Monday, October 3, 2011

lifestyle @ singapore

Assalamualaikum..

happy monday sume..hehe..ade yg monday biru ke? aku hr ni mcm biasa jek..syukur sbb masih bernafas di muka bumi Allah ni..hmm..agk pelik sket dgn mood ni..bila mula masuk opis jek..mood nk photoshoot dtg membara..ecewah..tp bila smpai je weekend..mood tu gone by the wind..ekekekek:D haih kesian pd en canon..dh lama xsentuh dia..

emm..aku just nk share some info..and facts pasal lifestyle kt singapore..tetiba jek kan..xperla sementara aku ingt nk share..kot2 ade yg xtau lagi..klu dh tau xpela xyah baca..hehe..

ok..as we know lifestyle kt singapore ni mmg sgt2 memerlukan $ yg byk..klu nk survive mmg kena work hard la earn money..kt snaa kalu buang sampah merata2 fine SD500..duit dh la susah nk dpt..so dorang appreciate the money..so xde la buat bende2 terlarang..so 1 good thing about them..sgt berdisiplin..kalu kit sini kt mana ade papan tanda denda rm500 jgn buang sampah disini..kt situ la org dok buang sampah..mentality org kita..haih..sedih btl..

ok nk ckp pasal property..rumah2 kt sana sama mahal mcm kat sini..beza nya currency je la..so klu compare means hrga rumah dorang double dr kita..rumah kt sana mostly jenis flat..tp dlm 1 flat tu akn ade pelbagai design n type..sume xsama mcm kt sini...kalu umah kita design A..jiran kita mgkin design B..sume lain2 price..ruang tamu dorang anggap as bilik tau..so kalu tnya umah bape bilik..dorang akn ckp umah 3 bilik or 4 bilik..which is klu 3 bilik 2 adlh bedroom and 1 hall..so kalu nk tau tahap kesengan tgk la umah dorang bape bilik..kalu 4 bilik ke atas tu kira org senang la..sbb umah besar ade 3 bedroom and 1 hall and so on..hrga rumah pn lg mahal ler..and style dorang plak..bila ank semakin membesar and dh kawen, dorang akn jual umah besar dan cari umah lg kecik..sbb nk cut cost of living..bila umah besar, maintenance beso, bil air dan bil api pn besar ikt size umah..sbb tu bila ank2 sume dh kawen sume cari umah lagi kecik..sbb tu amalan ziarah menziarahi sgt kurang kt sana..maklum lah rumah dh kecik..so masing2 dok umah masing2 je la..buat hal sdiri..klau kita kt mesia, org tua2 lagi suka cari umah besar2 utk anak2 berkumpul time cuti..kekeluargaan kita sgt kuat..

bila cost of living tinggi, smpai satu tahap org yg xmampu nk beli umah, dorang akn buat khemah kt tepi laut..gov of singapore xsuka pemandangan khemah2 tepi laut tu..so gov akn provide low-cost-house utk dorang duduk..sbb tu kalau ank2 yg nk beli rumah berdekatan atau 1 flat dgn parents, gov akn bagi something mcm imbuhan/subsidi sebagai ganjaran duduk dekat dgn parents..because, for them, it can help to reduce gov cost utk tanggung org2 tua dorang..well, as i said hubungan kekeluargaan kt sana agk kurang..klu kt mesia berlumba2 org nk duduk/beli umah dekat ngn parents..xyah paksa..tp kt sana siap kena paksa..sbb dorang nk ank masing2 jaga parents masing2..so gov bole save money..haih mcm2 hal kan..

and for malays mmg agk susah la..kena btl2 struggle utk survive..xyah la aku mention why..paham2 je la kalu dh kerajaan cayanunalif yg pegang..nk xnk kena gk la ikut..syukur aku rakyat malaysia yg masih diperintah oleh bangsa aku sdiri..at least.... :)

**updated: kat sana ank xleh lebih dr 3 org (kalau xsilap)..tindakan akn diambil..either kena saman or something else la..mmg gov nk control number of population..tanah dorang kecik..xmuat nk tampung kalau ramai sgt yg beranak ramai..so sbb tu dorang masuk kan dlm perlembagaan dorang..xbole have kids more than 3..

20 comments:

mama rifQy said...

kak!! lame xjenguk sini....

Memang mahal kan taraf hidup kat sana.nak p sane..kene simpan duit banyak!!!arini staff ngan student na g singapore..g lawatan!!!

mama tisya said...

a'ah umh2 kt spore mcm flat lps tu colorful...mmg kt sana disiplin bab buang sampah...denda mhl

MrS. F!zA said...

mak aih..smpi mcm tu sekali lifestyle kt singapore eh..lg 1 hal, betul ke kt sna anak tk blh lebih dr 3 org?kalo pregnant ke 4 kena gugurkan?tgk ada org share kt FB..

Diana @ bilakukatacinta said...

salam follow kak suziey....


hhmmm...kita yg duk joho ni..dah paham benor ngan dilema malays kat sana... lg2 ada sedara mara yg duk kat negera sebarang tu.. Kesian sebenarnya

diana said...

masa saya duduk jb dulu ramai jugak kawan2 dari sana yang cerita pasal imbuhan untuk yang duduk dekat dengan parents ni.tapi kebanyakan yang tak nak duduk dengan parents ni bukan bangsa melayu la..

mummy_ayu said...

memang pun..even JB pun banyak barang yg mahal..sbb singaporean dtg situ shopping..
tu yg aku beli rumah kat sreemban.. (ada kaitan ker?..he he he)

notti netti said...

betul...time aku melawat lakiaku kat singapore dulu...dia stay rumah mak bapak angkat dia..macam...errr kenapa duduk apartment jer....tak boleh duduk rumah bertanah ker...bila laki aku xplain..baru aku tau kenapa.....and utk orng melayu struggle kat sana...hmm kena terror la dari segi bahasa pakaian.....kengkadang tu aku rasa, aku jumpa melayu yang berlagak dah.....

syanasaid said...

kan..syukur sgt2
even ade pekara2 yg xbagus nye skrg ni
tp at least bangsa melayu

MamaYatie said...

memang bersyukur banyak la kan..huhu..may be sebab negara mereka sekangkang kera jer, makanya kalo bab2 rumah segala benda nak kena jimat..

mama_umar_maryam said...

siyes weh,n3 simple ko ni (eh,simple ke? ;p) ttg negare jiran buatkan aku insaf sket dan syukur..btol tu, mak aku slalu ckp,biarlah melayu yg jd pemimpin negare kite..atleast..

ieda said...

dikkk lama x jengguk sini ..
suziey sihat ! ..

aah dik akak pernah duduk johor dan always lah singgah singapore nie kebetulan ada sedara mara yg duk singapore ... memang mereka nie kira senang lah jugak ..

kisah2 perbelanjaan mereka selalu jadi topik bila mereka berkunjung ke rumah mak akak masa tuu .. huhuh x dinafikan lahh

bila fikir2 memang bernasib baik lah kita hidup dlm masyarakat malaysia skrg banyak kelebihan walau ada kelemahan nya kan .. :)

Gieyana said...

sn gaji mahal giler kan! Tht why chayaanunalif kt penang nie blumba2 g keja kt sn..

~Siti Hajar~ said...

Salam suziey...lamanyer xjengah cni..

Dulu sy sllu g singapore, mak sedara ramai dok sana, btl apa yg suziey citer tu mereka akan cari rumah kecik bila anak2 dah kawin, flat sana mmg lain, mcm cni 1 tkt flat ada 10 deretan rumah tp sana 2 buah aje (itu bg yg kaya la), patern plk lain2, mmg kita xleh jangka dr luar, lg 1 mmg btl anak blh 3 aje, mak sedara sy ada 3 anak lelaki & nk tmbh xleh dah..huhu...

Tp klu bandingkan singapore & m'sia sy pilih singapore lg, best la dok sana displin tinggi & nmpk high class, msg2 la itu kan..haha

*InsyAllah hujung thn ni kami akan ke singapore lagi..

mamalieyna said...

hish cam tak best je dengor citer Suziey ni...beruntung la dok kt bumi M'sia ni..Alhamdulillah...

gee ryder said...

singapore ni nak dtg melancong bestla...tapi kalau nak menetap terus macam seksa je kan

Fitri Senin said...

part yang bersih tu memang i salute tp yg lain tu kita alhamdulillah lagi better

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tips nak hati senang time ke sana..
JANGAN CONVERT CURRENCY DALAM RM...KALAU TAK...MEMANG RASA MAHAL2 SANGAT BARANG2 KAT SANA...

Kita yang duduk kat JB ni..time boring2, suka gak ke IKEA, ORCHARD ROAD, SENTOSA ISLAND dan ARAB STREET kat sana...kalau utk anak2....memang puas hati bawa anak2 ke JURONG PARK, SINGAPORE ZOO dan naik Cabel Car

Dee said...

thanks share info..walau dah tau tp still teruja nak baca..manalah tau ada info tambahan ke..

Sidratul Muntaha said...

bukan 2 ke?
aku tgk kat history kot masa ramadhan.
pembentukan singapore
national service dia tiru sejibik dri israel sbb mmg israel tlg dri segi tu
industri berubah dri satu stage ke satu stage
kaedah sewa beli rumah yg Margaret thatcher tiru sebijik jugak
apepun,singapore mmg unik..

ibu MZW @ farah idayu said...

meh org johor nk komen..kwsn perumahan saya majority org spore yg beli..ade yg cash lagi!mereka buat 2nd/vacation home mereka. percayalah bhwa org spore tak shopping groceries & isi myk di spore. mereka menyemak di jb. pump station,giant,tesco penuh ngn plat kereta color kuning!sape kata sporean pembersih? di tmpt mereka mungkin sbb takut law..tp di mesia masing2 mcm samseng..buang sampah merata2..speed limit kt highway tu tak bermakna pe2 utk kereta mewah derang. majority chinese sporean camtu. tp saya salute malays sporean yg mmg alim..jumpa masa solat di masjid kotaraya. b'pakaian muslimah, aurat masih dijaga. Alhamdulillah! panjangnyaaaa~ ekeke!

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio