Tuesday, May 31, 2011

sarawak cultural village - part II

Assalamualaikum..

ok now cultural village yg mmg kt sarawak je ade..hehe..

 ~rumah melanau ni besenya terletak dekat kawasan pantai..umah dorang sgtttttt tinggi..dipanggil Melanau Tall House..tujuannya utk melindungi diri dari serangan lanun..kt persisiran pantai kan..n lantai dia diperbuat dr buluh2..mmg sengaja dijadikan ruang2 utk dorang cucuk2 lembing dorang andaikata ade musuh menyerang dari bwh umah..kepakaran dorang of course la tangkap ikan guna lembing..xsure plak dorang panggil lembing tu ape..hehe..~

 ~ aku try naik umah ni..sgt tinggi..and bila smpai atas aku gayat..jln pn slowly jek..dh la dr atas umah tu nmpk la tanah yg jauh ke bawah dari celah2 lubang lantai tu..huhu siyes mmg gayat..org gayat mcm aku mmg xleh dok umah cenggini..ekekek:D~

 ~ hehe:p eksen je posing tu..idok ler aku nk naik ikt tangga tu...~

 ~dgn kecuraman sebegini dan kehalusan tangga itu..ouh tidak..sgtla gayat..dh la tinggiiiiii..~

 ~ni kt dlm umah tu..ade la deco2 dia..~

 ~ ha utk org gayat mcm aku naik ikt tangga ni je la...aku xbawa aQeel naik..sbb aku gayat..so lagi gayat kalau bawa budak naik..satgi dia berlari2 kt atas tu kang..mau kejung aku..~

 ~ ok next ke Rumah Orang Ulu..penempatan dorang ni plak kt lereng2 bukit..bhgian depan umah betul2 kt tebing bukit..sbb tu tinggi je tiang umah tu..n bhgian blakang umah akn sama aras dengan bukit..so klu g pintu blakang jejak tanah la umah tu..mmg dibina kt cerun2 bukit..dorang ni la yg usahakan padi huma/padi bukit..~

 ~gayat jugak nk naik tau..~

 ~ kalau nk tau bwh tangga tu..jauh ke bawah adlh semak samun..ala2 gaung gitu..perghhhhh even pendek je tangga tu tp kena cross gaung tu..haih mmg mencabar..~

 ~ ni dorang pnya traditional musical instrument..ape ek nama dia..hr tu ade masuk dlm TV3..~

 ~kwsn depan umah yg luas..pastu umah dorang ni jenis panjang..mmg dipanggil umah panjang..1 deretan tu ade 100 biji umah = 100 pintu = 100 buah keluarga..uish mmg panjang giler la..dh la kt lereng bukit..tp senibina dia nmpk kukuh gk..~


 ~ Rumah Penan adlh paling sempoi..xde dinding..exactly mcm tu umah dorang..mcm2 soklan nk tnya tp 1 soklan je yg kuar....bila aku tnya xde nyamuk ke..selamba je dia kata nyamuk pn dh biasa ngn dorang..ekeke:D~


 ~ok ni Rumah Iban..haih..ade kisah disebalik gbr ni..ekeke:D aku nk amik deco dlm umah ni..tetiba aQeel mai dgn muka sebek camtu..rupenya dia takut dgn Orang Iban yg lengkap ngn costume bulu2 tu..aQeel panggil ORANG BULU..haha..siap mengucap panjang dia nmpk org bulu tu...bak kata ayahaQeel..kalau nmpk hantu baca tahlil (lailahaillallah)..agknya aQeel tgk org bulu tu pelik sgt..jadi tkt dia..ekeke:p kesian org bulu tu...n disebabkan sibuk gelak guling2 pasal aQeel aku termissed nk amik gbr org bulu tu..haih..xdela kenangan Orang Iban dan costume dia..~




~sempat amik gbr akk ni buat kuih karas jek..n 1st time dlm hidup aku tgk org buat kuih karas..camtu rupenye..dia letak adunan tepung dlm tempurung yg berlubang2..then dia sangkut kt tali n sambil dia pusing2 kt atas kuali tu dia ketuk2 temurung tu utk keluarkan bancuhan tepung tu..kalau skang ni org buat guna acuan roti jala je kot ek?~


 ~ ni la kuih karas..sedap kuih ni tp aku xbeli..~

 ~ dlm umah yg sama ade demo buat kain sulam ni..ala yg mcm shawl yg utk hiasan dinding tu.yg mcm corak tikar mengkuang tu...~


 ~finally ke Rumah Bidayuh..time kami sampai2 ni Org Bidayuh yg lengkap dgn costume traditional dorang tgh bz nk prepare utk show budaya dorang..so xdpt la nk amik gbr..~

 ~rumah dornag jenis bulat2 camni..~

 ~ni kawasan utk keraian..xsure sgt history rumah ni..maklum la..rumah terakhir..n energy pn dh low..so mls dh nk gali2 kisah2 sejarah dia..hehe..~

 ~dorang plak terkenal dgn seni ukiran kayu..ni kira sumber pendapatan dorang la..tekun pakcik ni mengukir..~
~dia buat bende alah ni..sape tu ek..james brooke kot..hehe~

~ ni jambatan yg kita biasa lihat kan..dia saje buat replika ni..~

for info..kt semua kampung2 budaya tu dorang ade sediakan service homestay..dlm setiap rumah2 tu ade beberapa buah bilik yg siap dgn kunci..so kalau berminat bole la sewa homestay kt mana2 rumah yg menjadi pilihan..so kalau ade org melawat, org xleh masuk bilik tu sbb berkunci..kiranya kalu nk rasa pengalmaan sebenar tinggal kt rumah2 budaya sarawak bole la try..hehe..cube try stay kt rumah tinggi Melanau..ade bran?? ekekek:p

20 comments:

Mama Zharfan said...

uniknya umah2 tu
demo +jual2 kuih karas tu ada gak kat mkm mahsuri, langkawi
my family semua hantu kuih karas :) my bro siap beli one box setiap kali pegi langakwi :)

mummy_ayu said...

tangga tu memang scary, kalu aku pun tak berani tu..dah la tinggi..
lawakla Aqeel..takut ngan org bulu yer..he he he..

lia said...

masa p dulu, kami siap goreng g alat muzik dorg yg ala2 gitar tu.... tp nasib dorg peramah, layankan jer dak U terlepas kandang....

MRS. K said...

16 tahun yang lepas i pegi situ.. huhu

Nana said...

aku tak g sini
sebab kwn aku ckp
mahai RM60 sorang kan?

mummysyafie said...

dulu kan, masuk sini RM15 je..tapi sekarang dah mahal.

dalam banyak² rumah, rumah melanau yang paling unik. sebab jarang kiter dapat jumpa rumah begini di perkampungan melanau itu sendiri.

fiza said...

Memang gayat ah tgk tangga tu, step dia pon mcm kecik jer.

Macam mana lah rupa org bulu tu yer sampai aqeel pon takut ☺☺

Farra Dhelina said...

org bulu?? hahaha aqeel oh aqeel..

nadz said...

Assallamualaikum,
Mama ziarah ni..
cantik, elok, bermaklumat blog ni.
Syabas. tahniah jua.

mama tisya said...

bc entry swak ni mcm dlm majalah 3 je...hehehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

rumah panjang tu ada toilet ker? hehehe.kot2 kena qada hajat dalam semak :p

syoknya jalan2 srwk..

etiey.com© said...

pernah sekali pergi sini... ada yang kata sini agak keras tapi so far tak de ape lah yang tak diingini.. paling takut tang yang ada tyengorak manusia tuh kan

mamaacha said...

dulu pegi sini masa study..kira2 12tahun ada gak lah......

ieda said...

memang menarik culture village nie dikk .. akak kalau ke sana nanti nak gilah .. syok tgk .. specially umah iban tuu cam pondokkk je kan :)

adoii tangga dia kalau naik x turun dah akak nie rasanya ..

haaaaa kemas je adunan kuih karas tuu sure sedap dik kan ...

Rozali said...

Assalamualaikum Suziey

salam ukhwah
salam perkenalan
terima kasih sudi ziarah PHD

Insyaallah akan ke kampung budaya pd 11 jun nanti
gambar2 ni saya tunjuk kat anak

ieda dan mama nazd pun rajin ziarah PHD

Wassalam

mama_umar_maryam said...

waduh tangge die,klu dh nek atas tu,sebulan sekali kot baru turun tanah,gayattt,hahaha

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah unik + bestnya rumah2 tu, tinggi tol tangganya, tak gayat ke aqeel dok turun naik tu>?

Ummi Salsabila said...

Unik betul rumah dan budaya mereka.Paling suka rumah bidayuh.comel dan bulat.cantik juga kalau buat rumah kite style gitu yer.Hehehe.

ALoNa CintamaniszLite said...

mahai gak ek harga tiket nk masok sinun, huhu..parah gak ler kalo akak nak masuk sinun anak beranak..adeii..Dh pi tak masuk..rugi lak..kan..erm, kena kumpui duit byk2 ler nk gi kuching ni, hehehe..

Ari tu masuk Taman Tamadun Islam kat K.Ganu pun ada gak passport cenggini. Tp rege tiket RM15 aje utk dewasa, kanak2 dan warga mas RM8..Tp dorang ada wat promosi utk family pakej rm35 (2 dewasa dan 2 kanak2)...lega ler jgk dpt kurang harga, ngeee..

Rose said...

Salam. best tengok gambar2 ni.
saya dari sarawak pun dah lama x pegi kampung budaya ni :)


----
It's called Excited yet Nervous

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio