Tuesday, June 14, 2011

hukum ASB tetap haram jika ianya tidak patuh syariah..disahkan oleh SC..

Assalamualaikum..

ok..ramai yg dh baca isu ni kt paper kan..ok meh aku bagi link..klu korang nk baca la..agk longgar hujah yg dikemukakan..ok 1stly tgk dulu n3 aku berkaitan panel2 syariah yg terlibat dlm menentukan fatwa kebangsaan dan panel syariah di dalam SC yg menentukan dana2 pelaburan itu patuh syariah atau tidak.

ok korang tgk List of Malaysian Approved Islamic Fund ni dulu..ade x ASB?? xde kan..list tu adlh Fund yg diapproved dan disahkan oleh SC yg mematuhi syariah..fund2 tersebut adlh Islamic dan syariah compliance..updated as at April 2011..emm ade x korang nmpk Amanah Saham Bumiputera a.k.a ASB? xde kan..so bila xde tu pepaham je la..means xpatuh syariah la..(AHB syariah compliance ok :) )

oopss..xcaya ke? ok aku pn xnk la sebarkan info palsu..aku gk yg dosa nnti..so utk kepastian aku dh call sdiri SC and tnya berkenaan ASB..mmg sah ASB tidak syariah compliance..percampuran kaunter haram yg melebihi peratus..and aku dh bg contact number pd person incharge utk case file ASB dan dia akn call aku once dia balik dr cuti..utk dia explain in detail what are the criteria yg menyebabkan ianya xpatuh syariah..nnti aku akn share kt sini ok..

maklumat ni penting utk disebarkan..sbb ade org yg mmg dh ade akaun ASB dan sedang menikmati dividen ASB lega bila keluar kenyataan dlm paper mengatakan ianya xharam.tp penjelasan yg agk longgar..aku xuntung ape pn..bkn aku ade share pn ngn SC or mana2 pihak yg berkepentingan..aku just nk share the info n spread the truth..

last word dr aku..terpulang pd korang utk terima fakta atau nk pejam mata dgn fakta2 yg diberikan..semoga kita semua terlindung di bawah rahmatNya dan bersih dr segala yg haram..agar hidup di dunia dlm keredhaan Allah s.w.t dan bangkit di hari akhirat tnpa beban  yg bole menghalang kita dari melangkah masuk ke pintu syurga...

11 comments:

Ena said...

elok lah di share kan sini kan..
org nak terima or tak terpulanglah..

kita dah kuarkan semua aritu..

fiza said...

Info ni kekadang mengelirukan. Kejap kata haram skang ni tak haram/harus plak...haihhhh...

Thanks for sharing suziey. Tapi saya tetap akan kluarkan duit ASB nih. Nak transfer masuk TH lagi senang.

MrS. F!zA said...

walah! kita lg lega bila akk dpt beri hujah berdasarkan fakta yg tepat ni..hihihi..biarlah tkkaya didunia yg sementara ni pon janji dpt elak dri dari menikmati hasil yg bukan halal..

~Siti Hajar~ said...

Thanks 4 sharing suziey...

xkan disia2kan n3 ni...InsyaAllah

Kancilbiru said...

yer la bila ada isu yg kejap halal kejap haram ni, lama2 dah jadi was-was pulak..

macam KB pun dah jadi was-was, so mmg plan nak keluarkan pun duit ASB tu..tapi tak tau nak letak kat mana. dalam TH dah ada cuma nak cari tempat yg boleh selamatkan simpanan. even TH pun kadang2 terbabas gak sebab ada kad bank islam skrg ni...:P

Sidratul Muntaha said...

huhu.aku rasa ade bau2 ...... le tang mufti selangor vs jakim tu.
huhuh..
itu sebabnya,kita kena mencarik ilmu tu dgn byk sumber.
bukan berdasarkan satu sumber jer.
apepun,klu dah terang2 tak patuh syariah.
mintak maaf la yer.
haku dah kuarkan awal tahun aritu.
bagi clear.
sebab baik tak simpn byk mana.
dividen pun aku dah bgi org lain dah.

Mama Zharfan said...

me pun jd confused ni..emm,, me ada ex course mate now keje legal officer kat ASB, may be me should try contact dia

ieda said...

syukur .. ada jugak org mcm adik yg sudi berikan fakta2 mcm nie .. bukan mudah nak bagi org percaya kan :)
apa2 punn akak percaya dan memang x akan buat pelaburan ini ..

ALoNa CintamaniszLite said...

Semoga pengurusan ASB sedar akan statement tu..dan cuba berubah agar menjadikan penyimpanan yang membolehkan penerimaan dividen bonus ASB setiap tahun berstatus halal utk org Islam. Kalo bumiputera aje..bkn semua masyarakat bumiputera orang Islam, kann...ia melibatkan juga kaum2 orang asli, sabah dan sarawak yg bkn beragama islam...

Bila mufti selangor dh kuarkan statement cenggini yg melibatkan bkn umat islam negeri itu saja...diharapkan negeri2 lain pun ikut ler kata mufti negeri perak yg tarian poco2 tu haram...

.m.u.n.i.r.a. said...

thanks for d info...
hopefully ada folo up entri tu ye ;)

fa10 said...

sblm dtg UK SY BUKA asb, nak kena tutup la lps ni...
lebih baik cari yg tak syubhah kan?

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio