Wednesday, July 11, 2012

holiday @ Krabi - d'journey is begin

Assalamualaikum..

alhamdulillah..dh free sket..so bole la nk buat review holiday kami di krabi last week..so..lets begin.. :)

~hiks..aQeel ye ye nk bw beg ni..beg ni aku dpt hadiah contest Kotex..hehe..tp at last xbawa pn..~

~before boarding..aQeel ttp ngn bekalan dunkin donut dia..~

~baru smpai airport krabi..muka pn letih jek..~

~tp posing pnya pasal..layan dulu..ekeke:D~

****************

ok kisah holiday aku ni at first sgt tragis..i was purchased a package stay in Amantra Resort for 3D2N via groupon..and inclusive of return airport transfer..arrangement utk airport pick up dh dibuat long time ago..and recently before pegi ade gk email confirmation but no reply..so hati mcm xsedap..something will goes wrong somewhere..makanya aku pn buat plan B..plan B if there were nobody pick us up at the Krabi airport..

FYI, amantra resort is located wayyyyy down to Krabi island..which is in Koh Lanta Yai..mmg hujung giler..which took about more than 2 hours to reach there from d airport..45 minutes jln darat + 1 hour ++ utk naik ferry (inclusive waiting time)..and there are 2 pier which is kena amik 2 kali ferry utk sampai ke sana..so mmg la sgt meletihkan ok..kalau pegi sana mmg kena dok diam2 je kt sana..xleh nk pegi Ao-Nang dh..Ao Nang ni antara the most and feveret tourist will stay..sbb easy access..

ok kes amantra ni..bl aku smpai airport aku trus call resort tu and tnya mana org yg nk pick up kami..rupenye dia xhntr org..so either kami pegi sdiri or dia amik tp kena tunggu 2 jam sbb org dia baru nk gerak dr resort..pastu airport transfer utk balik kena byr sdiri..xmasuk dlm pakej..ape kejadahnya..kata return airport transfer..ni bkn return..ni 1 way jek..ishhh bengang giler..so mmg decided xnk proceed ke amantra..sbb xberbaloi..serius x worth..dh la kena tunggu 2 jam..pastu journey amik 2 jam lagi..smpai amantra mmg malam ler..dh xleh nk buat ape..buang masa..pastu balik kena byr sdiri plak tu..dh la mahal..haihhhh..sabar je la..


~see..LANTA is way down from Krabi..mmg jauh giler..tp dekat la nk ke Phi Phi island and Phuket..hehe..~

tapi tu la..setiap dugaan pasti ade hikmahnya yg tersembunyi..sesungguhnya perancangan Allah yg terbaik..even xpegi ke amantra resort and burned payment..tp keseronokan stay kt Ao-Nang mengatasi segalanya..syukur di atas kegembiraan yg Allah bg..we really had fun and those 4 days were fully utilized..sgt2 puas hati :) ok dh xmoh cite kisah sedih ..hehe..so to all readers..hati2 ok..serik dh aku nk book pakej holiday tu..tobat..hehe..lesson learned anyway..

****************************
ok sambung..since plan A trpksa cancel..so proceed wth plan B..kt airport trus beli simcard and call travel agnt utk island hoping yg aku mmg dh booking since kt Malaysia lagi..pakej tu trmasuk return airport transfer..so instead of pick us on the 3rd day..kami minta dia amik kami on d 1st day to proceed to Ao-Nang..luckily agent ni sgt best dan baik..within 20 minutes dia dh smpai and hntr kami ke Ao-Nang..

sementara tunggu tu sempat aku survey jungle trekking wth elephan riding package..hehe..maklumla..4 hari kt Ao-Nang...byk bende bole buat..plus food halal pn bykkkk..hehe..





~aQeel sgt letih..smpai terlena dlm jip pak supir tu..eh mcm indon plak..ekekek:D kt sana mmg mostly kena ckp london..dorang xpaham malay..klu teror ckp la bhsa thai..hehe..nasib2 la klu jmpa malaysian bole la ckp melayu..hehe..~

~so kami dh smpai ke tpt dituju..Adam Banglow..tpt muslim..owner dia muslim..dan sgt baik..very tolerance..~


~rate per nite adlh 800bhat (RM80)..tp since kami stay for 3 nights..so minta discount..dia bg 600bhat (RM60) per nite..murah kan..~

~siap ade extra bed..for free..wth air-cond and hot water..~



~ade mini fridge n tv..ruang agk ngam2 tp selesa la jgk utk kami 3 beranak..bkn nk stay dlm bilik pn..haruslah keluar menjelajah..rugi dtg jauh2 nk dok bilik je kan..hehe..~


~so lps dh refresh kan diri..mandi, solat jamak and baring2 sat..pastu trus keluar balik carik mkn..ni baru kol 5.30pm..tp kt sana masa dia lambat sejam dr Malaysia..kt malaysia dh kol 6.30pm..so maghrib dia mmg awal la..kol 6.30 tu mmg dh senja dh..maghrib masuk 6.28pm kalau xsilap..~



~so kami having dinner kt sini..restoran ni kecik je..btl2 sebelah Ban Ao Nang mosque..mosque tu baru buat..xcat lagi..tp dh bole guna dh..ade je jemaah..~

~aQeel x eat pn..maybe sbb dia penat kot..so xlalu mkn..ke sbb dia dh mkn byk tadi on d way nk smpai krabi..ekeke:D~

~ni deep fried chicken wth lemon sauce...foods halal kt sana mmg xyah ckp la..confirm sedappp pnya..5 bintang gitu..hrga lemon chicken ni 120bhat (RM12)..~

~ni kaile (read: kailan) in oyster sauce - 60bhat (RM6)..~

~seafood mango salad aka somtam..byk btl seafood dia..mewah..maybe sbb murah kot..dh la rs fresh jek..ok somtam kt sana xsama cam kt mesia..maklum la origin dia  kan..pedasss giler..sepinggan ni 80bhat (RM8)..kalau kt thailand..musti cuba la somtam n tom yam..~


~ok ni adlah tom sabb..kiranya tomyam putih la..pedas cili api ok..mmg sgt2 pedas..seafood pn mewah..semangkuk utk 2 org mkn ni 100bhat (RM10)..~

~alhamdulillah..dh kenyang mkn jln2 menikmati pemandangan..on d way balik bilik ni..dr Adam Bungalow ke restoran tadi dlm 10 minit walking..first 2 days mmg kami jln kaki je pegi carik mkn..agk2 jauh naik tuk tuk..3rd day baru sewa motor..sbbnya 1st 2 days penuh ngn activity tour..so xperlu berjalan sgt..hehe..pasal sewa motor tunggu n3 lain ok..hehe..~

to be continued..

P/S: gbr2 ni mix..ade yg amik guna canon ade yg guna note je..mane dan..ekeke:D

21 comments:

Sidratul Muntaha said...

huhu..
meanrik gambo somtam tu
buat aku ngences..
pasal G tu..
mcm2 kes dah jadi..
aritu aku nak proceed awana kijang
tpi cancel sbb tak sedap ati.
sama mcm ade promo ke redang tu
last2 tak gi sbb tak sedap ati jugak
last2 dpt plak berlambak2 agen yg gi redang yg ok.
cepat up story lagi..

mak encik | SZ said...

ooo best2nya suziey n co p sana,
yang penting nak cari makanan HALAL senang ye...

Chekgu Azrine said...

gamabar semua lawa2..jeles nengok..eheheh

Gieyana said...

sian uols..haha..semak bilik! Ekeke..:P
kalau da rzeki nak p gak la kat sini...

Betui2..mfrom mistake will make us more perfects..:-)

BeRRy MuMMie said...

wow bestnya! g holiday..
salam kenal feel free follow bck

Nad @ MamaZN said...

- alhamdulillah, naseb baek dahs edia dgn plan B

- takleh caya gak ek deal2 pebenda sume tu

- makanan sgt la mengujakan! nmpk sedap dan.... murah!

- ok, next! :)

ALoNa CintamaniszLite said...

Semua tu pengalaman berguna tu, Suziey...tambah2 share lak ngan kengkawan yg tak penah gi, kan..Dari situ, insyaAllah ada yg gunakannya nanti.

Tp bkn main lagi Aqeel ngan sling bag dia lahhh...haha..comel jer..
Tp mmg nmpak dia dh berisi..

::EIDA:: said...

Terkena pada akak kan.. Kawan ida beli dari G jugak, ok pulak.. Takpe, janji have fun kan... Udapte lagi tau!~~~

Alycia said...

terpikat btul dgn beg polkadot pink tu ;)

gee ryder said...

bestnye! bejalan ajer suziey :)
apsal cute sgt luggage aqeel tu hehe

~Siti Hajar~ said...

Best gak p Krabi kan, rate pun agak murak gak ler, Adam Bungalow tu RM80 mmg murah giler, klu homestay kat cni pun blm tentu dpt harga tu..

Sy dulu pnh g Phuket, ms blm kawen dulu2, tp cam dok London sbb rata2 mat saleh saja2...hehe

Ni ada opismate sy g Krabi drive keta sndiri, advanture giler kan..hehe

Zura Lee said...

cepat sambung citer !!!!....

sharina niza said...

adoii lapar tgk gambar lauk
iskh ko complaint la kt G psl agen tu
terhape pny service

:: Mrs.Eady :: said...

setiap percutian mmg ade manis & pahit kan tapi itukan kenangan kiter..betul tak?hehehehe..best nyer krabi!!

wantie said...

tak pe la kan, tu semua experience. aku yg tak pi ni pun leh belajar dari experience hang.

murah noh room rate dia. 60 per night. teramat la murah.

hotel budget kat penang ni pun tak de bagi service cenggitu.

mummy_ayu said...

rajin tul ko and family jenjalan..best la...aku nie manjang kena dok umah sbb cik abang manjang busy....

atty's said...

nasib ler ziey ada buat back up plan awal2..mmg ada hikmah ye ziey.kalo tak jauh jugak tu

thai ngn makanan..mmg the besh..
lapar tgk somtam ngn tomyam putih tu

Eliss Mie said...

menjejes air liur tengok makanan thai..ahhh sudah....

ieda said...

akak g sana konvoi kereta ja..tapi kami kat kedah takla jauh sangat berbanding org KL nun...mmg enjoy pi ramai2.bila kat sana wajib makan tomyam sebab versi Thai mmg sedap...kami selalu makan di deretan kedai dekat dgn dataran helang Thailand (tengah pekan Krabi)...murah & sedap sangat.

mama rifQy said...

dalam gambar2 ni..nampak aqeel sgt berisi!!

Sbipk said...

Thank you nice article.
your next trip…Phuket is the best choice for you!!
I love here Surin Beach Hotel This hotel is very nice clean and the people are friendly. VERY nice hotel with helpful staff.
And I really love white sand, crystal clear waters at Surin Beach too.
Thank again.

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio