Monday, January 31, 2011

umrah ziarah cairo,mesir

Assalamualaikum..

insyaAllah..26th Feb 2011 aku akn berlepas ke Cairo, Mesir utk ziarah sebelum meneruskan perjalanan ke Madinah dan Mekah utk menunaikan ibadat umrah..ni la sebabnya kenapa aku sgt bz skang ni..perlu settlekan keje2 penting, menyelesaikan segala hal yang belum selesai..n dikesempatan ini..aku menyusun sepuluh jari, penuh rasa rendah diri aku memohon ampun dan maaf kpd semua kawan2 yg mengenali diri ini..maafkan segala kesalahan dan jika ade keterlanjuran kata sepanjang kita kenal..aku hnya manusia biasa yg xlepas dari melakukan kesalahan..

aku rasa aku xde berhutang dgn sesiapa..tapi andai kata ade hutang2 kalian yg aku terlupa atau terlepas pandang, pls inform aku ok..korang berhak utk menuntut segala yg mmg hak korang..dan andai ade hutang korang pd aku yg mgkin aku/korang terlupa..aku halalkan segala2nya...doakanlah keselamatan aku,hubby & aQeel agar kami selamat pergi dan selamat kembali.. :)

insyaAllah aku akn mula catatkan Diari Umrah Ziarah Cairo, Mesir..dr awal perancangan, checklist perkara2 yg perlu dilakukan, persediaan fizikal, mental dan jg kerohanian.. bkn utk menunjuk2 tapi niat aku agr ianya dpt jadi panduan utk korang dan jg insyaAllah dpt meresapkan semangat membara korang utk sama2 menjejakkan kaki ke tpt yg paling mulia di bumi Allah ni..insyaAllah...amin..

 ~hati sgt teruja mau menjejakkan kaki ke bumi Mekah Al-Mukarramah..tdk sabar utk beribadat di Masjidilharam yg mana kt sedia maklum antara kelebihannya adlh sekali solat di situ umpama 100,000 kali solat di masjid2 lain..nnti aku huraikan in details dlm n3 lain pasal Baitullah yang menjadi kiblat seluruh umat Islam utk solat..insyaAllah..~

 ~sebak rasa hati ingin menziarahi makam kekasih Allah di Masjid Nabawi di Madinah..sekali solat di masjid Nabawi umpama 1000 solat di masjid2 lain kecuali Masjidilharam..~

~peluang xkan dilepaskan utk melawat salah 1 keajaiban dunia..Egyptian Pyramid..~

p/s: jgn lupa utk sentiasa mensyukuri nikmat yg Allah s.w.t kurniakan..smga kita menjadi Muslim sejati..insyaAllah..
p/s2: skang ni tgh ade rusuhan ke demonstrasi kt mesir kan...hopefully by the time kami kt sana dh reda..smga Allah melindungi kami..amin..

si cilikku di dalam stroller

Assalamualaikum..

alhamdulillah..rezeki aQeel..terima kasih byk2 kepada puan kuntumz selaku penganjur contest..terima kasih kpd juri yg memilih..and also terima kasih kpd fa10 sbb inform pasal ni..tahniah kpd pemenang yg lain..comel :)


p/s: syukur..ni sume contest2 lama yg baru announce..
p/s2: currently aQeel was warded @pantai medical centre due to high fever..

Friday, January 28, 2011

million thanks to all suziey.com reader....

Assalamualaikum..

by rite not a million..but infinity thanks to all yg sudi jenguk umah pink ku ini even xde update..terharu plak aku tgk unique visitor maintain wlaupn xde n3 n3 baru..thanks so much..n sorry sgt2 coz xsempat nk ziarah n say hi pd sume teman2 tapi mesra ni..dont worry..dh settle keje2 aku yg urgent ni aku akn slowly bermasa mesra ngn uols mcm bese ok :)

sonot bila dpt sharing something yg bermanfaat dgn readers..n bertambah sonot bila ade silent readers yg email n tnya kabar..n also bg soalan2 berkenaan n3 yg dorang baca..pasal holiday, isu muamalat and resipi pn ade..mostly pasal holiday n muamalat la..to tell the truth..i am honored to reply every single email just to answer your doubt and make things clear..cara mcm ni pn bole menjalin ukhuwah yg baik kan :) 

ok thats all folks..kena mengstrugglekan diri semula..im running out of time..hope u guys n ladies understand my condition rite now..thanks for your support !! luv yaaa...

Wednesday, January 26, 2011

cinta shhhhhh...

Assalamualaikum..

hehe..bikin havoc je tajuk tu..ekek:D pheww** actually aku tersangatla bz hr ni..mmg nk bw pn xsempat apetah lagi nk update blog kan..so ni aku take 5 kejap just nk memenuhi permintaan penganjur spya membuat n3 kemenangan..tahnks anje inform kita pasal kemenangan ni..bertuah btl kan..penganjur plak kena inform..hehe..seb bek la anje ni sporting :D


MUHAMMAD HARAAZ AQEEL

Dan hadiah yang dimenangi adalah:
1x Baby Gap Pyjamas - Tajaan Jaijina Blogspot
1x Wallpaper Untuk Mom Pemenang - Tajaan BizClozet  
1x Free Gift - Tajaan SyilaSyira Blogspot
40% Frame Voucher - Tajaan Jemari Art (hadiah leh claim terus kepada penaja)
1xFree Gift - Tajaan Mama Sendiri

thanks to all juries yg select aQeel..n congratulations to all winners..mirza n aleesya :) thanks anje selaku penganjur :)

p/s: bz smpai nk nanges..ekeke:D

Tuesday, January 25, 2011

siakap tomyam 4 rasa

Assalamualaikum..

hr ni aku sgt2 bz..so aku just nk buat short n3...aku ade bende nk share pasal AHB..tp later ok..tunggu ade masa lapang sket :D so layan je la dulu siakap 4 rasa ni ek..ni suka suki aku je buat resipi sendiri..tp aku bkn la nk tulis resipi..hehe..jgn marah ek..just nk tunjuk gbr jek..huhu

~wajib ade bebola..ekeke:D~

p/s: sori xdpt nk bw...semakin bz..1 month left ^_^

Monday, January 24, 2011

baru ku tau ape beza jubah dan abaya

Assalamualaikum..

smlm g plaza perangsang yg kt shah alam tu..shopping jubah..serious mmg byk sgt choice n affordable klu shopping jubah kt situ..ok masa pegi 1 butik ni..aku berkenan kt 1 jubah ni..then bila aku belek2 jubah tu..dia xbercantum..aku just ckp ngn diri sdiri la.. "ooo xcantum jubah ni"..then adik tu dgr trus menyampuk..dia kata ni la jubah abaya kak..mmg camni..baru la aku tau..rupenya jubah abaya ni xbercantum mcm jubah biasa..klu nk pakai jubah abaya ni kena pakai 1 layer baju kt dalam mcm t-shirt n jeans..then abaya ni just mcm cover luaran jek..

klu pasan org arab suka pakai jubah abaya ni n kt dlm dorang akn pakai jeans n shirt...hehe..so ala2 org arab la aku bila pakai abaya ni..hahaha..tah pape tah:p

 ~ok ni jubah biasa..just sarung camtu jek..~

 ~ha ni la jubah abaya..nmpk mcm jubah biasa..tp ni jenis kain satin..dia just berselisih je..so klu langkah beso2 tu bole nmpk kaki..sbb tu kena pakai jeans/slack kt dlm..tp aku dh try..klu xpakai jeans pn selamat..xterselak..hehe~

 ~ha tu la dia pnya pelekat..kt both side of shoulder ade pelekat tu...so sarung je n lekat..senang gk:D~

~then bwh armpit ade button..so mmg xkan terbuka la..hehe..tetiba aku terpk..sgt sesuai utk breastfeeding mom..ye la just cabut pelekat kt sblh bahu tu n bf la baby dgn selesanya...so xde la halangan utk breastfeeding mom utk pakai jubah kan :)~

sekian info sharing dr aku..maybe ade yg dh tau..n maybe ade yg blm tau..aku plak baru tau..hehe

alhamdulillah..rezeki eskrem BR tetap milikku

Assalamualaikum..

alhamdulillah..syukur..klu dh ditetapkan ianya rezeki aku..mcmana dugaan pn pasti akn dpt jgk..at 1st aku mmg dgn rela hati dan redha melepaskan hadiah kemenangan mkn eskrem BR free ni..tp disebabkan hamba Allah yg sorang ni sudi nk amik aku kt opis n pegi pavilion nun disana..so dpt jgk aku menikmati eskrem BR yg sedap tu..tq so much to AyuArjuna..mmg best layan borak dlm keta ngn ayu ni...mcm dh lama kenal gitu..byk aku tau pasal dia..cewah.. :) xkenal maka xcinta kan..and of coz thanks so much pd amy sbb banje kami mkn eskem BR yg best..hehe...

 ~sblm pekena eskrem..lunch @KFC dulu..hehe~

 ~ni ler AyuArjuna..hehe..1st time jmpa n 1st time beramas mesra..~

 ~ni org yg banje..hehe.mekaseh yek amy :)~

 ~wooooo mmg best gilerrrr..hehe..puas ler mkn..sgt sedap!~

 ~we're the winners~

alhamdulillah..syukur pd rezeki Allah..

Friday, January 21, 2011

we're the muslimah potong..

Assalamualaikum..

hehe..korang paham ke tajuk tu? ekeke:p well..alhamdulillah..plan kami utk beramas mesra ala2 muslimah terlaksana sudaaaa..sgt best..sgt enjoy..sgt happening..paling best..NO GUYS..trpksa la kesayanganku dok layan tenet n tv dlm bilik..hiks..thanks jgk la utk kesayanganku coz memahami isterinya ni.. :)

overall..kami kekenyangan yg amat..dgn foods yg lazat...masa yg panjang utk beramas mesra..siap ade org tu buka butik bergerak dia..aku yg minta dia buka butik bergerak dia konon nk sopping..tp at last aku xrembat ape2...tapi ibu anak 2 ni dgn ahkak gonjeng yg ye ye sopping sakan..aku dan WUT chiffon green tgk2 je ler..ekeke:D anyway..thanks ladies for making our day soooooo blissful...syukran :) pstt..secret revealed..aku n kwn baek = 34..hiksss:p

ok nnti msti ade yg tnya kitorang ni dh lama kenal ke..hehe sblm org tnya meh aku story sket..actually kami ni kira sezaman la...kelahiran blog kami pd zmn yg sama..ha cenggitu ler..mmg kenal tru BLOG..xpnh jmpa di alam maya..but then bila mesra kt blog membawa ke perjumpaan secara berjemaah..n our 1st dating meeting adlh kt umah aku jgk..haha..then disusuli la dgn gathering kedua,ketiga dan selanjutnya :p kami jadi rapat sbb sume sekepala..jenis gila punya org..ekeek:p n nama geng potong tu adlh sejarah dia..n kami je yg mengetahui..hehe..

okla..terpesong plak kisah sebenar..

 ~ye benar..sy membuat soto ayam dipenuhi bebola ayam terapung..ekeke:D~

 ~ok anak2 sekalian..pandang kamera..tugas pertama ahkak gonjeng sesampainya di tpt perjimbaan:p~

 ~ok dh selesai..buat hal masing2..haha~

 ~ ni mcm pepatah org tua2..asyik berkepit bwh ketiak mak..ekeke:p ~

 ~pompuan ni mmg xsah klu x tenung cermin..smpai2 trus belek cermin..adeiii~

 ~mak budak bersama 2 org askar..~

 ~sape yek yg candid ni? hmm ahkak gonjeng kah? ni ratu karipap sardin..ekeke:D~

~since xde org nk tlg amik gbr..trpksa la take turn..xckp korum disitu..~


~ina jgn over bole x?~

~kesian aku tgk si ara dikerjakan maknya yg ala2 bonzer tp dlm hati ada taman tu..~



sekian..haih penat plak rsnya buat n3 ni:p sori yek xdan nk bw lagi..huhu

korang dh breakfast? meh aku banje..

Assalamualaikum..
 
erkkk..tapi banje jamu mata je la yek..hehe..


 ~jemput minum dulu ok..haus nnti korang nk scroll smpai bwh..hahaha:p~

 ~aku tgk live lg terliur ok..xsbr nk terkam mende alah ni~

 ~choc moist cake by heze..dia order je la tapi..ekeke;p~

 ~yummyyyyy~

 ~the RVC yg sgt dinannti2kan..~

 ~home made by ayu setot...cantik giler..n sedap jgk..~

 ~blueberry tart brought by heze jgk..~


 ~menu wajib ade klu kami berbekas bertuah adlh 2 bnde ni..karipap sardin brought by watie and.....~

 ~kek batik aku..ekekek:D~

~woooo rendang kerang by malinasiam enterprise..dorang bekerjasama dlm penghasilan rendang kerang ni..~

erkk..bz sket la..nk g masuk meeting plak...later smbung lg ok :D

Wednesday, January 19, 2011

paris n italy...here we come!!

Assalamualaikum..

hehe..bikin gempak je....insyaAllah..klu ade rezeki pasti kami akn smpai ke sana..:p cantik x FM2 ni..ouh i likeeee....alhamdulillah..

 ~best giler klu dpt photoshoot kt sini..~

~hehe..who knows angan2 jadi kenyataan...yakin pd rezeki Allah :)~

terima kasih sahabat

Assalamualaikum..

1stly thanks to all yg respond dgn pakatan aku ni..as replied in the comment box..minat korang utk exchange FM dgn aku sgtla digalakkan..erkk xde la smpai nk tubuh kelab yek..as for now kiranya kelab personal exchange FM wth [-suziey-].com je la..hiks..malu plak ai nk berkelab2 ni kan..hehe..take it easy je ok..sape yg seriously nk exchange2 FM dgn aku...sila email kt aku wth details FM dr mana & address utk pengeposan..thats it..kalau nk exchange live in person pn bole jek..smbil2 beramas mesra gitu..hehe..pls be informed pertukaran ni akn dilakukan dgn adil dan saksama..local FM exchange wth local FM..while overseas FM exchange wth overseas FM..so..adilkan..aku dh take note those yg interested nk exchange n aku respond kt their blog as well :) basically aku akn confirm kan dulu la FM yg nk diexchangekan tu..klau agree kira deal la..klu xagree pn xpe..ye la maybe korang dh berlambak FM yg aku nk exchange tu..tiada paksaan :)

ok tu je pasal exchange FM..now just nk say million thanks to sahabat2ku yg baik hati atas semua pemberian kt bawah ni..

 ~sarung tisu yg comel ni from lily aka mama zara..sgt comel..aQeel berkenan ngn stoberi itu:p~

 ~letak kt sini..~

 ~and also dpt FM cameron highlands yg grapes tu..thanks lily..sgt comel :)~

 ~n these from umidanish...frm cameron jugak ..terima kasih umidanish :)~

finally..ni frm sahabat jauh..gieyana..thanks gie :)


Tuesday, January 18, 2011

sape setuju dgn pakatan aku???

Assalamualaikum...

hehe..jgn risau..ni bukan pakatan jahat..aku mmg dh buat pakatan ni ngn alin n nana...ha pakatan ape tu..hehe saje je kasi suspen:p

actually aku merancang pakatan exchange link FM:) aku buat pakatan exchange FM dgn alin n nana..dgn alin FM korea since dia kan slalu g korea..n nana plak dia nk g sabah..even aku dh ade FM sabah tp tetap suka gk.. (nana make sure jgn beli yg sama mcm yg aku dh ada..nnti aku tjk yg aku dh ada..ekeek:D)

so..ade sesapa nk main exchange2 FM? ni just idea aku jek..so klu ade yg berminat nk join the club inform aku ok..hehe..pastinya khas utk pengumpul FM tegar :)

calci-yum

Assalamualaikum..

aQeel sgt2 la suka mkn calci-yum ni..1st time bg dia mkn when he was 2.8years kot..but then lps mkn dia kena cherry berry la..so to avoid it..aku stop bg dia..now aku slowly bg dia since bila nmpk merengek2 nk calci-yum..so try la jgk..n alhamdulillah so far ok dh..xde cherry berry dh..hehe..


 ~the most fav flavor is blackcurrant & stoberi..tp xmsm sgt kan mende ni..tu yg dia suka kot..aku xkaji plak elok ke sbnrnya bende ni..sape tau share la yek..~

 ~even dia dh ok xkena cherry berry mkn mende alah ni..tp aku still control..xslalu beli..coz aku rs a little bit sweety la..~

 ~surprisingly aQeel dh pandai plak soh aku snap gbr dia n dia action cenggitu..ekeke:p..nmpk je mcm candid tp berlakon je tu:p~



 ~ouh ni candid :)~


ank korang suka mkn calci-yum ni x? elok ke sbnrnya eh bende ni? care to share?

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy