Thursday, October 4, 2012

shopping @ Ben Thanh Market

Assalamualaikum..

jarang btl klu g holiday day 1 dah shopping2..ekekek:D sume org tau kalu g vietnam ni mmg shopping agenda terpenting dan paling utama..hahhaaha:p same goes to me:D 1st day after arrival..dah check in hotel..refreshkan badan n solat..then g sewa motor nk pusing bandar ho chi minh..kami chartered ngn hotel jek..senang..mcm kt krabi jgk..byk sewa motor..

rate sewa motor VND160K (RM24) utk 24hrs..mahal sket dr krabi..tp melalui pengalaman kami..not advisable la sewa moto..sbb jln dia sgt sesak dan bykkk sgt simpang..mmg senang btl nk mkn buah langsat..aku n hubby kenyang dh mkn langsat kt sana..haha:p naik teksi pn xmahal..lg senang..kalau mcm kt krabi sonot naik moto sbb pegi masuk kampung n jln clear..tenang je..kt ho chi minh ni sesakkk..pening otak aku..peta naik lunyai..tp sesat gk..hahahaha:D

so kami sewa dr tghari smpai mlm jek sbb esoknya dh full activity tour..so lps mkn bekalan kt hotel..terus terjah g Cho Ben Thanh..since aku xamik gbr ben thanh market ni time kami dtg tu sbb cuaca yg sgt terik..so aku letak gbr yg diambil masa day 3 kami kt sana..time kami jln2 pagi..


~ni la Cho Ben Thanh aka Ben Than Market..1 tingkat jek..dlm tu ade bykkkkkk kedai mcm kedai2 kt Jln TAR tu..tp mmg byk giler..lorong utk laluan pelanggan ngam2 utk sorang lalu je sbb sgt rapat2 kedai dia..operation hr Ben Than Market adlh dr 8.00am - 6pm kecuali pasar basah yg jual bhn mentah mcm ikan n sayur tu buka awai la..kol 5.30 am dh buka dh..bhgn pasar basah kt blakang n cenderamat adan baju kt depan..dlm bangunan cho ben thanh ni jgk...for info..kt vietnam masa dia lmbt sejam dr malaysia...sbb tu kol 6 dh terang cenggini..ni baru kol 6.10am.~

~cuaca pagi redup jek..rsnya baru lps ujan ni..basah jek..sejuk..~

~sekitar ben thanh market..ade byk kedai..~

~ni round about depan ben thanh market..round about yg byk simpang..hehe:p aQeel pn berbaju tido lagi..hehe.buggy mmg sgt penting ok..bila nk jln2 camni senang soh ank dok dlm buggy..dia pn xpenat..bole tido bagai..~~

~tu bus station..time ni org vietnam keje..so org dh mula nk pegi keje lani..tp still lengang lg..bole la nk lenggang kangkung melintas jalan..ekeke:D~

~ok bgnan yg mcm rebung tu adlh tower paling tinggi kt vietnam..ade byk pejabat dlm tu..bank2 pn ade..ape tah nama dia:D ~

~kt sana mmg byk org berniaga kt tepi2 jln..ade yg jual mknan mcm sandwich..sandwich tu buat on d spot..ade la bhn2 dia..xtau plak nama dia ape..tp ala2 sandwich guna roti perancis..hehe..pastu ade jgk disediakan kerusi2 kecik utk org nk mkn kt situ trus..~

~ok ni day 1..masa ni kol 1pm..kt blkang tu aunty jual pink guava (kot) sbb isi dia pink :D aQeel tunggu ayah paking moto..kan kami naik moto..~


~ni sume moto yg org paking..kt sblh ben thanh market tu ade byk perkhidmatan paking moto ni..kena byr VND7K (RM1.20)..nnti dia akn kasi resit kt kita..n dia p simpan moto kita kt bhgn dlm kedai..dia akn jg la moto tu..tp hati2 ok..jg resit tu elok2..kalau hilang dia mmg xkasi amik moto..kena tunggu esoknya lps 24jam baru bole amik..kami kena dah..time nk balik dr pasar mlm..resit terhilang plak..dia soh dtg esok amik..mn blh nk dtg esok sbb esoknya dh ade aktiviti tour..ade brother dr mesia kot sbb dia ckp melayu..dia btau hubby kasi je VND50K (RM7.50) kt tokei tu..malangnya kami xde plak duit kecik..sume VND100K (RM15)..xkan nk mnta baki plak..nk xnk trpksa bagi RM10 (VND70K)..dlm hati tawakal la dia bg kami amik moto tu..syukur seb bek dia amik duit tu n bg amik moto..dh la tokei tu pn rupa ala2 mafia.. gerunnya.. barula rasa susahnya berada di negara org..xde sesiap yg bole diharapkan..huhu.~

~ha tu apek tu masukkan moto dlm kedai utk simpan..~

~ok ni pandangan sisi Cho Ben Thanh..amik gbr ni dr tpt paking moto tadi tu..~

~taraaaa..ni la bhgn dlm..bykkkk sgt brg jualan..haih..tahan godaan jek tgk..dh la hrga mmg murah giler..dorang ni pn mcm dh pndai..letak hrga tinggi2 which is sama mcm hrga kt mesia..tp kena pndai minta tawar dan buat hati kering..tip minta kurang hrga msti lebih dr separuh dr hrga yg dorang bagi..dorang akn buat2 xbg..so xyah tunggu..blah jek sbb ade bykkk kedai dlm tu jual bende yg sama..korang bole compare price n test mnta hrga yg korang nak..unless bila sume kedai yg korang tnya xblh bagi hrga yg korang mnta baru la beli jek..maybe hrga yg diminta tu melampau rendah:p ~

~1st day ni kami mcm terkena sket la..maklumla..1st day..so xpaham lg teknik2 menawar..hehe..lg skali pegi baru la puas hati sbb mmg dpt hrga yg kami minta..dh pndai dh time tu..hehe..kena blagak sombong sket..jgn tunjuk kita desparate nk brg tu..dorang mmg bersaing sesama sdiri..siap tarik2 tgn kita nk soh beli brg dorang..~kain ela mmg sgt byk la kt sana..cantik2 jgk..now tgh musim cotton la..byk cotton..yg beli pn byk org mesia yg nk bisnes..~

~beg n souvenir pn sgt la byk..dorang accept RM plak tu..senang..xyah nk convert2:p klu korang p confirm beli fridge magnet kan..aku byk beli FM..ade yg mahal ade yg mruah..mahal tu sbb aku beli masa 1st day..xpndai minta kurang..bg aku 5 RM10 dh murah..hahaha..last day tu aku dh pndai mnta..so dptla beli 10 ketul RM10..cantik2 plak tu FM dia..hehe..beg2 utk jadikan souvenir yg cantik2 tu pn murah separuh hrga dr kt mesia..aku slalu je nmpk kt CM..so aku tau la kt mesia jual brpa..kt sana brpa..~

~hehe..siap bergambo ngn adik2 ni..kt sana blh dikatakan tiap2 kedai yg jual kain ela msti sediakan khidmat tailor..tempah ptg mlm dh bole siap..aku try tnya hrga tailor 400K (RM60)..bg aku mcm kt mesia..tp tu bole mnta tawar kaw2 lagi..since aku mmg xminat nk tempah so xde la aku tnya lebih2..kang kena marah plak bila xjadi tempah..hehe:p tp kain ela ni mmg murah la..aku just beli kain chiffon..mmg murah sgt2..hrga kt mesia bole dpt berpasang2 kt sana..hehe..aku xnk la reveal hrga..kang susah plak org nak berniaga :)~

~ouh aku tgh memilih vietnam silk..uish mmg lembut giler silk dia...hrga pn mmg murahhhhh..letih plak aku asyik dok ulang perkataan murah..kesimpulannya sume brg murah giler la kt sana..heehe~

~baju kanak2 lagi la cantik2 dan murah2..berganda2 murahnya ok..mmg berbaloi beli..aku pn borong la utk anak2 buah..kain pn berkualiti..~

~souvenir..~

~haaaa baju kurung manik ni jenis cotton..corak dh la lawa1..hrga mmg sgt2 murah..serious pnya murah..berganda2..see aku ulang lg perkataan murah..hahaha:p baju kurung manik ni..dh la penuh manik kt leher, tgn dan badan..jahitan dia pn kemas dan cantik..8 pasang aku borong ok..hahahaha:p kalau dtg sblm raya confirm baju raya aku sume baju vietnam..hehe..~


~hehe..nk beli souvenir utk staff aku so kena la tawar kaw2..nk beli byk kan:D~

~hasil tgn dorang pn kemas dan cantik la.puas hati klu beli..murah dan berkualiti..~
 



~sleain kt Cho Ben Thanh ni..ade lg 1 tpt yg glamour utk pemborong2..which is Ben Thye (xsure plak ejaan dia:D).atau nama lain pasar Hong Kong..nape tah dinamakn hong kong..hehe.tpt dia mcm pasar kepayang kt terengganu tu..jenis bertingkat2 dan byk jgk kedai mcm kt sini..lg byk rsnya sbb ade byk tingkat..n sesuai utk pemborong..sbb hrga dia mmg murah utk pemborong..tp kalau ko takat nk beli sketul 2 tu dorang xbrapa layan sgt..hrga pn main letak jek..kami xmasuk pn dlm tu..keadaan luar dia mcm xberapa indah sket la..kebersihan agk kurang..mcm kt chow kit pn ade..~

so tu kisah shopping @ Ben Thanh market..mmg besttttt..berulang kali pegi pn ade je bende yg dibeli..hehe:p ok sambung next n3 ok ;)

happy reading ^_^


11 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

ho chi minh mmg best :)

Afasz said...

best nye

Eliss Mie said...

memang syurga pemborong laa kiranya ni. boleh rambang mata kalau nak beli sket2.

notti netti said...

wow..borong giler haaa....best best

Zura@Iwan said...

wahh...pjg n3 ko...penat aku nk nk baca...tp aku bc gak....hikss...

xcited sonok tgk ko leh g jenjalan2 tmpt org....hehe..

betui..kena bw buggy...sng utk anak nk tido je..dorang kn penat jln..aku nasib baik ada buggy tu pon org present....

shopping sakan arr ko..sbb murah...murah...dan murahhh...haha

eyndayusoff said...

Bestnya tempat shopping kat sana :-)

Gieyana said...

Sakan ko shopping erk psl asyik murahhh..murahh..murahhh jer perkataan ko..ekekekek

Knp ko sembungi gambar org kt sebelah ko tue weh? Seksaa ka? Ekekeke..

Bestnyer jenjalan..:-)

[-suziey-] said...

@Gieyana

aah la beb..seksaaaa sgt..mmg la bkn islam tp xsanggup aku nk dedah..ekekekeke:D

ALoNa CintamaniszLite said...

ala mak suziey...akak dh terkebenan kat henbeg yg mcm net jaring2 tergantung tu..lawa ke tak lawa?? dlm gambar mcm ok jer...hehe..
Tgk aje ler org dok nyoping ye..hehe

[-suziey-] said...

Kak Alona..

yg mcm sisik ikan tu ke? yg color oren tu? ala sume beg2 tu murah je kak..dlm rm12-rm15..dorang letak mmg mahal..tp kena keras hati minta kurang giler2..klu xbg gk blah jek..tp dorang akn panggil balik nti..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio