Thursday, May 31, 2012

me and SLE

Assalamualaikum..

tetiba rasa nk share pasal SLE plak hari ni..to those yg follow story kehidupan aku yg merapu2 tu..msti tau aku adalah SLE patient..yes i am..alhamdulillah mine was at the mild stage..which is not really critical..but still i hv to be super alert and precautions myself as it can be critical..

last week i had my check up wth my specialist @ pantai medical centre..old memories splashing around in a sudden..how hard for me to go through all the hassles just to be diagnosed and confirmed that i hv the SLE..anyway..forget about it..what passed is passed :) ok back to the topic..all this while i hv to consume 2 types of medicine which is 1 tablet of 5mg plaquenil and 1 1/2 tablet of 5mg prednisilone..its consider low dose..but now..besides those 2 pills, doc. gave me extra prescription which 1 tablet of X once a week (aku xingt ler plak namanya..ekekek:D)..as i know it is to prevent osteoporosis..sounds familiar huh? yes..it is for bone..for info, 1 of the side effect when u are consuming a prednisilone for a long term, it may caused a reduction of bone mineral density..there is no other way for u to stop consuming prednisilone just to protect ur bone..no and never..full stop!

at the 1st time hearing that, i was seriously demotivated..but then i'm waking up..dont waste ur time just to be demotivated..common..u hv to be strong to fight wth the disease..yes i know there is no specific medication that can prevent / eliminate that SLE.once u've being diagnosed, forever u are SLE's patient..but dont be to scared to hear that..semua yg berlaku ni ada hikmahnya..yakin lah dgn ketentuan Allah..setiap ketentuan Dia adlh yg terbaik utk hamba_Nya..redha..berusaha dan bertawakal..bersyukur la sbb kt terpilih sbgai hambaNya utk diuji...insyaAllah..

i did received an emails..bulk of emails frm my readers yang senasib dgn aku..pengidap SLE..honestly aku bersyukur sgt sbb tahap SLE aku masih mild compared to them yang agk critical..kesian sgt kt dorang..so ape yg aku blh buat just encourage them to be strong..at ths moment, support is the best thing for them..aku doakan smga mrka jg akn kuat utk melawan sakit ni..

recently aku ade surf website SLE Malaysia..tp xjoin lagi jadi member..hehe..tp bykla info aku dpt dr website tu..slh 1 fakta yg menarik perhatian aku adlh emosi yg stabil adlh penting..so for me the best way to do it is go for HOLIDAY! hahahahaa..tu 1 of it la..tp ade byk lagi cara..depends on individual..lain org lain caranya..hehe..

1 impian aku buat masa ni adlh nak jejak ke Tanah Haram lagi utk menunaikan rukun Islam yg ke-5..insyaAllah ikut perancangan aku next year..tp perancangan Yang Maha Esa kita xtau..ape yg mampu aku lakukan skarang hanyalah berdoa agar dijemput utk mnjadi tetamuNya lagi..insyaAllah..hmm..kenapa nk cepat sgt? its all because of my SLE..as defined, SLE ni auto immune disease whereby ur body immune system having a dis-functionality..bhsa mudahnya antibodi di dalam badan yg sepatutnya protect body kita dr serangan organisma jahat/bakteria/virus telah memakan antibody baik yg diperlukan oleh body kita...so senang ckp sume dia bedal..when it happen, immune system kita will be at the very low level..dan kurang mampu utk protect body kita..ok relationnya dgn nk pegi Haji..kriteria wajib utk pegi Haji adlh msti ambik suntikan yg 3 tu..utk pesakit SLE chronic, sume suntikan tu xberi effect pada body..because beat by owner antibody..ade kecelaruan di situ..so bila xbole amik suntikan tu xbole la nk pergi Haji..pihak TH xnak la amik risiko kan..and high risk to the patient as well..kt Tanah Haram kan ramai sgt org..lagilah dangerous..1 of my officemate pnya sister experienced this..dia xdpt pergi skali dgn group jemaah Haji dia because dia adlh patient SLE yg chronic so dia xboleh amik that injection..kena tnagguh year by year smpai dia lepas utk amik suntikan tu...so tu la sebabnya aku nk cpt2 tunaikan kwajipan tu..mmg la Haji hnya utk yg berkemampuan dr semua segi.but at least aku berusaha..jgn la berserah tnpa berusaha..tambahan dh pernah jejak kaki ke Tanah Haram last year utk Umrah..lagi la kuat semangat aku utk pegi buat Haji pula..smga Allah makbulkan hajat hambaNya ni..insyaAllah..amin...

okla..pnjang sgt dh ni..yg xberkenaan for sure akn boring nk baca...hehe..later2 story best2 plak..

p/s: mood holiday suda mari..hiksss..korang g mane school holiday ni??

10 comments:

Gieyana said...

blogko pun jrg berupdate..i guessu busy! Neway, be strong n take care my dear friend..:-)

nieda said...

Kena kuat semangat.. My aunty ada penyakit ni dulu dah bertahun lamanya. Continue mkn ubat sehingga doc kata dah xde virus tu dlm badan. So dia stop mkn ubat. 2-3 bulan leoas stop mkn ubat terus virus tu attack buah pinggang,

wantie said...

tabah ok. aku baru je tau SLE tu apa. kalau hang tak buat N3 ni aku pun tak tau kewujudan penyakit ni.

kiranya hang kena keep on ambik ubat for the whole life la. sedih aku dengar.

fazilzura said...

apa yg berlaku insyallah ada hikmah , semoga suzi akan sihat kembali ..

sonok nye dpt jejak kaki ke Tanah Haram .. zr ni xtau le bile ... tingin jgk nak pi melawat ke sana

Sidratul Muntaha said...

ahad ni besday aku
ko tak abgi aku present kah?!
prednislone.
aku dah sebati dgn ubat ni
ubat asthma jugak
penderita asthma kronik ttp kena amik benda ni
klu taka mik..
confirm jln..
byk penyakti kat dunia ni takde ubat tuk sembuh tpi lebih pada ubat penangguhan..
semoga ko diberi kekuatan selalu untuk menempuhnya suziey...
*bpk aku mmg tulang2 dia dah rapuh mkn ubat ni since umur dia 25thun lagi.

mak encik | SZ said...

salam suziey,
semoga Allah makbul kan doa suziey menjadi tamuNya ...

Nad @ MamaZN said...

moga trus bertabah hati n moga impian akan terlaksana.. :)

rindu kt suziey!

Nurhayati said...

sakit suzie sama ngan my schoolfren.. tapi dia lagi teruk.
ape pun semoga tabah menghadapi segala ujian dari Allah.
*hugs*

mama tisya said...

ko kena jg pantang larang jugak kn...smoga impian ko nk menunaikn haji berjalan lancar..insya allah....

ko nk p cuti mana tu??aku bkn nk bfast jauh tp dh byk r&r penuh tu psl smp tj malim br leh bfast:-p

Farra Dhelina said...

hy kakakkkk ;)

semoga terus sembuh ye! luv u! :)

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio