Tuesday, June 14, 2011

kota samarahan sarawak

Assalamualaikum..

ok meh relaxkan otak dgn story santai2..kupasan psl unit trust tu later ok..pd yg berkenaan dont worry ok..draft dh siap 70% :) ..sian plak kasi topik2 berat berturut2..xleh nk digest plak nnti..hehe..so jom sambung story holiday @ sarawak.. last 2D1N kami ke kota samarahan..stay kt homestay in that area..btl2 dekat ngn Unimas..sempat la melawat Unimas di waktu mlm..tp xde amik gbr sbb agk gelap la..kebetulan semester break kot..sunyi n lengang je..xde students..tp the area mmg peaceful..fuh kalau stay up utk study mmg confirm score pnya la exam..hehe..

homestay @ kota samarahan ni murah2 jek..dlm RM80-RM120 per nite..maybe sbb jauh dr kuching..it tooks approx 45 minutes frm Kuching town...tp kalu musim konvokesyen mmg fully booked la..hehe..

 ~ni entrance Unimas..kecik je logo dia..~

 ~after Asar, kami g jalan2 ke perkampungan dekat pelabuhan feri..sgt dekat..dlm 5 minit perjalanan je dr homestay kami~

 ~i love the environment..sgt best..rs mcm kt kampung nelayan..tu sume tu org jual raw seafood yg fresh baru naik dr laut..haih..rs nk beli jek..dh la fresh..tp klu beli bkn nk masak pun.even kt homestay bole nk msk2 tp kena beli bahan...nk bw balik jadi xfresh dh la..~

 ~sambil jln2 menikmati udara ptg di tepi jeti, kami beli goreng pisang sedap ni..rangup n manis2..murah plak tu.beli rm2 penuh 1 plastik..xabis mkn..~

~kopok leko ni sgt sedappp!! ianya lembut di dalam dan bersaiz besarrrr pnya..ekeke:D series mmg sedap..mcm kopok losong versi giant..luar dia rangup n dlm lembut2 n rs kosong sket..rasa ikan dia pn mmg pure..xde la rasa tepung jek..beli RM2 pn penuh 1 plastik..best betul..murah n meriah :)~

 ~time ni air surut..so feri xleh berlabuh..makanya transport yg bergerak perahu tambang ni la..1st time tgk motor naik perahu mcm jakun..ekeke:D tp sonok la tgk suasana tu..org balik skolah n balik keje naik moto pastu naik perahu tambang utk sebrang ke kampung belah sana..~

 ~relax je adik pakai baju skolah tu..dh la pompuan..berani jgk dia..~

 ~suasana petang..~

 ~kami pn try gk naik g seberang sana..nk shooting2 sket..tambang dia RM1 utk 2 org sehala..budak free..kalau bw moto dia caj RM2..~

 ~ni kat jeti sebrang..ade perkampungan jgk..~

 ~shooting time..~




 ~mcm besa..guna kit lense & UWA lense jek..agk kureng la guna 50mm..sian dia terabai..ekeke:D~

 ~ok dh nk masuk senja dh..time to go back..kt sana kan waktu dia cepat..baru kol 6pm dh mcm nk senja nk masuk maghrib dh..~


 ~parents in law & kesayanganku sedang beramah mesra ngn penduduk setempat..hiks..~

 ~so before balik homestay utk rest kami g mkn dulu..try mkn kat J&J Cafe..btl2 dekat depan perumahan homestay kami..~


 ~nasi lemak sotong hubby..~

 ~chicken chop aku..nmpk berminyak kan..ye mmg berminyak..tp xterasa minyak sgt..cuma mmg nmpk berkilat giler..haha~

~ni butter prawn style sarawak..sedap mmg rasa butter n telur..tp agk oily sbb dia mcm jenis berkuah..klu kt semenanjung dia deep fried kan..and butter n telur tu jadi mcm kerak2 panjang2 tu..hehe..xelok mkn slalu ni..cholesterol tinggi..~

~aQeel mcm bese order bihun goreng+telur dadar..parents in law aku order nasi goreng..tp aku xamik la gbr..segan..ekeke:D tp dornag pn dh paham..everytime order foods n foods smpai dorang msti bg kt aku utk amik gbr..haha..mula2 tu mcm segan gk ler..lama2 dh biasa..sporting btl pak n mak mentua aku nih..ape nk buat..menantu hantu ni kan blogger...ekeke:D~

p/s: this few days traffic agk memberansangkan.. 700++ unique visitors..alhamdulillah..at least info2 yg berguna tersebar jgk :)
p/s2: thanks to all yg xjemu2 singgah ke anjung suziey.com ni..ade yg sempat aku kunjung blas balik ade yg xsempat tu sori yek..maklum ler..keje perlu diutamakan..bila free baru la bole merayap.. :)

15 comments:

MrS. F!zA said...

pheww! yelah org tu ada UWA.. huhuhu kita usha hrga yg 3rd party rm1900..perghh mcm lg baloi amik canon je kan..ntahlah mcm belum mampu..kekeke..tp naman tu dah idam UWa..nak kasi hadiah besday yg dh tggl bapa hri lg ni mmg tk mampu lg lah..hahahaha kna tggu lg stgh tahun kot :p

kesian plk tgk diorg susah benar nk keluar kena naik moto pstu naik bot plk..berani lah budak tu..dgn pakai kain..

iduraz said...

sangat sejuk hati tengok perkampungan tu..:)

Mama Zharfan said...

semua pics sgt cantik :)

me plak spesis mls usung my dslr unless kalau photoshoot kat tmn :p hehehe alih2 dok guna digicam jer :)

mama_umar_maryam said...

heheheh,baguslah lecturer ni,pas kasik lectures,kasik tgk gamba puas2,hik3

ieda said...

syoknya dikk akak x pernah lah sampai layie .. sedap tgk keropok lekor dia .. lembut kan .. :)

lapoor lahh pulak bila tgk butter prawn dan chic chop ..

mamaacha said...

thanks suziey...leh guna info ni...plan nak gi Julai nnti...dulu pegi samarahan ni time study...memang best...dulu duk kat maktab perguruan kota samarahan

chekna @ mama ziyad said...

bestnya jalan2 sambil tengok cara hidup di tempat orang... tengok chicken chop tu dah macam daging masak kicap plak.. hehehe...

Ummi Eisya&Amani said...

suka tgk picas kat sini..nanti klu nak g sini,leh chck kat sini tempat best dulu la..

aqeel,nampak baik je..

Rose said...

wah samarahan sarawak. cantik gambar2 ni. Suka sangat. Rumah saya kat kuching, x jauh dari Kota Samarahan.

Suzie, keropok lekor tu dijual kat feri tu ker? Kat sini susah nak carik keropok lekor okeh! lol

Kalu boleh tau, Homestay tu kat mana ye? mcm best kan.

----
It's called Excited yet Nervous- the blog. oh yea, introducing the studio, Heartlicious Design :p

ALoNa CintamaniszLite said...

hehe..segan ek nak amek gambo makanan yg mentua suziey oder baru sampai?? hihi..

Rose said...

Salam. Nak amik kesempatan untuk jemput Join Giveaway sempena Launching Design Studio saya. Kat sini >> Custom Blog Design Giveaway :)

http://heartliciousdesign.blogspot.com/2011/06/launching-giveaway.html

Terima kasih :)

mommyYen said...

butter prawn dia memang 'megancam'..tp kat kch ni kan,lain-lain restoran jenis masakkan butter prawn dia berbeza.

suzie n family ada cuba seafood kat Top Spot tak?tu memang fave tourist..halal juga.area bandaraya kch..

Ummi Salsabila said...

byknya unik visitor akak! smpi 700? uih,kita paling byk 200 jek..

hadibah hanim ali said...

homestay 2 kat mne?ap namanya..sy nk p sne bln 9 ni.skrg tgh cari homestay yg murah2..

Cik Ayu ♥ said...

salam. nak tnye.. awak stay homestay ni kat mane yer? buleh sy dptkan no hp homestay tu.. :)

email sy : nor_ayu92@yahoo.com

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio