Wednesday, March 30, 2011

umrah bersama kanak2 belum mumaiyiz...

Assalamualaikum..

ramai yg bertanya pasal ni..minta aku share info2 n tips klu nk buat Umrah bawa ank2 yg masih kecil dan blm mumaiyiz..cuma aku terlupe je nk selit2 dlm n3..hehe..sori yek..ok ni aku buat n3 khas utk kupas isu ni..ecewah..

actually plan asal aku mmg nk bawa aQeel skali tp masa tu nk pegi ziarah Mesir..tp mmg xde rezeki nk pegi Mesir disebabkan rusuhan tu..so kami cancel ziarah Mesir n just pegi Umrah shja..then last minute mcm tergerak hati nk tinggalkan aQeel..after discuss ngn hubby decided xyah bw aQeel..the reason being, kami just pegi Umrah..so mmg just utk beribadat..mmg xde ape aktiviti yg menyeronokkan utk budak2..so tkt nnti aQeel boring plak..bila dia boring trpksa la kami bw dia g jln n beli toys je kt dia..makanya sudah lari la tujuan asal kami pegi umrah..at first mmg sgt berbelah bahagi nk bawa atau x..for me nk bawa sbb nk bg pendedahan awal pd aQeel..tp bila difikir dan dikaji pro n con..lg byk con klau bawa aQeel skali...nk pk time tido dia, time minum susu..n dibuatnya tgh solat dia nk berak plak..adeii...so dgn berat hati trpksa la tinggalkan aQeel dgn my mom..n since dia dh bese dok ngn mak aku..sket pn dia xheran ibu ayah dia xde 2 minggu..n for me syukur alhamdulillah..at least lega 1 masalah..i know tht aQeel is fine n he has no problem kt malaysia..so dpt la beribadat dgn lebih tenang...aku call aQeel every 2 days once..jadila utk lepas rindu :) bila realize semua hikmah disebalik semua yg berlaku ni aku bersyukur pd Allah s.w.t sbb dia tujukkan jln yg mudah utk kami..asalkan niat kita ikhlas utk buat sesuatu especially utk beribadat kpdNya..insyaAllah Dia sentiasa permudahkan segala urusan..alhamdulillah..

ok berbalik tentang tajuk tu..kt sana mmg mostly org arab bw ank kecik..masa aku pegi sana mmg agk kurang la aku tgk jemaah malaysia bw ank kecik which aku kategori kan as baby/toddler besar aQeel..yg masih blm mumaiyiz lagi..n dr observation aku mostly ank2 dornag agk mengganggu la dorang nk solat..mmg sentiasa dgr budak menangis, menjerit and so on..besela ragam budak kan..mana nk dok diam utk jangka masa yg lama..so bila cenggitu keadaannya..agk sukar utk beribadat..bkn shja bg kita..bg org lain jgk..bg aku..aku tkt sgt klu ank aku buat hal hingga buatkan org lain terganggu nk solat..dibuatnya org tu jenis kurang sabar maunya dimaki hamun kita dan anak kita sbb ganggu dia nk solat dgn khusyuk..hati kita pn xtenang..tp apepn terpulang pd individu tu sdiri la..mcm org arab tu dorang xkisah..xpeduli org lain dh..tp kita jgn la mcm tu..kena bertimbang rasa jgk la..fikirkan org lain sama..jgn penting kan diri sdiri.. :)

klau bawa ank kecik ni..nk iktikaf dlm masjid pn agk sukar...n bila ade kt sana mestila kita nk penuhkan masa kita dgn beribadat dan iktikaf di masjid..klu bawa ank kena pk gk time tido dia., time mkn dia, time minum susu dia, time dia nk berak n so on..tp klu rasa confident  bole handle sume tu and ank korang bole dok diam je xmerayau2 dlm masjid time korang solat sunat / mengaji Quran..bawa je la..aku teringat doctor tpt kami amik injection dulu dia ada ckp..bawa budak kecik ni bkn ade kesan ape pun pd dorang..sbb dorang xkan ingt pn segala pengalaman dorang kt sana..tp tu kata dia la..wallahualam..apepn terpulang pd diri sdiri..kaji dan fikir pro n con utk bawa anak kecik pegi Umrah..
my suggestion klu nk bw ank yg less than 5 years better not to utk Umrah pertama ..klu umrah kedua ketiga n so on ok la..tu pendapat aku je la..tapi klu korang pegi in group which is ade adik badek or saudara mara yg bole tlg take turn jg ank korang xde mslh aku rasa..

usually as early as 3am kami dh prepare utk pegi masjid..Subuh @5.20am..so lps solat Subuh dlm kol 7am balik hotel for breakfast..n leisure time la..nk shopping ke rehat ke..then kol 10am g masjid utk iktikaf smpai Zuhur @ 12.30pm..after Zuhur dlm kol 1.30pm balik hotel utk lunch n rest..kol 3.00pm dh ready pegi masjid balik smpai Asar @ 3.55pm..lps Asar kadng2 balik bilik utk rest..kadang2 stay smpai Isyak @7.30pm..then lps Isyak dlm kol 9pm balik hotel utk dinner n tido..so basically tu la rutin harian kt Mekah..kt Madinah agk byk leisure time..maybe sbb xperlu nk tawaf....tpt solat perempuan pn mmg dikhaskan..so xworry xdpt tpt nk solat..

so aku rasa tu je la yg aku nk share..klu nk tnya ape2 silakan..insyaAllah yg mana blh dijawab aku jwb..wallahualam.. :)

Tuesday, March 29, 2011

rutin harian di Masjidil Haram @ Mekah Al-Mukarramah

Assalamualaikum..

fuhh..lama xupdate umah pink ni..hehe..mekaseh byk2 ye pd readers yg sudi gk jenguk2 umahku ini even xde update :) rs nk tergelak plak bila ade yg kata aku mcm buat siri jejak rasul pasl n3-n3 Diari Umrah aku ni...for me..i just want to share the experience..sharing the info yg bole bg manfaat pd sume yg baca..n indirectly nk bg korang semangat utk berusaha jejakkan kaki ke sana..insyaAllah..klu niat korang ikhlas Allah pasti permudahkan..amin..

even now dh more than 3 weeks aku pulang meninggalkan kota paling suci di muka bumi Allah ni..segala kenangan dan ape aktiviti yg aku biasa lakukan kt sana still fresh lg..perasaan tu still sama lagi mcm masih berada di Mekah...Subhanallah..sgt sgt indah perasaan tu..to tell the truth..hanya org yg dh merasainya je yg paham n tau camne perasaan tu..perasaan sebenar bila menjadi tetamu Allah..Allahuakbar..ku bersyukur padamu...Alhamdulillah..

 ~bila tgk BR teringt plak geng bachelor amy.ekekek:D kt arab pn ade BR ok..price dia lebih kurang je kot..xpasan :D rasa sama je mcm kt mesia..hehe..time ni baru lps solat Zuhur..usually after solat Zuhur, kami balik hotel utk lunch..on d way ke hotel kami tu mmg kena lalu Hilton hotel dulu yg mana dlmnya ada Bin Dawood (supermarket) dan mcm2 kedai lain dlm tu..fast food mcm Burger King, KFC n pizza ade la kt dlm tu..for info..fast food kt sana sgt mahal..cth mcm KFC snack plate SR20++..klu kt mesia dlm RM12++ je kan..so since fast food ni berlambak kt mesia kami xmkn pn fast food kt sana..plus dgn hrga yg agk mahal..ekeke:D~

 ~ni kedai eskrem tepi2 jln bwh Hilton tower..klu nk pegi balik masjid mmg lalu ler..hehe..saje try eskrem arab ni plak.SR2..kt sana xde pn brg2 yg hrga SR1...mostly SR2 ke atas..mcm murtabak, kebab n food yg jual kt tepi2 jln tu mostly SR4..klu dlm pasaraya Bin Dawood tu plak..dorang xde coins tau..so klu total hrga brg yg kita beli cth SR15.30...dorang akn kira SR16 plus free tissue or sweet or something to replace the cents..hmm cam pelik jgk..but then baru realize xpnh ade pn coins riyal..ekeke:D agk jakun kan:p~

 ~ni adlh bhgian dlm level 1 Masjidil Haram..klu xfamiliar n xingt tangga yg kita naik..mmg sesat la dlm tu..aku pnh skali tersesat sbb xingt tangga mana aku naik..hikss..~

 ~ni time lps Subuh..usually lps solat Subuh..aku akn buat tour sket..tp xde la everyday..hehe..saje tour dlm Masjidil Haram..menikmati keindahan Masjidil Haram dan keindahan Baitullah..menghayati ketenangan yg ade di dalamnya...Subhanallah..aku sgt merindui suasana itu..ni aku minta jemaah indon tlg snap kan..klu nk tau..aku n hubby dok sebilik kt hotel.pegi n balik masjid bersama..tp dlm masjid kitorang mmg xjmpa each other..masing2 bw haluan masing2..kiranya bila berada dlm Masjidil Haram..kami jadi alone..which is sgtla bgs begitu..sume on our own..meet point kami adlh dkt rak kasut..lps dh letak kasut..kami pn berpecah..agk selesa camtu..kita akn rasa hnya kita dgn Allah Taala jek..sket pn xrasa keseorangan..bg aku digalakkan camtu..so kita bebas nk beribadat tnpa memikirkan bende2 lain..n kita pn xtertunggu2/tercarik2 pasangan kita..especially time iktikaf..kt xkan abis kan masa berbual2..bila sorang2 kita akn rasa nk berkomunikasi dgn Allah Taala je..hati jadi tenang..kiranya kita spend the quality time dlm masjid hanya utk memberi tumpuan kpd ibadat kita pd Allah Taala..lupakan semua hal dunia..Alhamdulillah even tho aku sornag2 bila dlm Masjidil Haram..Allah sentiasa permudahkan urusan aku..utk bertawaf, solat dan ape shja yg aku buat..sbb aku tau Allah sentiasa ada bersama utk membantu dan memakbulkan setiap ape yg dipohon..di Tanah Haram setiap ape yg kita minta Allah bg cash..tambah2 dlm Masjidil Haram~

~Zam zam drinking water..~

 ~cold & not cold zam zam..Alhamdulillah..sgt sedap..lega sgt bila minum air zam zam..~

~lps dh tour meet hubby kt meet point which is kt rak kasut..ekeke:D before balik hotel jln2 sambil menikmati pemandangan yg indah di sekitar Masjidil Haram..Subhanallah..indah sungguh ciptaan Allah..~


~cantik giler pemandangan sunrise..captured via iPhone jek..tp sbb mmg view dh cantik..capture guna phone je pn dh cantik..~



~ni actually suasana after solat Jumaat..sgt la ramai umat..tp now lagi la ramai..sbb ramai sgt org dh mula masuk ke Mekah utk umrah..~

sesungguhnya perasaan rindu pd Baitullah sgt menebal..insyaAllah akn ke sana lagi..smga Allah permudahkan segala urusanku..

Thursday, March 24, 2011

ziarah luar @Mekah

Assalamualaikum..

day 4 @Mekah, kami dibawa ziarah luar lagi...

 ~ouh tdk kelihatan plak tumfuk tumfuk taik unta..ekeke;D 1st place kami pegi minum susu unta..bkn minum free ok..beli susu yg dia jual tu minum la..hehe..kami beli je tp xminum..ntah ler..mcm xlalu..ekeke:D susu tu fresh..baru perah trus masuk botol n jual..SR5 je sebotol..~

 ~bergmbar kenangan di padang pasir..berlatarbelakangkan unta yg comel..ecewah..:p~


 ~kulit unta ni keras..eh bkn keras..mcm kesat..klu kuda lembut kan..ni kesat..mcm bulu2 tali yg org guna utk main tarik tali tu..ha cenggitu la lebih kurang rasa kulit dia..behave je..sporting plak tu..hiks..~

 ~wohooo..dia mkn sgt laju..bila kena tgn lidah dia tu rs geli..ekeke;D nk pose pnya pasal brani kan diri jgk la feeding dia..hehe~

 ~ha dlm plastik tu susu unta..lebih kurang besar botol mineral size kecik..dlm 500ml kot..pekat susu dia..sbb baru perah kan..lama2 dia cair kot..aku pn xpasan..hehe..bila tgk org2 yg jg unta2 ni kesian..rs insaf dan bersyukur pd nikmat yg kita ada..betapa dorang nk cari rezeki..berpanas2 jg unta..mmg padang pasir..dgn panas teriknya..~

 ~ok next pegi lawat muzium 2 MASJID SUCI  (2 HOLY MOSQUES)..semua brg2 sejarah tinggalan lama yg ada di Masjid Nabawi & Masjidil Haram ada kt sini..ade yg betul ade yg just replika..mostly brg2 asli dorang simpan kt Taif..wallahualam..~


 ~pintu Kaabah...~

 ~tangga Kaabah~

 ~mesin penenun kiswah (kelambu Kaabah)~

 ~telaga zam zam..tu je la part of the artifak..byk sgt..pintu asal masjid Nabawi pn ada..bongkah Hajarul Aswad..etc~

 ~ok ni Masjid Hudaibiyah...disinilah termeterainya Perjanjian Hudaibiyah..kisahnya..masa tu Rasullah dan para sahabat nk masuk ke Mekah utk membuat Umrah..tapi dihalang oleh kafir Quraisy..coz at that time kafir Quraisy menguasai Mekah sblm ditawan smula oleh org Islam..so Rasulullah mghntar wakil iaitu Uthmas ibn 'Affan utk berunding dgn kafir Quraisy..stlh lama menunggu Uthman xbalik2 dan tersebarlah kabar mengatakan Uthman mati terbunuh..ini menyebabkan para sahabat sgt marah dan membaiat (berjanji setia) dgn Rasulullah utk memerangi kafir Quraisy abis2an..then xlama lps tu Uthman kembali kpd Rasulullah dgn selamat dgn membawa proposal perjanjian genjatan senjata dr kafir Quraisy..perjanjian tu dinamakan Perjanjian Hudaibiyah..di sini jg la berlakunya mu'jizat Nabi s.a.w iaitu keluar air dari jari2 tgn Baginda bilamana semua yg berada di Hudaibiya sedang kehausan dan tiada lagsung bekalan air utk diminum melainkan sedikit air yg ada pada Nabi s.a.w...then Nabi s.a.w pn mencelupkan tgn Baginda ke dlm bekas kecil berisi air itu..maka keluar mengalir lah air dr tgn baginda sprti mata air dan ckp utk kegunaan wudhuk dan minum bg 100 ribu org..Subhanallah..~

 ~ni tapak asal masjid Hudaibiyah..~



 ~Masjid Hudaibiyah ni terletak di luar sempadan Batas Tanah Suci..juga dijadikan miqat utk niat umrah..since lawatan petang, so kami solat Asar di sini..syg jgk sbb trpksa missed solat jemaah di Masjidil Haram..tp disebabkan perlu menepati masa yg ditentukan oleh pihak Muzium 2 Holy Mosque, so trpksa akur..nk masuk muzium tu mmg pihak pengurusan Muzium yg tentukan masa lawatan..hanya 2 buah bas je bole masuk utk satu masa lawatan...~

dgn ini berakhirlah kisah ziarah luar kami di Kota Mekah Al-Mukarramah..so dlm 6 hari yg tinggal kami byk iktikaf dan beribadat di Masjidil Haram jek..selain shopping sket2 pd masa terluang..

Wednesday, March 23, 2011

ziarah manasik Haji

Assalamualaikum..

day 2 di Mekah kami dibawa utk ziarah ke manasik Haji..previous n3 aku ade inform pasal Rukun & Wajib Haji kan..so sepanjang perjalanan menuju ke tpt2 manasik haji, (tatacara ibadah haji) mutawir menceritakan serba sedikit sejarah2 pd zmn Rasulullah s.a.w..bila mengetahui sejarah2nya timbul rasa keinsafan dlm diri dan mengagumi kebesaran Allah s.w.t..Subhanallah..





~ tu adlh Masjid Namirah di Arafah..sgt besar..bole menampung lebih kurang 350 ribu jemaah..tapi masih blm masuk kwsn wukuf yek..~

 ~ha ni penanda sempadan kwsn wukuf..Dilaksanakan pada tanggal 9 Zulhijah, waktunya dimulai setelah matahari tergelincir sampai terbit fajar pada hari nahar (hari menyembelih kurban) tanggal 10 Zulhijah..kwsn wukuf di Arafah adlh slh 1 tpt yg mustajab doa..sesiapa yg berdoa di Arafah insyaAllah makbul doanya..aku diberitahu kwsn Arafah adlh tpt makbul doa hanya pada hari wukuf..wallahualam..~


 
 ~aisey..unta xmoh posing daa..ekekke:D ni dekat Jabal Rahmah..tpt bertemunya Adam & Hawa setlh sekian lama dikeluarkan ke Bumi dari Syurga..krna termakan godaan Syaitan..aku xnaik pn unta ni..~


 ~eskrem kt sini mahal sket dr kt luar Masjidil Haram..eskrem yg sama SR3..klu kt luar Masjidil Haram tu SR2 jek..rasa dia mcm eskrem McD jgk..cuma mahal sket jek..~

 ~aku just posing kt kaki Jabal Rahmah jek..tu pn gayat nk turun balik..tinggi2 anak tangga dia..nk naik ke puncak idok ler..hehe..~

 ~hubby je yg naik ke puncak..nk tgk ape ade kt ats tu..aku just tgk gbr je la..hehe..~

 ~view frm top of Jabal Rahmah..rmaai gk org naik..ade org dr negara Arab lain dorang siap solat kt atas tu n berdoa..xde dalil pn yg suruh doa/solat kt atas Jabal Rahmah..nabi pn xbuat camtu..so jgn terjebak dgn kepercayaan xbtl ok..tkt jadi Bida'ah..hukumnya berdosa besar..actually doa kt kaki bukit Jabal Rahmah pn bole sbb dia part of Arafah..yg makbul doa adlh berdoa di mana2 kwsn Arafah..~

 ~batu putih tu sbgai tanda di mana Adam  & Hawa bertemu semula stlh terpisah sekian lama..~

 ~view seluruh kwsn Arafah..saujana mata memandang :)~

 ~xsah kalu xde aktiviti jualan..hehe..~

 ~siap ade yg tulis nama atas batu utk kekalkan jodoh...haih..jgn ler buat cenggitu ek..~

 ~ni part of the group..alhamdulillah group kami mmg sgt happening..maybe sbb mostly org muda..sempoi jek..yg berihram sblh kiri tu la ketua rombongan aka owner travel agent Al-Mukminin :)..sempoi je dia..~

 ~kacau plak org blakang tu..hehe..~

~next..proceed to Mina..di sini tpt bermalam (mabit) pd hari2 Tasyriq, mengutip batu kerikil utk melontar 3 Jamrah di Muzdalifah pd siang hari..disini jgk peristiwa Nabi Ibrahim sembelih anknya anaknya Ismail ats perintah Allah s.w.t tapi dgn kuasa Allah s.w.t, Ismail ditukarganti dgn binatang sembelihan..ibadat korban kekal hingga ke hari ni..

~nasib kami xbaik hr tu sbb seluruh kwsn Mina ditutup utk semua kenderaan..so kami just dpt lalu tepi jln besar jek..xboleh nk masuk ke dlm kwsn 3 Jamrah di Muzdalifah dan khemah2 tpt jemaah mabit..~

 
 ~Masjid Masy'aril Haram di Muzdalifah~

 ~ni kwsn perkhemahan utk jemaah bermalam (mabit) di Mina..khemah2 ni adlh anti kebakaran tau..~

 ~menuju ke Al-Haram..~

 ~ni adlh Gua Tsur..ni bkn Manasik Haji ok..kira lps dh ziarah Manasik Haji, kami melawat tpt2 bersejarah yg lain plak on the way balik ke Al-Haram..Gua Tsur terletak di Jabal Tsur..4km dr selatan Masjidil Haram..nk mendaki ke Gua Tsur tu amik masa dlm 1.5 jam..sejarah gua ni adlh tpt persembunyian Nabi Muhammad s.a.w dan shbt Baginda, Abu Bakar dr org2 kafir Quraisy yg menghalau mereka dr Mekah~

 ~yg tinggi tu adlh Jabal Hira'..di atasnya trdpt Gua Hira' iaitu tpt di mana Nabi Muhammad s.a.w menerima wahyu pertama yg dibawa oleh Malaikat Jibril semasa Baginda sedang berkhalwat brsama Allah s.w.t..gua tu kecik je..bole muat 2 org jek..tp muat utk sorang je solat..dlm gua tu ade 1 lubang yg bila kita tgk melalui lubang tersebut, akn nmpk direct Baitullah di Masjidil Haram..Subhanallah..teringin nk naik tp tinggi sgt..ade org yg gigih naik atas tu..~


maka selesailah ziarah utk hari tu..trus balik ke Al-Haram utk solat zuhur berjemaah di Masjidil Haram...on d way balik tu trnmpk ade eksiden..mutawir tu kata kt sini eksiden perkara bese..mmg btl pn..kt sana asyik dgr org hon sana sini...mmg bw kete main redah jek..kete dorang pn mostly kemek sana kemek sini..dorang xkisah sgt pasal kete..xbyk kete yg btl2 cantik n mewah..minyak kt sana murah jek..SR0.60 = 10L...murah giler kan..hiks..

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy