Saturday, February 26, 2011

LIVE frm Makkah

Assalamualaikum..
Syukur dh slmt buat umrah @3.30am..tgh rest tunggu subuh @5.20am..sgt tiring after 6 hrs journey frm Madinah but after all syukran..satu perasaan yg xdpt nk digmbrkn..
[-suziey-] via iPhone

Friday, February 25, 2011

LIVE frm Madinah al-munawarah

Assalamualaikum... Alhamdulillah 2 hari dh kt sini..segalanya dipermudahkan setakat ni..syukur.. Now 9pm br lps blik solat isyak..hubby terlupa plk nk bw hp..kunci bilik ade kt aku....dlm hati hnya berdoa utk bertemu di hotel..tp bl smpai kt pintu masjid..hati tergerak utk stop jln n pusing belakang ke arah kwsn pintu lelaki..terus ternmpk hubby..masyaAllah...terkelu kejap..syukur ya Allah..Kau sntiasa permudahkan bl mana akh mnghadapi kesulitan..alhamdulillah...





InsyaAllah esok gerak ke Mekah..xsbr rasanya nk melihat Baitullah.. [-suziey-] via iPhone

Tuesday, February 22, 2011

LIVE frm KLIA

Assalamualaikum...
Waiting for departure..to all suziey.com readera..mohon ampun dan maaf sekiranya ada kslhn yg aku lakukan...sgla keterlanjuran kata dlm n3-n3 aku yg menyinggung hati korang..harap dimaafi ye..
InsyaAllah kt bersua kmbali slps 2 minggu..jgn rindu aku ok..ekekek:D
Babai:)

[-suziey-] via iPhone

akaun simpanan i-zamzam al-rajhi bank

Assalamualaikum..

insyaAllah..ptg ni kol 7.30pm kami akn berlepas meninggalkan malaysia menuju ke Dubai..before masuk ke Madinah..smga segalanya berjalan lancar dan segala urusan dipermudahkanNya..amin..

ok..yesterday aku n hubby start cuti dh utk settlekan urusan bank n maxis..start from today aku suspend phone line aku utk 2 weeks.coz 2 weeks aku xkan guna phone line tu kan..so better suspend je dari kena byr tp xguna.hehe..kt Tanah Suci nnti aku akn beli prepaid kt sana jek..lg murah dan mudah compare to roaming.. alhamdulillah settle dh..

sicne agk bahaya utk carry cash money yg byk..so aku decide utk buka akaun al-rajhi..which is akaun simpanan i-zamzam whereby sambil menyimpan sambil melabur berdasarkan prinsip al-mudharabah aka profit sharing..as we know al-rajhi is an Islamic Banking yg masuk to Malaysia dr negara2 arab..klu kt sana al-rajhi branch n ATM sgtla byk just like our maybank/cimb..so senang la klu nk withdraw duit kan..transaction fee is only RM10 per transaction..kita just withdraw duit ikt nilai RM then ATM akn keluarkan duit dlm currency Riyal..dh siap2 convert dah..let say kita withdraw rm100, machine akn keluarkan SAR160 (approx)..means dh siap2 convert to saudi arabia Riyal..mudah kan..klu nk guna service TH agk sukar sbb kena Q panjang la...org ramai kan..tu klu musim haji la..klu musim umrah i dont think they offer the service..n ATM card al-rajhi comes wth debit card VISA..

aku berharap sgt al-rajhi akn memperbanyakkan lagi branch n ATM dia kat malaysia ni..so that dpt mengembangkan islamic banking yg insyaAllah bersih dari Riba'..tp besela sometimes bila niat murni kita tu cuba direalisasikan.there are parties yg xleh biarkan bende tu terjadi..sbb tu sgt sukar nk meluaskan sayap islamic banking dan menjalankan aktiviti muamalat yg btl2 mengikut syariah...

p/s: auto-published n3..

Monday, February 21, 2011

Tawaf Wada' (selamat tinggal)

Assalamualaikum..

before meninggalkan Mekah utk berangkat pulang ke tanah air, WAJIB hukumnya utk jemaah mengerjakan tawaf Wada' iaitu tawaf selamat tinggal...cara mengerjakan tawaf wada' adlh sama mcm kita buat tawaf utk rukun umrah dan tawaf sunat mcm yg aku explain dlm n3 ni...yg membezakan hanyalah niat..

antara hadith sahih yang mewajibkan tawaf wada' adlh:

"Janganlah seseorang antara kamu pulang melainkan akhir yang dilakukannya adalah tawaf di Baitullah"

hadith lain:

" Telah diperintahkan (oleh Nabi s.a.w) agar manusia (yang menunaikan haji) supaya akhir yang dilakukannya adalah tawaf di Baitullah. Namun baginda memberi keringanan kepada wanita yang haid"

setelah melakukan tawaf wada', perlulah segera meninggalkan Mekah..tidak boleh berlengah2 dan membuat urusan2 lain sprti bershopping..kecuali urusan utk perjalanan pulang..means that lebih kurang 3 atau 4 jam before berangkat balik..n agak2 within that hour bole selesai urusan pengankutan/menunggu pengangkutan utk perjalanan pulang..

tawaf wada' DIKECUALIKAN bagi golongan2 di bwh:

* wanita yang dtg haid, nifas dan istihadah
* org yg bermasalah kencing xlawas -> tawaf kan wajib dlm keadaan suci dan berwudhuk.
* orang yang luka dan darah tidak berhenti keluar.
* dipaksa meninggalkan tawaf.
* takut kepada orang zalim.
* takut ditinggal teman sepemergian.
* takut kepada peminta hutang kerana tidak upaya.

p/s: auto-published..hr ni dh start cuti..

Saie di antara Safa dan Marwah dan Tahalul

Assalamualaikum..

Saie
rukun umrah yg ketiga selepas tawaf di Baitullah adalah Saie...saie adlh berjalan berulang alik bermula dari bukit Safa dan berakhir di bukit Marwah sebanyak 7 kali...lepas dh selesai tawaf, pergi la ke bukit Safa melalui pintu Safa..tiada doa khusus untuk setiap kali saie ok..berdoa memohon kpd Allah segala hajat kita dan bykkan berzikir..itu lebih afdhal..


apabila menghampiri (mendaki Bukit Safa), disunnahkan membaca:

"QS. Al-baqarah, 2:158"

maksudnya:
Sesungguhnya Safa dan Marwah itu dari syiar-syiar Islam

dan seterusnya membaca:

"Aku memulakan dengan apa yang telah Allah mulakan"

bila dh naik ke Bukit Safa, sambil menghadap Baitullah, ucapkanlah:

"Tiada Tuhan yang berhak disembah, melainkan Allah dan Allah Maha Besar. Tidak ada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah sahaja, tidak ada satu pun sekutu bagiNya, bagiNya segala kekuasaan dan bagiNya segala puji. DI atas segala sesuatu, Dia Maha Berkuasa. Tiada Tuhan yang wajib disembah melainkan Dia sahaja. Yang menunaikan janjinya, menolong hambaNya dan mengalahkan golongan orang-orang kafir"

then berdoalah segala yg dihajati semasa berada di Bukit Safa tu...



disunatkan utk lelaki berlari2 anak apabila tiba di kawasan berlampu hijau..klu refer pd rajah kt atas..yg line hijau tu.."Fast Walking Area"...utk lelaki shja..wanita jln seperti biasa..utk melakukan saie klaau bukan dlm keadaan berwudhuk pn boleh..bila tiba di Bukit Marwah, lakukan perkara yg sama seperti di Bukit Safa..

Tahalul
setelah selesai Saie, wajiblah bertahalul (bercukur / bergunting)...Tahalul adalah rukun umrah yg ke-4..bagi kaum lelaki adlh lebih afdhal membotakkan kepalanya..bg kaum wanita plak memadai hanya menggunting beberapa helai shja dari rambutnya..once dh selesai bertahalul, maka dihalalkan segala yang diharamkan di dalam ihram..

Friday, February 18, 2011

bachelor's birthday party

Assalamualaikum..

Allahu Akbar..aku bersyukur kpdMu krna memiliki sahabat2 yg baik..sentiasa memberi sokongan kpdku dikala aku susah dan murung..sentiasa mendoakan yg terbaik utkku..beruntungnya aku dan bertuahnya aku dikurniakan sahabat2 begini..syukur padaMu..hanya Kau yg mampu utk memberi rahmatMu kpd mereka dan segala pembalasan adlh dariMu..aku memohon yg terbaik utk sahabt2ku..

ok back to d topic..siyes aku sgt terharu, teruja dan terkejut..haaaaa amik sume feeling ade..ekekk:D alhamdulillah..rezeki aku dpt mkn kek hasil tgn geng bachelor yg sorang ni.. mmg sgt aku suka kek dan creamnya tu..thanks yek nett..

 ok lunch kami ke thai express pavillion..amy yg pilih tpt..

 ~guava blended wth laici...sedap banget...~

 ~ha ni la org yg belanja..baru balik LONDON gitu..so harusla dia asyik kepanasan jek..sori la amy yek..cuaca kt mesia ni mmg panas sket..ekekek:D~

 ~ok food dh smpai..aku order tom yam thai spicy wth steamed rice..klu p restoran thai aku mesti nk try tom yam dia..besela tu la dorang pnya specialty kan..hehe~

 ~amy order kue tiow ladna..aku xingt ape nama thai dia..hehe..air kiwi dia terrrrrsgt la masam~

 ~tokei kek..kesian dia order yg nama pelik2..rupenye ala2 nasi paprik..ekekke;D ok la sedap jgk ..ngee~

 ~ayu order pineapple fried rice..sedap giler katanya..~

 ~besela kalu bachelor party mmg harus ke tpt desert plak..hiks..since kami tunggu geng baru bachelor yg sorang ni lama sgt..so kami mkn la dulu kt thai express..kami kuar pintu je baru dia smpai..so trus g desert la..yg free hair tu la watie..1 of geng potong gk ni..haha mcm ahli kongsi gelap je kan ade geng2 bagai..hiks..ala saje sonok2 :D~

 ~haaa choclate fondue ni watie la banje..katanya sbb dia lmbt so ala2 tebus kesalahan gitu..hiks..kami kesian kt dia actually sbb xsempat mkn trus kena g desert..~

 ~ehem..besday girl (konon:p) tiup lilin...~

 ~cake cutting~

 ~siyes sedap..wainbow cake (read : rainbow cake..bak kata anak nett)~

 ~ni hadiah dr ayu n nett..ouh i likeee it..terharu btl aku..gigih ayu n nett buat sume ni..siap crop2 gbr aku yg comel tu..ekekeke:D~

 ~gift from watie..~

~pemberi2 hadiah...terima kasih watie, ayu, nett..thanks so much..thanks to amy yg jadi pembayar bill foods kami di thai express..haih tetiba rs kurang sorang dlm korum..fira!! we miss u dear..~

thanks to amy aka mamatisya for the treatment...banje aku mkn..ouh i likee..syukur ya Allah..aku bersyukur pd rezeki2Mu..terima kasih kpd semua yg memberi..alhamdulillah..


** thanks jgk utk ejan for the special n3..thanks for the Doa..insyaAllah..thanks to all yg wish n nyanyi lagu besday utk aku..

p/s: aku sgt sebak..terharu sgt2..semoga Allah merahmati kalian..
p/s2: sorry xdpt bw..bz settle keje hr ni..last day before cuti panjang..

the body shop perfume..

Assalamualaikum..

alhamdulillah..smlm dh slmt received parcel dr sahabat jauh..diterbangkan dr Penang via en city link..ekeke:D sgt2 terharu dgn sahabat baik ni..suka kasi aku bende..n hadiah ni sempena aku menang teka new family member's dia tu n also as a birthday gift..thanks so much dear..semoga Allah akan membuka pintu rezeki yg lebih luas untukmu dan keluarga..



~sgtlah best bau dia..softly n relaxing..hubby pn suka..tu paling penting..sbb utk dia jgk kan..hiks:p~

terima kasih Gie..smga persahabatan kita kekal abadi dan sentiasa di dalam Rahmat Allah...amin..aku sayang ko.. :)


Thursday, February 17, 2011

tawaf di Baitullah

Assalamualaikum..


rukun kedua dlm ibadah umrah adlh Tawaf di Baitullah..slps kita niat ihram di miqat dan buat solat sunat ihram, lakukanlah tawaf bila kita memasuki Mekah..tawaf adalah perbuatan mengelilingi Baitullah (Kaa'bah)  di dalam kawasan Masjidil Haram sebanyak 7 kali pusingan sambil berzikir dan berdoa kpd Allah bermula dan berakhir di penjuru Hajarul Aswad..doa semasa tawaf adalah makbul..bila kita masuk masjidil haram, tawaf menggantikan solat sunat tahiyatul masjid..klu kita masuk mana2 masjid selain masjidilharam, kt disunatkan utk solat sunat tahiyatul masjid 2 rakaat..tp kalau kita masuk masjidilharam, kt disunatkan tawaf di Baitullah.



ok back to the topic..tawaf di Baitullah utk rukun umrah..so camne tawaf di Baitullah mengikut Sunnah Rasulullah s.a.w?? ok..slps kita niat di miqat, kita disunatkan bertalbiyah sepanjang perjalanan menuju ke Baitullah utk melakukan tawaf..berhenti bertalbiyah hnya bila kita smpai ke Hajarul Aswad utk melakukan tawaf..mengikut Sunnah Rasulullah s.a.w, org lelaki hendaklah sentiasa berithiba (masukkan kain ihram di bawah ketiak kanan dan hujungnya menutup bahu kiri sehingga kelihatan bahu kanan)..dan jgk disunnahkan utk lelaki berlari2 anak bg 3 pusingan pertama manakala pusingan ke 4 sehingga akhir berjalan seperti biasa...kita wajib di dalam keadaan berwudhuk..tdk bole berckp selain perkara yg baik..hnya kedengaran bacaan ayat suci al-Quran dan kalimah suci shja..lebih kurang sama mcm dlm solat.niat kita mestilah tawaf kerana Allah Taala..bkn niat lain..klu tgh tawaf tetiba terpisah dgn kumpulan/pasangan, jgn la cuba mencari smpai jumpa krna ini bole menjejaskan tawaf tersebut..niat dh lari and kemungkinan utk bahu kita beralih pn tinggi..bahu sebelah kiri kita kena sentiasa selari dengan Baitullah..tidak bole terpaling ok..kalau x terbatal la tawaf tu..


permulaan tawaf adlh dr penjuru Hajarul Aswad (di garisan no 13 tu)..actually ade 3 garisan dr penjuru Hajarul Aswad utk kita mulakan..slh 1 nya yg garisan no 13 tu la..mula dan tamat pada garisan yg sama..and  kita disunnahkan utk mengusap Hajarul Aswad dan mengucupnya setiap kali pusingan tawaf sbgaimana yg dilakukan oleh Rasulullah s.a.w..sekiranya tidak mampu utk mengusap dan mengucupnya, ckplah sekadar menggunakan isyarat tgn kanan sambil bertakbir..

Hijir Ismail (bertanda no 5 dlm gambarajah) adlh termasuk sebahagian dr Baitulah..ianya didirikan tembok yg melengkung di luar bgnan Kaabah sbb pd masa pengubahsuaian Kaabah dilakukan, tiada peruntukan yg mencukupi..sbb tu hnya didirkan tembok shja..so ketika tawaf, jgn masuk dlm kawasan Hijir Ismail ok..klu masuk tak sah tawaf tu..sprti dimaklumkan, tawaf adlh melakukan pusingan mengelilingi Baitullah (Kaabah)..bukan melintasi..so klu masuk ke kwsn Hijir Ismail batal lah..kira melintasi Kaabah..

bila smpai di Rukun Yamani (bertanda no 9 dlm gambarajah), sprti Sunnah Rasulullah s.a.w, disunatkan utk Istilam (menyentuh) Rukun Yamani dgn tgn kanan (jika berkemampuan utk berbuat demikian) dan bertakbir sambil mengusapnya..TIDAK DISUNNAHKAN utk mencium Rukun Yamani atau memberi isyarat dgn tgn setiap kali melintasinya sekiranya tidak mampu utk mengusapnya..so klu xdpt sentuh Rukun Yamani just teruskan je tawaf dgn berjalan terus tnpa melambai tgn ke arah Rukun Yamani..

sepanjang perjalanan tawaf dari Rukun Yamani ke penjuru Hajarul Aswad, hendaklah membaca:

"Rabbana atina fiddunya hasanah wafilakhiratihasanah waqinaa'zabannar"

maksudnya:

"Ya Allah, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka"

pls take note..TIADA DOA KHUSUS bagi setiap pusingan semasa mengerjakan tawaf..kita disunnahkan sentiasa berzikir dan beroda..so..xperlu baca doa2 dlm buku yg khusus utk tawaf..lebih baik kita berzikir dan berdoa memohon kpd Allah apa yg kita hajati..rather than baca script tnpa penghayatan..

setelah selesai 7 pusingan tawaf, dirikanlah solat sunat 2 rakaat di belakang tapak Makam Nabi Ibrahim  (bertanda no 7 dlm gambarajah) yg merupakan tpt mustajab doa jugak..then disunatkan utk minum air zam zam dan berdoa di Multazam (ruang antara pintu Kaabah dan penjuru Hajarul Aswad..yg bertanda no  6 dlm gambarajah)..disunnahkan sprti yg dilakukan oleh Rasulullah s.a.w utk melekapkan dada dan muka sambil mengankat tgn dan berdoa di multazam..juga tpt mustajab doa..kalau ade rezeki dptla berdoa di Multazam..besela org ramai dan ruang yg sgt kecil....so bykkan berdoa minta dipermudahkan segalanya..

for info..antara tpt yg mustajab doa jgk adlh di bawah pancur emas (no 3 dlm gambarajah)..next dh selesai perihal tawaf dan amalannya..bole la melakukan Saie plak..ok ni next n3 eh :)

source gbr: www.google.com

boleh ke kirim salam pada nabi dan apa hukum wanita menziarahi makam nabi??

Assalamualaikum..

since byk dpt kiriman dr sahabat handai utk menyampaikan salam mereka pada Rasulullah s.a.w, so samada utk mengambil amanah tersebut atau tidak..perlu la selidik dulu samada perbuatan itu disyariatkan atau tidak utk mengelakkan kita melakukan perkara yg bidaah..

ok..utk makluman perbuatan mengirimkan salam kpd Rasulullah s.a.w. melalui org yg akn pergi ke Madinah TIDAK PERNAH DISYARIATKAN dan tidak pernah dilakukan oleh salafussoleh..sesiapa shja bole mengucapkan salam kepada baginda di mana2 tempat mereka berada..Allah akn menyampaikan salam itu melalui para malaikatNya..

sabda Rasulullah s.a.w:..maksudnya:

"Sesungguhnya salam kamu pasti sampai kepadaku di mana sahaja kamu berada" - Riwayat Abu Ya'la:469
in fact, dlm solat kita yg 5 waktu sehari tu...2 kali setiap waktu kita akn mengucapkan salam kita kpd Rasulullah s.a.w dlm tahiyat awal dan tahiyat akhir kan :) salam utk org yg sudah meninggal dunia hanya diucapkan oleh org yg berziarah itu sendiri..

so..hope penjelasan ni jelas tentang hukum kita mengirim salam kepada nabi melalui org yg akn pergi ke Madinah..JGNLAH DIAMALKAN ok :)

ok..berkenaan hukum wanita menziarahi makam nabi..boleh ke x? Syeikh Ibn Baz r.h berkata:

"kaum wanita tidak dibenarkan menziarahi makam Rasulullah s.a.w krna terdapat hadith melarang dan melaknat wanita yang menziarahi kubur secara umum. Perbezaan pendapat mengenai masalah ini sgt masyhur. Tetapi pendapat yg lebih baik dan sesuai dgn Sunnah ialah mereka TIDAK PERLU menziarahi makam Rasulullah s.a.w krna tidak ada beza antara makam Rasulullah s.a.w dengan kubur2 yang lain. Oleh itu wajib beramal dgn keumuman hadith-hadith itu selagi tidak ada nas yg membolehkan wanita menziarahi makam Rasulullah s.a.w. Yang ada cuma nas yang melarang perkara itu" - Fatawa Ibn Baz, jil:17, ms 419

perbezaan pendapat lain adlh menyatakan hukum wanita menziarahi kubur adalah makruh....hukum makruh adlh lebih baik tidak dikerjakan...namun jika ia dikerjakan tidak lah berdosa..so lebih baik bg wanita utk tidak menziarahi kubur krna itulah yg terbaik...hikmah disebaliknya adlh utk mengelakkan wanita yg sememangnya beremosi menangisi dan meratapi org yg pergi itu dikuburnya...

Wednesday, February 16, 2011

dpt tolat free..ouh i likeee

Assalamualaikum..

alhamdulillah..rezeki..dpt tolat free dr langkawi..hadiah besday gitu..hiks..mekaseh pd jijah..(ye btl nama dia jijah)..i like it to the max..everything yg chocolaty aku pasti menggemarinya..hiks..mana x gemuk..hahah:p

thnks to all yg sudi bg besday wishes kt aku..thanks so much..smga doa2 kalian dimakbulkan Allah :)

~ mcm dh lama giler xmkn choc van houtan yg dlm tin tu..hiks..~

syukur pd rezeki Allah..

p/s: jwb kt sini je la since ramai yg tnya...since cancel pegi Mesir, insyaAllah aku g umrah dgn hubby jek..aQeel tinggal dgn wawan dia..

niat ihram

Assalamualaikum..

ok nk bg info details pasal rukun2 umrah..dlm n3 lps aku dh brief pasal rukun & wajib umrah..now aku huraikan in details.ok rukun pertama adlh niat ihram and wajib dibuat di miqat..before ths aku sgt blur n xpaham camne nk tentukan miqat utk kita niat..n mmg ade byk tpt utk miqat..cuma xsure sape yg akn tentukan miqat mana utk kita niat ihram..n after dh pegi kursus umrah then baru la aku tau rupanya tpt2 miqat tersebut adlh di kwasn sekitar tanah halal sekeliling tanah haram..maksudnya tgk dr mana kita datang utk masuk ke Mekah..so niat la di miqat yg terhampir..

mcm aku nnti..insyaAllah aku dr Madinah..so miqat yg terhampir adlh di Bir 'Ali..klau jemaah dr Malaysia transit kt Jeddah and terus masuk Mekah, normally akn niat dlm flight yg mana flight tu akn melalui kwsn miqat Qarnul Manazil...nnti pilot tu akn announce la yg flight menghampiri miqat Qarnul Manazil..then bole la berniat ihram..klu dari Yaman miqat dia di Yalamlam..and etc..so lps dh niat ihram tu..sunat utk kita sentiasa bertalbiah sepanjang perjalanan menuju ke Mekah..

Niat ihram: 

" Sahaja aku mengerjakan Umrah dan aku berihram dengannya kerana Allah Taala "

niat ihram bersyarat :

" Sahaja aku mengerjakan Umrah dan aku berihram dengannya, dan sekiranya aku datang haid atau lain-lain sebab maka halallah aku dengannya"

untuk wanita dinasihatkan utk membaca niat ihram bersyarat..dikhuatiri belum sempurna kita melakukan tawaf tapi didatangi haid..since umrah waktunya pendek shja n takut xsempat utk kita sempurnakan rukun umrah.. so dgn niat ihram bersyarat, seseorang wanita itu akn gugur ihramnya dan bebas dr larangan ihram sekiranya didatangai haid...tawaf wajib dlm keadaan suci, berwudhuk dan menutup aurat..sama seperti di dalam solat...saie dan tahalul xkisah..tanpa wudhuk/tanpa suci pn still boleh buat...

Maksud Talbiah: 

"HambaMu datang menyahut panggilanMu, ya Allah hambaMu datang menyahut panggilanMu, hambaMu datang menyahut panggilanMu, Tuhan yang tidak ada sekutu bagiMu, hambaMu datang menyahut panggilanMu, sesungguhnya segala pujian, nikmat dan pemerintahan adalah milikMu, tidak ada yang sekutu bagiMu"

AMALAN YANG SALAH:

speaking of niat umrah ni kan..kita slalu dgr org cite bila pegi Mekah buat umrah berkali2..means lps dh buat umrah yg pertama kali (yg wajib) tu..esoknya or bila2 kelapangan dorang akn keluar ke Tanaim di Tanah Halal semata2 utk niat ihram n buat umrah lagi..kononnya utk mendptkan pahala yg lebih..actually itu bukan yang disyariatkan utk melakukan umrah berkali2 dalam masa yg sama..maksud aku bila dh masuk ke Mekah dan berniat ihram and then sempurnakan rukun umrah..then esoknya keluar ke Tanaim utk buat umrah lagi...Rasulullah s.a.w tidak pernah berbuat demikian..Nabi junjungan kita hnya buat umrah 4 kali tetapi bkn dalam 1 kali..kita bole pegi ke Mekah berkali2 utk buat Umrah..tp bukan maksudnya kita yg dh berada di Mekah keluar dr Mekah utk niat umrah dan buat rukun2 umrah..in fact bg penduduk Mekah, tdk diwajibkan umrah ke atas mereka krna Tawaf di Baitullah adlh lebih afdhal. dan itu merupakan umrah bg mereka.(dan kita bila berada di Mekah)...so bila kita dh ade dlm Mekah, seelok2nya kita buat Tawaf sunat di Baitullah rather than kita gagah pegi keluar ke Tanah Halal utk niat umrah dan buat umrah...Tawaf di Baitullah adlh lebih afdhal dari bersaie..so elokla kita mengerjakan sesuatu perkara yg lebih pahalanya.....ok boleh baca kat sini utk lebih jelas lagi..beserta dgn dalil2 dari hadith yg sahih..

setiap apa yg kita lakukan haruslah berpandukan Al-Quran dan Sunnah..hope pahamlah Sunnah yg kita seringkali ungkapkan itu adlh setiap apa yg dilakukan oleh Rasulullah S.A.W...Rasulullah S.A.W dh ckp sempurna utk jadi panduan utk kita ..jgn la kita buat benda2 yg tidak dibuat oleh Baginda..selalunya amalan2 bida'ah ni dilakukan tnpa sedar..they are tend to think its ok to do more than what our Prophet done before..but their thought is totally WRONG..kt diminta dan diwajibkan utk mengikuti Baginda bukan buat bende2 yg berlebih2 semata2 utk dpt lebih pahala dan keredhaan..wallahua'lam..


3 days left..huhu

Assalamualaikum..

phewww***..giler bz..adeiiii..break kejap..3 days left before the long leave..tp bykkkkknya keje nk kena settle..haih..sabar..sabar..dugaan....

alhamdulillah..visa dh approved by Arab Saudi..just waiting our embassy to return wth the passport..syukur..semoga tiada lagi halangan utk kami berangkat 22hb ni..insyaAllah..

ok bye..bz sgt smpai otak jadi blur..huhu..




Tuesday, February 15, 2011

Live n3 on my birthday!!

Assalamualaikum... Alhamdulillah..syukur aku masih bernafas di muka bumi Allah dgn menikmati segala rezeki yg dikurniakan..syukur ya Allah..syukur di atas nikmatMu..



Speechles bl baca ucapan kesayanganku..part of it... "aku mencintaimu krn agamamu.. Kalau rosak agamamu, maka rosaklah cintaku padamu..maka peliharalah agamamu agar kasih sayang, cinta, harapan dan impian yg tlh terbina selama ini berkekalan sehingga ke akhir hayat..." Terima kasih hubby...i love u:) Mode: berbunga2 cinta..alhamdulillah.. [-suziey-] via iPhone

Monday, February 14, 2011

Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM wth Polarizing Filter

Assalamualaikum..

info sharing lagi :) last saturday dgn rasminya testing2 ultra wide angle focal lense wth the polarizing filter..basically lense ni sesuai utk capture object dr jarak dekat (limited area) in full...10-22mm tu la distance utk zoom in n out..let say nk amik gbr masjid yg besar tu dlm jarak yg dekat..ha lense ni sesuai la..n also klu nk amik view mmg cun la..nmpk wide jek..since aku pn suka g holiday..so utk shoot pemandangan sesuatu tpt tu sgt la best klu guna lense ni...such beach, mountain, lake, big building mcm masjid..

bila kita berada pd jarak 10mm the minimum distance dgn object, it able to capture the whole object..n let say nk captured gbr kita berbackgroundkan masjid/bgnan yg besar..bila angle dia wide, kita as object pn nmpk besar..klu kit lense kita zoom out utk nmpk the whole background, gbr org dlm gbr tu akn jadi besar semut kan..xbape nmpk..so klu guna lense ni nmpk clear & sharp la..sbb kita amik dr jarak dekat and at the same time wide angle membolehkan background tu nmpk luas n penuh..bahasa kameranya..Canon DSLR ni akn  struggle utk produce sharp results..paham ke ape aku ckp ni..ekeke:D

bila capture with wide open (especially @ 10mm), it shows strong vignetting..vignetting tu yg itam2 kt tepi setiap penjuru gbr tu...klu kita zoom @ 22mm which increase the focal length, dia akn reduce vignetting effect tu..for info..price approx rm2.6k ++


polarizing filter pn penting utk outdoor photoshoot..1 of the main effect is..dia akn eliminates reflection dr non-metal surface..non-metal ni selain besi/kaca la...mcm permukaan air, langit, awan etc..for info..price dia utk brand hoya approx rm250 ++..

 ~ok ni using EF-S 10-22mm WITHOUT polarizing filter..~

 ~ WITH polarizing filter..@ 10mm..nmpk kan vignetting :)~

 ~ without polarizing filter~

 ~with polarizing filter @10mm focal length~

 ~susana senja..u look blue lah..ekeke:D~

 ~closed up to 10mm dpt hasilkn gbr yg unik..nmpk kan lain sket gbr ni..xstatic mcm bese..dia ade nmpk mcm cembung sket..so bole la guna kreativity masing2 utk capture the best moment  :).for info..it was captured dlm 3 langkah je dr hubby n aQeel dok tu..time ni nk maghrib dh..n no speedlite..just manual setting in aperture n shutter speed..~


~ni hubby amik btl2 dr kerusi depan kami duduk..tp can see widen background..abaikan direct speedlite tu yek..hehe..~

p/s: all are non-editing piccas..

now u see..now u don't....

Assalamualaikum..

ish masih sukar menerima kenyataan yg dominos pizza bangsar yg dekat SR tu dh tutup..rsnya baru je mkn pizza kt situ last month..last friday nk pegi balik eh dh tutup..agk mengejutkan..hahaha..

hmm..xpela xdpt dominos pizza..pizza hut pn ok la..asalkan dpt lepaks2 ngn geng bachelor..nett n ayu..

 ~nett, ayu, suziey.com ~



 ~gbr terpksa diblurkan atas permintaan empunya diri..hehe~

  

 ~aku klu mkn pizza wajib ade sos..bole plak bangla tu ckp sos dh abis..aku xkira..aku minta gak sos..paksa dia dptkan jgk..at last dia bawa sos paket byk giler 1 pinggan..ala2 perli tp kami buat2 xpaham jek..perabih sume skali..ekkeke:D semakin lama semakin worst la services @ pizza hut..its true..dh bape kali dh dpt bad experienced..~


mode: bz giler..

Friday, February 11, 2011

bila rezeki itu ditetapkan utk kita..terima kasih Gieyana79.blogspot

Assalamualaikum..

1stly...wajib utk aku bersyukur pd nikmat dan rezeki Allah..n rezeki yg ni mmg aku sgt tidak sangka..aku dgn excited meneka new famili members sahabat ni..mmg sahabat ni kata xde hadiah..aku teka pn bkn sbb hadiah..tp sbb excited bila ade shbt2 yg tmbah new gadget especially related to DSLR..hehe..n who knows..Allah telah bukakan pintu hati dia utk bg aku hadiah..that is why kita kena sentiasa bersyukur pd Allah dan yakin dgn setiap rezeki Nya..

thanks babe for ur n3..terharu aku..siap besday wish lagi..hiks..besday kita pn dekat2 jgk..aku pn nk wish in advance wei..happy besdayyyyyy to u :D aku sayang ko...may our frenship remains n never can end..insyaAllah..terima kasih utk doa ko utk aku..aku jgk doakan ko n family sentiasa di dlm lindungan rahmatNya..




picnic @ pantai morib

Assalamualaikum..

konon2 nk g gold coast morib..tp mcm pelik gold coast resort tu mcm under construction..mcm belum siap pn ye jgk..tp promotion dia mcm dh meluas..bape byk mcm daaa..ekeke:D anyway..last 2 weeks kami berpicnic n bersantai2 di pantai morib..last time aku pegi sini 20 yrs back..perghh giler lama xjejak kt sini..huhu..

as expected mmg lengang..xde org..pantai ni mcm dh mula dikomersil kan..tp still xdpt tarik org rmaai utk berkunjung kt situ..ntah la nape..xmcm PD..sgt happening even tho keadaan pantai lebih kurang jek..maybe sbb xbyk aktiviti riadah yg ade..bkn xbyk..mmg xde lgsung.ekekek:D mcm bot banana floater tu sume xde kt sini..tp klu utk rest mind mmg sesuai sgt..sbb xde org..so peaceful la..hehe..apepun kami mmg had fun..



 ~besela..aQeel buat keje feveret dia..~

 ~aku bertapa je dlm khemah..sambil mkn bekalan..ekekek:D~

 ~see lengang kan..~

 ~skodeng 2 banak..aiyak..xmenarik btl pemandangan blakang tu..haih..~


 ~siyes aku geli giler ngn lubang2 ketam ni..huhu~

 ~sgt sonot tgk my heroes had fun playing together :) luvly moment..~



 ~aQeel selamba jek amik fish tu n throw into the beach..ekeek:D ~


 ~castle in construction..ekeke;D~


tamat sudaaaa..alhamdulillah..syukur dgn kebahagiaan ini..syukur pd nikmatMu..

p/s: esok testing new lense..weeeee :D

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy