Monday, May 30, 2011

sarawak cultural village a.k.a perkampungan budaya sarawak

Assalamualaikum...

waa hr ni sgt best drive ke office..kuar lmbt pn clear je jln..i likeeeee..hehe :) ianya akn berkekalan for the rest 2 weeks..hikss..ok nk smbung story sarawak lagi..lps dh try2 foods yg pelik2 kami meneruskan perjalanan ke kampung budaya plak..but before that sempat singgah ke tpt femes KEK LAPIS SARAWAK..tp since kami balik KL lmbt lagi..so just beli 2 ketul je utk kudap-kudapan kt sana..flavor cadburry dan chocolate cheese..mmg sgttt sedap!..

dr Barong Tinuk ni nk ke tpt jual kek lapis tu kira 1 jalan..kalau ikt jln darat la..tp klau kt area waterfront tu jauh ler nk ikt jln darat..just amik je perahu tabang n cross the river jln kaki je ke kedai2 kek lapis tu..so kami dh try both way :) ok later aku buat n3 khas details pasal kek lapis sarawak :)


~perkampungan budaya sarawak terletak di kwsn Santubong..di mana terletaknya jgk Gunung Santubong..so on the way ke sana akn lalu 1 bridge n dr bridge tu bole nmpk dgn clear Gunung Santubong..sgt cantik view dr atas bridge tu..aku dpt snap sekeping je gbr Gunung Santubong ni sbb battery dh flat..coz amik time nk balik..haih rugi rugi..bentuk Gunung Santubong ni agk unik..coz dia mcm tajam kt puncak dia..~

 ~ni kami lalu kt kwsn kampung dekat Santubong..umah atas air ..tp time ni air xnaik sgt..~


 ~ok dh smpai dh Sarawak Cultural Village..kalau dari Kuching perjalanan amik masa lebih kurang 45 minit..along the way ke sini agk sunyi coz xbyk lalu kwsn perumahan.jln mmg clear la..tp kalu sesak pn org sarawak ni sgt berhemah..sgt susah nk dgr bunyi hon kereta..penyabar dorang ni..hehe...~

 ~yg aku pasan kt sarawak ni kan..dorang sgt suka buat signboard guna color silver tu..so bila amik gbr agk sukar nk nmpk ape wording dia..in fact nk baca in live pn agk susah..~

 ~ ok nk masuk sini kena byr..utk adult = RM60, child = RM30...kalau senior citizen (55 years and above) = rate child = RM30..bila dh byar dorang akn bagi passport ni..ala saje2 je la..everytime selesai melawat setiap kampung dlm tu chop ler sdiri bukti kita dh melawat kampung tu..hehe.. :)~

 ~ni dekat ngn entrance..tu adlh show theater..everyday @ 10am & 4pm akn ade show budaya kt situ..n sblh dia adlh cafe..kami smpai haritu kol 1.30pm..show kol 4pm..even ngam2 abis melawat kol 3pm..kami xtunggu utk show..dh letih sgt ler..~

 ~ ok dlm Sarawak Cultural Village ni ade 7 perkampungan iaitu 7 etnik/budaya masyarakat di Sarawak which is Cina, Melayu, Melanau, Iban, Penan, Bidayuh & Orang Ulu...so 7 perkampungan ni dibina di keliling tasik kt atas ni..sgt besar dan luas..so mula dari rumah Cina berakhir dgn Rumah Bidayuh..sgt best sbb kt setiap perkampungan tu kita bole tau sejarah dan background etnik dan budaya kaum tu..mmg WAJIB dilawati :)~

 ~ok ni adlh pokok lada..diusahakan oleh org Cina..actually lada itam dan lada putih adlh dari 1 jenis lada dr pokok ni...proses tu sdriri yg menghasilkan lada hitam atau lada putih..aku ingt lada itam lain lada putih lain..hehe..~

 ~ hehe..ni utk proses lada tadi ..berat giler penggiling ni.pttla org dulu2 kurus..kerja berat..hehe...~

 ~ kandar..sume org kenal kot..hehe..dorang berniaga guna kandar dulu..kandar kosong ni pn dh berat dh aku rasa..kalu letak brg dagangan mau kejang bahu..huhu..~

 ~then next  adlh Rumah Melayu..lebih kurang sama je ngn melayu semenanjung..~

 ~ jenis umah tinggi..~

 ~ bawah dia ade bangsal..n buaian.ni klu tghari tido kt bwh ni mmg syiok..layan angin sepoi2 bahasa..hehe~

 ~ ha ni utk buat kuih kapit..kt setiap rumah di perkampungan budaya ni mmg dorang ade buat kuih2 tradisional..mcm kt umah melayu ni kuih kapit n bahulu..dia just nk tunjuk cara tradisional utk buat kuih ni..skang kan dh moden..sume guna oven..hehe..then dorang jual la kuih yg dibuat tu..dlm paket kecik2..RM150 sepeket..~

 ~ ni dia buat bentuk kon..aku beli gk..sbb aku mmg suka kuih kapit..hehe..~

 ~ni cara asal bakar bahulu..panas giler..mengadap arang jek..haih..bertuahnya kita skang..sume dh mudah..~

 ~ org2 yg buat kuih2 ni pn berpakaian tradisional.org melayu dulu2 kan pakai cenggini..hehe..sambil2 dorang buat tu dia akn story la sket2 sejarah2 kaum tu..tu yg best g time xde org..so kami relax je bole borak2 ngn dia..hehe~

 ~ hehe..konon2 klasik la ni..itam putih..ekekeke:p~

~gbr hiasan :p~

byk sgt story pasal Sarawak Cultural Village ni..so kena buat part by part la..hehe..to be continued ok :)

19 comments:

wa khairul onggon said...

Perghhh... Cerita dan gambar sungguh lengkap menceritakan segalanya.. Tahniah :) Rindu Swak..

♥Mrs.Eady♥ said...

best nyer jln-jln kenal budaya org kan :)

MrS. F!zA said...

fuhh..sorg dewasa rm60..boleh tahan..tp kalo dh msuk harus lah snap byk buat bukti kan.hihi

*kita pggil kuih sepit.. ni pestime dgr kuih kapit..kekekeke

nieda said...

bestnya..kite tak sempat pergi masa melawat kuching awal tahun hari tu..

Farra Dhelina said...

salam kak... im ok now :-)

bestnya cite sarawak... menarik, mcm2 pic ada..

Fieza79 said...

masa kami p dulu tk kena byr utk pasport tu...suma dh di charge dlm pakej...tak tahu la pulak mahal jgk ye..hehee

mmg penat berjalan pusing satu kawasan tu kan suziey...ms tu ter pakai heel...rasa mcm nk tanggal je kasut tu nak je jalan berkaki ayam hehee...

NM02 said...

tabik spring.... gambar cecantek semua!

mummy_ayu said...

bestnya..mcm2 ada..siap ada pasport lagi...pic pun cun2 la..

mamalieyna said...

waaaaaaaaa syoknye.....mcm mengimbau kenangan zaman silam je, tmbh2 part main buai bawah umah tu...dl umah kite cenggitu la..hee~ then, leh buat congkak korek tanah bawah umah gitu...syokkk..~

skrg mana ada lg umah rupa gitu kt semenanjung ni kan...seb baik kt sana still ada, leh la layan..huu~

menarik pengalamn bercuti kt sana kan...terujalah~

Ati Masrif said...

mahai betui nak byr tu
sampai rm60...wow

ieda said...

cantiknya permandangan gunung santubung tuu , terus teringat kisah santubung dan sejinjang ! :))

kuih kapit dan bahulu tuu memang kuih tradisi .. x sangka kat sana punn ada jual .. selalu kalau kuih kapit tuu akak tgk jiran india akak buat sempena depavali .. ermm best2 ..

Lily@MamaZaraZareef said...

harga leh tahan mahal ek tpt nih tp berbaloilah masuk kenal budaya tpt org..=).2 taun lepas ade pi kuching tp tak berkesempatan pon pi cni sbb mase tu ziarah cousin yg dok kat sane jek..teringin nk gi lagi..insyaAllah, tgu zareef besar sket nntilah..

Gieyana said...

mahal ga entrance dier erk? tp bebaloi ler kan masuk..kalau idak mmg rugi jer bila x masuk..

mama tisya said...

berat ek angkat kandar tu..kalo ada brg lg senget la bahu kn..hehehe

Sz said...

nampak suziey kurus!
ihikss..
sempat partime menggiling lada hitam/putih tu ya..ihikss

Azhariah Zuber said...

ohh cantik bentuk kon.....mesti makan panas2 kat sana kan..ngap ngap ngap terliur

mummysyafie said...

kalau tengok betul²...gunong santubon tu berbentuk seperti wanita mengandung tgh baring..

mama_umar_maryam said...

bile nmpk gunung santubong tukan,tingat kitorg nye cuti ke kuching duluuuuuu..kitorg stay kt damai beach resort,ntah ade lg ke x resort tu ek

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

cantiknya gambo, moga ada rezeki kami kesana satu hari nanti

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio