Wednesday, March 21, 2012

Parapat - Lake Toba

Assalamualaikum..

ok sambung balik journey to Parapat...since jln macet sbb ade demonstrasi...kami smpai parapat kol 3 ptg..dh la hujan lebat giler masa dekat nk smpai parapat..so lg la slow..

 ~see..teruk giler jem..org kt sana drive mmg agk kurang beretika..kt malaysia pn ade jgk yg potong Q tp xde la all the time pemandangn tu..kt sana mmg all the time..ye la kereta sgt byk kt sana..kapasiti penduduk sgt padat..so no wonder la kan..and supir kami tu ckp kt medan ni kena berani bawa mobil..mmg klu nk potong tu selamba jek even keta dr depan dh dekat..haih..sntiasa kena ready mengucap la..hehe..pon pon tu mmg dh jadi wajib..mcm pelik je klu xdengar bunyi org hon..hehe..kt sana kereta dorang panggil mobil / motor and motorsikal plak dorang panggil kereta..hiksss :D ~
 ~anak2 nk g skolah ye..hehe..~
 ~jgn tiru aksi ni dirumah..utamakan keselamatan..pakaila topi keledar..hehe..mmg kt sana belasah je naik moto xpakai helmet..dorang panggil helmet = helm (read: helem)..at first aku tgk sign helm tu aku ingt ade org kopek huruf ET..rupenya mmg dorang panggil helm..ekekeke:D.~
 ~and kalu yg ikut peraturan plak penunggang depan je pakai helmet..yg lain2 xyah..and kt sna as we know sgt tinggi corruption kan..supir kami ckp kalu org bawa angkut (mini van awam) / motor, pak polisi enggak tahan kalu dorang buat kesalahan sbb pak polisi tau dorang ni mmg enggak ade uang ($$)..kalu org pakai keta mewah pantang ade slh sikit gerenti kena tahan..haih smpai camtu skali kan..~

 ~ok lps dh dr jem..kami lalu Bengkel utk lunch nasi padang..mmg sgt murah la cost mkn..nasi padang kan jenis yg byk lauk tu...kami mkn berempat termasuk supir (mkn supir kami tanggung) baru Rp44k (+- RM15)..baru kusedari yg kami xamik lgsung gbr nasi padang n masakan minang yg kami mkn..maybe sbb letih dok dlm keta lama sgt..huhu..ok then after lunch kami proceed lalu Bengkel..kt Bengkel ni famous ngn dodol sedap..n klu nk shopping dodol and kerepek2 ke..pisang salei (pisang salai) bole shopping kt sini..murah n sedap..ade byk kedai jual brg yg sama so kira nasib la klu dpt yg murah..ala beza dlm Rp1K (30sen) -Rp2K jek..xkan la nk masuk sume kedai compare kan..byk giler kedai..at least klu nk compare masukla 2-3 buah kedai..aku pn terkena jgk..kedai 1st masuk trus beli..then pegi kedai no 2 rupenye lagi murah..tp aku beli jgk..hahahaha:D tp dodol dia mmg sedap la..fresh baru buat..so lembut kenyal n xberapa manis sgt..sedang elok la rs manisnya~

~based on survey aku rmaai ckp nasi padang kt siantar ni sedap..tp aku xrasa pn..tgk mcm sama je sume nasi padang..lain org lain taste dia kan..hehe..~ 
 ~ouh antena tv kt sana mmg bagak beso..hehe..ni ala2 astro la..byk channel tgk.tp so sad..dlm byk2 channel kt sana xde 1 pn aku jmpa channel cite malaysia..mostly sume indon pnya cite..tp klu kt malaysia ni kemain la byk nya sinetron2..camtu gk ngn bahasa percakapan..kita g negara depa kita plak ikt ckp bhsa dia n blaja bhasa dia..tp depa pnya la ramai kt malaysia ni smpai bole buat mini jakarta gitu..tp xde plk aku jmpa yg fasih giler bahasa melayu kebangsaan kita..haih..sedih....~

 ~ni dh nk smpai parapat..eh xde la dekat..about 1hr lagi la..hujan mmg lebat giler..~
 ~HORAS...ok smpai dh parapat..masuk je kwsn parapat ni mcm perkampungan kt pangkor island jek..sbb jln dia kecik n berbukit2..hehe..kat sini byk kristian dh..masyarakat Islam jadi minoriti..so kena hati2 pilih muslim food yg halal..seb bek pak supir kami paham concern kami yg nk foods halal..church mmg bersepah la kt sini..since smpai sini kol 3.30 ptg and ferryboat ke samosir island kol 6ptg ..so kami decided beli nasi bungkus utk mkn kt hotel @samosir island..yes kami overnite kt samosir island and penginapan supir kami just bg dia Rp50K (RM16)..pndai2 dia la..hehe.so sementara tunggu ferry, kami shopping sket2 kt kedai2 kt parapat tu..mmg byk org jual sourvenir and t-shirt2 lake toba..FM pn ade tp xbyk n xberpaa cantik..huhu..n price kt sini lg murah dr medan..see lupe lg nk amik gbr kedai sourvenir kt parapat..huhu...~

 ~ tu dia ferryboat dh smpai..ferry ni bawak org dan kenderaan..sbb tu timing dia lama..klu boat biasa yg bwa org shja byk schedule dia..n murah sket..utk ferry boat ni hrga RM90K(RM30) sehala..cost ferryboat ni supir tu yg covered..skali dlm pakej..and perjalann ke samosir island 45 minutes to 1hr...kt parapat pn ade byk hotel..tp masa aku booking hotel kt samosir ni nmpk cantik..view dia mmg cun..kt parapat mcm view pekan je..tp yg bgs klu stay kt hotel parapat mlm happening jgk..ade jualan..tp klu food hati2 sbb byk mknan xhalal..klu stay kt samosir xde ape la..dok hotel jek..hehe..~

~ok ni schedule ferryboat tu utk makluman..klu dr parapat jetty tu tgk ajibata schedule..tomok tu dekat samosir island..so sape yg plan nk g sana plan btl2 timing ferry..tp klu xnaik ferryboat, just naik ferry biasa tu byk jek..aku xde plak schedule dia..sbb jetty dia bhgian lain..sbeelah je tp xdekat la..~

~downloading and uploading transports..hehe..~
 ~nmpk x ade org naik sampan kecik..btl2 besar dia jek..relax je dia tgkap ikan kot..mostly org kt situ mmg tgkap ikan, mandi manda n basuh baju kt lake toba ni jek..persisiran lake toba ni ade perkampungan..mmg msti nmpk umah org..so punca air sume dr lake toba ni..~
 ~ok tu hotel kt parapat..klu dpt mengadap lake toba cun la...~
~berkabus..mmg dingin..sejuk je angin ptg..dh nk maghrib dh ni..since kami smpai parapat kol 3.30ptg n mostly org situ kristian, susah nk jmpa masjid..makanya kami solat jamak dlm kereta atas feri..nk tunggu smpai samosir mmg masuk maghrib ler jwbnya..ok nnti aku buat n3 khas utk solat jamak qasar di dalam kenderaan ok :)~

 ~posing2 atas feri..bhgian deck atas ferry ni ade tpt utk penumpang..dia susun kerusi mcm tpt tunggu bas tu..so bole menikmati pemandangan sama..hehe..angin yg dingin..mmg bestttt~

 ~aQeel la paling excited..ala2 jakun gitu..xpnh naik ferryboat la katakan..hehe..~

 ~lepaking atas lori..hiksss.ni penduduk2 samosir la ni..dekat samosir island ade perkampungan batak..perkampungan dia mcm perkampungan kt pulau2 di malaysia jgk...ade aktiviti ekonomi sdiri..hehe..~
~ok dh smpai samosir island..tu ferry utk penumpang..dh abis dh trip dia kot..now dh senja...almost nk azan maghrib dh..tp kt situ xde la azan maghrib..dgr dr radio keta jek..hehe..~


ok..SAMOSIR ISLAND and VIEW LAKE TOBA bersambung next n3 ok..hehe..happy reading :)

18 comments:

MRS. K said...

ala... baru nak tgk lake toba.. huhu.. tengok negara orang ni, rasa bersyukur dengan negara sendiri

Fieza79 said...

rindu nya lake toba...

hurmm mmg kan jln sepanjang ke sana sesak dan sempit...tu lah time nk potong tu kete kt dpn dkt sgt dorang msh sng2 hati potong..mmg seriau la jgk hihii...kena ngucap siap2 hahaa..

Nad @ MamaZakwan said...

seronoknye membaca..
ntah bile nak pegi
tp bile membaca ni mcm dah smpi kt sana plak,hheehe

Sidratul Muntaha said...

jenuh baca.
tpi aku paham nape ko mcm so - so bila ko mention dlm fb psl medan ni.
nak ke hotel je bpk jauh.
dah mcm dari kl pergi kelantan!
ahahahah

ALoNa CintamaniszLite said...

tak penah bc lg travelog kengkawan blog gi medan, hehe..
yg selalunya gi bandung, yogya, jakarta, bali, padang dan bukit tinggi, hehe..

suziey cari info kat ner sebelum gi tu?? ada kwn yg dh penah gi kot?? mm

mama_umar_maryam said...

ohsem.naik feri hangkut kete2 skali!!
sure ternganga nnt aku tgk lake toba nih..gmbr2 ko kan cantek ;)..dulu aku g medan x singgah pon lake toba nih ;(

MrS. F!zA said...

pheww..mcm naik free kt penang je bila dpt naik ngn kete sekali..

Afida said...

best nya dapat jln2 tempat org kan :D

Neeza.Areef said...

selamba nya bwk moto dgn gendong anak dgn kain batik..dasattt

wantie said...

fuh.. nampak kecik je mamat yg dok mancing tu. gila kentang berani dia pertaruh nyawa.

hehehe ferryboat kat Penang ni pun ada. nanti wak Aqeel nek puas puas.

~Siti Hajar~ said...

N3 Suziey ni mengimbau kenangan sy di Medan dulu, serius teringat, hotel Parapat ngadap laut tu la sy dok dulu, best!

Sy pnh naik motor (entah apa dorg pggl) sy jerit giler2 dlm tu sbb dorg bwk laju, lampu merah dorg langgar adoi xsempat mngucap dah..kenangan sungguh...

Suziey shpg tak kat psr ikan, sy borong byk kat situ dulu...hehe

Zana Nordin said...

dia sudah sampaiii duluu

bulan 5 zana akan ke sana, insya allah
so...harap dari entry2 di medan nie..boleh zana jadikan panduan utk kesana nanti
btw...boleh suziey bagi contact no package supir tu tak....

Azhariah Zuber said...

suka lah dgn suzi. dah rajin update

fa10 said...

hujung tahun lps i pergi Bandung... mmg bukan tempat percutian yg menarik la. Tak teringin nak pergi lagi pun. Org suka shopping kat sana tp bg saya, nak shopping pun tak selesa. Bila baca blog2 percutian ke Indonesia, kesimpulannya.. semua tmpt kat sana lebih kurang sama saje.

Cho Zila said...

bestnyer jalan2... memang kalau sekali2 gi sana cam bestjerkan.. tapi kalau suruh tinggal kat sana akak tak sanggup... oh tidak..
makanpn sama dua hari 3 hari ok lagi tp dah msk hari ke 3 rindu mskn malaysia walaupn makanan hampir sama tapi tak leh lawan kat sini gak...

Nur said...

eeeeeeee kacaknya si kecik tuh, geram. parents baru pergi minggu lepas kat sini..bilalah sy pulak nk jejak kaki ke indon agak2

Alin Marlini said...

menarik tempat...best...

Gieyana said...

Jauh bjalan luas pandangan yer...sure uols enjoy walaupon trip nie mcm so so jer..:)

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio