Tuesday, March 20, 2012

holiday @ medan - the journey is begin

Assalamualaikum..

now baru dtg semangat nk mengupdate..hehe..our flight departed at 845am..and arrived safely at medan 845am..waktu medan lmbt sejam dr malaysia..and it tooks approx 45minutes to 1 hr journey..kami dh siap booking supir dr malaysia..pakej inclusive of 3days car rental wth supir (driver) + fuel, return ferryboat fares (to samosir island), entrance ticket to the batak's museum (samosir island) & istana maimon (medan)..all together Rp1,450,000.00 (RM480).. For info this is the cheapest supir we can get..klu ikukan kami xnk amik supir sbb xnk terikat..kami suka free and easy..ikt suka ke mana kaki melangkah..but then since the journey to 1 and another place sgtlah jauh..so amik je la ngn supir..senang..at least kami bole rehat along the way..

ok ni personal view aku about medan..bg aku holiday ke medan ni byk buang masa atas jalan..coz medan is a huge city..dr medan utk ke parapat (lake toba) tooks 4 hours journey...frm parapat jetty to samosir island tooks 45 minutes to 1 hour..frm parapat back to medan lalu simarjarunjung and piso2 waterfall tooks 2 hours journey..then frm piso2 waterfall to berastagi tooks another almost 2 hours journey..and frm berastagi to medan another 2 hours journey..ha korang bayangkan..bole pusing satu malaysia dh..aku rasa byk abis masa dlm kereta..aQeel berapa kali muntah and kami berapa kali tido and bangun and tido balik...aduhhhhhh..jln toksah ckp la..jgn expect hiway cantik mcm kt malaysia..lubang sana sini..pastu jln plak mcm nk pegi cameron tuh..and dgn macet (jem) nya lagi.....perghhhh mmg masak la..klu bawa baby not advisable la..(secret revealed: medan is out of our list for place to go:D)

aku rasa interest place hanyalah lake toba..since it is the biggest lake in the world kan..for that reason je yg kami nk pegi..others..nothing..hehe..berastagi plak..aku rasa cameron lagi sejuk and cantik :D so this is my honest experience..bcoz sepanjang survey aku before pegi medan sume kata cantik and must go place..apepun lain org lain perception nya..so korang nilai sdiri ok.. :)

ok back to our journey..nasib kami agk kurang baik coz jln macet to parapat on tht day..kebetulan ade org buat demonstrasi..so mmg jem giler..it tooks 6 hrs journey to parapat..along the way kami singgah la mkn nasi padang n masakan minang..then shopping dodol and pisang salai kt Bengkel..ok seterusnya story bergambar la.boring plak nk baca panjang2 kan..ekekeke:D

okla..layan dulu gbr2 along the way to parapat (Lake Toba)..

~polonia airport..agak kecik..yg xbestnya surau ade and selesa jgk ruang solat agk besar..malangnya tpt amik wudhuk xde air..haihhh.hiasan semata2..~
 ~ni namanya becak mesin..hehe..dia beca tp sebab guna moto dia panggil becak mesin..kami merasa gk la naik..hehe..mmg syiok:p~
 ~klau mata melilau dlm perjalanan tu mmg for sure akn nmpk view yg kita xpnh jmpa kat malaysia..cth mcm pakcik ni..dia sedang mengangkut keropok2.~
 ~10 minit perjalanan dr polonia airport menuju ke parapat, supir tu kata nk pegi kedai ban dulu..dlm hati pelik gk..dia ni nk beli roti ke..rupenye nk isi angin ban mobil (tayar kereta)..ban tu tayar..hehe:p~
~mostly bentuk masjid kt sana mcm ni..kubah bulat pattern sisik ikan..and saiz pn ala2 besar cenggitu..kt medan ni byk lagi jmpa masjid..smpai parapat - berastagi..byk jmpa church jek..sgt susah nk jmpa masjid..~
 ~aku pn xtau ape ni..mcm padi tp mcm bukan..tp unik kan view dia..cantik..~
~awas kurangi kecepatan..hehe~

sorry..kualiti gbr agk xmemuaskan..snap dr dlm keta bergerak..tgn bergetar2..ekeke:D okla..smbung next n3 ok..gbr byk giler..so slowly la yek aku update..hehe..

p/s: thanks for reading :)

18 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

biler la nak dpt jalan jauh nie..

Mama Zharfan said...

singgah baca entry :)

Alin Marlini said...

selamber jek dorang ni jual sport rim bawah pokok..hehe

atty's said...

banyak abis masa kat jalan ye ziey..
tak sabar nak tunggu next entry

mama tisya said...

oo byk ms dlm kete..jauh2 perjalanan disebabkn jammed lg ye...kalo bdk2 muntah sian jugak...nasibaik ko tk muntah sama...

Nana said...

bestnye nak lagi..
nak baca lagi
ntah bile aku nak sampai indon ntah
tingin

ieda said...

aah kalau jauh buang masa atas jalan je kan dik
penat satu hal .. tu yg bila ada pilihan x nak ke medan , preffer jakarta @ bandung ..
lepas nie teringin nak ke acheh ;)

GreenJade said...

mostly kat Indon mmg gitu le awak..nk gi satu2 tempat mmg jauh2 bikin penasaran gitu..mmg letih dlm perjalanan aje..

tp takpe at least kita dah ada experience utk bkongsi dgn kawan2 ye tak? :)

hepi Tuesday yeah :)

wantie said...

papepun m'sia the best kan. tapi ok la kan tuk hang sebab ada experience ke sana.

tak pe la kan, spend time dalam keta pun dah kira mcm quality time gak la.

Nad @ MamaZakwan said...

kat malaysia kene letak sign cam tu gak kot..ni setakat 'awas, kawasan kemalangan', takde maknenye..letak tengkorak besar gitu dgn kete kemek2 tu bleh kot, hehe..
tp ikut jugak kan..kalu dah mmg org tak reti bahasa, kat mana2 pun die bedal laju jugak, huhu!

okeh, next!
nak baca lagi ;)
tak merasa nak jejak, baca pengalaman org lain pun boleh la..hehe

atuk said...

Assalamualaikum Suziey

mukin itu padi huma
sedap nasinya

intanloveamir said...

salam kenal..bulan januari baru2 nie pn sy ada pegi medan...1 tmpat jer best iaitu 'pasar ikan' a.k.a tmpat shopping...hehehe

*klu nk tenangkan fikiran bleh jer ke lake toba or sipiso2 waterfall...;)

'Izique said...

medan mmg mcm tu, tp danau toba sgt cantik. plan nk gi danau toba tis year september.

boleh share contact number rent car tk?

ALoNa CintamaniszLite said...

ke medan ye..hehe..lain kali leh bwk aqeel ke bandung lak, ngee.

Gieyana said...

singgah bc...
my friend pon byk recommended not to go..borink katanya..lain org lain perception kan..

Pusat Bahasa Pelangi said...

next weekends my BIL and family serta family MIL akan ke medan juga...:)kami pula ke destinasi lain...:)

p/s:suziey, arkitek just charge service lukis pelan sahaja....renovation, kena upah contractor pulak, lukisan 3D yang kita nak renovate tu kena upah interior designer lain pulak, so charge utk setiap pengkhususan tu memang berbeza...

hehehehe...menang hadiah besar awal2 lagi dah buat fixed deposit utk masa depan anak2 suziey..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

waa jln2 lagi..

tu padi bukit kot suzie..sbb tu tanam camtu

Neeza.Areef said...

btl2 penat atas jln la klu jln jauh2 gini..mmg amik masa pjg la stay lama2 baru puas jln

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio