mmg berbaloi.rezeki suziey & family.

MamaYatie said...

seriously murah beb homestay tu!! besar, cantik & must be sngt2 selesa kan..rezeki korang yer...

Nana said...

tu dia
gile lawa homestay dia
murah lak tu
bole la pasni
kot klw nk g oliday ngan kwn2
bek amek homestay kan

mafilee said...

boleh tau tak masa sewa kereta dgn hanna perlu tak bayar deposit dulu?

_phidot_ said...

Like+

_phidot_ said...

Like+

vanillanblueberry said...

salam, nak tanya jauh kew rumah tumpangan ni dr airport and waterfront? bleh kongsi x pengalaman cthnya dr airport g rumah homestay ni mcm mn dan lain2? tgh plan nak g sarawak bawa family jadi nak budget betul2 tkt karang xda tmpt tinggal dan pelbagai masalah lain..anyway..terbaik la cz homestay ni murah and nampak mcm byk jew bilik dia..

ps: no yg diberi ni wujud lg kew?

[-suziey-] said...

salam vanillanblueberry..

homestay ni dgn airport dekat jek..xde la dekat sgt tp consider dekat dan easy access to all places..mmg convenient..tp xsure dpt lg ke x rate tu sbb ade org ckp dh mahal..tp just try je la call n tnya..rs valid lg kot..hehe..
kena well plan pegi sana..baru la puas.mcm sy hr tu sbb lama stay sana so puas la..hehe..

vanillanblueberry said...

tenkiu..(^_^)..tgh try nak plan lg ni..karang macam2 kes pulak..ingat nak try cari sewa shuttle bus cz klo boleh nak ngelat dr bawa kete, namanya pown cuti klo bawa kete xtahu jalan pulak..sesat sudah nnt..anyway thanx q so much..(^_^)

Nursyahirah Zainal Abidin said...

Salam.menarik umah ni.saya kol owner umah ni xdapat pulak..haih.suziey igt lg x alamat umah ni?

asere milah said...

wah... homestay tu nampak sgt menarik... kena try next time...

BUT....

saya ada bad experience dgn hanna car rental ni... mungkin nasib saya xbaik... mulanya

terpaksa tunggu sejam di airport sebab di tak sampai2 lagi.. last sekali kereta lain pulak

yg dia cuba bagi... walhal deal dah 2 minggu awal... terpaksa tunggu lagi 1 jam setengah

pulak untuk dia dapatkan kete seperti yg dijanjikan... kemudian masa nak pulang... langsung

tak dtg pun kat airport.. suh main tinggal jer parking kat airport... pastu buat2 lupa

deposit minyak kete RM50... mintak no acc sebab katanya nak bank in.... sehari... dua

hari.. 3 hari... sampai seminggu menunggu.. xder juga... kita pun mesej lah balik bertanya

dan mengingatkan... ok dia janji nak masukkan malam tu jugak.... last2 sampai ke sudah

hampeh.... so pada saya.... dia ni tak jujur... perjanjian sewa kereta pun tak ada black

and white.. harga memang murah xdinafikan... tapi kalau ada apa2 berlaku???... bukan nak

rosakkan bisnes org... tapi patut ke dia buat mcm tu....

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio