Friday, February 24, 2012

solat jamak qasar utk musafir

Assalamualaikum..

alhamdulillah..permulaan penghulu hari yg tenang..syukur atas nikmat Allah..hr ni rs nk sharing pasal solat jamak dan qasar bg musafir..since readers mai sini utk dptkan info berkenaan places-to-go and holiday...so its closely related to the said topic especially for muslim..

kita dikurniakan Allah dgn rezeki yg lebih hinggakan mampu utk pergi bercuti di tpt2 yg jauh..so jgn la kita jadi hambaNya yg lupa akn nikmat rezeki yg tlh Dia kurniakan..jgn jadi kacang lupakan kulit ok..sbgai tnda bersyukur dgn kurniaanNya, sedang kita bergembira jaga jgk solat wajib kita...hatta di atas kenderaan sekalipun..

ok basicnya adlh kita telah pn dikira musafir jika kita pergi meninggalkan tpt kediaman kita yg jaraknya sejauh 90km atau 2 marhalah..jamak ni kita himpunkan 2 solat dlm 1 waktu samada jamak ta'dim (cth: zohor+asar dilakukan dlm waktu zohor) atau jamak ta'khir (cth: zohor + asar dilakukan dlm waktu asar)..and kita bole buat pakej skali ngn qasar..qasar ni diringkaskan 4 rakaat dijadikan 2 rakaat..so clearly hnya utk solat yg 4 rakaat shja..klaau buat maghrib+isyak, bole dihimpunkan dlm 1waktu tp hnya slat isyak bole diqasarkan menjadi 2 rakaat..maghrib remains 3 rakaat..

ok..for info selain kita bermusafir, jamak solat jg bole digunakan dlm waktu darurat..wlaupn kita bukan bermusafir..btl2 darurat ok..bkn sbb malas or saje nk buat jamak..sbgai cth..kita nk balik rumah frm opis..kita keluar ofis mcm biasa pukul 12tghari..means blm masuk zohor kan..and then dlm perjalanan tu tetiba ade satu eksiden yg menyebabkan jem yg luar biasa teruk..and kita plak stuck dlm kereta xbole nk bergerak..konon2 kiri kanan jln tu xde surau and cuma pokok2 jek..then jam plak dh menunjukkan kol 4..satgi nk masuk asar dah...zohor xsolat lagi..so time ni bole la dijamakkan solat zohor kita tu ke dalam waktu asar (jamak ta'khir)..

ok ni pasal solat atas kenderaan plak..so far 2 kali je aku pnh buat solat atas kenderaan..masa pegi Umrah dulu..perjalanan yg panjang mmg menyebabkan kita kena buat solat atas flight plus kita bermusafir so bole la buat jamak qasar..solat atas kenderaan SAH ok..insyaAllah Allah terima solat kita tu..xperlu nk cari arah kiblat..just duduk tegak kt seat kita tu and solat mcm cara duduk..sbb flight tu bkn kawalan kita utk berhenti utk solat kan..so smayang je mcm biasa tnpa perlu memikirkan mana arah kiblat..sbb ape duduk kt seat..klu berdiri bahaya plak kan sbb kenderaan sedang bergerak..so buatlah yg mana memudahkan..Islam itu mudah..jgn jadikan alasan utk tidak solat..solat tu wajib..sbb tu byk cara yg memudahkan agar kita tiada alasan utk meninggalkan kewajipan kita..

solat atas kenderaan ni terpakai utk semua jenis kenderaan ok..and this coming holiday..pn aku akn buat bende yg sama whereby flight aku kol 8.45am..by 7.45am i hv to be at the airport..perjalanan naik bas dr kl sentral to airport about 1 hr..so means that aku kena naik bas ikt schedule skybas kol 6.30am..subuh masuk lebih kurang 6.10am..klu nk solat kt kl sentral tkt xsempat nk catch up bus 6.30am..and klu missed bus 6.30am tu next bus kol 7am and expected to reach airport 8.15am (office hour kan msti jem nk kuar dr KL)..and klu kol 8.15 smpai airport mmg missed flight la kan..so penyelesaiannya..solat atas bas...consider as darurat la..ni first time jadi camni sbb preniously slalu flight aku kol 9.30am-10am..

so to all readers yg so called happen will/have the same experience..jgn tinggalkan solat ok..peliharalah solat kita..

ok 1 of the hadith yg membolehkan kita solat atas kenderaan:

diriwayatkan daripada Abdullah ibnu Umar r.a. Seorang sahabat telah bertanya kepada Nabi SAW : Bagaimanakah cara untuk saya bersolat dalam perahu ? Nabi SAW menjawab: Solatlah di dalamnya dengan berdiri kecuali jika engkau takut tenggelam.

bila bermusafir Nabi jg pernah solat di atas kenderaan..jika kita ikut segala ape yg Nabi lakukan, kita dpt pahala mengamalkan sunnah nabi..jgn hnya melaungkan kita syg nabi..tapi sertai skali dgn mengamalkan sunnah2 Nabi..

ok tu je nk share..hope dpt manfaat dr ape yg aku kongsikan ni..

11 comments:

MRS. K said...

gud info sis.. tq

atty's said...

gudinfo , tq suziey

wantie said...

tak pernah lagi solat dalam kenderaan. nanti ko bagi tau cecaranya yer.

kayyana said...

Alhamdulillah. bile bc entry dan penjelasan akak ni yana dpt satu lg ilmu.. lepas ni yana akan cube untuk tidak meninggalkan solat . InsyaAllah

ieda said...

TQ sharing dik ..
gud info ;)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

selalu dengar mak ayu solat atas keretapi...terutama kalau balik dari rumah ayu kat JB ke kelantan...macam mana yang suziey terangkan kat atas, macam tu jugaklah yang mak ayu terangkan kat ayu...so far, tak der experienced lagi solat atas kenderaan ni...thanks for the info..

syariza09 said...

first time tahu pasal info lam kenderaan, tq

FiZ said...

really a good info.sy bru tau ttg solat jamak if terlibat dgn jam yg sgt2 lama.thanxs kak suzi.kalau rajin, nnti buatla cara cara solat ketika dlm kenderaan.untuk yang tak tahu kan :)

Sidratul Muntaha said...

tiap kali blik pg mmg aku buat benda ni
letih la klu nak benti2 selalu
esp bagi aku breastfeed mom ni..
ara asyik ngamuk
so..
mgm tgh jln benti sekali tuk jamak
lepas tu stay kat kg smpai 2 ari
continue lagi.

mama_umar_maryam said...

=)..mase g cuti2 HK aritu,kitorg solat jamak kt dlm disneyland ;)..good post suziey!

mirah said...

kalau naik saudi airlines, mmg ada ruang utk solat kat blkg plane tu. Stkt ni MAS ke airasia tak perasan ada plak.

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio