Monday, September 10, 2012

night market @ Krabi

Assalamualaikum..

still day 3 lagi..mmg kami manfaatkan sepenuhnya masa yg ade kt sana..plus ade plak moto..lagi ler langkah panjang..ptg tu kami jln2 masuk kampung Islam..ade byk la masjid..n suasana pn mcm kampung kat mesia jgk..terasa mcm kat mesia jek..;) 

so lps jln2 tu kami p plak pusing2 jln nk ke Krabi town..tetiba jumpa pasar malam..ouh sgt bernasib baik..rasa mcm zmn P.Ramlee je pasar mlm tu..mmg xmoden la..tp mcm2 traditional foods ade..meh aku tunjuk..hehe..


 ~ok ni aku xtau nama dia ape..aku tnya tp dia bgtau nama thailand daaa..mane la aku nk ingt..tp rasa dia adlh mcm apam balik garing tu..tp ni version mini..yg kuning tu adlh kelapa manis..and yg putih tu adelah cream..mcm fresh cream la..rasa mmg sedap..rangup sgt..manis pn xmanis sgt..xpuas mkn sebijik..10 bijik 10bhat (RM1)..kira sposen la sebijik..~

 ~see..pasar mlm dia mcm zmn p ramlee kan..jenis gerai kayu lagi..menarik jgk pemandangn ni..~

 ~unik btl jual air dlm botol tu..dia ade paip..so senang la ..xyah cedok2..hehe~

 ~ha ni pn unik gk bentuk dia..nama dia aku xtau..hehe..rasa dia mcm bengkang tepung tu..dlm dia lembik2 color putih..mmg tepung dlm dia..mmg sebijk la rasa ngn bengkang tepung..cuma nama je lain..yg ni hrga dia 15bhat (RM1.50)..murah giler kan~

 ~ni plak rasa dia tawar..dia pulut sbnrnya..pulut yg padat mcm nasi impit..mkn dgn gula merah..hrga dia 1bhat sketul..1 ikat tu ade 10 ketul..so 10 bhat (RM1)..makcik tu dh la xpndai bhasa lain selain thai..seb bek penjual sebelah bole tlg translate..~

~ha ni la rupenya mknan tu..~

 ~ha ni spesel menu kt sini..xpnh jmpa pn kt kl..hehe..~

 ~tadi ramai org..so jln dulu..ni dh xramai org..tp dekat nk siap kami pnya order, tetiba ramai org dtg order..mmg laris..hrga 30bhat (RM3)~

 ~oyster in egg in d making..~

 ~dia bahagikan kpd 4..utk 4 org pnya....so RM3 utk 1/4 portion jek..agk mahal la..tp oyster kan..so expected la..~

 ~ok dh siap..rasa mmg sedap la..hehe..berbaloi2..ha sape nk berniaga tu bole la amik idea ni..xde lg rasanya org jual food ni.~

 ~ini adlh jelly..aku xbeli pn..n xsure halal ke x..foods kt atas tu sume makcik and kakak bertudung yg jual..n aku tnya gk halal ke x..kena pastikan btl2..bahaya..hehe..~

selesai dh jelajah pasar mlm krabi..foods tu sume mkn kt hotel..lps beli2 trus balik hotel n mkn..lps mkn n solat jamak dlm waktu maghrib..then keluar balik..jln2 lagi..hehe..perabih minyak moto..;)

~actually kenyang lagi even mkn kuih2 comel beli kt pasar mlm tadi..tp since ni mlm terakhir kami kt krabi..so p la jgk rasa restoran terakhir yg kami jmpa dekat2 area Baan Ao Nang..tu pn xmkn nasi..order lauk jek..nk jgk rasa..hehe:p~

 ~order tom sabb aka tom yam putih seafood..mmg pedas menyengat..n kbtln owner restoran ni pndai ckp melayu..so sembang jgk la..n senang nk tnya rasa foods kt sini..pedas ke x..sedap ke x..hehe..ni sume based on his recommendation..hrga tom sabb ni 120bhat (RM12)..actually dia mangkuk besar..ni dh letak dlm mangkuk kecik utk mkn sorang~

 ~ini adlh steamed chicken with lime garlic and chilli sauce..pergh nama kemain..tp nmpk mcm steamed chicken biasa je..hehe....dia ade letak daun ketumbar..aku mmg suka bau daun ketumbar..sy suka sy suka..ekek:D hrga 80 bhat (RM8)..bg aku agk mahal la..sbb cetoet je ayam nya..hehe:p~

 ~aQeel keletihan yg amat..xleh tahan sgt dah terus lena kt situ..lps dh mkn kami pusing2 krabi n ao nang lagi..minyak moto byk lagi kan..hahha:p well..sgt best la aktiviti santai kami ni..to kill the time..tp xboring pn.cuma xnk buang masa melepak..haha:p ~

alhamdulillah..syukur dgn kebahagiaan ini..syukran ya Allah..syukur di atas rezeki Mu..

ok sambung next n3 ^_^ happy reading..

p/s: thanks for visiting suziey.com ...sorry sgt2 sbb aku agk sombong skang ni..serious mmg hectic sgt kt opis nowadays..keje dan komitmen byk..mcmtu la bila dpt promotion..expected to do more la kan..so mmg xsempat nk bw mcm dulu2..update n3 pn time lunch or bila ade kesempatan..tp bkn update trus publish..nk complete 1 n3 pn mkn 2 hari kadang..hr ni upload gbr..esok baru story..hahaha..dasat btl!

11 comments:

Nana said...

aku rasa satu ari nnt klw smpai aku kt sini xde aktiviti lain dah aku buat mest makan je haha tgk seme makanan masyallah terlior

:: Mrs.Eady :: said...

menyelerakan!

wantie said...

pic first tu memang aku suka. ranggup.

wah.. food heaven la namanya ni. best noh. nak pi gak la.

ALoNa CintamaniszLite said...

orang thailand ni mmg kreatif dlm penyediaan makanan.
Kat tepen ni ada jer pasar malam macam ni...kat simpang 4 semanggol tu, hehe. Mak mentua akak kata..mmg dari dia muda2 dulu mcm tu sampai skang pun mcm tu. Cuma dorang ada repair2 jgk ler pondok2 tu..

::EIDA:: said...

Harus pergi Krabi ni! HEHE~

Sidratul Muntaha said...

makan..
jalan..
makan..
jalan..
tido..
aqeel,aqeel..
domok dah aok ye..
bila nak jumpa acik ayu nih?!

mama_umar_maryam said...

nggak apa buk..pahemm..hehehe..promoted dtg dgn tggjwb kan :)..

Zura Lee said...

hahaahahah kiut sgt aqeel yg bambam tu tertido atas kusi, si bapaknye sakan posing... hahaahaha !!

mummy_ayu said...

wah..seronok nya....mcm2 makanan ada..and the jelly's..comel nya but ye la..takut gak kan.kena beware skt la..

Zura@Iwan said...

mmg byk zmn pramlee aje psr mlm dier...

mknan tradisional mcm2...

atty's said...

seronok baca..bila lah nak sampai..
tapi ziey..kty faham..kty pun kadang ada masa je baru blogwalking.

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio