Tuesday, May 24, 2011

holiday @ sarawak - TOPSPOT seafood

Assalamualaikum..

ok aku kat sana kan 5D4N..1st nite after smpai Kuching, kami stay budget hotel..sementara tu sambil2 survey homestay..then esoknya moved ke homestay yg aku story dlm n3 smlm tu..3D2N kami stay kt situ then last nite kami moved to homestay kt kota samarahan..yg tu aku lupe nk snap gbr :D jauh dr Kuching..klu just nk jlln2 ke sana bole la..

so back to the story..after dh charge bateri aka tidoq, perut pn berlagu riang minta diisi..so perjalanan mencari seafood..thanks nana kasi info seafood yg best kt sini..alhamdulillah xsesat n mudah je nk cari..thanks to my iPhone & Papago GPS..hehe..mmg both adlh talian hayat kami di sana..klu xde confirm sesat barat..hehe..:p hubby tukang observe tpt2 kami nk tuju..

ok..seafood kt TopSpot ni mostly dominated by chinese..tp ade yg halal..so kena check la kedai tu ade Halal cert ke x..raw seafood dia sgt2 la best..besarrrr dan fresh..perghh mmg xhingat la klu memilih..cuma teringat harga dia je membuatkan kembali berpijak di bumi nyata..hehe..standard rate udang/sotong/ketam sekilo dlm rm50-rm70. so pepandai la budget..tp for me skali skala xpela..ade rezeki lebih tu belanja dan gembirakan yg tersayang lg memberi kepuasan kan..duit bole dicari..dh penat bekerja..now time to reward ourself..ecewah..merepek dh :p


 ~dia foodcourt jek..tp sume org jual seafood..so mmg rambang mata..hehe..landmark dia senang je nk cari..btl2 depan Riverside Majestic hotel kt waterfront..~

 ~mcm2 jenis udang..size pnya la besar..besar tapak tgn pn ado..rate sekilo RM50-RM65..~

 ~udang jenis ni xyah ler amik..berat sepit dia jek..bkn nya berat isi..hehe..~

 ~ikan pn ade pelbagai choices..plh je nk ikan ape..rate sekilo = RM45~



 ~ni ketam batu ke ek..garang giler muka..hehe..aku xamik pn..mcm ngeri plak nk mkn..hahaha:p ni sekolo RM65..haih ketam dh la berat ngn cengkerang..ekek:D~


 ~udang sepit berat tu sekilo RM65~

 ~ha aku amik udang ni dgn yg udang putih biasa..besarrrrr dan fresh je rasa..hehe..sekilo RM55~

 ~cili ni dia bagi kto2 nk letak kicap n cicah ngn ikan bakar..~

 ~tomyam seafood..sedap banget..mcm tom yam thai jek..pandai gk org sarawak buat tomyam thai..terasa belacan..kalau kt sarawak ni food dia mmg wajib ade belacan..hehe..tu yg buat sedap kot.org yg ade resdung problem sket la nk mkn...~

 ~udang tadi kami masak sweet sour..perghhhh..sedap giler..mmg terangkat la..haih..terasa lagi kesedapan sweet sour dan kekenyalan isi udang yg besar itu..puas mkn berempat..aQeel takat kuis2 jek..dia pn suka gk..hehe..~

 ~udang ni dia goreng ngn tepung dulu baru dia masak..tu yg ade rs rangup2..kruk krak kruk krak bunyi dia..ekek:D~


 ~ketam biasa ni kami order buat masak black pepper..sedap jgk..mmg sedap..hehe..sumenye sedap yek..ekekek:D isi ketam tu terasa manis2 n berlemak gitu..black pepper dia ok..xpedas berapi sgt..just nice ~

 ~ikan terubuk bakar pilihan hubby..tp agk pelik sbb mcm dia goreng jek..garing semacam sisik dia..tp sedapla sbb garing..style dia mcm kt KL gk..ade sambal n limau..aku kureng mkn sbb mls nk buang tulang..terubuk kan byk tulang..ekeke:D~

 ~hehe..bdk kecik ni behave je klu bw g jln..time mkn ok je mkn mcm org tua..byk..dh pandai order mknan sdiri plak tu..ekeek;D~

 ~milo ais kegemarannya..~

 ~ok yakin halal baru la bole menikmati seafood :)~

 ~total utk lauk2 kt atas tadi..ade telur goreng lg..tp xsnap:p plus air buah utk 4 org..RM100 jek..okla..berbaloi2..puas sgt mkn.. :)~

sepanajng kt sarawak, kami sewa kereta proton saga yg jenis baru tu..aircond dia mmg tip top..panas2 masuk kete lega jek..hehe..ruang pn ok..utk 4 adults n 1 child sgt sesuai..1 hari RM90 jek..mmg average rate utk kereta sewa kt sana..kalau bertiga kami ank banak je kami prefer kancil..lg murah..RM60-RM70 jek...so kami sewa 4 hari = RM360. minyak sgt jimat kete tu.. kami pusing2 1 kuching smpai ke kota samarahan plus sesat barat lagi..dok pusing2 minyak yg kami isi total 5D4N kt sana adlh RM90 jek..perghh mmg jimat bangettt..utk jln2 lawat kawasan better amik kereta yg jimat minyak..klau x rugi je abis duit kt minyak..baik buat shopping..ekeke:D 

ok ni no car rental di sarawak:
hanna- 0128952003

 p/s: alhamdulillanh..bersyukur dgn rezeki Allah bagi :) ok sambung lagi..

21 comments:

MRS. K said...

last me pegi sarawak masa darjah 5. huhu

Ummi Salsabila said...

sedapnya! terliur! rm100 jer? puas betul mkn cmni.kt kl ni xdpt punye kan rege cmtu..:)

mummy_ayu said...

bestnya..murah giler tu beb....
foods mcm2 baru seratus...sgt berbaloi..

@>--ummi zahra--<@ said...

sedap nyer makanan..dan murah lah..kete tu ade contact number ke atau kat airport tu mmg org yg sewa kete dah tunggu nak promote kete diorang..?

gee ryder said...

pergh!! terbaek!!
sedap giler suziey makan....macam2..ketam n udang yg tak tahan tu..fuh!

~Siti Hajar~ said...

klu sy antara makanan laut yg suzie tayang tu sy akan pilih ketam batu tu, sedap tau suzie, isi dia gemuk2, w/pn muka ketam tu garang tp isi dia terbaek, sy sllu makan kat taiping, kuala sepetang nu, mkn hga xtoleh kiri kanan dah...hehe

proton BLM tu mmg jimat myk, berbaloi2..hehe

atty's said...

murah giler makan seefood kat sana ye ziey..ni yang buat cam nak pergi je nie.

ibuayahdamia said...

semestinya kalau gi kuchig mesti makan seafood kat topspot tu...ayu rit gi memang saja amik udang yang berat penyepit tu..hehe..makan lobster lagi...memang murah lah jugak...makan kami suami isteri + alesya + ayyunie...tak sampai RM100....berbaloi2..dah lah hotel yg kitaorg stay tu best....hehe...rata2 pemandu teksi cakap hotel tu utk org oversea jer stay...:)

MamaYatie said...

mak aihhh...terliur sih...dengar rega semua puluh2 hinggit ingat sekali makan abis 3-4 ratus..dpt RM100 tu ok dah tu kan...

MrS. F!zA said...

perghh..rsa mcm baloi ngan ,murah dah rege makanan tu kan..kalo kt sni msti lg lebih..puas hati mkn..tgk tomyam tu pon nmpk la mcm rupa ala thai msak..sbb pe melayu masak rupa lain skit..mcm cair2..

NM02 said...

adoi... sedapnye menu2 tu... teringat plak makan kat sabah

akiratoriza said...

ikan terubuk memang feveret aku sejak azali lagik.. sanggup makan biarpun tau ada byk tulang kecik2 tu tp yg pelik ikan parang aku tak makan pulak... hihihihiii...

neway, semua makanan yg ko tunjuk memang sungguh2 mengujakan..

nieda said...

top spot mmg best utk mkn seafood..kalau ada rezeki nk dtg kuching lagi

Cik Wanie Ghani said...

walawei,
tomyam nampak sedap,
menyelerakan,
nyum nyum nyum....

oklah tue harganya,
:)

Azhariah Zuber said...

aku tak pernha pi sarawak..sabah pernah lah..kalau tak makan seafood kat sana memamng tak sah lah

Gieyana said...

weh..ikan merah tue asyik tgk aku jer! dia nk suh aku pergi kot nnt!kahh kahh..:P

rsnya kalau mkn sume seafood nie x dpt ler daku nk jenjalan..I'm allergic to seafood..:( tp ikan ok lah..tp kdg2 buat2 geram mau aku bedal gak sket..tp x leh byk lah..kekeke

Mama Zharfan said...

me tak pernah sampai sabah sarawak..teringin gak..:)

seafood tu sgt sedap+murah tu!!

Nia said...

sokong Suziey..takde halal kita tak payah pegi!
i dah terkena, menyesal tak sudah..huhu..

♥MiZz-siHa♥ said...

murah jgk la kan...utk makanan cam tu...tp,kena pandai budget la kan..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

tak pernah sampai sana, tertarik tengok menunya...nyum2

Nana said...

tu dia..segar2 belaka...
adeh....sedapnye mannis kan fresh seafood ni

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio