Monday, June 20, 2011

kek lapis sarawak

Assalamualaikum..

ok ni last n3 utk holiday @ sarawak..hehe..berjanggut dh rasa buat n3 ni..lama giler nk abis..hahaha:p ok nk sharing pasal kek lapis sarawak..ok kt kuching waterfront tu (seberang dr kuching town) ade byk kedai2 kek lapis..paling femes dayang salhah..tp kedai tu la last skali aku masuk..tu pn just nk tgk camne dlm dia..hehe..beli 2 ketul kek lapis cadburry dan kek lapis  1malaysia..sketul RM25..tp mmg sedap..klau yg murah rm10 sketul tu xde rasa...rs kek biasa jek..bg aku la..tekak org lain2 kan..tp yg bole aku simpulkan aku kenyang merasa je masuk kedai2 kek lapis tu..ekeke:D

 ~coloring mmg cun la..jenis2 cenggini murah jek..RM10 sketul..ade yg sedap ade yg xde rasa..mksud aku just rasa kek jek la..xde flavor..so klu nk beli kena rasa..mcm2 nama dia letak..michael jackson la, sirip ikan la..tp paling femes n sedap cadburry..mmg sedap giler..moist dan terasa coklat cadbury dia setiap lapisan..ouh sedapppp..hehe...ok kt atas ni sample utk kedai kek mira..ni org tempatan sarawak yg kata paling sedap kt mira cake house ni..mostly mmg sedap la..byk yg moist sgt2..beli 10 free 1..aku borong 10 ketul kt sini..hehe~

 ~kedai kek lapis mira ni dia letak bwh booth/khemah kek2 dia tu..dh ler tent tu color merah..berpino aku tgk color2 kek tu..sume nmpk merah jek..ekeke:D n dia xde labelkan nama2 kek tu..so klu nk tau kena tnya dia.tp pepaham je la..org ramai kdang xterlayan soalan kita..so rasa je la senyap2 ..mana sedap amik..xsedap xyah amik..hehe..~

 ~aku jd adviser mak mentua aku..hehe..~
 ~haa yg susunan cantik ni kt kedai kek lapis Affiti..nana inform aku kata kek lapis affiti paling sedap n tahan lama..aku g rasa mmg sedap gk kek dia..n flavor dia byk yg pelik2 compare tu mira cake house tadi..tp ade jenis kek yg agk dry..sbb tu tahan lama..ni sume sketul rm10 jek..beli 10 free 1..standard..dia packing siap2 cantik2 utk bw naik flight..so xde mslh..cuma maslh berat je la.make sure check in extra weight utk luggage.kek lapis kt affiti ni saiz dia kecik sket berbanding mira dan dayang salhah...kt sini pn aku borong 10 ketul..hehe~

 ~kedai2 dia kt deretan seberang waterfront jek..kalau naik kete jauh sket..klu naik perahu tambang dekat je tp kena jln kaki..bole tahan la..kedai dayang salhah lg besar n dia dkt seberang jln sblh surau..mmg ade tpt buat kek skali kt situ..bole tgk dorang masak n buat kek2 tu..byk sgt kek lapis dia..sbb tu glamer kot..variety of choices..~


 ~ha tu deretan kedai2 kek lapis..~

 ~waterfront view :)~


 ~ok ni lg 1 one of the famous place to dine..mmg best arr cafe ni..mmg btl pn dekat corner..dekat dgn ambank satok..~

 ~ikan goreng terubuk masin..perghh mmg sedap..kt semenanjung xde ni..hehe..~

 ~and this is their specialtu..roti sardin mayonis..1st time dgr org dok ckp wajib try roti sardin mayonis ni jenuh aku dok bayang camne la rupenya..~

 ~rupenye ianya adlh roti canai sardin yg digulung pastu letak dressing atas dia dgn mayonis..hiks..creative dorang ni..mgm sedap gilerrrr..hehe.since dh lama sgt n3 ni so aku xingt hrga dia..hahaha..dlm rm6 kot..ala murah jek..~

 ~tu dia sardin di dalam roti canai..~

~aQeel yg kuat mkn..hehe..ni lps dh puas shopping kt serikin n satok..so waiting utk g airport nk balik KL dh..ouh sedih..sob sob sob..:p~

soooo..tamatla sudaaaa story holiday @ sarawak..overall sgt sonot n fun..masa pn byk sbb pegi 5D4N..so santai2 jek..plus bw parents in law kan..so ok la..just nice..xde la rushing ke sana ke mari..hope dpt manfaat n info tru experienced aku ni :) pd yg nk g sarawak tu..happy holiday ok :)

p/s: bz dh minggu ni..bz packing brg..kami kena pindah level bwh..level ni nk kena renovate..waaa xsbr nk tunggu wajah opis baru..hikssss..

23 comments:

Fieza79 said...

mmg puas tgk percutian suziey...

haishh kek lapis tu mmg buat rambang mata nak beli...tapi tak semua yg sedap..rasa biasa2 je..

mummy_ayu said...

wah..banyak tu jenis kek lapis..kalu aku dah conpius tu nak beli yg mana..tau makan jer

ieda said...

wah2 sedapnya dikk .. akak memang suke kek lapis sarawak nie .. kalau dulu taghu suziey nak kesana leh kirim ... ekkekek ( x malu kan akak nie ) ...

aduhhhh memang terkenal kek nie .. kalau ke sarawak x sah kalau x beli kan :)

♥MiZz-siHa♥ said...

kek lapis tu mmg sedap kan suziey...
kt terlompat2 bc entry sarawk nie..ade episod yg bace..ade episod yg xsmpt bace..hehe..

MrS. F!zA said...

mak aih mmg betul2 lama duk sna..habis 1 sarawak leh jln kalo lama gitu..hiks..

menyesal msuk sni sebelum waktu berbuka .. hahaha tk psl2 terliur tgk kek lapis..kalo tk puasa tgk kek lapis tk heran pon..ekeke

r|nA @ ja|j|na said...

wahh, bilelah nak sampai sarawak ni..nak rase original punye kek lapis..nengok gamba pon, dah teruja gitu..

fiza said...

Mesti rambang mata nak pilih kek lapis nih kan ☺☺

Aduhhhhh...kena gi sarawak lah klo nak merasa ikan goreng terubuk masin ngan roti sardin mayonis nih.

Nana said...

so amacam sedap x kek kat afifi tu??
masa aku nk dtg dayang salhah tu kan
kwn aku pesan
suh bawa air mineral haha
btol la..dok rasa satu2 tetiba rs mcm tercekik seb baik bawa siap2 bekal air mineral ehhe

mama_umar_maryam said...

puas hati bace..klu mak sedare aku dtg sini die mmg suke bekalkan kitorg dgn kek lapis nih..yg aku gilekan ialah cheese choc apetah..tp mmg sedapppp

maszmadi said...

wah, banyaknyer kek lapis.. sedapnyer..

fazilzura said...

wahhh besh nye borong kek lapis.. huhuhuhu ...


heheh bkn Aqeel jg kuat mkn , Akil pun kuat mkn , cume slim jgk psl x reti nak dok diam

syariza09 said...

bila banyak2 ni mmg rambang mata..tp kalo dh ada info camni tak ler pening2 nk pilih..bestnya tgk tempat2 yg best kt sana..bilalah agaknya sy nk sampai ke sana...


aar...sy satu opis ngan mrs K

~Siti Hajar~ said...

owh! dh last part yer, tp mcm blogger lain ckp tu puas baca & byk info...

Wow! kek lapis...sy sukaaa...

MamaYatie said...

waahh..kedai kek lapis pun comey2 jerk tersusun berbaris...siyes mabuk tengok byk sngt kek lapis tu..fenin nak pilih ni..kalo saya gi mau rasa setiap jenis yg ada..hahahaa

mama tisya said...

lpr plak aku tgk menu nasi ngan ikan masin tu...aku tk sempt lunch td,bos aku soh wt budget..tp sempt la aku buka blog ko time lunch cz k tgk gmbr..eheheheh

**dee yg aku jmpa tu bkn dee yg pelawak tu tau..hehehe

NM02 said...

ai loike kek lapis sarawak tau

ALoNa CintamaniszLite said...

tq kongsi info dan pengalaman cuti2 sarawak....wlpn tak sampai lagi sinun..insyaallah, ada rezeki jejak lah kaki akak ke bumi kuching suatu hari nanti...

nieda said...

kalau pergi sarawak mmg wajib ikan terubuk masin dan kek lapis. Lapis India pun sedap gak

Adyshariz said...

mmg cantek gambo kat sini, even roti sardin jer..hehe

tapi mmg seyes, kek lapis kene yg mahal bru sedap, takat 10 hinggit, buat sendiri lagik sedap..

erkkk..aku mcm x pandai buat..hehe

Cik Wanie Ghani said...

bestkan bila bercuti nie,
hihihihi,
rindu jugak nak ke sana nie,
hurm...

MiJa said...

ko kan..suka la letak gambar makanan besar2 camtuh kan?? haih,satu hari nanti aku pun nak gi makan2 kt sana jugak lah.....ngeee...

mamalieyna said...

cantik giler gambo! terus terliur tgk kek lapis tu..huu~ naakkkk... =P

ibuayahdamia said...

2 tahun lepas masa ayu gi sarawak, bawak balik 100 pack kek lapis...org kirim sebab gi masa nak raya...sekali balik..huaaa...ais asia charge RM300++...bayar on the spot jugak...pengajaran utk diri sendiri..lain kali org kirim, charge sekali ngan tax tu...

dulu beli kat dayang salha dan kat depan waterfront tu jer...

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio