Wednesday, June 15, 2011

pasar serikin & pasar satok @ sarawak

Assalamualaikum..

ok sambung balik story sarawak yg ntah bila nk abis aku pn xtau..ekekek:D after dh jln2 ke kota samarahan, last day kami @ sarawak, kami pegi pasar yg paling femes skali kt sana..pasar serikin dan pasar satok.. for info pasar serikin n satok adlh 2 tpt yg bole thn jauh..bertentangan arah..pasar serikin dekat Bau (read: BAOK)..dekat sempadan indonesia.. while pasar satok dekat Satok la..hehe...n kalau nk pegi ke kuching sarawak wajib pegi tpt2 ni..so kena makesure mesti pegi sabtu dan ahad or either 1..coz pasar serikin dan satok hanya di buka WEEKEND ONLY..24 jam hari sabtu sampai ahad tgh malam..selain tu mmg lengang ler..xde mende sgt..


 ~ luckily our last day is saturday..so seawal 7 pagi kami gerak ke pasar serikin dr kota samarahan..it tooks approx 2 hrs journey dr samarahan..kalau dr kuching dekat sket..dlm 30 to 40 minutes..so kena well planned ok..since dr kota samarahan and nnti nk balik kena g airport dekat kuching..so kami decide g pasar serikin dulu baru pegi satok then trus g airport..alhamdulillah..just nice planned..everything goes smooth :) so kt ats ni parking kt pasar serikin..time ni dlm kol 9.30am..still lengang n xramai sgt..~

 ~maklumla terletak dkt sempadan indon, so brg2 dia byk dr indon..org ckp ala2 shopping kt bandung or jakarta..aku xtau la btl ke dak sbb aku xpnh pegi indon..ekek;D n rata2 org yg jual pn sume indon je byk..majority of them..kt sini xbyk souvenir mcm kat pasar satok..ade la sket2..~

 ~klu ade ank kecik bawakla stroller ok..kesian nnti budak panas..sbb dlm kol 10 lebih tu mmg matahari mencanak atas kepala..aQeel siap tido lg dlm stroller..~

 ~sgt panjanggggggg...ha mmg pnjang..so maknanya bykkkkkkk la kedai..mostly baju, bag and toys..telekung pn byk..bole dikatakan sume kedai jual brg yg sama...hehe..hrga je lain2..kena pndai2 tawar la..dorang ni pn dh pandai dh..mark up hrga giler2 mcm hrga kt KL..so kena pandai2 potong giler2 hrga dorang bg tu..then klu dorang xkasi blah je g kedai lain..kan aku ckp mostly sume kedai jual brg yg sama..so gunakan hak kita sbgai pengguna utk memilih yg value for money..ecewah :) ~


 ~ok balik dr pasar serikin, on the way ke pasar satok plak singgah kt wind cave ni dulu..gua biasa jek..aku xmasuk pn..xde ape..penduduk tempatan kata just ade terasa byk angin dlm gua tu.~

 ~ni wakaf yg ade kt wind cave area tu...xde org pn time kami pegi ni..maybe sbb xde tarikan kot..yg dtg mostly tourist mcm kami ni la yg nk tgk ape ade kt situ..~

 ~kt bwh tu ade sungai..dulu sungai tu crystal clear tp skang jadi mcm air teh tarik..tu org yg baju biru tu la ckp..dia dtg dr semporna..g umah parents in law dia kt Bau..kt sungai tu dulu ade la aktiviti lumba perahu ke kalau xsilap aku..so bila ade tournament meriah la tpt tu..~

 ~ok dh smpai pasar satok..ni pasar basah..sume jenis basah2 la..ekkek;D ~


 ~byk btl org jual ketam batu..~



 ~and the specialty of sarawak..ape lagi..ikan terubuk masin ler..borong jgn xborong..~


 ~dia packed cantik dh utk bawa naik flight..xkuar bau langsung..~

 ~n mcm2 jnis kuih ade..aQeel suka giler kuih yg panjang color coklat tu..daun ape ek tu..isi dia ala2 kuih kaswi..lembik2 color coklat..kek lapis pn ade mcm2 jenis..tp kami xbeli sbb ade tpt lagi best utk beli kek lapis..ha tu next n3 la :D~


~ha kt sini la paling meriah nk beli sarawak nya souvenir compare to serikin..kt serikin xbyk sgt brg2 sarawak..kt satok ni mostly brg2 tempatan sarawak..sgt sesuai beli souvenir kt sini..murah giler :) byk gk aku borong kt sini compared kt serikin..hiks~

28 comments:

NM02 said...

best jugak kan sarawak... nak plan pegi sane gak la... lom pernah sampai lagik

wa khairul onggon said...

Rinduuuuu nak balik Sarawak bila tgk gambar2 tu.. Klu tak silap daun yg pjg utk kuih tu nama dia daun kelupis.. :)

Farra Dhelina said...

duta sarawak..

nnti jalan2 kat sana, leh la refer entry sarawak akk ;-)

mama tisya said...

tkpe lmbt abis pn..citer basi pn bc gk utk info kot2 p swak kn..

ko dh terror ckp swak ke time p aritu?hehehe

MrS. F!zA said...

haaa...pjgnyaaaa pasar tu..tang jualan baju tu yg paling best..biasalah pompuan kan suka soping..ekeke..geram nya tgk. dlu2 kalo dgr org p sarawak je msti order terubuk masin..kikikiki

Gieyana said...

wahh..mcm2 yer kat sini..sure rambang mata...:)

Sz said...

kitorg menyinggah pasar satok ni 3-4 kali gak suziey...mcm2 yg diorang cari...ehehe(masa p big family)

Ummi Eisya&Amani said...

eisya klu nampak bear tu,mesti dia suh beli..ikan dia geramnye tgk..aqeel beli apa kat c2.

fazilzura said...

kalau x abis pun xpe, sonok tgk tmpt2 tu .. alhaklum le , x penah g huhuhu

ieda said...

pasa malam dia mcm kat semenanjung jugak kan dik ..

sedapnyaaa tgk nasi lemak dibungkus plastik mcm tuu , teringat zaman akak sek dulu .. selalu beli nasi lemak bgks plastik :))

cantik wakaf di wind cafe tuu .. unik :)

UmiDanisH said...

ya Allah, rasa macam umidanish yang berjalan tengok suziey bercerita.. sungguh seronokla... banyaknyer aQeel borong terubok tu

mamaacha said...

alamak...nmpk gaya x leh lah nk gi satok ni....my last day kt sana friday

Dee said...

satok dan serikin mmg ada dlm itinerary dee utk kuching trip july ni..wind cave tu je tak..maybe akan includekan nti..

mama_umar_maryam said...

aku rase aku mcm pnh singgah pasar nih,balik dari Damai resort tuh..

~Siti Hajar~ said...

Sy pn xpnh sampai sarawak lg, pnh planning nk p tp xjadi2 lg..huhu

tp ramai org cakap sabah best lg...btl ke?

rahayu said...

terliur tengok nasi lemak yang dibungkus guna plastik tu..

Nana said...

1. pasar serikin tu panas yang amattttt kan? tu pasal ramai kwn2 pesan klw nak g serikin kena g pagi2...sebab tu salah satu kawasanyg paling panas kt srawak.

2. gua angin tu ko caya tak?aku masuk dalam dia dah la gelap licin seme ngan damia amrul dokong
mmg berangin gile dalam gua tu

3. ikan terubuk tu mmg gitu dia packing xmau kasi bau dlm flight

mummy_ayu said...

uih..nie kalu pegi confirm banyak shopping nie...

tak pe..lambat abis pun, kita org baca jugak...

mommyYen said...

hai suziey..
have fun kat swk yea..?
kuih yg daun coklat tu org tempatan panggil kuih selorot..(kalo x silap)
i pun suka mkn..sedap.
hehe,tpi kan,i belum penah lagi sampai serikin wlpun org swk n duduk d kch..kesian kan i..huhu..

pssst..kek lapis swk ada beli juga ke?

Ummi Salsabila said...

murahnya tshirt tu kak.Kat sabah selai rm8,sarawak lg murah ek? best soping2 ni..

p/s: sy pun xbis2 lg citer..haha

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

ala nak komen, tapi tak leh tengok gambo kat entry la,,,awat tenet kat opis kita ni....

Fieza79 said...

panas gilo kan kat situ tp teruja tgk jualan punya psl berpeluh ketiak pun tkpe...rambang je mata nk beli semua bwk balik...

fieza sempat beli tikar sarawak...mmg excited sgt ms tu...tikar tu jd kenangan smpai skrg...

ALoNa CintamaniszLite said...

caiyok2...kena bwk rm byk2 gi sarawak no...kehkeh..
bab2 menshopping souvenier ni..ish..ish..mmg ler kegemaran akak, hmm..ada duit ngan tak cukup duit aje..kehkeh..

Knessa said...

nice...u went to my hometown ;)

azmie beruntong said...

dtg je dik ke swk....bnyk lgi tmpt2 menarik tau untuk shoping2...

zieyah2802 said...

awesome.,. Thanks datang ke sarawak bumi kenyalang..Plis come to our lovely hometown.. sbenarnya byk lagi tempat menarik kat sarawak.. Kami memang kdg2 jual mahal,tp tak kedekut bg diskaun.. Ntah xtau kenapa..mmg xsampai hati pulak tak dpt bg customer harga yg dorang nak..(truely from heart) Cuti-cuti malaysia jemput datang lagi tau! ;)
sapa2 yg nak kek lapis,ikan terubok masin special,post on delivery boleh.. Abg saya mempunyai kedai souvenir (WEDA Choice Centre) di Jalan Hj.Taha, Kuching, Sarawak. WEDA Choice Centre menjalankan perniagaan dengan mengedar dan menjual produk keluaran tempatan 'Sarawak Cottage Industry Products' untuk pasaran tempatan dan di seluruh Malaysia.slalu ada kat mana expo,termasuk MAHA.saya pun join tau.boleh contact beliau dh talian 0198787633 ( wan suffiee bin wan jawi)
Saya mengalu-alukan kedatangan anda.. :)

zieyah2802 said...

awesome.,. Thanks datang ke sarawak bumi kenyalang..Plis come to our lovely hometown.. sbenarnya byk lagi tempat menarik kat sarawak.. Kami memang kdg2 jual mahal,tp tak kedekut bg diskaun.. Ntah xtau kenapa..mmg xsampai hati pulak tak dpt bg customer harga yg dorang nak..(truely from heart) Cuti-cuti malaysia jemput datang lagi tau! ;)
sapa2 yg nak kek lapis,ikan terubok masin special,post on delivery boleh.. Abg saya mempunyai kedai souvenir (WEDA Choice Centre) di Jalan Hj.Taha, Kuching, Sarawak. WEDA Choice Centre menjalankan perniagaan dengan mengedar dan menjual produk keluaran tempatan 'Sarawak Cottage Industry Products' untuk pasaran tempatan dan di seluruh Malaysia.slalu ada kat mana expo,termasuk MAHA.saya pun join tau.boleh contact beliau dh talian 0198787633 ( wan suffiee bin wan jawi)
Saya mengalu-alukan kedatangan anda.. :)

Amsyahril Syahril said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio