Tuesday, May 31, 2011

sarawak cultural village - part II

Assalamualaikum..

ok now cultural village yg mmg kt sarawak je ade..hehe..

 ~rumah melanau ni besenya terletak dekat kawasan pantai..umah dorang sgtttttt tinggi..dipanggil Melanau Tall House..tujuannya utk melindungi diri dari serangan lanun..kt persisiran pantai kan..n lantai dia diperbuat dr buluh2..mmg sengaja dijadikan ruang2 utk dorang cucuk2 lembing dorang andaikata ade musuh menyerang dari bwh umah..kepakaran dorang of course la tangkap ikan guna lembing..xsure plak dorang panggil lembing tu ape..hehe..~

 ~ aku try naik umah ni..sgt tinggi..and bila smpai atas aku gayat..jln pn slowly jek..dh la dr atas umah tu nmpk la tanah yg jauh ke bawah dari celah2 lubang lantai tu..huhu siyes mmg gayat..org gayat mcm aku mmg xleh dok umah cenggini..ekekek:D~

 ~ hehe:p eksen je posing tu..idok ler aku nk naik ikt tangga tu...~

 ~dgn kecuraman sebegini dan kehalusan tangga itu..ouh tidak..sgtla gayat..dh la tinggiiiiii..~

 ~ni kt dlm umah tu..ade la deco2 dia..~

 ~ ha utk org gayat mcm aku naik ikt tangga ni je la...aku xbawa aQeel naik..sbb aku gayat..so lagi gayat kalau bawa budak naik..satgi dia berlari2 kt atas tu kang..mau kejung aku..~

 ~ ok next ke Rumah Orang Ulu..penempatan dorang ni plak kt lereng2 bukit..bhgian depan umah betul2 kt tebing bukit..sbb tu tinggi je tiang umah tu..n bhgian blakang umah akn sama aras dengan bukit..so klu g pintu blakang jejak tanah la umah tu..mmg dibina kt cerun2 bukit..dorang ni la yg usahakan padi huma/padi bukit..~

 ~gayat jugak nk naik tau..~

 ~ kalau nk tau bwh tangga tu..jauh ke bawah adlh semak samun..ala2 gaung gitu..perghhhhh even pendek je tangga tu tp kena cross gaung tu..haih mmg mencabar..~

 ~ ni dorang pnya traditional musical instrument..ape ek nama dia..hr tu ade masuk dlm TV3..~

 ~kwsn depan umah yg luas..pastu umah dorang ni jenis panjang..mmg dipanggil umah panjang..1 deretan tu ade 100 biji umah = 100 pintu = 100 buah keluarga..uish mmg panjang giler la..dh la kt lereng bukit..tp senibina dia nmpk kukuh gk..~


 ~ Rumah Penan adlh paling sempoi..xde dinding..exactly mcm tu umah dorang..mcm2 soklan nk tnya tp 1 soklan je yg kuar....bila aku tnya xde nyamuk ke..selamba je dia kata nyamuk pn dh biasa ngn dorang..ekeke:D~


 ~ok ni Rumah Iban..haih..ade kisah disebalik gbr ni..ekeke:D aku nk amik deco dlm umah ni..tetiba aQeel mai dgn muka sebek camtu..rupenya dia takut dgn Orang Iban yg lengkap ngn costume bulu2 tu..aQeel panggil ORANG BULU..haha..siap mengucap panjang dia nmpk org bulu tu...bak kata ayahaQeel..kalau nmpk hantu baca tahlil (lailahaillallah)..agknya aQeel tgk org bulu tu pelik sgt..jadi tkt dia..ekeke:p kesian org bulu tu...n disebabkan sibuk gelak guling2 pasal aQeel aku termissed nk amik gbr org bulu tu..haih..xdela kenangan Orang Iban dan costume dia..~




~sempat amik gbr akk ni buat kuih karas jek..n 1st time dlm hidup aku tgk org buat kuih karas..camtu rupenye..dia letak adunan tepung dlm tempurung yg berlubang2..then dia sangkut kt tali n sambil dia pusing2 kt atas kuali tu dia ketuk2 temurung tu utk keluarkan bancuhan tepung tu..kalau skang ni org buat guna acuan roti jala je kot ek?~


 ~ ni la kuih karas..sedap kuih ni tp aku xbeli..~

 ~ dlm umah yg sama ade demo buat kain sulam ni..ala yg mcm shawl yg utk hiasan dinding tu.yg mcm corak tikar mengkuang tu...~


 ~finally ke Rumah Bidayuh..time kami sampai2 ni Org Bidayuh yg lengkap dgn costume traditional dorang tgh bz nk prepare utk show budaya dorang..so xdpt la nk amik gbr..~

 ~rumah dornag jenis bulat2 camni..~

 ~ni kawasan utk keraian..xsure sgt history rumah ni..maklum la..rumah terakhir..n energy pn dh low..so mls dh nk gali2 kisah2 sejarah dia..hehe..~

 ~dorang plak terkenal dgn seni ukiran kayu..ni kira sumber pendapatan dorang la..tekun pakcik ni mengukir..~
~dia buat bende alah ni..sape tu ek..james brooke kot..hehe~

~ ni jambatan yg kita biasa lihat kan..dia saje buat replika ni..~

for info..kt semua kampung2 budaya tu dorang ade sediakan service homestay..dlm setiap rumah2 tu ade beberapa buah bilik yg siap dgn kunci..so kalau berminat bole la sewa homestay kt mana2 rumah yg menjadi pilihan..so kalau ade org melawat, org xleh masuk bilik tu sbb berkunci..kiranya kalu nk rasa pengalmaan sebenar tinggal kt rumah2 budaya sarawak bole la try..hehe..cube try stay kt rumah tinggi Melanau..ade bran?? ekekek:p

Monday, May 30, 2011

sarawak cultural village a.k.a perkampungan budaya sarawak

Assalamualaikum...

waa hr ni sgt best drive ke office..kuar lmbt pn clear je jln..i likeeeee..hehe :) ianya akn berkekalan for the rest 2 weeks..hikss..ok nk smbung story sarawak lagi..lps dh try2 foods yg pelik2 kami meneruskan perjalanan ke kampung budaya plak..but before that sempat singgah ke tpt femes KEK LAPIS SARAWAK..tp since kami balik KL lmbt lagi..so just beli 2 ketul je utk kudap-kudapan kt sana..flavor cadburry dan chocolate cheese..mmg sgttt sedap!..

dr Barong Tinuk ni nk ke tpt jual kek lapis tu kira 1 jalan..kalau ikt jln darat la..tp klau kt area waterfront tu jauh ler nk ikt jln darat..just amik je perahu tabang n cross the river jln kaki je ke kedai2 kek lapis tu..so kami dh try both way :) ok later aku buat n3 khas details pasal kek lapis sarawak :)


~perkampungan budaya sarawak terletak di kwsn Santubong..di mana terletaknya jgk Gunung Santubong..so on the way ke sana akn lalu 1 bridge n dr bridge tu bole nmpk dgn clear Gunung Santubong..sgt cantik view dr atas bridge tu..aku dpt snap sekeping je gbr Gunung Santubong ni sbb battery dh flat..coz amik time nk balik..haih rugi rugi..bentuk Gunung Santubong ni agk unik..coz dia mcm tajam kt puncak dia..~

 ~ni kami lalu kt kwsn kampung dekat Santubong..umah atas air ..tp time ni air xnaik sgt..~


 ~ok dh smpai dh Sarawak Cultural Village..kalau dari Kuching perjalanan amik masa lebih kurang 45 minit..along the way ke sini agk sunyi coz xbyk lalu kwsn perumahan.jln mmg clear la..tp kalu sesak pn org sarawak ni sgt berhemah..sgt susah nk dgr bunyi hon kereta..penyabar dorang ni..hehe...~

 ~yg aku pasan kt sarawak ni kan..dorang sgt suka buat signboard guna color silver tu..so bila amik gbr agk sukar nk nmpk ape wording dia..in fact nk baca in live pn agk susah..~

 ~ ok nk masuk sini kena byr..utk adult = RM60, child = RM30...kalau senior citizen (55 years and above) = rate child = RM30..bila dh byar dorang akn bagi passport ni..ala saje2 je la..everytime selesai melawat setiap kampung dlm tu chop ler sdiri bukti kita dh melawat kampung tu..hehe.. :)~

 ~ni dekat ngn entrance..tu adlh show theater..everyday @ 10am & 4pm akn ade show budaya kt situ..n sblh dia adlh cafe..kami smpai haritu kol 1.30pm..show kol 4pm..even ngam2 abis melawat kol 3pm..kami xtunggu utk show..dh letih sgt ler..~

 ~ ok dlm Sarawak Cultural Village ni ade 7 perkampungan iaitu 7 etnik/budaya masyarakat di Sarawak which is Cina, Melayu, Melanau, Iban, Penan, Bidayuh & Orang Ulu...so 7 perkampungan ni dibina di keliling tasik kt atas ni..sgt besar dan luas..so mula dari rumah Cina berakhir dgn Rumah Bidayuh..sgt best sbb kt setiap perkampungan tu kita bole tau sejarah dan background etnik dan budaya kaum tu..mmg WAJIB dilawati :)~

 ~ok ni adlh pokok lada..diusahakan oleh org Cina..actually lada itam dan lada putih adlh dari 1 jenis lada dr pokok ni...proses tu sdriri yg menghasilkan lada hitam atau lada putih..aku ingt lada itam lain lada putih lain..hehe..~

 ~ hehe..ni utk proses lada tadi ..berat giler penggiling ni.pttla org dulu2 kurus..kerja berat..hehe...~

 ~ kandar..sume org kenal kot..hehe..dorang berniaga guna kandar dulu..kandar kosong ni pn dh berat dh aku rasa..kalu letak brg dagangan mau kejang bahu..huhu..~

 ~then next  adlh Rumah Melayu..lebih kurang sama je ngn melayu semenanjung..~

 ~ jenis umah tinggi..~

 ~ bawah dia ade bangsal..n buaian.ni klu tghari tido kt bwh ni mmg syiok..layan angin sepoi2 bahasa..hehe~

 ~ ha ni utk buat kuih kapit..kt setiap rumah di perkampungan budaya ni mmg dorang ade buat kuih2 tradisional..mcm kt umah melayu ni kuih kapit n bahulu..dia just nk tunjuk cara tradisional utk buat kuih ni..skang kan dh moden..sume guna oven..hehe..then dorang jual la kuih yg dibuat tu..dlm paket kecik2..RM150 sepeket..~

 ~ ni dia buat bentuk kon..aku beli gk..sbb aku mmg suka kuih kapit..hehe..~

 ~ni cara asal bakar bahulu..panas giler..mengadap arang jek..haih..bertuahnya kita skang..sume dh mudah..~

 ~ org2 yg buat kuih2 ni pn berpakaian tradisional.org melayu dulu2 kan pakai cenggini..hehe..sambil2 dorang buat tu dia akn story la sket2 sejarah2 kaum tu..tu yg best g time xde org..so kami relax je bole borak2 ngn dia..hehe~

 ~ hehe..konon2 klasik la ni..itam putih..ekekeke:p~

~gbr hiasan :p~

byk sgt story pasal Sarawak Cultural Village ni..so kena buat part by part la..hehe..to be continued ok :)

Friday, May 27, 2011

sarawak traditional food @ Barong Tinuk

Assalamualaikum..


since kami 5 days kt sarawak ni..so sume aktiviti adlh santai n relax jek..xrushing langsung..siap bole lepak2 kt banglo ptg2 n tido..hiks..kalu 3 days jek mmg rushing nk pegi sume tpt..hehe..so day 3 kami di sarawak, g terjah Sarawak Culture Village aka perkampungan budaya sarawak..mmg sgt best..nmpk gunung santubong yg unik bentuknya tu..hehe..

before that, kami pekena breakfast kt tpt yg popular disebut2 oleh forumer2..yg terkenal ngn traditional foods dia..

 ~Barong Tinuk.. agk mudah la nk cari tpt ni kalau ade GPS...area ni ke depan lagi dari area Bimmers..ha kt sarawak famous gk Bimmers ni..dia mcm kedai besar n dlm tu ade byk stall yg jual mcm2 foods :) actually Barong ni adlh nama tpt..n tinuk plak maksudnya ayam panggang..so specialty kedai ni adlh ayam panggang..tp tu mlm je ade..kami g pagi..kol 10..tp kt sarawak kan waktu dia cpt dari semenanjung..so kol 10 ni dorang dh prepare utk mkn tghari..ekeke:D ~

 ~ruang dlm yg xberapa luas tapi kalau xpenuh selesa..meja dia besar..sesuai utk kami yg nk order memacam ni..ekeke:D owner dia pn ramah..baik jek..kami btau kami dr semenanjung..so nk try SEMUA traditional food sarawak..so dia la byk rekomen..aku mmg suka order yg pelik2..nk rasa traditional foods org :) ~
 
~1st thing yg dia soh cuba adlh LINUT..linut ni adlh kanji yg dibuat dr tepung sagu..kalu nk mkn ni kena pns2 baru sedap..silap kami sebb mkn last skali..so bila dh sejuk payah le nk gulung kt stick tu utk mkn..n rasa dia pn agk kureng la..sbb dh sejuk n tawar..klu panas ok lagi la rasa dia..so akhirnya xabis pn..luak sikit jek..hehe..n owner tu kasi free je LINUT ni sbb dia tgk kami xleh nk mkn..ni pn dia kasi mangkuk kecik tau..org blakang kami mmg org sarawak relax je hadap sorang semangkuk ni..hehe..~

 ~ cara kmn dia adlh cicah dgn air sambal belacan ni..mgm purely belacan ok..rs belacan..maybe sbb sejarah dia dulu susah nk dpt nasi..so tepung kanji ni je yg mampu utk dimakan..tu yg jadi food tradisi kot..kalu kt semenanjung senang nk dpt ubi kayu..so org dulu2 byk mkn ubi kayu rebus je kan..hehe..pepandai aku je kan..ekeke:D tu ikut logik aku jek :p~

 ~ok next kami try UMAI..umai ni adlh ikan mentah..ikan yg digunakan adlh ikan merah..bole jgk guna ikan pirang..n mmg fresh ikan ni..cara mkn dia perah limau tu rata2, then gaul sume skali dgn segala ulam tu pn bole or just nk mkn satu2 pn bole..cicah dulu dgn kuah gula itam tu then gaul plak ngn biji sagu tu..then makan..mmg sedap..bg aku la..bg org yg xmkn sushi mgm xbrapa suka..sbb dia mentah..n sagu itu adlh sedap..rangup..mkn ngn nasi pn sedap..rangup jek..hrga umai ni agk mahal..RM10 sepinggan ni.. :)~

 ~ ok ni adlh TUMPIK..pn dari tepung sagu dan kelapa..rasa dia sedap..mcm kuih ape ek aku nk ckp..dia rasa sagu dan kelapa..cicah plak dgn gula itam tu..gula tu mcm gula merah tp ni sarawak pnya gula merah..nama dia GULA APONG..rasa dia ade lain sket la..aku suka mkn tumpik ni camtu jek..tnpa cicah :)~

 ~ ha ni rupe dia ..hrga dia RM2 jek..~

 ~ni NASI GORENG DABAI..nmpk mcm best..tp aku dpt mkn 2-3 sudu jek..sbb aku xleh terima rasa dabai tu..dabai tu adlh sejenis buah..ala2 mcm buah kurma..tp rasa dia lain sket..mcm ade rs rempah sket..ish susah gk nk describe..hehe..hrga dia RM5 jek..average RM5 je nasi goreng kt sana..parents in law aku order nasi goreng biasa2 jek.aku jek order pelik2..konon nk rasa..end up hubby trpksa abiskan..ekeke:D.~

 ~ ok ni adlh sayur MIDIN goreng belacan..sgt femes..ia adlh sejenis paku pakis..byk bersepah nk dpt daun ni kt sarawak :) n dorang kn suka mkn belacan..so msaak belacan la paling glamour..sedap..mmg sedap..aku byk mkn..hehe..hrga dia RM6 ~

 ~ ok ni adlh CENDOL SARAWAK SPECIAL..sedap cuma agk manis..dia guna gula pandan instead of gula merah..n cendol dia sgtla besar..mcm saiz laksa..hehe..hrga dia RM2.50 jek )~

 ~hmmm tau dh la ni sape pnya..sape lagi kalu bkn pakcik aQeel..haih..mcm org beso minum tarik tea:p~

~ so total sume skali..trmasuk air n nasi goreng yg xde dlm gbr tau..~

ok sambung lagi yek..ke SARAWAK CULTURE VILLAGE plak :)


Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy