Friday, June 10, 2011

hukum ASB haram - Jabatan Mufti Negeri Selangor

Assalamualaikum..



sumber gbr adlh dr sini..

syukur..akhirnya ade gk jabatan mufti negeri yg mengkaji lebih mendalam isu hukum ASB ni..hnya disebabkan fatwa kebangsaan memfatwakan hukumnya harus, semua org mengambil jln mudah utk menerima sebulatnya walaupn ade yg dh tau mengenai percampuran pelaburan ni..biasalah..hati manusia..mudah kelabu bila melibatkan kekayaan duniawi..pegang teguh pd slogan "xtau xpe"..haih..kita dikurniakan akal dan fikiran yg waras..alhamdulillah..so gunakanlah dan manfaat kan la nikmat ni..rsnya dh heboh pertikaian hukum ASB ni..so bila ade je pertikaian mengenai hukum ni..wajib utk kita kaji secara mendalam..walaupn bkn diperingkat global, tp buatla demi tanggungjwb kita sbgai seorang muslim..it doesnt mean kita xbole pegang pd ijmak ulama..tp ingat, sumber yg paling tinggi utk rujukan..iaitu Quran, Hadith dan Sunnah Nabi..

actually byk sbnrnya yg pertikaikan hujah2 aku dlm n3.. hukum ASB harus tp xpatuh syariah dan n3  lagi pasal hukum ASB, siap ade yg pertikaikan master aku bagai..haih..xpe aku xkisah..sebabnya aku hnya menyampaikan kebenaran..bila kita ade ilmu yg bermanfaat dan kita ikhlas sebarkan ia sbgai dakwah, kita akn dpt pahala tnpa henti..Subhanallah..kan bagus tu..kaya kita kt akhirat sn nnti..insyaAllah :) ok la aku mls nk hurai panjang pasal hukum ASB ni..kalau korang nk tau details bole klik pd link n3 yg aku bagi tu..bukala hati dan minda utk mengetahui dan menggali sedalamnya mengenai pelaburan ni..bila hukum ASB ni haram, hasilnya pn haram utk dimakan..so nk guna duit ni utk pegi haji?? pikirlah sendiri ya.. :)

ok ade yg tnya alternatif lain utk melabur..as an option, bole melabur dlm Tabung Haji..tu mmg confirm halal dan patuh syariah..kaunter2 pelaburan dijamin hnya yg patuh syariah..dulu ade kes kaunter pelaburan TH xpatuh syariah, tp TH ambil tindakan drastik dgn keluar dr kaunter pelaburan tersebut..dividen n bonus yg ktia dpt tu pn dh siap2 potongan zakat..memangler profit dia kurang berbanding ASB..tp demi keselamatan dan kebahagiaan kita di akhirat, di sinilah ujian utk kita melepaskan kekayaan dunia..inilah slh 1 ujian dan dugaan Allah dlm menguji ketaqwaan kita sebgai seorang muslim..

selain dr TH, bole jgk invest dlm mana2 general investment di bank2 Islam..such BIMB, KFH, Muamalat, Al-Rajhi..byk alternatif..mmg profit dia rendah berbanding konvensional..maklumlah sepenuhnya patuh syariah..bila terlibat ngn konvensional paham2 je la sumber keuntungan tu..mmg xdinafikan..n mcm  yg glamour skang ni pelaburan emas...

speaking of gold investment ni..pilihlah gold investment dr bank yang menawarkan khidmat patuh syariah..aku pnh investigate 1 of the biggest bank kt malaysia ni..ala yg C**B tu..not sure staff tu yg xreti explain or mmg policy procedure dorang cenggitu..tp obviously xmemenuhi kehendak syarak dan tidak menepati jual beli secara Islam..sprti dimaklumkan pd aku, just buka akaun utk pelaburan emas then deposit duit jek dlm tu mcm kita buat saving account..hmmm..agk curious di situ..tp mcm KFH (Kuwait Finance House) mmg clear..kita beli emas n dia akn bagi kita gold bar..transaction yg jelas..then kita decide samada nk letak balik gold bar yg dia bg kt kita tu dlm KFH atau tidak..kalau nk simpan dlm KFH pn dorang xkenakan caj penyimpanan..ape yg penting transaction adlh jelas..ade pembayaran dan penerimaan emas fizikal...KFH x invest emas kita tu dlm index market mcm yg common org buat..klaau masuk index market, kena hati2..ianya sgt besar kemungkinan TIDAK PATUH SYARIAH..so kena pilih btl2 tpt2 yg menawarkan gold investment yg patuh syariah..camne nk tau patuh syariah? ok kita bole investigate dulu setakat pengetahuan kita..bole refer sini utk panduan jual beli emas mengikut syariah..

overall, hati2 dlm pemilihan tpt pelaburan dan cara pelaburan ok..especially pelaburan emas/gold investment..pelaburan ni paling mudah utk kita terlibat dgn riba..sbb tu kena btl2 paham mcmana jual beli emas yg btl2 ikut syariah..kalu bende ni clear then tgk plak tpt dan kaedah pelaburan emas tu..kalu clear jgk patuh syariah, then bole la melabur tanpa was2 :)

semoga mendapat manfaat dr ape yg aku smpaikan ni...

Nabi dah pesan supaya jauhkan yang syubhah dan yang haram. Orang beriman bila dengar benda haram datang rasa taqwa dalam hatinya manakala orang munafiq akan marah-marah dan mencari jalan untuk melepaskan diri dari kelihatan bersalah – Ustaz Azhar Idrus 

48 comments:

♥Mrs.Eady♥ said...

adess...

MRS. K said...

thanx suziey for ur info.. baru bape ari lepas sembang ngan hubby nak tutup akaun asb..

MamaYatie said...

akhirnya keluar jugak kan! hari lepas baca n3 lama suziey saya pun dah stop menabung asb..

kalo unit trust macam Public mutual yg kita pakai duit EPF tu kira cane ek? konvensional jugak PM tu kan..huhu

Huda said...

betul tu..dh lama tahu ttg ini..huda invest dlm thaji dan unit trust public mutual yg based nya adalah syariah, insyaAllah

Yan said...

Alhamdulillah.... bulan lps dah tutup da akaun ASB tuh..

MrS. F!zA said...

LAP YOU KAK! tq share imu yg berguna utk rujukan semua.. mmg byk keraguan tu sebab dr dulu asyiklah teragak2 nk msuk ke tak..yelah tgk ramai sgt terjebak kan..hihihihi

*alhamdulillah belum sempat terjebak so tk pyh nk fkir dah ASB lepas ni..hihihih

lovelywa said...

kena tutup jugak la gamaknye ye..thanks for the info suzie..

Farra Dhelina said...

kak klu dh terlabur tu mcmn ye? so far sy mmg lah tak melabur lagi..

tapi yg dh melabur tu mcmn ye dgn duit2 tu? kira dah haram lah ye kak?ape patut kt buat dgn duit2 tu kak?

Sidratul Muntaha said...

good one.
org..
beselah...
asal duit jer...
selagi boleh nak pusing sana sini.
dah terang2 benda tak betul,kenalah ikut.
tak secepat tu pun,perlahan - lahan.
btw,boleh tak bgi other option tuk mutual/unit trust yg islamic?!
pelan - pelan babe.

[-suziey-] said...

Sidratul muntaha:

ok nnti aku kupas isu public mutual tu..

wa khairul onggon said...

Terima kasih kerana sudi berkongsi maklumat penting ni :)

[-suziey-] said...

Farra:

http://www.suziey.com/2011/06/hukum-asb-haram-jabatan-mufti-negeri.html

sekiranya kt tlh mengetahui pelaburan yg kita lakukan itu adlh tidak patuh syariah atau dlm erti kata lain haram..adlh wajib bg kita utk immediately stop dr melabur dan keluar dr pelaburan tu..kita bole keluarkan duit simpanan asal kita (modal kita masa mula2 melabur)...sekiranya ade untung dr segi dividen dan bonus..duit tu hendakla disalurkan ke bdn2 kebajikan atau baitulmal..sbb duit tu dikira haram utk kita ambil..tetapi..sekiranya pelaburan kita tu rugi..means kita xdpt dividen atau bonus..n duit modal pokok pn xdpt cover..so kita bole tunggu kejap n melabur sehingga la modal kita tu tercover balik..then barula keluar dr pelaburan..

fiza said...

Thanks for the info suziey. Kena kluar semua duit ASB lah nampaknya, masuk dlm TH.

Fieza79 said...

ohh ye ke...tp betul jgk kan mana la dorang ada mention ASB ni pelaburan syariah selama ni kn...

dulu fieza pun ada buat pinjaman ASB...tp di sebab kan dua bulan tertunggak bayaran dorang dh jual kan pn tnpa bagitau apa2...

tq utk info ni suziey...

maslinamansor said...

memang pernah dengar. Sebab kita sebagai pelabur tidak tahu dari mana datangnya keuntungan yg dimiliki.

TH is the best!!!

ieda said...

setuju dgn apa yg suziey kemukakan disini .. skrg nie semua kena jelas .. even bab makan pun kena jelas betul2 halal @ tidak huhu .. percampuran dan percanggahan dah banyak skrg nie ..
mana yg sudi share info2 mcm nie sgt2 lah bagus sebenarnya .. semoga kita semua di pelihara dari yg haram itu .. aminnnnnnnnnn

- dieyana - said...

tq...saya mohon share info ni kat fb saya ya...tq

Sz said...

ada kawan akak pun penah call terus ke pihak diorang dan memang dah terang n nyata ...dividen tu tak boleh dibuat makan / jadik darah daging kan...
bagi akak yang takde melabur ratusan ribuan mcm kawan2 lain ok je takde dilema ...ehehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

thanx for the info..sy sorang je ade ASB..rafiq tabung haji..nak katup jugakla camni ASB tu...mmg dari dulu ade jugak was2nye disitu...

Ena said...

tu la.. dulu pernah juga tele mereka2 yg berkenaan pasal ni.. katanya if nak melabur juga dividen yg diberi jgn digunakan tidak kira utk makan or kegunaan sendiri.. kena salurkan ke pusat zakat or baitulmal..

unit trust kaedah islamic pulak ramai yg berpendapatan rendah takmampu dengan fee nya yg agak tinggi, tu yg jadi Harus if nak teruskan melabur ikt konventional..

Apapun n3 ni sangat2 membantu.. Tq banyak2.. :)

Mama Zharfan said...

thanks for sharing
nanti me mohon share info ni kat my blog gak yer. tq

dilazfamily said...

lepas nie kena stoplah pinjaman asb tu. tak tahu pun benda nie.tq share info berguna nie.lepas nie kena lebih berhati-hati nak melabur untuk masa depan, takut duit dan rezeki tak berkat

UmiDanisH said...

akhirnya da jelas.. so jangan tunggu lama2, kene cepat keluarkan..

OneSimpleMother said...

tq for sharing suziey. good info ni.. kena siasat bebetul sebelum invest kat mana2 kan...

Nia said...

Thanks Suziey!
Kena discuss dgn En.Suami nak buat mcm mana, kami dah terambik loan pulak utk ASB ni..isk.

Lelord said...

thanks pasal info ni, ada la saving sket dlm asb pernah gak bercadang nak wat loan seb bek tak buat lg

ZanaNordin said...

alhamdulillah
terang nyata dan bersuluh
aku mmg selama nie mcm was2 jer nak msuk ASB nie..rupa2nya ada hikmah di sebaliknya...
cuma sekarang nie aku nak tahu pasal pelaburan public mutual plak...adakah sama hukumnya ngan pelaburan ASB nie...?

thanks suziey....ilmu walaupun sedikit di kongsi..tp besar ganjarannya.....boleh ler aku keluarkan duit KWSP aku tu 100% masuk TH jer...

mama_umar_maryam said...

tq suziey..mmg dari dulu aku folo citer asb nih, dan mmg aku dh stop dgn loan asb ni baru2 nih

Qaseh Shahidah said...

Assalamualaikum :)
Suziey, oghang minta izin nak share info ni pd kengkawan ek. moga usaha kita mendapat keredhaan dariNya. Amin..

Kujie said...

Salam...info yg sangat2 berguna..minta izin nak hare info ni yer..tq

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

nampaknya kena tutup ...takpelah cari pelaburan yang lebih baik..

Ummi Eisya&Amani said...

mmg betul benda ni dah lama dibincangkan..aku ada baca dalam blog ustaz zaharudin tak silap pasal benda ni..alhamdullila,awal2 lagi masa baca aku dah tak nak amik risiko..masuk pelaburan yang lain..

org skrg ni mmg kalau bab duit,halal haram tutup mata je..

kat ofis aku ni,aku ada cakap pasal isu ni,then semua ckp gov tak ckp apa2 pun psal ni..dia kta ni semua sbb melayu punya la mcm2 hal..terkedu aku masa tu..ada fikiran n ilmu,tapi terpukau dek harta dunia...sedih tgk..

MiJa said...

kwn aku gtau gomen jugak yg ckp duit asb x boleh utk buat haji.dh nmpk kt situ ade unsur2 diragui kan?aku pun ade asb,tp buku xde ngn aku skg.nnt bila dh ada ngn aku,cpt2 nk g tutup la.mmg x sedap ati la bila tau nih.

suziey,kalo salurkan ke zakat boleh ke ek? mak aku dari dulu duk cakap duit asb tu g bagi kt zakat jer! :)

Rose said...

Salam. trimakasih dah share. saya nak share benda ni ngan org lain pulak ye. Dulu saya ada pernah dengar n sampaikan kat org tapi org tak percaya sbb x der fakta :p huhu

[-suziey-] said...

mija:

kalau salur ke zakat mmg bole tp pahala zakat tu xdpt lah sbbnya sumber yg ko gunakan tu adlh dari yg haram..tp apepun klaau niat utk menyucikan diri dari segala yg haram xjadi masalah..smga Allah menerima segala amal ibadat kita..tu kerja Allah utk bg pahala atau x pd org tu..tp adlh lebih baik salurkan ke baitulmal..biar baitulmal uruskan..ape yg penting kita dh melupuskan harta haram yg kita miliki..

Najib Sulaiman said...

Jangan dok risau pasal ASB/ASN haram now nak buat apa?

Public Mutual ade je lists of Syariah Compliant Funds..

Sorry macam dah ter-promote dah kat sini (as saya adalah agent Public Mutual)

Rgds,

Najib Sulaiman said...

yupp, saya sendiri dah call Majlis Fatwa, ayat mereka adalah.. "ya tuan, memang kami telah putuskan yang ASB itu adalah tidah halal.."

Jangan dok risau pasal mana Halal dan Haram, Public Mutual ade lists of funds yang Syariah Compliant and Alhamdulillah performs on the return..

Sorry macam ter-promote kat sini as saya ni adalah salah seorang agent juga.. Share maklumat tak salah kan? ;-)

Raden Allya Kay said...

very well said! I like ur writing on this issues. :)

WMsabree said...

Kenapa kerajaan dengan paper tak war2 kan benda ini ek?camne nak yakin kan orang lain yang asb ni haram.Insyaallah saya nak tutup akaun ini..Thanks for information :)

InaAchik said...

Assalamualaikum tuan tanah...

Terima kasih atas entry ini...
Semoga redha ALLAH itu milik kamu sekeluarga...

anak kariah sungai ara said...

zaman sekarang nie banyak benda yang dekat dengan kita tu haram...bagi saya kenapa kita pening-pening dok fikir..bukankah kerajaan dah bagi jaminan ASB tu HARUS..jadi terpulanglah pada masing-masing..kalau tak yakin janganlah melabur....tentang FATWA haram tu pun tak menentu..dah keluarkan fatwa kemudian tak dibenarkan disiarkan pula pulak ,fatwa yang menyebabkan orang celaru ..itu pun kalau nak ikit boleh datangkan dosa juga..

eweres said...

Hi, ada yg ckp pasal alternatif selain ASB. utk share:
ada satu blog ni, kongsi Banyak info bagus tentang public mutual.Bgs sgt kalo baca.mcm rugi kalo tak baca
http://pelabur.blogspot.com/

AlfaLavaL said...

Majlis fatwa kebangsaan ckp ASB hukumnya harus..
Majlis fatwa Selangor ckp ASB hukumnya haram..

Soalnya..saya org perak..jd keputusan majlis yg manakah perlu saya ikut?
Adakah kputusan majlis fatwa selangor hanya untuk orang2 selangor sahaja??kalau keputusan majlis fatwa selangor diguna pakai seluruh malaysia..jd apakah fungsi majlis fawta kebangsaan??

Kenapa majlis fatwa kebangsaan dan negeri xpernah sebulat suara dalam menentukan hukum2 dalam islam??

Cute Mummy In D Houze said...

Assalamualaikum,
I nak publish your web address boleh? nak share dgn kawan2 yang lain..

zack zaidi said...

menarik komen AlfaLaval..mntk sapex yg bijak pandai berilmu jawab..

zack zaidi said...

menarik komen AlfaLaval..mntk sapex yg bijak pandai berilmu share pandangan Dan komen..

[-suziey-] said...

@AlfaLavaL

soal hukum tidak mengikut negeri seseorang dan mufti mana nk ikut..tepuk dada tanya iman..bilamana wujud sedikit keraguan walau sebesar hama berkenaan hukum halal haram, wajib utk kita mengkaji mendalam pasal isu tu..

fatwa kebangsaan xblh announce sbb mereka berpegang pd pndapat utk menolong ekonomi bumiputera.

as i said, tepuk dada tanya iman..terpulang..Allah bg kita akal utk berfikir dan mengkaji demi mencari kebenaran..

wallahualam.

[-suziey-] said...

@Cute Mummy In D Houze

ok silakan..yg baik disebar2kan..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio