Friday, December 16, 2011

hukum pelaburan emas di bank

Assalamualaikum..

- On Thu, 15/12/11, Xxx <xxx.my> wrote:

From: Xxx <xxx>
Subject: ASSALAMUALAIKUM. PERTANYAAN!~
To: suzieycomei@yahoo.com
Date: Thursday, 15 December, 2011, 3:42 AM
Assalamualaikum,..

Disini saya nak mengajukan soklan yang berbunyik, la ni tengah hebat digambar gemburkan mengenai pelaburan emas dalam bentuk jongkong seperti Public Gold dan berbagai bagai. Setakat hari ini, harga emas jatuh merudum teruk daripada bulan lepas. Pelaburan Public Gold ni HALAL ke HARAM?

Nak tanya pasal Maybank Gold Investment. Adakah ia HALAL atau HARAM?

Lepas tu saya juga ingin memohon nasihat dari segi pelaburan. Pelaburan apakah yang setakat pengetahuan puan yang TOTALLY SYARIAH COMPLIANT and HALAL.

Saya nak withdraw dari ASB selepas meneliti berberapa fakta. Dan kemungkinan juga Public Mutual kerana dikhuatiri haram.

Mohon pencerahan. 

Wassalam.


****************************************


lately aku byk terima email dr silent readers yg bertanyakan mengenai hukum investment..no matter gold investment atau pn saham (ASB)..so aku rs nk share la info2 yg berguna utk manfaat readers suziey.com :)

ok menjawab berkenaan public gold investment tu..secara asasnya adlh the rules of thumb of islamic gold sales and purchase..pertama msti ade emas fizikal, kedua tiada jual beli tangguh yg mana transaksi dh berlaku tapi tiada pemilikan emas fizikal..klu 2 bende ni dipatuhi makanya halal lah hukumnya..bcoz pelaburan emas bkn mcm pelaburan saham..yg mana kita kena tgk kaunter pelaburan yg terlibat..pelaburan emas adlh berdasarkan nilai emas dan bagaimana kaedah pelaburan itu sdiri....tapi awas..jgn smpai terlibat dlm gold speculation..sebarang aktiviti yg ade speculation adlaah haram...klau nk refresh balik berkenaan jual beli emas dlm islam bole baca balik n3 aku yg lepas..

even kt buat pelaburan kt bank pn, hukum jual beli emas dlm Islam terpakai jgk..normally kalau kita buat pelaburan emas di bank, bank akn soh kita buka buku akaun kan..ok buku akaun trsebut sbgai bukti pembelian emas tersebut..TAPI kita kena pastikan yg emas yg ktia beli tu mmg wujud di bank (specifically Cawangan bank yg kita pergi tu)..sekiranya emas fizikal mmg xwujud di cawangan bank tersebut, maka transaction ini adlh tidak patuh syariah..dan ianya adlh haram..

ok ni result yg aku dpt berdasarkan research aku di bank rimau, sotong dan KFH..aku digging deeply camne method utk gold investment tu..both bank rimau and sotong are NOT SYARIAH COMPLIANCE.(hopefully one day both banks akn patuh syariah compliance)...method dia mcm buka akaun saving je..just masukkan duit n buka akaun utk gold investment..nnti kita akn dpt buku akaun..just like saving account..there is no physical gold..kalau kita nk tutup account n amik balik gold kita in a phisycal form, there is a restriction whereby simpanan gold kita tu melebihi certain number of gram (i.e: 100 gram) baru boleh tukar ke phisycal gold..else just transaction menggunakan nilai emas tapi in a form of RM..so korang nmpk x kt sini dh xbetul..simple jek..korang beli emas tapi emas fizikal xwujud..just ade bukti pembelian jek..tp brg xdek..but then bila korang nk tukar balik RM kpd gold yg korang beli tu msti ade syarat iaitu melebihi gram yg ditetapkan baru bole dpt fizikal gold..so pelaburan apekah ini?? Obviously ni bkn jual beli emas dlm Islam...transaksi beli dan terima emas tidak berlaku serentak sbb xde nya emas fizikal..dan ade plak syarat diletakkan utk dptkan emas fizikal whereby telah menafikan hak pembeli utk menuntut emasnya pada bila2 masa...

while KFH plak..once u purchase the gold, dorang akn bg gold bar mengikut nilai yg korang beli tu..so terpulang samada nk pegang n simpan kt rumah gold bar tu or letak dlm KFH utk simpanan..bila hrga emas naik jual balik..dan simpanan gold di KFH adlh FOC..tiada caj penyimpanan dikenakan..dan yes..KFH is truly syariah compliance..masa aku interview staff KFH tu dia ade tunjuk gold bar 5gm..mmg comel jek..siap ade sampul..tp klu nk pegang sdiri kena jg btl2..the wrapping tu xboleh defect lgsung..calar sket pn bole menjatuhkan nilai emas tu..so nk selamat simpan je dlm KFH semula..free plak tu…

so rasanya dh menjawab semua persoalan berkenaan gold investment tu..and pasal public mutual plak..xsemua public mutual adlh haram..because nowadays public mutual pn ade kaunter yg patuh syariah and its totally depends on investor utk pilih counter yg syariah compliance utk melabur..in fact aku pn invest dlm public mutual Islamic fund menggunakan EPF..as I said EPF is a saving..fund..tp kita bole keluarkan beberapa % dr akaun 2 kita utk invest kt mana2..so aku pilih public mutual Islamic fund..hasilnya akn deposit trus ke EPF kita balik..xbole withdraw ok..kita mmg xkn dpt pegang duit tu..tu kan utk simpanan hr tua..so dh tua n dh pencen nnti barula withdraw sume..so rancanglah masa depan anda..

smga mendapat manafaat dr info dan ilmu yg aku sampaikan ni..wallahualam..

Apabila mati anak Adam, maka terputuslah amalnya kecuali tiga perkara : sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat, dan anak yang soleh yang mendoakannya. (HR Muslim)


Monday, December 12, 2011

hadramawt restaurant

Assalamualaikum...

last tuesday hubby brought us having a dinner @Hadramawt Restaurant...lps solat Maghrib kami gerak..traffic dr umah ok..tp masuk je area golden triangle sesak banget..haih..tu la KL..klu xjem mmg pelik:p 

at 1st kami silap masuk restaurant..ekekek:p kami p masuk NASI HADRAMOT instead of hadramawt..we thought that was the correct spelling..btl2 ikt mcmana kita pronounce..skali salah daa...hahaha..malu kejap :D but then alhamdulillah..smpai ke tpt yg btl..paking pn senang..byr je rm3..

masuk2 je restaurant tu dh rs mcm kat Arab...ok lagi la..just rs suasana kt Arab..but then bila foods smpai n mula mkn..aduhhhh..terasa btl2 mcm suasana kt Makkah..serious mmg terasa..rindunya kt Makkah..kt Makkah n Madinah kan asyik mkn kambing jek..segala2nya kambing..


 ~ the best Yemeni and Arabian food in town..aku realize nowadays byk dh kan outlet2 arabian foods kt mesia ni..best plak rasa..~

 ~aQeel leka ngn iphone..haih..~

 ~interior deco dia pn mmg ikt theme la..arabic style..muzik pn padang pasir pnya..ekeke:p ~

 ~haih budak kecik ni..xabis lagi main iphone..~

 ~hehe..pncungkin gigi:p regret sbb xbw speedlite..so nmpk oren2 je kan..tu la pencahayaan sebenar dlm restaurant ni..~

 ~salad wth olive oil..aku xbrapa bole mkn..hehe~

 ~mine..chicken kebab..RM23..sbb aku xbrapa suka kambing selain kambing panggang..hehe:p~

 ~kebab ayam ni sgt sedap..lembut jek..dimkn bersama roti yg beso ni..roti ni slalu mkn masa kt Madinah n Makkah dulu..hikkss...~

 ~aQeel sgt suka..berselera dia mkn..siap cicah white sauce tu:p~

 ~nyumm nyumm~

 ~hubby's...mandy rice..mcm nasi beriani tp dia masak dgn kambing..so mmg rasa kambing..tp mmg lembut dan berderai..sedap jgk..cumanya rs kambing tu buat aku xbrapa lalu..ngee:D~

 ~panjanggggggg..hehe mcm dlm iklan tu...~

~ha ni nama dia hummus...RM10...dia mcm kacang rebus yg diblender halus plus dgn sejenis daun..dia rs mcm kacang tp ade payau2 sket..sedap la plak..hubby told me benda alah ni la yg dihidang masa dlm flight dr Dubai ke Jeddah dulu..tp aku xmkn pn sbb xlalu..rupe2nya sedap jgk..haih..terus terbayang kenangan masa pergi umrah dulu..~

~hummus tu mkn dgn roti ni..roti ni bersepah2 kalu kt Madinah and Makkah...overall food sedap cuma agk mahal sket..paling murah rm10..yg below rm10 cuma air jek..hehe..so bila dh abis mkn rs mcm xnk balik..sbbnya kami mcm terbuai2 dgn kenangan kt Makkah..ecewah..hehe:p

ok..tamat sudah update sy utk hari ni....tunggu next update minggu dpn ke..2 minggu lg ke..ekekek::D ya ampun...mood tu dh jadi biskut..kejap ade kejap xde..hehe..tp since dh pindah balik kt atas ni line clear sket nk bersosial di alam maya..kui kui kui:p

p/s: thanks to all suziey.com reader...thanks to all follower baru yg sudi follow suziey.com :)

Tuesday, December 6, 2011

the black red mickey mouse

Assalamualaikum..

last weekend aku buat small celebration utk aQeel's 4th besday..xramai pn yg aku jemput..just kwn2 rapat..tp end up pn ramai yg no-show..well...xpela..back to basis..kita kan hanya mampu merancang..segala ketentuan dia bawah kekuasaan-Nya..

so..menu of the days..erkk xde plak aku amik gbr..huhu..xperasan xde amik gbr food..slalu tu dulu aku amik..maklumlah..aku bz kelentang kelentung kt dapur..mr hubby yg jadi cameraman..hehe..aku masak nasi ayam simple jek..yong tau fu made by hubby..kek batik desert wajib aku..hehe:p and also beli satay..lain2 junk food utk kanak2 riang..alhamdulillah..majlis berlangsung dgn lancar tnpa kejadian yg tidak diingini..syukur alhamdulillah..

ouh yea...ths year buat them the black red mickey mouse..kebetulan sgt dgn theme interior umah aku..black n red..hiks...skang ni aQeel's favorite cartoon adlh mickey mouse..dan beberapa cartoon lain lagi..upin ipin masih di top ranking..cumanya last year dh buat upin ipin so ths yr tukar la plak..hehe..


~besday boy baru bgun sleep..ekeekek:D~ 


 ~junkfood station..ekekek:D suka bebudak ni borong jajan:p cupcake je xsmpai lagi..hehe~

 ~aQeel n his cousins..~

 ~thanks elliya and watie wyyn for coming :) and really appreciate watie wyyn n his sons..all of them in black red mickey mouse theme..sporting gitu..i likee..~

 ~ahkau jr..ekeek:p ini budak so cute dgn gelagat dia main balloon tu..smpai terantuk2 kt meja nk amik balloon..hehe..sgt good mood dia hr tu..~

 ~mickey mouse cake..~

 ~besar dan menariks..syg nk potong..rasa pn sedap..choc moist ~


 ~plan asal mls nk pasng lilin n nyanyi2 bagai..tp since aQeel yg nk blow the candle..ok la..pasang je la..utk suka2..n bila dh pasang lilin..yaeesh sgt la sporting..dia sorang je nyanyi dgn bersemangat..org lain terpegun terus..hiks..~

 ~family portrait...haih..aQeel mmg xpandai smile la..ekekeek:D~

 ~besday boy wth mickey mouse witch - yaeesh :) he is adorable huh.. ~

p/s: just small event utk meraikan aQeel..buat pn kt umah yg sekangkang kera tu jek.. :)

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy