Friday, July 29, 2011

kepalsuan hadith fadhilat 30 malam solat sunat terawikh

Assalamualaikum..

sempena nk Ramadhan ni..byk pihak yg menyebarkan hadith2 berkenaan 30 malam solat sunat terawikh..cth mlm pertama ganjaran dia apa..malam kedua ganjaran dia apa..and so on..tahukah anda itu semua adalah hadith palsu..tiada sumber yg muktabar...tiada hadith sahih..ganjaran2 yg dinyatakan jgk agk tidak setimpal dgn ibadah yg dilakukan..terlampau2 disitu..mmg tidak dinafikan kelebihan solat sunat terawikh dan kedudukannya dalam sunnah..tapi jgn disebabkan penyebaran hadith2 palsu ni menyebabkan umat Islam melakukan amal ibadah dgn mengharapkan ganjaran yang tidak benar dan tidak akn dpt diperolehi..

cer tgk cth ni....fadhilat malam keenam: Allah kurniakan pahala kepadanya pahala malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul-Ma`mur (sebanyak 70 ribu malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah akan mendoakan supaya Allah mengampuni dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang tarawih pada malam ini.. and ada plak hamba Allah yg nak pegi terawikh siap tgk dulu apa fadhilat utk mlm tu..kalau menarik barula sungguh2 nk pergi..Allahuakbar..jgn la mcm tu yek..sbb tu bahaya penyebaran hadith2 palsu ni...sebelum terima sebulat2nya..kaji dulu..tanya pada ustaz2 yg pakar dlm bab hadith..agr kita xtersesat sama...lakukanlah segala amal ibadat kita kerana Allah Taala..kerana mengharapkan keberkatan dan keredhaan dari-Nya...

solat yg paling elok selain solat fardhu dan rawatib adlh solat malam..pd yg belum mula amalkan qiamullail..jadikanla Ramadhan ni sbgai permulaan utk hijrah ke suatu yg lebih baik..amalkan solat malam kerana Allah Taala..jgn tunggu 10 mlm ramadhan terakhir je..smga segala amal ibadat kita diterima..


sesuatu ibadat yg baik tetapi dilakukan secara berlebih-lebihan sehingga mengadakan yang tiada..maksudnya sesuatu ibadat yg baru diwujudkan sedangkan nabi xpnh amalkan..ianya adlah bidaah..setiap bidaah adlh sesat...dan tempat utk mrka adlh neraka jahanam..dan mereka kekal didalamnya..Subhanallah..smga Allah menerima taubat hamba-Nya yg dulunya tersesat...hati2 ok..kadang mmg nmpk ibadat tu elok dan baik..tp kalau kita buat sesuatu ibadat itu bukan berlandaskan hadith yg sahih..dikhuatiri kita melakukan amalan bidaah..

berpegang teguhlah pada Al-Quran, Hadith dan Sunnah..insyaAllah kita xkan tersesat..bkn berpegang teguh pada ajaran nenek moyang kita yg kadangkala amalan tu bkn berlandaskan sumber rujukan utama..sbb tu kita dikurniakan akal utk berfikir dan mengkaji dgn lebih mendalam utk mendptkan ilmu yg bermanfaat..brulah cara hidup Islam kita adlh di landasan Islam yg sebenar..wallahualam..

p/s: Ahlan wa sahlan ya Ramadhan ..dan selamat berpuasa..

Tuesday, July 19, 2011

time for looooooooooong holiday...

Assalamualaikum..

alhamdulillah..xlama je lagi Ramadhan akn tiba..semoga kita semua dpt menyempurnakan ibadah puasa kita utk sepanjang Ramadhan tahun ni..insyaAllah..and secara x langsungnya..bermulala loooooong holiday for blogging..hehe..mcm thn2 sblm ni aku mmg akn minimize kan aktiviti blogging every time Ramadhan menjelma..bulan yg penuh barakah dan peluang utk kita merebut sebanyak mngkin pahala yg Allah sediakan utk hamba-Nya...kita pn xtau next yr sempat ke idak kita nk ketemu Ramadhan lagi kan..sbb apa istimewa sgt Ramadhan ni? slh satu sebab paling besar skali adlh di dalm bulan ni la dan hanya pada bulan ni shjala kita bole menunaikan rukun Islam yg ke-3 iaitu berpuasa di bulan Ramadhan..so peluang utk menunaikannya hnya dtg sekali setahun..

masa utk kita kumpul harta akhirat pula..barula seimbang kehidupan kita sebagai seorang muslim yg beriman kpd Allah Taala..ingtan utk rakan2 blogger yg dirahmati Allah..berhati2 lah dlm penulisan anda ok..especially di dalm bulan puasa ni..jgn disebabkan penulisan kita menyumbang kpd berlakunya pertikaman lidah dan penyebaran fitnah di kalangan readers..lg elok lg klu penulisan kita tu dpt memberi manfaat kpd readers..insyaAllah kita jgk yg akn beroleh keberkatannya.. :)


ok la..tu je nk update utk hr ni..hr ni aku smpai opis awal giler..so xde org..line clear la nk bw sket n update sket2..insyaAllah lps raya nnti aku buat come back..hahaha poyo jek..xdela mksud aku comeback tu..aku nk beramah mesra dgn uols la..skang ni kan aku mcm ala2 sombong gitu..sunyi sepi jek..bw pn idok..update pn idok..hehe..and to all readers yg xjemu2 jenguk suziey.com..mekaseh byk2 yek..smga mndapat manfaat dr penulisan aku...dan di kesempatan ni aku nk minta maaf kepada semua yg membaca n3 ni..seikhlas hati ampun dan maaf dipinta andai ada kata2 aku dlm penulisan aku yg menyinggung mana2 pihak..ampun dan maaf jgk andai ade kesalahan yang tidak disengajakan samada secara alam maya atau secara live...

selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak :)

Monday, July 11, 2011

perhimpunan BERSIH

Assalamualaikum..

alhamdulillah..hari sabtu berlalu dibawa angin lalu..syukur ya Allah tiada nyawa yg terkorban dlm perhimpunan bersih yg lalu..smga negaraku Malaysia terus aman dan selamat dr anasir2 yg xbaik dan campur tgn pihak luar yg tidak bertanggungjawab..smga segala maasalh dalaman negara dan percanggahan pendapat antara rakyat dan pemimpin dpt diselesaikan secara baik dan tidak tergelincir dr landasan syariah..jika kita pegang teguh pada sumber Al-Quran dan Hadith insyaAllah kita selamat dunia akhirat..itu janji Allah..

nasihat ikhlas utk kwn2 and utk diri sdiri jgk..jgn la mengapi2kan keadaan dgn fwd segala berita dan video clip dr youtube berkenaan perhimpunan bersih tu..biasalah manusia..ianya hnya akn menjadi penyumbang kpd perbalahan dan perdebatan sesama insan dan lebih sedih lg sesama muslim..biasalah..video yg dirakam mgkin akn nmpk berpihak kpd sebelah pihak shaja..apepun..kita jgn terlalu emosional dgn pendirian kita ok.bykkan istighfar..dan ingatlah kita dh nk sambut ramadhan xlama je lagi..so adlh lebih baik lagi kita persiapkan diri kita utk memantapkan iman dan memperbanyakkan harta amalan kita utk dibawa brsama di perhimpunan paling agung sekali di akhirat kelak iaitu PERHIMPUNAN DI PADANG MAHSYAR..apakah bahagia atau derita nasib kita nanti..wallahualam..sebagai hamba-Nya..teruskan beramal dan beribadat seikhlas hati krna Allah Taala..

sorry to all kwn2 sbb xberkesempatan nk beramah mesra dgn uolss...pada yg xjemu2 singgah suziey.com dan sudi membaca n3-n3 kt sini..terima kasih byk2 aku ucapkan..stay keep in touch ok..

selit sket..smlm p besday party syamil iman ank syana..byk btl food..siap tapau..thanks babe for inviting me n family..sori la xbw kamera so xleh nk posing sakan..hehe..ths week ade besday invitation lagi..alhamdulillah..syukur ya Allah atas rezeki yg Kau beri kpdku..amin.. :)

p/s: bkn sombong xnak bw tp line xclear walaupn kadang2 keje dah settle n free giler..ekekeke:D
p/s2: i like besday party..hehe

Tuesday, July 5, 2011

dh tempah tiket entrance ke Syurga?

Assalamualaikum..

Syurga itu mempunyai 100 tingkat dan 8 pintu..4 nama pintu ada dinyatakan di dalam al-Quran manakala 4 nama pintu lagi dirahsiakan dan hnya Allah yg mengetahuinya..di dalam solat mahupun di akhir solat, pasti diselitkan di dalam doa2 kita agar kita termasuk di dalam golongan org2 yg beriman dan ditempatkan di dalam syurga yg paling tinggi skali iaitu syurga Firdaus..iaitu syurga yg paling hampir sekali dgn Arasy Allah s.w.t..

semoga segala amalan yang kita lakukan di dunia ini akn diterima Allah s.w.t sbgai bekalan dan pemberat sewaktu pertimbangan amalan dilakukan pd hari perhitungan nnti..sesungguhnya Kiamat itu pasti..hari perhitungan itu pasti..syurga dan neraka itu juga pasti..sebelum malaikat Israfil meniupkan sangkakala, sama2lah kita mengharapkan agar taubat kita diterima Allah s.w.t…

Abu Hurairah RA meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda tentang terompet malaikat Israfil: "Terompet itu adalah sebuah tanduk raksaksa yang terdiri dari cahaya. Besar tiap lingkaran dalam tanduk itu selebar langit dan bumi. Terompet itu akan ditiup tiga kali. Tiupan pertama membuat makhluk takut, tiupan kedua membuat makhluk mati, tiupan ketiga untuk membangkitkan makhluk dari kubur".

subhanallah..jgn berlengah2 utk mengumpul bekalan akhirat..segala yg di dunia pasti akn ditinggalkan saat Malaikat Izrail menjalankan tugasnya ke atas kita..kembalilah pd Allah yg satu..jgn menyekutukan Allah, ikuti segala syariat-Nya, tinggalkan segala amalan bidaah yang bole menjerumuskan kita ke dalam kekufuran..sesungguhnya tpt bagi org2 yg kufur adalah di neraka jahanam yg mana pintu2 nya dijaga rapi oleh para malaikat yg besar, ganas, kuat dan sgt patuh pd perintah Allah s.w.t..wallahualam..
p/s: smga kita sempat utk menyempurnakan puasa di bulan Ramadhan tahun ni..amin..

Friday, July 1, 2011

withdraw duit kt ATM, duit xkeluar tp account deducted..


Assalamualaikum..

yuhuuu..ade lg ke org kt sini..hehe..haih..sejak dh dok tpt baru sementara ni mmg xde can la nk jenguk blog..apetah lagi nk bw..thanks to all readers yg xjemu2 jenguk sini.. :)

Ok aku nk share 1 kes yg happened last weekend..aku g dating2 lagi ngn aQeel..hubby ade program company dia buat kt Taman Negara..so berdua2an ngn aQeel je la..bw dia g Sunway Pyramid yg dh lama giler xjejak walaupun sekangkang kera je dr umah..main reason adlh nk g butik Guess..ok dipendekkan cite..lps dh shopping2 bagai..aku nk g withdraw duit kt CIMB atm..1st attempt dia hang..tetiba je kuar kad n appeared kt screen machine out of service..haih..sabo jek.then cuba kt atm sblh dia plak..success..but then aku check balance..Allahuakbar..dia deduct account aku utk 1st transaction yg failed tadi..both transaction aku kuarkan rm300..account deduct RM600 tp aku dpt rm300 jek..haaa xke panic..hehe..tp buat2 cool la..just call je customer service n report..then dia advice utk amik atm machine ID, take note time and date of transaction then pegi ke mana2 branch CIMB buat official report..means siap kena isi borang sume...dorang akn buat verification and within 3 days duit reimburse balik dlm account..alhamdulillah..efficient jgk service CIMB ni yek..pd yg 1st time kena mcm aku ni..jgn panik ok..dont worry..yakin pd rezeki Allah :)

1st thing yg aku fikir bila kena ni..muhasabah diri jap..aku baru beli henbeg rm300..and duit yg ‘lesap’ tu 300 jgk..xberkat ke duit yg aku guna buat beli henbeg tu..laki aku xredha ke aku beli henbeg tu..eh rs dh minta permission and so on..but then after all the effort..aku tawakal pd Allah..andai duit tu masih rezeki aku..pasti aku akn dpt balik..kalau mmg ditakdirkan Allah nk tarik rezeki aku tu, aku redha…smga terhapus segala dosa2 kecil aku dgn dugaan tu..

Alhamdulillah..syukur rezeki itu masih milik aku..sesungguhnya setiap rezeki yg Kau kurniakan pdku adlh milik-Mu..Kau berhak utk member dan menarik semula segala kurniaan-Mu..smga aku sntiasa menjadi hambaMu yg xpnh lupa utk bersyukur..

ok..meh layan sket gbr aQeel..lama xstory pasal dia kan :)

 
 ~mula2 naik ferry wheel ni..gayat jgk..tp xberapa sgtla..masih bole tolerate maybe sbb dia di tgh2 shopping complex..~


 ~then naik train plak..aQeel sgt suka la naik mende alah ni..sbb dia bole drive..dia mmg excited bab2 drive ni..hehe~

 ~pastu naik elephant pusing2 floor tu..pn dia dpn skali..tp ade driver sbnr yg bawa..~


~even 3 games je tp lama jgk each game tu..so kira puas la utk ank2 menikmati mainan2 tu..kena beli tiket kt kaunter..average RM4-RM6 per game..tp mmg berbaloi bg aku sbb masa dia lama..:)~


alhamdulillah..we really had fun that day..aQeel pn behave sgt..good boy ank ibu..syukur pd-Mu ya Allah atas rezeki dan nikmat yg Kau kurniakan..

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy