Tuesday, July 17, 2012

hot stream & crystal pond @ Krabi

Assalamualaikum..

after elephant riding, perjalanan diteruskan menuju ke Hot Stream..mcm kolam air panas..tp kolam tu semulajadi..not sure how tp sumber asal adlh air terjun yg mengalir and dia mcm bertingkat..at the end adlh sungai..

dipanggil hot stream sbb suhu air kt situ usually around 35-40 degrees..but since kami pegi on tht day hujan je dari pagi..so air dia x warm dh..sejuk tp xsejuk sgt..

 ~entrance..emmm sape pndai tlg la translate ek..:D~

 ~ni pn aku xsure ape motif dia..sbb xpaham bhsa thai..yg aku tau DSLR cap canon..ekekek:D~

 ~ni la kolam tu..dia mcm bertingkat2 and dalam parang paha org dewasa.air keruh sbb baru lps hujan...~

 ~posing2 je ler..~

 ~skodeng pn ok gk..:D~

 ~ni mcm pier jek..sbb ade pelantar utk sampan / boat~

 ~dpt la jgk rendam2 kaki..warm je rs air dia..patutnya dia rs panas2..~

 ~ank banak main air..~

 ~aQeel dlm usaha menyeberangi kolam sendirian..ala xdela jauh pn..hehe~

 ~ape pesen la ni..~

 ~ok next g lunch plak..dlm pakej ni inclusive luncheon..and it is HALAL..~

 ~chicken sweet sour~

 ~aQeel kelaparan..~

 ~while waiting for the foods.~

 ~green curry chicken~

 ~mixed vegie..overall sume foods sedap..nasi dia wangi...harum semerbak..~

~lps dh kenyang..smbung lg..pegi Emerald Pool a.k.a Crystal Pond...ni map dia..actually ade 4 pond..tp hanya 2 pond dibenarkan utk mandi manda..lg 2 tu xbole sbb bahaya..tanah kt dasar pond adlh jenis tanah selut...klu pijak terbenam ler..so bahaya utk swim..dan ade 2 laluan utk ke Crystal Pond ni..1 jln sejauh 1.4km and the other option 800m jek..so sukatila nk ikt jauh ke dekat..hehe~

~brgmbr kt entrance dulu..~

 ~masuk2 dh nmpk ank sungai..mmg crystal clear air dia..nmpk clear batu2 kt dasar sungai tu..n dalam sungai ni adlh lebih kurang paras pinggang..dlm jgk tau..tp still nmpk dasar..cantik sgt..rs nk terjun kt sini jek..ekeke:D~

 ~2 routes~

 ~dh la jln mcm mendaki..haih..semput jgk..tp balik laju ler sbb menurun..hehe~

 ~dh smpai kt pool entrance..comel je elephant ni..~

 ~amik sorang 1 gajah..hehe~


 ~ni la laluan ke pool dia..kena lalu atas titi ni sbb tanah dia sgt2 licin..~

 ~peace :) air dia sgt cantik..hijauuuu dan crystal clear..yg hijau2 berlumut tu dia simen tp dh berlumut..so sgtla licin..kena hati2..sbb turun je dari simen tu nk masuk dlm pool yg hijau cantik tu..sgt dalam..masuk2 terus paras dada org dewasa ok..dh la licin..uish mmg bahaya btl..~

 ~aQeel xbawa jacket floater..so payah sket ler hubby nk mandi manda..kena paut je sbb dlm..~

 ~subhanallah..cantik btl air dia..~

 ~aku pn xbrani nk jln sbb licin..licin tu sbb lumut2 tu..sbb tu dia sediakan papan utk kita meniti tp papan tu pn licin sket sbb basah kan..~

ok tamat dh kisah mandi manda di hot stream & crystal pool..and ni la penutup utk aktiviti jungle trekking & elephant riding on day 2 @ Krabi..alhamdulillah tiada kejadian yg tidak diingini..syukur slmt dan happy..enjoyyyy :)
 

11 comments:

Nana said...

dah mcm kat kemensah plak aku tgk air yg kale ijau tu
rata2 baca entry kengkawan g thai
seme kata makanan sedap

ALoNa CintamaniszLite said...

Menarik lah...

ADEEYA said...

Haha. Lawa air nyaa :)) lama tak swimming ish jeles lakk tengok hihihi

atuk said...

Assalamualaikum Suziey

macam saya ikut melancong ke sana...he he


Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak

fa10 said...

wow bestnye... happy holiday

Nad @ MamaZN said...

subhanAllah!
canteknye air die..!
giler jernih!

wantie said...

jernih giler air dia.

memang terbaik!!!!

Gieyana said...

Jernih giler airnyer..syiok dak nek gajah...:-)

❤Kamsiah❤ said...

semua makanan besh2...tambah2 tgk dibulan posa ni..:)

mamalieyna said...

best n menariknyee...!

Pink Lavender said...

waaaahhhh..
canteknyer gambo suziey amek..
ni terasa nak ke krabi nih...insyaAllah tahun dpn lah...hahaha

makneng follow sini
jemput follow makneng..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio