Tuesday, September 13, 2011

road tour @ singapore

Assalamualaikum..

yeehaaa..tu dia..momentum mengupdate blog sudah mari..hahha:p ok la..since gbr pn xmeriah raya thn ni..so upload je la ape yg ade..hehe..kalau kisah ziarah menziarahi mcm biasa la..kt singapore pn mcm kat malaysia jgk..bezanya kt singapore ni sume umah tinggi2..tp mmg salute ngn singaporean ni..pembersih..mane taknya..klu brani buang la sampah..kalau kena caught, fine $500 hokey..kalu convert duit kita approx RM1200..aku rs kalu buat kat malaysia camni..mati kerajaan kena hentam..hehe..kt sana mmg xmengutamakan negara berkebajikan ok..the positive side..rakyat dia sgt berdisiplin dan xmanja sgt mengharapkan subsidi..sume kena struggle to survive..syukur aku rakyat Malaysia..hehe..tetiba jek patriotik:p

ok la..cut it short..raya pertama hingga ketiga jln2 umah sedara..last day kt sana which is saturday baru la ade peluang g jenguk2 sket shopping complex..hehe..tp xberapa sempat nk pusing abis..dh la g naik MRT..klau nk pegi kwsn public better naik public transport..senang..berjalan raya umah sedara tu naik keta la senang..ready je duit nk byar parking..kt sana xde pondok tol...cuma ade tiang yg ala2 smart tag tu jek..so sume keta yg masuk singapore wajib beli autopass dulu kt imigresen or Sin Ming (mcm JPJ malaysia la ni)..else mmg susahla..kena saman sbb xbyr tol..hehe..n mostly parking even kt housing area pn guna autopass ni..kalau x xleh masuk sbb dia xde manual ticket..sume dh digitalized..later la aku share details pasal ni ek..hehe..

okla..penat plak taip panjang2 ni..haih..maklum la dh lama x blogging..ekekek:D

 
 ~pagi tu breakfast dekat pasar dekat ngn housing area makcik aku tu..sgt la meriah..complete dgn jualan2 mcm kt jln TAR jek rupenye..n yg paling femes kt sini definitely mee rebus singapore & mee siam..tgk tu..yg beratur panjang tu adlh kedai yg specialty dia 2 foods tu..sgt sedap..superb!~

 ~mula2 pekena roti prata dulu..cuma yg xbestnya kt sana mostly kuah kari dia sume guna daging kambing..at first aku ingt sana senang dpt kambing..rupanya sbb chinese kt sana xmkn daging lembu..n india definitely la xmkn kan..so nk tarik market yg sume bangsa bole mkn daging kambing la dorang guna..~

 ~ni ler mee siam..sambal mcm cili tu adlh asam pedas singapore style..then kuah tu adlh kuah tocu..then mkn dgn bihun yg digoreng mcm buat bihun goreng tp kosong tnpa perencah..ha paham ke..so combination sume tu jadila mee siam..mmg sedap!~

 ~taraaaa..ni la mee rebus singapore yg sgt sedap tu..kuah yg pekat dan rasa udang kering sume ckp la..xsama la mcm kt malaysia..biasala lain org lain cara buat dia kan..~

 ~ok beli tiket nk g Bugis road..kt situ byk jual brg2 cenderahati..murah plak tu..tp dlm singapore dolar mmg murah la..klu convert ke RM times 2.5..sama je mcm mesia..hehe..basically living cost kt sana ikt their currency murah tau..tp gaji dorang sama mcm kat malaysia..cth gaji utk cikgu skolah approx $3K which is lebih kurang mcm kt mesia la kan RM3K tp kalau convert gaji dorang tu jadi double..~

 ~hehe..berbaju kurung lagi..maklum la bawa sume baju kurung..hehe:p~


 ~flat2 dorang sume cantik dan berseni..siap ade mural lagi..so agk indah la pemandangan..compare ngn flat kt malaysia..korang pikirlah sdiri yek..hehe..aku no comment :p its all about attitude~



~ni ler Bugis road..sonot borong FM..ekekek:D ~

ok la..stop dulu..thanks for visiting..and happy reading frens :)

20 comments:

mummy_ayu said...

ko gie raya kat s'pore ker gie jenjalan nie..apa pun best!!

ibuayahdamia said...

Memang SG susah nak dapat daging lembu...pernah pergi pasar ramadan kat sana nak beli nasi beiani..haishhh...sampai ke sudah tak jumpa nasi beriani daging lembu...

owh yer...sebab tu ramai warga malaysia kat JB keje sorang jer pun kat singapore..wife duduk rumah...tapi hidup mewah, rumah besar2 dan kereta pun best2..sebab gaji times 2.5 kan..

akiratoriza said...

sy ni mmg ari2 blh nmpk singapore tpnyer tak penah langsung dpt msk ke sn.. erm ntah bila dpt g sn ntah... huhuhu...

erm borong FM byk tak??? blh wat GA.. hihihi

Ieda Al-Habsyi said...

hahahahha! sama lah ngan ieda lama tak hapdet belog, slamat ari raya suzieyy :)

mama tisya said...

mcm p cuti2 spore...aku dlu jejak ke sana time kecik2..bila lg ntah nk ke sana...nk p USS tp tktau thn bila:-p

ieda said...

bila tgk pic2 suziey nie terubat rindu kat saudara mara di singapore nie ..

dulu akak duk JB setiap minggu woodlands tuu singgahan kami beli buah2an .. mak akak pernah kerja di kedai makan dekat ngan kastam JB -Sibngapore ..

mak saudara akak pula duk di Jurong East .. selalulah kerumah dia .. dia bekas DJ radio warna

ALoNa CintamaniszLite said...

raya balik bandaraya laa hang ni suziey, huhu..

Hmm..setuju ngan suziey..rakyat malaysia ni mmg dh lemak dimanjakan oleh kerajaan dari dulu lagi, huhu. Skang ni..pantang ler nak naik harga itu ini, pantang laa ada peraturan baru itu ini dan lain2 perkara berbangkit ler...maka akan bangkit ler suara2 tidak puas hati mengecam itu ini...buang sampah denda rm500 pun orang tak kisah. Org singapore duka dtg malaysia leh bawak kete mahal dorang laju2. Kat negara dorang mana leh cm tu, huhu..tp bila dorg dpt saman dari polis sini..liat jgk nk membayarnya. Kalo kat negara dorang tau pulak takut, kan..ish..ish..

Dee said...

not only the attitude..the government also main peranan..hehehe..

sesekali seronoklah gi singapore..tp malaysia tetap tanah tumpah airku..hehehe..

Fieza79 said...

best kan singapore...penah gi sekali haritu..sempat sehari je pusing2 singapore...

byk ke beli FM..leh arr bt GA...hehee

MamaYatie said...

a'ah la..cantek2 flat dia org..rupa pun takde la sepesen jer kan cam sini..almaklum, dah nama pun flat..depa buat desgin ala kadar jer...

yangyuyu said...

diorang mmg buat undang2 takleh sidai baju luar rumah pastu flet diorang dah reno siap2 ada dryer..tu yg cantik je pemandangan

Alin Marlini said...

tak tau bilalah dpt ke SIngapura...

mamalieyna said...

best jugak eh merasa pengalaman beraya negara jiran ni..^_^..

mamalieyna said...

best jugak eh merasa pengalaman beraya negara jiran ni..^_^..

mama_umar_maryam said...

mmg suke btol g negare2 yg pembersih kann,mee rebus tu mmg kelihatan sgt lazat

Cik Wanie Ghani said...

wanie plak rindu nak g sana lagi,
bilalah dpt pi sana lagi kan,
best wooo naik MRT,
hihihi

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

seronoknye jalan2

e.l.i.z.@ said...

eiii syioknya gaji mcm tu..times 2.5, mmg kaya ar..mesia ni kedekutttt

Cho Zila said...

makanan kat singapore memang best2 belaka gamaknyer... harap dapat gi nanti2...

syariza09 said...

ooo...org S'pore panggil mee Siam yer, adk ipar saya dr Johor panggil ni bihun Singapore...hehehe..asal usul bihun ni kot

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio