Friday, May 27, 2011

sarawak traditional food @ Barong Tinuk

Assalamualaikum..


since kami 5 days kt sarawak ni..so sume aktiviti adlh santai n relax jek..xrushing langsung..siap bole lepak2 kt banglo ptg2 n tido..hiks..kalu 3 days jek mmg rushing nk pegi sume tpt..hehe..so day 3 kami di sarawak, g terjah Sarawak Culture Village aka perkampungan budaya sarawak..mmg sgt best..nmpk gunung santubong yg unik bentuknya tu..hehe..

before that, kami pekena breakfast kt tpt yg popular disebut2 oleh forumer2..yg terkenal ngn traditional foods dia..

 ~Barong Tinuk.. agk mudah la nk cari tpt ni kalau ade GPS...area ni ke depan lagi dari area Bimmers..ha kt sarawak famous gk Bimmers ni..dia mcm kedai besar n dlm tu ade byk stall yg jual mcm2 foods :) actually Barong ni adlh nama tpt..n tinuk plak maksudnya ayam panggang..so specialty kedai ni adlh ayam panggang..tp tu mlm je ade..kami g pagi..kol 10..tp kt sarawak kan waktu dia cpt dari semenanjung..so kol 10 ni dorang dh prepare utk mkn tghari..ekeke:D ~

 ~ruang dlm yg xberapa luas tapi kalau xpenuh selesa..meja dia besar..sesuai utk kami yg nk order memacam ni..ekeke:D owner dia pn ramah..baik jek..kami btau kami dr semenanjung..so nk try SEMUA traditional food sarawak..so dia la byk rekomen..aku mmg suka order yg pelik2..nk rasa traditional foods org :) ~
 
~1st thing yg dia soh cuba adlh LINUT..linut ni adlh kanji yg dibuat dr tepung sagu..kalu nk mkn ni kena pns2 baru sedap..silap kami sebb mkn last skali..so bila dh sejuk payah le nk gulung kt stick tu utk mkn..n rasa dia pn agk kureng la..sbb dh sejuk n tawar..klu panas ok lagi la rasa dia..so akhirnya xabis pn..luak sikit jek..hehe..n owner tu kasi free je LINUT ni sbb dia tgk kami xleh nk mkn..ni pn dia kasi mangkuk kecik tau..org blakang kami mmg org sarawak relax je hadap sorang semangkuk ni..hehe..~

 ~ cara kmn dia adlh cicah dgn air sambal belacan ni..mgm purely belacan ok..rs belacan..maybe sbb sejarah dia dulu susah nk dpt nasi..so tepung kanji ni je yg mampu utk dimakan..tu yg jadi food tradisi kot..kalu kt semenanjung senang nk dpt ubi kayu..so org dulu2 byk mkn ubi kayu rebus je kan..hehe..pepandai aku je kan..ekeke:D tu ikut logik aku jek :p~

 ~ok next kami try UMAI..umai ni adlh ikan mentah..ikan yg digunakan adlh ikan merah..bole jgk guna ikan pirang..n mmg fresh ikan ni..cara mkn dia perah limau tu rata2, then gaul sume skali dgn segala ulam tu pn bole or just nk mkn satu2 pn bole..cicah dulu dgn kuah gula itam tu then gaul plak ngn biji sagu tu..then makan..mmg sedap..bg aku la..bg org yg xmkn sushi mgm xbrapa suka..sbb dia mentah..n sagu itu adlh sedap..rangup..mkn ngn nasi pn sedap..rangup jek..hrga umai ni agk mahal..RM10 sepinggan ni.. :)~

 ~ ok ni adlh TUMPIK..pn dari tepung sagu dan kelapa..rasa dia sedap..mcm kuih ape ek aku nk ckp..dia rasa sagu dan kelapa..cicah plak dgn gula itam tu..gula tu mcm gula merah tp ni sarawak pnya gula merah..nama dia GULA APONG..rasa dia ade lain sket la..aku suka mkn tumpik ni camtu jek..tnpa cicah :)~

 ~ ha ni rupe dia ..hrga dia RM2 jek..~

 ~ni NASI GORENG DABAI..nmpk mcm best..tp aku dpt mkn 2-3 sudu jek..sbb aku xleh terima rasa dabai tu..dabai tu adlh sejenis buah..ala2 mcm buah kurma..tp rasa dia lain sket..mcm ade rs rempah sket..ish susah gk nk describe..hehe..hrga dia RM5 jek..average RM5 je nasi goreng kt sana..parents in law aku order nasi goreng biasa2 jek.aku jek order pelik2..konon nk rasa..end up hubby trpksa abiskan..ekeke:D.~

 ~ ok ni adlh sayur MIDIN goreng belacan..sgt femes..ia adlh sejenis paku pakis..byk bersepah nk dpt daun ni kt sarawak :) n dorang kn suka mkn belacan..so msaak belacan la paling glamour..sedap..mmg sedap..aku byk mkn..hehe..hrga dia RM6 ~

 ~ ok ni adlh CENDOL SARAWAK SPECIAL..sedap cuma agk manis..dia guna gula pandan instead of gula merah..n cendol dia sgtla besar..mcm saiz laksa..hehe..hrga dia RM2.50 jek )~

 ~hmmm tau dh la ni sape pnya..sape lagi kalu bkn pakcik aQeel..haih..mcm org beso minum tarik tea:p~

~ so total sume skali..trmasuk air n nasi goreng yg xde dlm gbr tau..~

ok sambung lagi yek..ke SARAWAK CULTURE VILLAGE plak :)


28 people(s) was saying something:

♥Mrs.Eady♥ said...

seronok kan berjln kiter try makanan kat tmpt org..suka :)

Fieza79 said...

makanan sedap2 dan pelik2..tp harus cuba kan...bkn sll dpt rasa..fieza dl pegi tk sempat nk jelajah semua tmpt...4 hari je tu pun kena ikut senarai lawatan..tk bebas..gi seniri ni lg best..

Ati Masrif said...

salam,

awalnya cuti2 masia ...

bolehlah shopping kek lapis..best :)

MrS. F!zA said...

walah..terliur lah sambal belacan tu..mmg nmpk pure pon..

Kalo SUMPIT tu kita mmg suka..rsanya kt sini pon ada..sagu + kelapa.. tp tk sure sni pggil apa..kita mmg suka mkn..

fazilzura said...

wahh meriah nye menu ... terliuq ni, dh ler x bfast pg ni ...

Nana said...

bagus tol ko suziey
seme menda dia try hehe
aku tak try sayur midin tu
klw blom masak mahaii tau sayur tu

~~@lyci@~~ said...

bagsu lah suzie kau buat entry pasal jalan2 ni.. aku br lps study entry g sabah kau sbb bulan 7 nnt aku nk g sabah hehe..

cuma aku nk tanya pasal sewa kereta kat KK.. mcm mn nak dpt contact utk sewa kereta kat sana yer.. apa2 nnt emel kat aku yer (deqya2000@yahoo.com)..

tq ;)

nieda said...

bagus suziey try masakan org sarawak..nida x boleh masuk umai..hehe.mmg pun sushi pun tak suka

MamaYatie said...

dah mcm kelas belajar makanan tradisi s'wak rasanya..hahaha..tp good info utk org yg tak penah jejak s'wak mcm saya ni...heee

suziey, live traffic feef suziey tu ada keluar adv gambar ba alip ba ya
:(

mama_umar_maryam said...

tgk sagu tukan rasenye mcm mknn org brunei,cicah sambal belacan ye,pehhh

CuTeMiUt78 said...

wah.. best la kan.. dpt rasa makanan tradisi sarawak... eemm sana makanan byk base pada sagu gitu kan

Liza said...

Suziey, makan umai dgn jelly fish pun sodap... Try tak mkn kat serapi corner? Ayam penyet kat situ sedap....

ALoNa CintamaniszLite said...

hehe..ingatkan ada resepi tenuk..kehkeh..gurau aje lah!!

fiza said...

Macam² makanan sarawak erk. Klo UMAI tu memang saya tak bley mkn lah, mkn sushi pon tak bley nam masuk ☺☺

8 Bulan

Traffic BLOG Naik MENDADAK dengan Jayanya

e.l.i.z.@ said...

setelah sekian lama tidak mendarat di sini hihihi..sihat ke?
dh berjln sampai sarawak.sonotnya! 5hari lak tu.mmg x rush la ..
tp kan, eli mmg x berani nk try mknn pelik² ni..nama pun pelik,linut..LINUX tau la :P

mahalnya total mknn tu..

p/s: fav air eiymann tea o ais hihiih

Ummi Hanie said...

Salam Suziey ,

gud info ni ... sbb kami pun insyaallah akan cuti2 sarawak lepas raya ni ... harap2 semuanya bereslah ! ;)

umai tu mcm sushi lak yer ?

ieda said...

sedap2 menu dia dik .. bolehlah bila tgk kena dgn tekak kita org semenanjung nie :))

tapi yg pelik sikit tinuk tuu haa sbb dia kanjikan .. rasa dia manis ke dik ??

Gieyana said...

ko mmg rajin lah jd food taster kt sini..kalau daku mmg x leh rsnya..boleh try lah sayur tue..:)

Ummi Salsabila said...

betul kak.tak rushing kan kalo lama sikit.:)
uniknya mnan sarawak.nmpk sgt sedap.wajib try nnt ni..:)

Mama Zharfan said...

semua mknn nampak pelik--me tak adventure bab2 mkn ni heheh

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

ummp sedap2nyer nampak makanan sarawak ni..cendol tu tak tahan nengoknyer ummmpp....

Dee said...

suziey..dee suka tau nasi goreng dabai tu..hihihi..yg lain je dee x brp suka..dee pun akan ke kuching july nanti..baca blog suziey ni leh buat reference..walau sebenarnya dh penah smpi sana pun tahun 2001..

mummysyafie said...

untung suzie dapat rasa linut tu.

saya even orang sarawak, tak pernah rasa lagi linut tu macam mana. disebelah bapak, linut adalah makanan kaum melanau..so mmg takde masalah nak makan pun. cuma saya tak berani nak mencuba je.

tapi bila kawen, disebelah keluarga suami pulak melarang kami tuk makan linut kerana ianya kepercayaan. maybe mitos lama² kot.

same goes to ikan patin, mostly sarawakian tak boleh makan ikan patin. itu pantang larang nya..

Mama AA's said...

seronoknye jenjalan...

Edy Fee said...

murah gak rm 2...
apong tu

Maz said...

nice blog...slalu g sarawak tp tak penah mkn yg tradisional mcm ni sebab duk umah sedara masak mcm biasa je...

klu sudi follow la blog sy yg xseberapa hatimamaz.blogspot.com

dion dianera said...

saya ingin tanya macam mana saya ingin mencari makanan orang tradisional di dalam internet

dion dianera said...

saya ingin belajar cara2 mencari makanan tradsional di dalam internet

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy