Friday, December 16, 2011

hukum pelaburan emas di bank

Assalamualaikum..

- On Thu, 15/12/11, Xxx <xxx.my> wrote:

From: Xxx <xxx>
Subject: ASSALAMUALAIKUM. PERTANYAAN!~
To: suzieycomei@yahoo.com
Date: Thursday, 15 December, 2011, 3:42 AM
Assalamualaikum,..

Disini saya nak mengajukan soklan yang berbunyik, la ni tengah hebat digambar gemburkan mengenai pelaburan emas dalam bentuk jongkong seperti Public Gold dan berbagai bagai. Setakat hari ini, harga emas jatuh merudum teruk daripada bulan lepas. Pelaburan Public Gold ni HALAL ke HARAM?

Nak tanya pasal Maybank Gold Investment. Adakah ia HALAL atau HARAM?

Lepas tu saya juga ingin memohon nasihat dari segi pelaburan. Pelaburan apakah yang setakat pengetahuan puan yang TOTALLY SYARIAH COMPLIANT and HALAL.

Saya nak withdraw dari ASB selepas meneliti berberapa fakta. Dan kemungkinan juga Public Mutual kerana dikhuatiri haram.

Mohon pencerahan. 

Wassalam.


****************************************


lately aku byk terima email dr silent readers yg bertanyakan mengenai hukum investment..no matter gold investment atau pn saham (ASB)..so aku rs nk share la info2 yg berguna utk manfaat readers suziey.com :)

ok menjawab berkenaan public gold investment tu..secara asasnya adlh the rules of thumb of islamic gold sales and purchase..pertama msti ade emas fizikal, kedua tiada jual beli tangguh yg mana transaksi dh berlaku tapi tiada pemilikan emas fizikal..klu 2 bende ni dipatuhi makanya halal lah hukumnya..bcoz pelaburan emas bkn mcm pelaburan saham..yg mana kita kena tgk kaunter pelaburan yg terlibat..pelaburan emas adlh berdasarkan nilai emas dan bagaimana kaedah pelaburan itu sdiri....tapi awas..jgn smpai terlibat dlm gold speculation..sebarang aktiviti yg ade speculation adlaah haram...klau nk refresh balik berkenaan jual beli emas dlm islam bole baca balik n3 aku yg lepas..

even kt buat pelaburan kt bank pn, hukum jual beli emas dlm Islam terpakai jgk..normally kalau kita buat pelaburan emas di bank, bank akn soh kita buka buku akaun kan..ok buku akaun trsebut sbgai bukti pembelian emas tersebut..TAPI kita kena pastikan yg emas yg ktia beli tu mmg wujud di bank (specifically Cawangan bank yg kita pergi tu)..sekiranya emas fizikal mmg xwujud di cawangan bank tersebut, maka transaction ini adlh tidak patuh syariah..dan ianya adlh haram..

ok ni result yg aku dpt berdasarkan research aku di bank rimau, sotong dan KFH..aku digging deeply camne method utk gold investment tu..both bank rimau and sotong are NOT SYARIAH COMPLIANCE.(hopefully one day both banks akn patuh syariah compliance)...method dia mcm buka akaun saving je..just masukkan duit n buka akaun utk gold investment..nnti kita akn dpt buku akaun..just like saving account..there is no physical gold..kalau kita nk tutup account n amik balik gold kita in a phisycal form, there is a restriction whereby simpanan gold kita tu melebihi certain number of gram (i.e: 100 gram) baru boleh tukar ke phisycal gold..else just transaction menggunakan nilai emas tapi in a form of RM..so korang nmpk x kt sini dh xbetul..simple jek..korang beli emas tapi emas fizikal xwujud..just ade bukti pembelian jek..tp brg xdek..but then bila korang nk tukar balik RM kpd gold yg korang beli tu msti ade syarat iaitu melebihi gram yg ditetapkan baru bole dpt fizikal gold..so pelaburan apekah ini?? Obviously ni bkn jual beli emas dlm Islam...transaksi beli dan terima emas tidak berlaku serentak sbb xde nya emas fizikal..dan ade plak syarat diletakkan utk dptkan emas fizikal whereby telah menafikan hak pembeli utk menuntut emasnya pada bila2 masa...

while KFH plak..once u purchase the gold, dorang akn bg gold bar mengikut nilai yg korang beli tu..so terpulang samada nk pegang n simpan kt rumah gold bar tu or letak dlm KFH utk simpanan..bila hrga emas naik jual balik..dan simpanan gold di KFH adlh FOC..tiada caj penyimpanan dikenakan..dan yes..KFH is truly syariah compliance..masa aku interview staff KFH tu dia ade tunjuk gold bar 5gm..mmg comel jek..siap ade sampul..tp klu nk pegang sdiri kena jg btl2..the wrapping tu xboleh defect lgsung..calar sket pn bole menjatuhkan nilai emas tu..so nk selamat simpan je dlm KFH semula..free plak tu…

so rasanya dh menjawab semua persoalan berkenaan gold investment tu..and pasal public mutual plak..xsemua public mutual adlh haram..because nowadays public mutual pn ade kaunter yg patuh syariah and its totally depends on investor utk pilih counter yg syariah compliance utk melabur..in fact aku pn invest dlm public mutual Islamic fund menggunakan EPF..as I said EPF is a saving..fund..tp kita bole keluarkan beberapa % dr akaun 2 kita utk invest kt mana2..so aku pilih public mutual Islamic fund..hasilnya akn deposit trus ke EPF kita balik..xbole withdraw ok..kita mmg xkn dpt pegang duit tu..tu kan utk simpanan hr tua..so dh tua n dh pencen nnti barula withdraw sume..so rancanglah masa depan anda..

smga mendapat manafaat dr info dan ilmu yg aku sampaikan ni..wallahualam..

Apabila mati anak Adam, maka terputuslah amalnya kecuali tiga perkara : sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat, dan anak yang soleh yang mendoakannya. (HR Muslim)


19 comments:

maszmadi said...

very2 good info suziey..... a million thanx to u

SyaNa said...

tq suziey
aku kena bertindak ni
tq sgt2

e.l.i.s.s.m.i.e said...

teringin jugak nak melabur emas ni. tengh tggu ms yg sesuai ajer dan duit :p

wantie said...

thanks suziey memang aku & suami dok tertanya tanya ttg pelaburan emas ni. ingat nak buat le.

Si, dengan info yang ko beri ni lebih senang le kerja kami. ngeee

Jaa said...

thanks for the info.. saya jugak masih mencari2 tempat utk buat pelaburan....gold n public mutual ok jgk tu...

Sidratul Muntaha said...

ko kupas lebih sikit tang interview ko kat KFH tu...
berapa minimum kena bukak and beli or start..
aku mcm berminat...

fiza said...

Thanks for sharing suziey, info yg sgt berguna. Baru jer baca pasal KFH gold investment nih, nak tau gak hukum nya. Kebetulan u buat entry nih.

FiraHamzah said...

good info suziey :)
aku mmg ada invest Public Mutual Islamic guna EPF, nerves gak bila baca part nih..hehe...thx babe :)

Zura said...

thanks for the info..selama ni main redah n percaya jek

mamaacha said...

thanks for the info yg amat membantu

Dee said...

info yg amat senang utk difahami...thx suziey..lama dee tak dtg sini kan? bzlah..hehehe...

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

tq untuk info, kita pun masuk public mutual ismalim untuk epf tu, untuk simapanan ari tua jugak la...

Syima's CNC said...

Alhamdulillah.....thanks for the info!

yangyuyu said...

hi suzie

nak ajak tuan belog join my 1st giveaway

http://bamyuyu.blogspot.com/2011/12/ladies-photographer-giveaway.html

Azhariah Zuber said...

kikiki bila mampu beli emas agaknya

ieda said...

gud info dik .. TQ sudi share :)

mama_umar_maryam said...

bukan sumer org blh kupas topik2 mcm ni,syukur ade kwn mcm ko ;)

e.l.i.z.@ said...

sib baik pelaburan emas eli ni betul..mcm yg KFH (shortform tuk bank mana ni? blur jap :P )
kiranya eli simpan sendiri jokong emas yg cute tu..tp tu la, dia bg plastik biasa je utk cover jokong tu..xtau plak kalau calar, nilai emas tu akan turun..kena jaga elok² la ni

cp13405 said...

Tq for da info

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio