Monday, October 8, 2012

welcome Sony Cyber-shot RX100..goodbye Canon EOS 450D

Assalamualaikum..

ade yg dh tau aku dh jual en canon ku itu..ouh sedih ok..tp slps perbincangan panjang..kami decided to let go n switch to other type..bila travel or pergi kenduri mana2 msti mls nk usung DSLR..at last guna samsung note aku tu je amik gbr..haha:p so mmg target nk yg kecik mcm compact camera tp nk yg ade function SLR...so decided amik high end compact..

definitely baca review and 3 brands highly recommended by experts..which is canon (always on top of the list), fujifilm and sony..so narrow down lg choices kami..canon G1X, fujifilm X100/X10 & sony RX100. kebetulan ade KL photography carnival kt midvalley..tu yg dating berdua naik moto ngn hubby..g sana n survey in real..test2 n tgk function2 dia..tgk canon..function mmg best..gbr pn ok la..tp dia besar sket in size..paling xbest..xde casing sbb model tu baru launch so canon xbuat lg casing dia..haih..camne buat body xde baju..huhu..so mmg out la..then pegi fujifilm..gbr mmg cun la..tapiiii xboleh zoom..so sama mcm guna DSLR wth 50mm lense.kena zoom guna kaki..haha:p then finally g booth sony (mmg dh target nk amik sony rx100:D) as expected..function n quality mmg best..tp kami xbeli kt midvalley..esoknya g low yatt..survey sket2 jek..hrga kt kedai2 mmg mahal dr kt carnival midvalley tu la..finally masuk kedai sony dealer..hrga lg murah dr kt carnival plus lg byk free gift dia..so terus ler rembat..hehe..

layan je la hasil dr sony cyber-shot RX100 ni ok..mls plak aku nk story technicality dia..hehe:p basically ni specs dia .."Featuring: 20.2 megapixels, large 1" Exmor™ CMOS sensor, F1.8 Carl Zeiss Vario-Sonnar T* lens with control ring, 3.6x zoom, P/A/S/M modes, JPEG and RAW image capture, Full HD 1080/60p video with manual contro" -> source: en google

ni xinterchangeable lense..sbb klu amik yg jenis interchangeable jadi mcm nasib en canon ler...mls nk bw sbb standrd lense size mmg bulky..aku nk yg jenis bole masuk henbeg jek tp ade function DSLR..and camera ni mmg mudah nk guna..maybe sbb dh biasa guna DSLR..so manual function tu jadi mudah jgk la nk set..lain sket2 tu biasala..

  ~ni la rupa dia..with casing..biasanya beli mmg dpt free original casing..attached wth camera..sgt mudah..;) hrga kamera ni dlm range RM2.3K-RM2.5K..hrga mmg xlari..bezanya accessories je la..ape free gift yg droang blh offer..source gbr: sini~

 ~bokeh effect agk memuaskan hati..aperture 1.8..haruslah kesan bokehnya cung..hehe..~

~ok dlm kamera ni mmg built in function photo editor..ala2 mcm guna photoshop la..tp senang..select je menu and picture effect, nnti kuar mcm2 picture effect yg kita boleh guna..xyah edit2 guna photoshop dah.cth mcm gbr kt atas ni..partial color...~

 ~ni effect painting..aku just resize n letak watermark jek..xde edit ape2 pun..~

 ~ni..illusion~





 ~miniature effect..~

 ~360 panorama..sesuai utk pemandangan yg luas..klu guna DSLR.kena guna tripod and combine gbr2 yg kita amik guna photoshop utk jadikan gbr tu luas dan lebar..kamera ni dh ade ready effect..blh pilih nk left to right/right to left atau up to down/down to up..~





so..tu je la aku nk share..apepun semua pendapat adlh dr hati dan citarasa aku ok..lain org lain citarasanya..aku bkn nk promote..just nk share the thought :)

happy viewing ^_^

16 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

awesome!

MrS. F!zA said...

oh dah jual..sama kes ngan eliza dianna lah ni..hehehe

kak, 18-20mm dah jual gak ke? kot leg let go murah2..hehe

Nad @ MamaZN said...

Wow!! Smart!! Comel!! Tergoda suda..

[-suziey-] said...

@MrS. F!zA

aah..asyik terbiar je dslr tu..kesian tgk..klu g holiday pn leceh nk gendong2..hehe:p

wide lense tu dh jual dh fiza..jual kt kwn hubby..hehe

ALoNa CintamaniszLite said...

bokeh...hehe...mmg syok jer kalo tgk gambar ada bokeh, kan. Nampak lawa dan mata akan terus tertumpu pada subjek...

Zura@Iwan said...

cantik gmbr dia...

function RX ni lebih kurang mcm Nex aku gk le..x yah edit2 dh..

Gieyana said...

Congrats! Akhirnya...ini utk hobi ok la kan..kalau nk bljr utk lebih pro, recommend dslr...:-)

Nana said...

menarik wei
function sama mcm slr
ringan je xyah usung kamera berat

[-suziey-] said...

@Zura@Iwan

oooo ko guna nex ek..ko amik nex-5 ke nex-5N? aku mmg xnk nex..sbb lense dia bulky..aku dh xnk yg bulky2 ni..dulu mmg giler jenis bulky ni..nmpk mcm pro gitu..hahha..now nk yg compact dan mudah dibawa..especially nk travel senang..
klu nex-5N tu lense dia mcm kit lense DSLR je..aperture 3.5 paling min..xde beza ngn canon aku tu..haahhaah:p

[-suziey-] said...

@Gieyana

utk mnjadi pro tu dh xde dlm cita2 aku kot..now aku nk yg simple n mudah jek..ageing factor kot..minat tu jadi lain..aku lebih suka explore tpt org n amik view pemandangan yg cantik..skali skala suka jgk amik potrait..sbb tu dh kureng mood n minat nk photoshoot dgn dslr:D now tgh nk menjual lense2 yg ado..ekeek:D

Nens Collection said...

wahh..nnt leh la ajar sy kak..sy bokeh2 tu xtau pon..sy br je pakai dslr 600d dlm 2 3 bulan..yg reti & terrer manual..haha..

sis letak la mode die ape..leh sy blajar sini..hehe

saya follow sini..;)

~Beb~ said...

cantik sony yg bru tuh.. btw sbb kn dslr tlalu besar dan agak berat nak ke sne sni la masih hold lagi nak beli smpi skrg. walaupon suke bgambar dan suke bjalan, lagi larat pakai iphone.mudah. tapi baru2 ni bru tangkap yg agak kecil dan sgt puas hati. but belom berjalan jauh n pakai lagi. sedih betol! huhuhuhuhu..

mama_umar_maryam said...

tetibe rase akunye olympus pon berat jugak,hahahah

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

dah besar dah Aqeel dah lamer tak kesini...tula kan kekang pakai camera phone jer mals nak kluakn dslr sib baik En suami suker jer nak galas beg DSlrnyer kekadang boleh la tumpang sekaki...

Wak Gelas™ said...

wak pon sukak cantek2 gambor tuuu.. ehhheeEE

eRiNsZ said...

almakkk... i plak mau dslr yg gedabak tu huhuhuhuhuhu

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio