Tuesday, June 28, 2011

tiada hadith sahih berkenaan puasa sunat israk mikraj

Assalamualaikum..

As we know esok 27 Rejab..peristiwa penting yg berlaku pd tarikh tu adlh Israk Mikraj..sana sini org heboh perkatakan puasa sunat israk mikraj..ganjarannya besar..umpama pahala puasa 60 bulan..namun..sebelum kita turut excited ikt terjebak puasa sunat pd 27 rejab demi mengharapkan pahala puasa 60 bulan tu..kaji dulu..adakah hadith sahih yg menyatakan demikian..tidak ade dalil khusus atau hadith sahih yg menyuruh kita puasa sunat israk mikraj..dan ganjaran2 yg dinyatakan tu adlh dr hadith palsu..hati2 ye..byk hadith2 palsu skang ni utk menyesatkan kita..so janganlah kita tergolong dlm golongan org2 yg melakukan amalan bidaah..iaitu amalan2 yg tidak dilakukan oleh nabi kita dan juga amalan2 yg tidak disuruh sprti di dalam al-Quran..adlh berdosa besar kita melakukan amalan bidaah..especially amalan2 ikutan org tua nenek moyang kita zmn dulu kala yg byk diamalkan tanpa berpandukan hadith dan dalil yg sah..kadang tanpa kita sedari.Allahuakbar..semoga Allah mengampunkan segala dosa2 kita..

so..hati2 ok..sblm melakukan sesuatu ibadat tu, make sure ianya adlh ibadat yg dilakukan berlandaskan hadith dan dalil yg sahih..rujuk pada yg pakar ok..
Seeloknya amalkan puasa sunat isnin khamis dan 3 hari setiap bulan Qamariah (calendar Hijrah/Islam)..Apepun..lakukanlah setiap ibadat itu kerana Allah Taala..sesungguhnya pahala dan ganjaran adlh milik Dia..mohonlah agar segala ibadat kita diterima olehNya..soal ganjaran dan pahala biarlah Dia yg Maha Bijaksana menentukan..

Monday, June 27, 2011

bersiaran secara langsung dari kilang pos

Assalamualaikum..

yuhuuu...ade lagi ke org kt suziey.com ni..hehe..waaa syiok btl lama xupdate blog..ekeke:p agk bz la lately..dgn pindah2 workstation..pastu dok plak style mcm dok kt kilang tu..jenis beratur je meja..mmg pemandangan yg sgt luas..nk skodeng blog mmg xdapek ler sbbnya aku dok btl2 sblh cubicle big boss..big boss harusla ade cubicle kan..kami ni kuli cabuk jek..dok la ramai2..hehe..tp once in a while syiok jgk environment ni..kecoh sbb nk ckp je jerit kuat2..xkuasa nk jln2..haha:p

hmm..rsnya nothing much yg aku nk update..ala biasalah kehidupan peribadi mcm biasa..still goes on very well..alhamdulillah..syukur atas segala rezeki dan nikmat yg Allah bagi :) ok la later klu ade story menarik aku sharing la yek..thanks to all yg sudi jenguk suziey.com even xde update :)

daaaaa.... :)

Monday, June 20, 2011

kek lapis sarawak

Assalamualaikum..

ok ni last n3 utk holiday @ sarawak..hehe..berjanggut dh rasa buat n3 ni..lama giler nk abis..hahaha:p ok nk sharing pasal kek lapis sarawak..ok kt kuching waterfront tu (seberang dr kuching town) ade byk kedai2 kek lapis..paling femes dayang salhah..tp kedai tu la last skali aku masuk..tu pn just nk tgk camne dlm dia..hehe..beli 2 ketul kek lapis cadburry dan kek lapis  1malaysia..sketul RM25..tp mmg sedap..klau yg murah rm10 sketul tu xde rasa...rs kek biasa jek..bg aku la..tekak org lain2 kan..tp yg bole aku simpulkan aku kenyang merasa je masuk kedai2 kek lapis tu..ekeke:D

 ~coloring mmg cun la..jenis2 cenggini murah jek..RM10 sketul..ade yg sedap ade yg xde rasa..mksud aku just rasa kek jek la..xde flavor..so klu nk beli kena rasa..mcm2 nama dia letak..michael jackson la, sirip ikan la..tp paling femes n sedap cadburry..mmg sedap giler..moist dan terasa coklat cadbury dia setiap lapisan..ouh sedapppp..hehe...ok kt atas ni sample utk kedai kek mira..ni org tempatan sarawak yg kata paling sedap kt mira cake house ni..mostly mmg sedap la..byk yg moist sgt2..beli 10 free 1..aku borong 10 ketul kt sini..hehe~

 ~kedai kek lapis mira ni dia letak bwh booth/khemah kek2 dia tu..dh ler tent tu color merah..berpino aku tgk color2 kek tu..sume nmpk merah jek..ekeke:D n dia xde labelkan nama2 kek tu..so klu nk tau kena tnya dia.tp pepaham je la..org ramai kdang xterlayan soalan kita..so rasa je la senyap2 ..mana sedap amik..xsedap xyah amik..hehe..~

 ~aku jd adviser mak mentua aku..hehe..~
 ~haa yg susunan cantik ni kt kedai kek lapis Affiti..nana inform aku kata kek lapis affiti paling sedap n tahan lama..aku g rasa mmg sedap gk kek dia..n flavor dia byk yg pelik2 compare tu mira cake house tadi..tp ade jenis kek yg agk dry..sbb tu tahan lama..ni sume sketul rm10 jek..beli 10 free 1..standard..dia packing siap2 cantik2 utk bw naik flight..so xde mslh..cuma maslh berat je la.make sure check in extra weight utk luggage.kek lapis kt affiti ni saiz dia kecik sket berbanding mira dan dayang salhah...kt sini pn aku borong 10 ketul..hehe~

 ~kedai2 dia kt deretan seberang waterfront jek..kalau naik kete jauh sket..klu naik perahu tambang dekat je tp kena jln kaki..bole tahan la..kedai dayang salhah lg besar n dia dkt seberang jln sblh surau..mmg ade tpt buat kek skali kt situ..bole tgk dorang masak n buat kek2 tu..byk sgt kek lapis dia..sbb tu glamer kot..variety of choices..~


 ~ha tu deretan kedai2 kek lapis..~

 ~waterfront view :)~


 ~ok ni lg 1 one of the famous place to dine..mmg best arr cafe ni..mmg btl pn dekat corner..dekat dgn ambank satok..~

 ~ikan goreng terubuk masin..perghh mmg sedap..kt semenanjung xde ni..hehe..~

 ~and this is their specialtu..roti sardin mayonis..1st time dgr org dok ckp wajib try roti sardin mayonis ni jenuh aku dok bayang camne la rupenya..~

 ~rupenye ianya adlh roti canai sardin yg digulung pastu letak dressing atas dia dgn mayonis..hiks..creative dorang ni..mgm sedap gilerrrr..hehe.since dh lama sgt n3 ni so aku xingt hrga dia..hahaha..dlm rm6 kot..ala murah jek..~

 ~tu dia sardin di dalam roti canai..~

~aQeel yg kuat mkn..hehe..ni lps dh puas shopping kt serikin n satok..so waiting utk g airport nk balik KL dh..ouh sedih..sob sob sob..:p~

soooo..tamatla sudaaaa story holiday @ sarawak..overall sgt sonot n fun..masa pn byk sbb pegi 5D4N..so santai2 jek..plus bw parents in law kan..so ok la..just nice..xde la rushing ke sana ke mari..hope dpt manfaat n info tru experienced aku ni :) pd yg nk g sarawak tu..happy holiday ok :)

p/s: bz dh minggu ni..bz packing brg..kami kena pindah level bwh..level ni nk kena renovate..waaa xsbr nk tunggu wajah opis baru..hikssss..

Thursday, June 16, 2011

jawapan kpd persoalan hukum ASB..harap dpt merungkai segala kekusutan..

Assalamualaikum..

ok..as promised aku nk update pasal ASB tu..thanks to Puan yg berkenaan sbb call utk clarify n make things clear..ok for info, aku x investigate dgn SC shja..aku jg dptkan input2 dan info2 yg aku rasa berguna as a guide utk korang tentukan nk pegang yg mana..aku call and intvew sdiri personal dr SC, Bank Islam dan PNB (owner ASB)..and soalan2 intvew aku adlh sume berkenaan point2 penting yg aku nk tau dan sahkan..aku rasa ths is last n3 berkaitan ASB ni ok..klaau korang nk terima ok xnk terima pn aku no hal..sbb amal ibadat dan dosa yg kita lakukan sdiri tanggung..aku rs aku dh play role aku as a muslim..aku xnk cari mslh dan menyebabkan pertelingkahan sesama saudara seIslam disebabkan penerimaan yg berbeza..kena jg jgk tu..ukhuwah sesama insan..yg sgt dituntut dlm Islam.jgn hnya tgk 1-1 perkara je tp perkara lain sume ke laut..smga kita menjadi muslim sejati.. :)

ok 1stly aku huraikan pasal conversation aku dgn SC..menurut SC, syariah compliance yang telah ditetapkan oleh SC mmg panjang la list of criteria dia utk sahkan pelaburan tu adlh patuh syariah..dan definisi patuh syariah SC tdk ade kena mengena dgn hukum halal atau haram..sbb dorang bkn la badan yg bertnggjwb utk tentukan hukum..so antara list/point paling atas dlm syariah compliance SC adlh setiap syarikat yg buat pelaburan mesti ada syariah advisory dan syariah advisory ni kena hantar report2 berkaitan pelaburan kpd SC..kiranya annual report la..dan 1 main point ni PNB (ASB) xboleh comply..dorang xsubmit report yg diperlukan oleh SC..and menurut SC, PNB (ASB) xrequest pn utk SC jlnkn observation utk keluarkan pengesahan yg ASB ni patuh syariah..so bila aku tnya kenapa n kenapa..finally dia ckp la..utk syarikat yg melakukan pelaburan yg patuh syariah dan tersenarai dlm SC pnya list of Islamic fund, ade caj yg dikenakan dan dia kata selalunya sstgh syarikat xhntar permohonan utk disahkan patuh syariah sbb caj agk mahal so agk membebankan..(which is x logik just becoz of tht reason PNB xbole nk comply)..there must be something wrong yg membuatkan PNB (ASB) xbole nk comply to SC pnya syariah compliance (1 of it is to provide report frm the syariah advisory utk SC jalankan investigation)..person yg ckp ngn aku tu pesan.."kita ni dikurniakan akal dan fikiran, so kena la gunakan, kaji n tgk la dgn mendalam..jgn hnya pegang pada satu tu jek".. mcm sama je ngn ayat aku sblm ni kan..hehe..dia kata mcm tu sbb aku ckp skang ni rakyat especially org Islam confuse dgn fatwa kebangsaan dan fatwa negeri selangor.. :) 

selain dr report to be provided by PNB, antara kriteria lain adlh panel syariah mestilah yg terdiri dr pakar2 dlm bidang kewangan Islam..pakar2 dlm perbankkan dan pelaburan Islam utk memantau aktiviti pelaburan sesuatu syarikat tu spya semua pelaburan adlh sah mengikut syarak..SC hnya akn memantau dan investigate based on the syariah advisory syrkt tu..ade peratus2 yg ditetapkan oleh SC utk pelaburan di dalam kaunter2 yg tidak patuh syariah..so sbb tu panel syariah PNB perlu kemukakan report berkenaan peratusan tu kpd SC..malangnya PNB xboleh nk provide..sbb tu SC tidak boleh sahkan ASB sebagai fund yg patuh syariah..

ok then aku pegi Bank Islam tadi utk masuk duit dlm akaun pelaburan aku..aku tnya dekat manager Bank Islam tu kenapa transaction ASB xde kt Bank Islam (in fact kalau perasan sume bank2 Islam lain kt malaysia ni pn xde transaction ASB..mcm muamalat, al-rajhi, KFH)..jwpn dia simple jek.. "nak tau ke kenapa..sebab pelaburan ASB adlh syubhah..setiap yg syubhah Bank Islam mmg xkan terima sbb Bank Islam adlh syariah compliance.." 

kenapa transaction TH xde kt bank2 konvensional kt malaysia ni? sbb TH adlh syariah compliance..tidak bole terlibat dgn perkara2 yg haram dan syubhah...:) renung2kan :)

ok finally intvew aku bersama org PNB sdiri tru phone..baru la aadil kan..aku intvew sume yg berkenaan..xde la org kata aku syiok sdiri perasan mcm ulama yg pandai2 nk buat hukum..soalan yg sama..mcmana pelaburan ASB..kat mana dan berapa percentage pelaburan ASB di tpt2 yg xpatuh syariah..jwpnnya..dia pun xpasti berapa % yg PNB laburkan di kaunter2 yg xpatuh syariah..sbb dia ade percampuran..tp yg pasti bukan di tpt arak dan judi..cuma yg banyak nya pelaburan dlm badan2 kewangan which is bank..n as we know harimau kuning la kan..ok ni dialog kami:

En A: "mcm yg kita tau mmg la harimau kuning tu konvensional..ade percampuran tpt2 yg xpatuh syariah tp dlm harimau kuning tu pn dh diwujudkan Islamic window..so harimau kuning masih dlm proses menuju ke arah mewujudkan Islamic bank yg besar utk mengatasi konvesnional

aku : "means that skang ni still konvensional mengatasi Islamic?" 

En A:  " aah" ..

aku:  "hmm..mknanya percampuran tpt2 yg xpatuh syariah lg byk la dr yg patuh syariah?"..

En A: "lebih kurang mcm tu la"

aku: ok lg satu sy nk tau..kenapa ek kalau tgk dlm list of Islamic fund yg approved by SC patuh syariah xlisted pn ASB? kenapa ASB xbole comply pd SC syariah compliance yek?

En A: "sebabnya % yg ditetapkan SC utk sahkan pelaburan tu patuh syariah tinggi sgt.. (dlm hati aku istighfar dh)..so PNB xbole comply dgn % yg SC tetapkan utk sahkan ianya patuh syariah..sbb tu ASB xlisted dlm SC Islamic fund tu..."

aku: (dlm hati..OMG..sedihnya) means that % yg dilaburkan oleh ASB pd kaunter2 yg tidak patuh syariah adlh byk la melebihi yg telah ditetapkan oleh SC syariah compliance??

En A: org tu: " emmm..aaaa..emm lebih kurang la."..

aku: ASB ade x panel syariah advisory?

En A: " ade..(dia btau nama2 panel tu..mostly Dato'..and di kalangan ulamak, mufti dan penasihat syariah bank negara)

ok la..tu je la hasil kajian aku..so now terpulang pd korang ok utk pegang yg mana...smga mendapat manfaat dr ape yg aku smpaikan :)

fatwa kebangsaan memfatwakan harus based on kepda maslahat umum..sprti menjana ekonomi bumiputera..while fatwa negeri selangor based on pelaburan itu sendiri yg dilakukan di tpt2 yg tidak patuh syariah.. sbb tu pakar2 muamalat byk memegang hukum haram..apepn tepuk dada tnya iman..kita nk pentingkan maslahat umum yg hnya pentingkan kehidupan di dunia atau nk pentingkan hukum yg sgt memberi impak besar kpd iman dan akidah kita sbgai org Islam? semua hrta akn tinggal di dunia kalau kita mati..tp amal ibadat, pahala dan dosa yg kita kumpul di dunia ni yg akn mengiringi kita bila bangkit di akhirat kelak..

p/s: panas jgk isu ni yek..unique visitor suziey.com pn cecah 1.2K..

Wednesday, June 15, 2011

pasar serikin & pasar satok @ sarawak

Assalamualaikum..

ok sambung balik story sarawak yg ntah bila nk abis aku pn xtau..ekekek:D after dh jln2 ke kota samarahan, last day kami @ sarawak, kami pegi pasar yg paling femes skali kt sana..pasar serikin dan pasar satok.. for info pasar serikin n satok adlh 2 tpt yg bole thn jauh..bertentangan arah..pasar serikin dekat Bau (read: BAOK)..dekat sempadan indonesia.. while pasar satok dekat Satok la..hehe...n kalau nk pegi ke kuching sarawak wajib pegi tpt2 ni..so kena makesure mesti pegi sabtu dan ahad or either 1..coz pasar serikin dan satok hanya di buka WEEKEND ONLY..24 jam hari sabtu sampai ahad tgh malam..selain tu mmg lengang ler..xde mende sgt..


 ~ luckily our last day is saturday..so seawal 7 pagi kami gerak ke pasar serikin dr kota samarahan..it tooks approx 2 hrs journey dr samarahan..kalau dr kuching dekat sket..dlm 30 to 40 minutes..so kena well planned ok..since dr kota samarahan and nnti nk balik kena g airport dekat kuching..so kami decide g pasar serikin dulu baru pegi satok then trus g airport..alhamdulillah..just nice planned..everything goes smooth :) so kt ats ni parking kt pasar serikin..time ni dlm kol 9.30am..still lengang n xramai sgt..~

 ~maklumla terletak dkt sempadan indon, so brg2 dia byk dr indon..org ckp ala2 shopping kt bandung or jakarta..aku xtau la btl ke dak sbb aku xpnh pegi indon..ekek;D n rata2 org yg jual pn sume indon je byk..majority of them..kt sini xbyk souvenir mcm kat pasar satok..ade la sket2..~

 ~klu ade ank kecik bawakla stroller ok..kesian nnti budak panas..sbb dlm kol 10 lebih tu mmg matahari mencanak atas kepala..aQeel siap tido lg dlm stroller..~

 ~sgt panjanggggggg...ha mmg pnjang..so maknanya bykkkkkkk la kedai..mostly baju, bag and toys..telekung pn byk..bole dikatakan sume kedai jual brg yg sama...hehe..hrga je lain2..kena pndai2 tawar la..dorang ni pn dh pandai dh..mark up hrga giler2 mcm hrga kt KL..so kena pandai2 potong giler2 hrga dorang bg tu..then klu dorang xkasi blah je g kedai lain..kan aku ckp mostly sume kedai jual brg yg sama..so gunakan hak kita sbgai pengguna utk memilih yg value for money..ecewah :) ~


 ~ok balik dr pasar serikin, on the way ke pasar satok plak singgah kt wind cave ni dulu..gua biasa jek..aku xmasuk pn..xde ape..penduduk tempatan kata just ade terasa byk angin dlm gua tu.~

 ~ni wakaf yg ade kt wind cave area tu...xde org pn time kami pegi ni..maybe sbb xde tarikan kot..yg dtg mostly tourist mcm kami ni la yg nk tgk ape ade kt situ..~

 ~kt bwh tu ade sungai..dulu sungai tu crystal clear tp skang jadi mcm air teh tarik..tu org yg baju biru tu la ckp..dia dtg dr semporna..g umah parents in law dia kt Bau..kt sungai tu dulu ade la aktiviti lumba perahu ke kalau xsilap aku..so bila ade tournament meriah la tpt tu..~

 ~ok dh smpai pasar satok..ni pasar basah..sume jenis basah2 la..ekkek;D ~


 ~byk btl org jual ketam batu..~



 ~and the specialty of sarawak..ape lagi..ikan terubuk masin ler..borong jgn xborong..~


 ~dia packed cantik dh utk bawa naik flight..xkuar bau langsung..~

 ~n mcm2 jnis kuih ade..aQeel suka giler kuih yg panjang color coklat tu..daun ape ek tu..isi dia ala2 kuih kaswi..lembik2 color coklat..kek lapis pn ade mcm2 jenis..tp kami xbeli sbb ade tpt lagi best utk beli kek lapis..ha tu next n3 la :D~


~ha kt sini la paling meriah nk beli sarawak nya souvenir compare to serikin..kt serikin xbyk sgt brg2 sarawak..kt satok ni mostly brg2 tempatan sarawak..sgt sesuai beli souvenir kt sini..murah giler :) byk gk aku borong kt sini compared kt serikin..hiks~

Tuesday, June 14, 2011

hukum ASB tetap haram jika ianya tidak patuh syariah..disahkan oleh SC..

Assalamualaikum..

ok..ramai yg dh baca isu ni kt paper kan..ok meh aku bagi link..klu korang nk baca la..agk longgar hujah yg dikemukakan..ok 1stly tgk dulu n3 aku berkaitan panel2 syariah yg terlibat dlm menentukan fatwa kebangsaan dan panel syariah di dalam SC yg menentukan dana2 pelaburan itu patuh syariah atau tidak.

ok korang tgk List of Malaysian Approved Islamic Fund ni dulu..ade x ASB?? xde kan..list tu adlh Fund yg diapproved dan disahkan oleh SC yg mematuhi syariah..fund2 tersebut adlh Islamic dan syariah compliance..updated as at April 2011..emm ade x korang nmpk Amanah Saham Bumiputera a.k.a ASB? xde kan..so bila xde tu pepaham je la..means xpatuh syariah la..(AHB syariah compliance ok :) )

oopss..xcaya ke? ok aku pn xnk la sebarkan info palsu..aku gk yg dosa nnti..so utk kepastian aku dh call sdiri SC and tnya berkenaan ASB..mmg sah ASB tidak syariah compliance..percampuran kaunter haram yg melebihi peratus..and aku dh bg contact number pd person incharge utk case file ASB dan dia akn call aku once dia balik dr cuti..utk dia explain in detail what are the criteria yg menyebabkan ianya xpatuh syariah..nnti aku akn share kt sini ok..

maklumat ni penting utk disebarkan..sbb ade org yg mmg dh ade akaun ASB dan sedang menikmati dividen ASB lega bila keluar kenyataan dlm paper mengatakan ianya xharam.tp penjelasan yg agk longgar..aku xuntung ape pn..bkn aku ade share pn ngn SC or mana2 pihak yg berkepentingan..aku just nk share the info n spread the truth..

last word dr aku..terpulang pd korang utk terima fakta atau nk pejam mata dgn fakta2 yg diberikan..semoga kita semua terlindung di bawah rahmatNya dan bersih dr segala yg haram..agar hidup di dunia dlm keredhaan Allah s.w.t dan bangkit di hari akhirat tnpa beban  yg bole menghalang kita dari melangkah masuk ke pintu syurga...

kota samarahan sarawak

Assalamualaikum..

ok meh relaxkan otak dgn story santai2..kupasan psl unit trust tu later ok..pd yg berkenaan dont worry ok..draft dh siap 70% :) ..sian plak kasi topik2 berat berturut2..xleh nk digest plak nnti..hehe..so jom sambung story holiday @ sarawak.. last 2D1N kami ke kota samarahan..stay kt homestay in that area..btl2 dekat ngn Unimas..sempat la melawat Unimas di waktu mlm..tp xde amik gbr sbb agk gelap la..kebetulan semester break kot..sunyi n lengang je..xde students..tp the area mmg peaceful..fuh kalau stay up utk study mmg confirm score pnya la exam..hehe..

homestay @ kota samarahan ni murah2 jek..dlm RM80-RM120 per nite..maybe sbb jauh dr kuching..it tooks approx 45 minutes frm Kuching town...tp kalu musim konvokesyen mmg fully booked la..hehe..

 ~ni entrance Unimas..kecik je logo dia..~

 ~after Asar, kami g jalan2 ke perkampungan dekat pelabuhan feri..sgt dekat..dlm 5 minit perjalanan je dr homestay kami~

 ~i love the environment..sgt best..rs mcm kt kampung nelayan..tu sume tu org jual raw seafood yg fresh baru naik dr laut..haih..rs nk beli jek..dh la fresh..tp klu beli bkn nk masak pun.even kt homestay bole nk msk2 tp kena beli bahan...nk bw balik jadi xfresh dh la..~

 ~sambil jln2 menikmati udara ptg di tepi jeti, kami beli goreng pisang sedap ni..rangup n manis2..murah plak tu.beli rm2 penuh 1 plastik..xabis mkn..~

~kopok leko ni sgt sedappp!! ianya lembut di dalam dan bersaiz besarrrr pnya..ekeke:D series mmg sedap..mcm kopok losong versi giant..luar dia rangup n dlm lembut2 n rs kosong sket..rasa ikan dia pn mmg pure..xde la rasa tepung jek..beli RM2 pn penuh 1 plastik..best betul..murah n meriah :)~

 ~time ni air surut..so feri xleh berlabuh..makanya transport yg bergerak perahu tambang ni la..1st time tgk motor naik perahu mcm jakun..ekeke:D tp sonok la tgk suasana tu..org balik skolah n balik keje naik moto pastu naik perahu tambang utk sebrang ke kampung belah sana..~

 ~relax je adik pakai baju skolah tu..dh la pompuan..berani jgk dia..~

 ~suasana petang..~

 ~kami pn try gk naik g seberang sana..nk shooting2 sket..tambang dia RM1 utk 2 org sehala..budak free..kalau bw moto dia caj RM2..~

 ~ni kat jeti sebrang..ade perkampungan jgk..~

 ~shooting time..~




 ~mcm besa..guna kit lense & UWA lense jek..agk kureng la guna 50mm..sian dia terabai..ekeke:D~

 ~ok dh nk masuk senja dh..time to go back..kt sana kan waktu dia cepat..baru kol 6pm dh mcm nk senja nk masuk maghrib dh..~


 ~parents in law & kesayanganku sedang beramah mesra ngn penduduk setempat..hiks..~

 ~so before balik homestay utk rest kami g mkn dulu..try mkn kat J&J Cafe..btl2 dekat depan perumahan homestay kami..~


 ~nasi lemak sotong hubby..~

 ~chicken chop aku..nmpk berminyak kan..ye mmg berminyak..tp xterasa minyak sgt..cuma mmg nmpk berkilat giler..haha~

~ni butter prawn style sarawak..sedap mmg rasa butter n telur..tp agk oily sbb dia mcm jenis berkuah..klu kt semenanjung dia deep fried kan..and butter n telur tu jadi mcm kerak2 panjang2 tu..hehe..xelok mkn slalu ni..cholesterol tinggi..~

~aQeel mcm bese order bihun goreng+telur dadar..parents in law aku order nasi goreng..tp aku xamik la gbr..segan..ekeke:D tp dornag pn dh paham..everytime order foods n foods smpai dorang msti bg kt aku utk amik gbr..haha..mula2 tu mcm segan gk ler..lama2 dh biasa..sporting btl pak n mak mentua aku nih..ape nk buat..menantu hantu ni kan blogger...ekeke:D~

p/s: this few days traffic agk memberansangkan.. 700++ unique visitors..alhamdulillah..at least info2 yg berguna tersebar jgk :)
p/s2: thanks to all yg xjemu2 singgah ke anjung suziey.com ni..ade yg sempat aku kunjung blas balik ade yg xsempat tu sori yek..maklum ler..keje perlu diutamakan..bila free baru la bole merayap.. :)

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy