Monday, June 13, 2011

hukum dividen & pelaburan KWSP

Assalamualaikum..

since ade beberapa persoalan pasal dividen / pelaburan KWSP yg diajukan pd aku..apekah hukumnya pulak..adakah sama dgn ASB..ok meh aku kasi clear cut dulu what is dividen / pelaburan KWSP ni dulu...basically KWSP ni adlh tabung simpanan..tgk nama pn dh self explanatory KUMPULAN WANG SIMPANAN PEKERJA..bila kita bekerja. kita as a worker wajib utk mencarum dlm KWSP..dan duit yg dicarum adlh simpanan hari tua kita..mcm tagline KWSP tu sdiri "SIMPANAN HARI TUA ANDA"..ianya bukan dana pelaburan..aqad yg kita sign masa mula2 nk mencarum tu pn adlh aqad simpanan wadi'ah (safe keeping)..KWSP bertindak sbgai badan yg menguruskan simpanan hari tua kita tu..sbb tu xleh nk kuarkan suka2 hati kan..and ianya BUKAN DANA PELABURAN..tiada aqad pelaburan yg dibuat antara kita dan KWSP mcm yg ktia buat dgn ASB..ASB mmg totally utk pelaburan..ok berbalik psl simpanan KWSP tu..ianya mmg totally simpanan..as a keeper, KWSP berhak utk laburkan wang kita di mana2 kaunter yg mereka nak..so itu merupakan initiative KWSP sendiri dan bkn kita yg berkuasa utk membenarkan atau tidak membenarkan duit kita dilaburkan..dan jika ade keuntungan berupa dividen, menurut syariah ianya adlh hibah (hadiah) kpd pencarum yang menyimpan wang mereka di KWSP..

as mentioned kita as worker has no option utk tidak mencarum..dan inisiatif KWSP utk melaburkan duit kita tu adlh di luar bidang kuasa kita..so xde mslh utk kita menerima dividen tersebut dlm bentuk hadiah..BUT..jika ade pertikaian di dalam tpt pelaburan iaitu terdpt percampuran kaunter halal dan haram, kita bole dermakan/salurkan ke badan2 kebajikan dividen yg kita terima berdasarkan peratusan fakta kaunter2 haram..dan selebihnya bolehlah kita nikmati..KWSP is the biggest player dlm bursa malaysia kan..kita bole tau kaunter2 pelaburan mana yg mereka masuk..so boleh la identify if there is kaunter2 yg xpatuh syariah...pengiraan adlh berasaskan fakta ok..maybe akn ade org yg tkt or was was nk amik semua dividen tu..bole jgk..terserah pd anda..tp ianya hak masing2..cuma point aku kt sini adlh bole utk kita terima dividen dr KWSP krna ianya adlh hibah menurut syariah..selagi mana kaunter2 yg dilaburkan adlh halal..sekiranya ade percampuran pelaburan, kita just amik dividen mengkut percentage kaunter pelaburan halal dan percentage kaunter pelaburan haram salurkan ke badan2 kebajikan..apepun hasil haram yg kita dpt dan kita sedar dan bertaubat aknnya, jln penyelesaian trhdp duit2 tu adlh dgn menyalurkan ke badan2 kebajikan..duit haram tu bole didermakan ok..sbb yg haram adlh utk kita gunakan tp halal digunakan oleh penerima derma/sumbangan..so kena paham ok relation sume ni..

next, let me explain pasal pelaburan KWSP plak ok..dont get confuse between pelaburan KWSP yg dilakukan oleh pencarum dan jgk pelaburan KWSP yg dilakukan atas initiatif utk melaburkan duit semua pencarum didalamnya..it is 2 different thing dan implikasi dr segi hukum sgt besar..ok yg aku terangkan kt atas tu adlh pelaburan yg dilakukan atas initiative KWSP utk rolling duit dia..and diluar bidang kuasa kita utk tidak membenarkannya..kita as pencarum just sign aqad simpanan wadi'ah..so ape2 dividen adlh dikira hadiah menurut syariah..BUT pelaburan KWSP yg dilakukan dgn rela hati oleh pencarum adlh bende yg berbeza..ianya adlh pelaburan pilihan pencarum (kita la tu kan)..tapi..utk pengetahuan, KWSP tidak menguruskan dana pelaburan pencarum itu..ok aku bg contoh simple utk lebih jelas ape yg aku maksudkan tu..if aku (cthla kan) decide nk keluarkan duit KWSP utk pelaburan, KWSP hnya akn buat kelulusan samada aku layak atau tidak utk keluarkan some amount utk buat pelaburan..dia ade pengiraan dia tau..which is Akaun I minus dgn simpanan asas (based on umur kita)..cth umur aku 30thn..Akaun I aku - RM18k (approx simpanan asas aku) x 20% ...if jwpn = <1K (kurang dr RM1K) means aku xlayak utk keluarkan duit KWSP aku utk buat pelaburan..if > RM1K then aku layak utk keluarkan duit KWSP utk pelaburan..

ok let say aku layak utk keluarkan duit KWSP utk tujuan pelaburan, aku kena cari ajen pelaburan aku sendiri utk melabur..so by this time, KWSP is nothing to do with our withdrawn money anymore..KWSP TIDAK TERLIBAT dlm pelaburan yg kita nk buat..so terpulang la pd kita nk melabur ke mana..rsnya dorang ade approved unit trust yg kita bole pilih..tp mcm yg aku call n tnya CS dia...ke TH pn bole..masuk akaun TH n melabur..thats it..maybe ade yg xpaham pasal pelaburan KWSP..mksud pelaburan KWSP tu adlh kita as pencarum just keluarkan duit KWSP utk tujuan pelaburan..bkn KWSP yg uruskan tpt pelaburan kita..dorang just check kelayakan kita je utk keluarkan duit utk tujuan pelaburan..thats it..ouh btw..bkn dpt duit cash cenggitu je utk dilaburkan ok..ianya adlh melalui kontrak dan aqad..segala keuntungan tu pn akn masuk balik ke KWSP..kiranya kita laburkan duit kita secara back end..any profit or ape shja yg kita dpt akn terus masuk ke KWSP semula..so dh tua nnti kita akn dpt la duit kita yg beranak2 tu..so basically itu la konsep pelaburan KWSP tu..dan tjwb kita adlh plh tpt pelaburan yg patuh syariah...

ok now pasal ASB...ASB adlh DANA PELABURAN..whereby ppl dump money into ASB for investment..adakah ianya wajib? tidak kan..ianya pilihan individu itu sendiri..ianya keinginan individu itu sendiri utk melabur atau tidak di dalam ASB...sekiranya individu itu memilih utk melabur di dalam ASB which is most of the kaunter tu kita tau xpatuh syariah, so haram la hukumnya utk kita terima dividen/bonus ASB tersebut...pasal ASB ni byk kali dh explain kan..hehe..bole refer la n3 aku pasal ASB ni yg lepas2 yek..hehe..

so itu lah bezanya antara KWSP dan ASB..dont get confuse ok..aqad antara kita dengan pihak yg terlibat dlm sesuatu kontrak tu penting utk menentukan hukum..

ok tu je kot aku nk ulas pasal KWSP ni..hope info yg diampaikan clear dan korang faham..kalau xfaham tnya ok..u r most welcome to do so :)

p/s: later aku share pasal Public Mutual & Unit Trust..and further research pasal hukum AHB..

20 comments:

MrS. F!zA said...

tulah haitu kita terfikir jgk psl KWSP..yelah dia akan ada dividen jgk..tp tk terfikir plk psl pelaburan tu..dh nama pon simpanan pekerja bukan saham kan..hihihhi..

tq 4 sharing..♥♥

lovelywa said...

wah panjang lebar gitu..thanks suzi for the info..cuma 1 soklan nk tanye..pasal ASB tu, saya bukak ASB account tp takde melabur ape2..just simpanan saje but still dpt laa bonus n dividen dia sbb menyimpan tuh..ke dia still kire melabur jugak ehh??

[-suziey-] said...

lovelywa:

hehe..dh terang2an mentioned ASB adlh dana pelaburan..bila kita masuk duit dlm akaun ASB, mmg tujuan dia adlh utk dilaburkan..nama dia pn Amanah Saham Bumiputera..saham is close relationship wth investment :) klaau xnk dividen dan bonus, nk simpan je duit, letak dlm Tabung Haji / mana2 bank Islam..TH tu pn kita akn dpt dividen gk sbb ade pelaburan tp ianya halal..and tujuan lain utk simpnaan nk pegi haji..insyaAllah :)

lovelywa said...

@[-suziey-]
oo ye ker..okeh2, hari ni jugak sy close ASB tuh..masuk TH terus..thanks ye..

Mama Zharfan said...

thanks for the info :) clear :)

honey amour said...

thx for sharing...info berguna :)

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

oooo...clear..thank 4 info...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tq for info :)

belum ada ASB :p KWSP pun dah nak kena tutup plak sebab tengah tunggu taraf berpencen :)

notti netti said...

suziey, ko ada nampak minyak gamat aku tak?

Farra Dhelina said...

clena n clear! :-) tq for sharing kak! :-)

Ieda Al-Habsyi said...

thanxx info, memula baca kat paper ritu, terus terkebil2 ieda tgk haremm adehh..., thanxx suzie :)

Ajan said...

o oooo, ade invest dlm asb laa~.. hmmmm... act still tak faham tp takpe.. nk try search entry lepas2 pasal asb..thx btw! :)

ieda said...

sgt2 detail dah suziey uraikan nie .. thanx dik .. alhamdulillah so far akak x pernah terlintas nak kuarkan kwsp utk pelaburan .. biarkan aje dlm tu sehinggalah tua nanti huuh

pelaburan mcm ASB & ASN pernah nak buat tapiiii lepas hurai2n jelas dari suzie + akak pernah dgr kawan2 cakap pasal nie .. akak lupekan dulu hasrat itu .. :)

Ummi Eisya&Amani said...

ok faham..tak sbr nak tahu sal public mutual tu lak..

etiey.com© said...

tq for sharing... jelas!

Dee said...

kena duduk baca betul2 ni suziey..thanks for sharing the info..

Sidratul Muntaha said...

aik?
ade yg miss concept ke dgn kwsp?!
tak phm aku daa..
btw,cepat2 update mutual/unit trust tu.
can't wait.
mahu tengok yg betul2 ikut syariah dan islamic.
ganbate suziey.
hwaiting!!
chayoi!!

mama_umar_maryam said...

yes,tgu jugak yg kwsp dgn public mutual tu ,hehehe

fa10 said...

ok, faham cikgu!

Zul Ilman said...

Thanks for great info..=)

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio