Thursday, June 16, 2011

jawapan kpd persoalan hukum ASB..harap dpt merungkai segala kekusutan..

Assalamualaikum..

ok..as promised aku nk update pasal ASB tu..thanks to Puan yg berkenaan sbb call utk clarify n make things clear..ok for info, aku x investigate dgn SC shja..aku jg dptkan input2 dan info2 yg aku rasa berguna as a guide utk korang tentukan nk pegang yg mana..aku call and intvew sdiri personal dr SC, Bank Islam dan PNB (owner ASB)..and soalan2 intvew aku adlh sume berkenaan point2 penting yg aku nk tau dan sahkan..aku rasa ths is last n3 berkaitan ASB ni ok..klaau korang nk terima ok xnk terima pn aku no hal..sbb amal ibadat dan dosa yg kita lakukan sdiri tanggung..aku rs aku dh play role aku as a muslim..aku xnk cari mslh dan menyebabkan pertelingkahan sesama saudara seIslam disebabkan penerimaan yg berbeza..kena jg jgk tu..ukhuwah sesama insan..yg sgt dituntut dlm Islam.jgn hnya tgk 1-1 perkara je tp perkara lain sume ke laut..smga kita menjadi muslim sejati.. :)

ok 1stly aku huraikan pasal conversation aku dgn SC..menurut SC, syariah compliance yang telah ditetapkan oleh SC mmg panjang la list of criteria dia utk sahkan pelaburan tu adlh patuh syariah..dan definisi patuh syariah SC tdk ade kena mengena dgn hukum halal atau haram..sbb dorang bkn la badan yg bertnggjwb utk tentukan hukum..so antara list/point paling atas dlm syariah compliance SC adlh setiap syarikat yg buat pelaburan mesti ada syariah advisory dan syariah advisory ni kena hantar report2 berkaitan pelaburan kpd SC..kiranya annual report la..dan 1 main point ni PNB (ASB) xboleh comply..dorang xsubmit report yg diperlukan oleh SC..and menurut SC, PNB (ASB) xrequest pn utk SC jlnkn observation utk keluarkan pengesahan yg ASB ni patuh syariah..so bila aku tnya kenapa n kenapa..finally dia ckp la..utk syarikat yg melakukan pelaburan yg patuh syariah dan tersenarai dlm SC pnya list of Islamic fund, ade caj yg dikenakan dan dia kata selalunya sstgh syarikat xhntar permohonan utk disahkan patuh syariah sbb caj agk mahal so agk membebankan..(which is x logik just becoz of tht reason PNB xbole nk comply)..there must be something wrong yg membuatkan PNB (ASB) xbole nk comply to SC pnya syariah compliance (1 of it is to provide report frm the syariah advisory utk SC jalankan investigation)..person yg ckp ngn aku tu pesan.."kita ni dikurniakan akal dan fikiran, so kena la gunakan, kaji n tgk la dgn mendalam..jgn hnya pegang pada satu tu jek".. mcm sama je ngn ayat aku sblm ni kan..hehe..dia kata mcm tu sbb aku ckp skang ni rakyat especially org Islam confuse dgn fatwa kebangsaan dan fatwa negeri selangor.. :) 

selain dr report to be provided by PNB, antara kriteria lain adlh panel syariah mestilah yg terdiri dr pakar2 dlm bidang kewangan Islam..pakar2 dlm perbankkan dan pelaburan Islam utk memantau aktiviti pelaburan sesuatu syarikat tu spya semua pelaburan adlh sah mengikut syarak..SC hnya akn memantau dan investigate based on the syariah advisory syrkt tu..ade peratus2 yg ditetapkan oleh SC utk pelaburan di dalam kaunter2 yg tidak patuh syariah..so sbb tu panel syariah PNB perlu kemukakan report berkenaan peratusan tu kpd SC..malangnya PNB xboleh nk provide..sbb tu SC tidak boleh sahkan ASB sebagai fund yg patuh syariah..

ok then aku pegi Bank Islam tadi utk masuk duit dlm akaun pelaburan aku..aku tnya dekat manager Bank Islam tu kenapa transaction ASB xde kt Bank Islam (in fact kalau perasan sume bank2 Islam lain kt malaysia ni pn xde transaction ASB..mcm muamalat, al-rajhi, KFH)..jwpn dia simple jek.. "nak tau ke kenapa..sebab pelaburan ASB adlh syubhah..setiap yg syubhah Bank Islam mmg xkan terima sbb Bank Islam adlh syariah compliance.." 

kenapa transaction TH xde kt bank2 konvensional kt malaysia ni? sbb TH adlh syariah compliance..tidak bole terlibat dgn perkara2 yg haram dan syubhah...:) renung2kan :)

ok finally intvew aku bersama org PNB sdiri tru phone..baru la aadil kan..aku intvew sume yg berkenaan..xde la org kata aku syiok sdiri perasan mcm ulama yg pandai2 nk buat hukum..soalan yg sama..mcmana pelaburan ASB..kat mana dan berapa percentage pelaburan ASB di tpt2 yg xpatuh syariah..jwpnnya..dia pun xpasti berapa % yg PNB laburkan di kaunter2 yg xpatuh syariah..sbb dia ade percampuran..tp yg pasti bukan di tpt arak dan judi..cuma yg banyak nya pelaburan dlm badan2 kewangan which is bank..n as we know harimau kuning la kan..ok ni dialog kami:

En A: "mcm yg kita tau mmg la harimau kuning tu konvensional..ade percampuran tpt2 yg xpatuh syariah tp dlm harimau kuning tu pn dh diwujudkan Islamic window..so harimau kuning masih dlm proses menuju ke arah mewujudkan Islamic bank yg besar utk mengatasi konvesnional

aku : "means that skang ni still konvensional mengatasi Islamic?" 

En A:  " aah" ..

aku:  "hmm..mknanya percampuran tpt2 yg xpatuh syariah lg byk la dr yg patuh syariah?"..

En A: "lebih kurang mcm tu la"

aku: ok lg satu sy nk tau..kenapa ek kalau tgk dlm list of Islamic fund yg approved by SC patuh syariah xlisted pn ASB? kenapa ASB xbole comply pd SC syariah compliance yek?

En A: "sebabnya % yg ditetapkan SC utk sahkan pelaburan tu patuh syariah tinggi sgt.. (dlm hati aku istighfar dh)..so PNB xbole comply dgn % yg SC tetapkan utk sahkan ianya patuh syariah..sbb tu ASB xlisted dlm SC Islamic fund tu..."

aku: (dlm hati..OMG..sedihnya) means that % yg dilaburkan oleh ASB pd kaunter2 yg tidak patuh syariah adlh byk la melebihi yg telah ditetapkan oleh SC syariah compliance??

En A: org tu: " emmm..aaaa..emm lebih kurang la."..

aku: ASB ade x panel syariah advisory?

En A: " ade..(dia btau nama2 panel tu..mostly Dato'..and di kalangan ulamak, mufti dan penasihat syariah bank negara)

ok la..tu je la hasil kajian aku..so now terpulang pd korang ok utk pegang yg mana...smga mendapat manfaat dr ape yg aku smpaikan :)

fatwa kebangsaan memfatwakan harus based on kepda maslahat umum..sprti menjana ekonomi bumiputera..while fatwa negeri selangor based on pelaburan itu sendiri yg dilakukan di tpt2 yg tidak patuh syariah.. sbb tu pakar2 muamalat byk memegang hukum haram..apepn tepuk dada tnya iman..kita nk pentingkan maslahat umum yg hnya pentingkan kehidupan di dunia atau nk pentingkan hukum yg sgt memberi impak besar kpd iman dan akidah kita sbgai org Islam? semua hrta akn tinggal di dunia kalau kita mati..tp amal ibadat, pahala dan dosa yg kita kumpul di dunia ni yg akn mengiringi kita bila bangkit di akhirat kelak..

p/s: panas jgk isu ni yek..unique visitor suziey.com pn cecah 1.2K..

29 people(s) was saying something:

chekna @ mama ziyad said...

mmg hot isu ni, hari ni pun keluar paper lagi... tp sama jugak la statementnya.. harus...

mmg ramai org islam yg melabur kat sini, dulu2 masa bujang pun pernah la jugak simpan, tp dah keluarkan pun, ada skit lagi.. ingat nak tutup trus je, lagi senang simpan kat tabung haji, dijamin halal..

MrS. F!zA said...

astagfirullah..mula terfikir, kesiannya pd org yg xnk amik tahu dan tak nak tahu langsung psl ASB..asalkan ramai org melayu ada dlm tu kira halal lah..kewajipan akk sbg muslim yg tahu dan berkongsi ngan org ramai dah lepas..terpulanglah pd org tu sendiri nak amik tahu dan buat keputusan.. tq atas info♥

h4ni3 said...

tq for sharing suziey!

notti netti said...

Detective Konan tul la ko nie..nak suh ko jadi polis macam aku , ko rendang pulak...kih kih kih...tapi aku banggalah dengan ko...berani call..aku nak call pizza deliverypun malu-malu.....

MRS. K said...

thanx suziey ^___^

fiza said...

Nak kena baca byk kali baru betul² faham ☺☺☺

Thanks suziey. Info yang sangat² bagus.

Ummi Salsabila said...

Bagus semua clarification ttg asb di sini.Thanks kak suziey.

sy xde asb.tapi kami melabur dlm public mutual investment.insy,TH akan meyusul.smg Allah berkati segala rezeki yg diberikan pd kita.:)

Rozali said...

Assalamualaikum

Subhanallah
Allahuakbar
Moga Allah memberkati usaha kita semua

Wassalam

mama tisya said...

sharing is caring..good info...mmg byk kekeliruan...

tp yg part si nett komen tu tkleh blah..gelak aku...malu2 konon...

areina said...

Salam, been following your post on ASB ni..nak tanya, meaning yg SC list as syariah compliance tu bukan semestinya 100% kaunter yang patuh syariah?Means asal capai peratusan ditetapkan contohnya lebih 70%?Contoh, 80% kaunter patuh, 20% tak patuh, SC senaraikan sebagai syariah compliance jugak la ye..betul ke?Just nak reconfirm..
Kalau macam tu ok ke? Halal mesti 100% kaunter yang patuh kan?
Hmm duit bonus ASB tu boleh ke guna untuk bayar cukai pendapatan yang PCB tak cukup cover tu ek?
Thanks..and thanks for the very useful Info!

[-suziey-] said...

Areina:


thanks for reading ) ok SC syariah compliance tu dia ade jgk percampuran kaunter xpatuh syariah..dlm kewangan islam, mmg dibenarkan kalau pelaburan tu bercampur dgn syarat percampuran tu adlh bertepatan dgn peratusan yg tlh ditetapkan syarak..so yg SC tetapkan peratusan utk kaunter xpatuh syariah tu adlh tinggi utk ASB comply..sbb tu PNB xbole nk comply to SC syariah compliance.
list yg SC keluarkan sah sbgai patuh syriah tu xsure samada 100% kaunter patuh syariah atau ade percampuran..tp ape pun even ade percampuran masih lagi dlm peratus yg SC dh tetapkan sbgai patuh syarak.sbb tu listed as SC islamic fund.

kalau kita pegang hukum ASB haram sbb ianya syubhah, maka haram jgk utk kita gunakan duit tu utk keperluan dan kepentingan diri kita..byr PCB is consider as utk kegunaan kepentingan diri kita..so xbole..even kita xbeli foods utk makan..tp ianya ttp melibatkan kita.kita xbole guna lgsung duit tu utk sesuatu yg ade kaitan dgn kita..sbb tu utk bersihkan dia adlh dgn salurkan kpd badan2 kebajikan..dan segera keluar dr pelaburan..kita bole amik duit simpanan pokok kita shja dan transfer ke tpt yg yakin patuh syariah..

mama_umar_maryam said...

aku bace mcm nk amik nota dlm kuliah nih ;)..thanks suziey

Ummi Eisya&Amani said...

huh,berkali-kali aku baca nak bagi faham betul2..maklumlah,slow skit bab ni..hihi..alhamdulillah,dah faham sgt..alhamdulillah juga,dah keluarkan semua duit kat c2..tapi sedih ngan orang yang bile kita ckp,dia masih lagi berpegang pada pandangan umum tu..

sangat setuju ngan statement'ada akal,gunakan untuk mencari dan mengkaji'..

terima kasih suziey..moga usaha murni ko ni akan membuahkan hasil di'sana' nanti..

Mama Zharfan said...

tq for the info
me mohon share and akan link back to ur blog yer, utk disebarkan..
me memang tak de ASB pun :)

Sidratul Muntaha said...

standing ovation beb!
well done.
terang benderang.
tu lepas nih,klu ade jugak yg dok nak tala ko bukan2..
ko dah noted dah.
ade akal pikirlah.

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

banyak kali baca & akhirnya paham...leh pinjam ilmu ni untuk panjangkn kepada kengkawan lain tak...TQ ye for sharing, zaman sekarang ni banyak yang berselindung...TQ suziey...pasni kalo ada isu menarik leh la kupas2 lagik

AzriDeris said...

hot2...jom baca pendapat saya pula psl ASB nie
http://azrideris.blogspot.com/2011/03/akaun-simpanan-berhadasb.html

gee ryder said...

tq for sharing suziey!
semoga memberi manfaat kpd semua...

Farra Dhelina said...

hehehe nak tgelak sbb kat net buat lawak.. mmg tauu... ada2 je kak net ni..mmg notti! hahaha..

kak, u r the best!

zahidah dihaz said...

me one of the asb user...sedang berfikir untuk dan membuat pertimbangan...thank for sharing...



New Entry: Yuhuu! Nak show off ni

Tolong vote for me @ Contest like @ Facebook

zahidah dihaz said...

lupa nak bagitau, nak pinjam entry ni boleh? nanti link back kat sini...

areina said...

@[-suziey-]


Thanks for the explanation.
Perasan tak,hukum Islam ni boleh digunapakai oleh semua, boleh melindungi semua..ramai non-Muslim pun berurusan di Bank Islam..tapi hukum lain-lain memang kita orang Islam tak boleh pakai, sepatutnyala..sama macam makanan...kalau makanan halal semua org pun boleh makan..makanan yang tak halal..orang Islam saja yang tak boleh makan,sepatutnyala..makanya kan bagus kalau semua benda ditadbir dalam hukum Islam..susah sangat ke ek..saya rasalah..semua orang pun boleh makan dan bermuamalah dan hidup dengan tenang tanpa ragu-ragu dan tercari-cari...macamana nak capai kehidupan mcm tu? Tanggungjawab siapa? Mari kita renungkan..
Thanks Suziey,for this good entry!

Nafisa81 said...

tak penah pun sibukkan dividennyer tu...simpan asb sbb byk tempat boleh masuk/kuar duit...kat bank bolehh..kat PO boleh...

ieda said...

thanx suzie ... :)
harap dpt membantu rakan2 yg lain .. akak x daftar pun layie :)

mamalieyna said...

Dah baca sekali, dh boleh faham...thanks bebanyak suziey..terpulang pd individu nak terima atau tak kan, jnji tgjgjwb awak dh jalankan..lain2 memasing fikir dan bertindak lah. terpulang nk pilih jln mana, hidup tak selamanya di dunia ni kan..herm.. ^_^

intanz said...

ok.. sy share kat blog sy ye pasal ni.. :) tq

♥MiZz-siHa♥ said...

mmg bnyk kekeliruan dlm hal nie kan...

thanks for sharing..

AyuArjuna BiGoshh said...

thanks for sharing this :)

hyazz said...

thankss for info...

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy